Ahojte, ako by ste vysvetlili uctovnikovi, ze ste prijali vacsi obnos penazi (cash) od rodicov?
- preco nie na ucet?
- odkial maju rodicia peniaze?
- alebo teda iny sposob ako vysvetlit vacsi obnost penazi v hotovosti
Poprosim bez zbytocnych spekulacii a odpovede k teme
Dakujem vam vopred
a aký to má súvis s účtovníkom? peniaze ste prijali ako szčo či sro?
Kopec starych ludi sporilo takto peniaze. Myslim, ze nic vysvetlovat netreba.
Zakladna otazka je, ci je toto uctovnikovi ozaj treba vediet - boli peniaze pouzite na podnikanie? Ak ano, pozor na zakon o obmedzeni platieb v hotovosti. Dalsia vec potom je, ze jeho to nema co zaujimat. Zaujimat to moze maximalne tak financnu spravu, ak by otvorili kontrolu a zistovali, ci sa nejedna o pranie spinavych penazi, resp. nelegalne prijmy. Aj z toho dovodu je prave zakon o obmedzeni platieb v hotovosti prijaty.
@vikusjk tak malo by to zaujimat aj uctovnika, lebo to jednak uctuje. jednak, pri kontrole moze aj on byt opytany, preco napr. nenahlasil vysoky obnos v hotovosti, ktory nema riadne vysvetlenie, kde sa vzal.
v tomto pripade sice asi nie, ale moze sa stat nedobrovolne (nevedomky) sucastou prania spinavych penazi, penazi pouzitych neskor pri trestnej cinnosti, pochadzajucich z trestnej cinnosti, financovania terorizmu, atd.
ohradenie sa, ze je len uctovnik mu potom nemusi pomoct. lebo zauctovanim takych penazi de facto porusuje zakon aj on. ma o nich uz totiz vedomost.
ono sa to len zda, ze s tym nema nic spolocne, ze len uctuje podla prikazov konatela.
ja by som tiez chcela pocut vysvetlenie, resp. mat pisomne dolozene konatelom (kedze ten je hlavne zodpovedny), ktore by som si potom zalozila do dokladov.
inak by som ich odmietla zauctovat.
https://www.financnasprava.sk/sk/podnikatelia/d...
Ak je to nad 15 tis v prípade FO tak to nevysvetlis nijako
@juliatriscova ako SZCO a ako pise
@moonlight1210 uctovnik presne kvoli tomu potrebuje vysvetlenie... Ak nevysvetlim riadne odkial peniaze odmieta urobit uctovnictvo lebo je to jeho zodpovednost
takze odporucam dat uctovnikovi tvoje pisomne prehlasenie o povode penazi. overeny podpis u notara.
teda, ak to musi byt len hovotost a vlozena do firmy naraz. a nevies (nechces) to inak.
ale musi to byt ako pozicka.
vklad hovotosti, aj do pokladne, je uz zakazany.
druha moznost je vlozit peniaze do banky a previest na ucet firmy (kludne aj potom jednorazovo celu sumu).
tak budu peniaze stale v uctovnictve od teba (dlh firmy voci tebe), alebo sa daju ako vklad konatela, spolocnika (imanie).
ak to stale musi byt hotovost, tak sa vyberu potom z uctu firmy a takto sa vlozia ako dotacia pokladne.
takto si ich zleaglizujes podla zakona.
do banky odporucam vklad po 5000 max. na viackrat, ak je suma vysoka.
sumy nad 5000 eur byvaju sledovane a banka sa bude pytat na ich povod. sice len formalne, staci ustne povedat, oni si to len poznacia. no v pripade, ze budes zaujimat financnu policiu, tak aj tato poznamka bude v tom figurovat. nema zmysel si vymyslat.
(jedn klient si vyberal vysoku sumu z firemneho uctu v hotovosti. nahlasene vsetko vopred, ako malo byt, potvrdene. ako vysiel z banky, tak si ho odviedla bokom financna policia. taku sumu totiz nesmies ani prepravovat so sebou. pokecali, vysvetlil im situaciu, vsetko ok. - len pre priklad, ze aj toto sa deje. banka im dala avizo. je to ich povinnost.)
@jankapepe ide o ovela vyssiu ciastku ale nie jednorazovo... neviem ci to pomoze
@moonlight1210 presne o to ide, ze peniaze boli vkladane do banky na ucet a hladam vysvetlenie povodu tych penazi
Ak to šlo na firmu keď spomínaš účtovníctvo tak len 5000 €
No áno odmieta lebo pranie peňazí z účtovného hľadiska nie je sranda.
Pre upresnenie, peniaze boli vkladane na sukromny ucet a aj ucet partnera ....
A ten účet je výlučne súkromný alebo ho používa pri živnosti??
@jankapepe aj aj ... a tam musim tie peniaze vysvetlit
Juuuj a to prečo ste spravili takú hlúposť že vysokú sumu vkladate na účet kde sa riešia podnikateľské platby.....
@jankapepe iny ucet nemame a potrebovali sme platit seky a ine veci z uctu
@jankapepe ja len potrebujem rozumny dovod odkial peniaze... Uctovnik o tom vsetkom vie len je na mne nieco vymysliet..
@moonlight1210
To celkom pekne opisuje.
Ale dobrý účtovník vám mal v tomto poradiť. Jedine že by to bola taká okata čiastka a postup, že sa nenechá za vás zavrieť.
moonlight1210 to pekne zhrnula
Otvorenie účtu je 10 minútová záležitosť. Spravíš aj on line.....
@jankapepe je uplne jedno aky ucet by sme mali a kolko ich mali... Kontroluju sa vsetky ucty...
priateľ ako szčo, mal také vysoké príjmy, že si nemohol uplatniť paušálne výdavky?
Tak v tejto diskusii je kopa domiesanych veci, tu by bolo na mieste aby vam to konkretne riesil uctovnik a "nehonil" si na vas ego (alebo je tam este nieco ine, co sa mu nezda) s dokazovanim niecoho, kde on vie navrhnut riesenie, ci su to penaize od rodicov, alebo z vankusa doma... keby som mala nahanat klientov za kazde vlozene euro na ucet, ci to maju od manzela, manzelky, babky, dedka tak by sme museli riesit kazdeho jedneho. JEdna vec je sro, kde sa realne sleduju peniaze a viac menej nic sa nedeje v hotovosti, ale pri SZCO je uplne ina situacia.
V bankach sledovane su sumy nad 14999EUR, ziadne ine, priamo v banke sa vtedy zadava povod penazi a maju k tomu aj formular (a to pisem ako niekto kto s tym ma bohatu prax a kazdodennu, staci platbu rozdelit na polovicu, urobi dva vklady, uz sa to nesleduje). Obmedzenie hotovosti pri PLATBACH medzi roznymi subjektami je obmedzene na 5000EUR v hotovosti (ale musi k nim byt aj nejaky podklad), platba NIE JE vklad na vlastny ucet/alebo akykolvek ucet. V momente ak ide o vklad na ucet/vklady na ucet, uz nejde o platby v hotovosti. Pri szco nemusi ist ani o ziadnu pozicku, moze ist normalne o osobny vklad. A uz vobec viac malych platieb riesit v jednom sumare napr za rok.
Co vam odporucam, rozdelit si podnikatelsky ucet a osobny ucet. A teda prvy krat v zivote citam o tom, ze UCTOVNIK pri SZCO pojde do basy, lebo nebude veidet z kade zobral szco peniaze na platenie uctov, prisaham, ze 99% uctovnikov co robia raz rocne danove tymto ludom by teda skoncilo v base... o tom, ze nevie k tomu riesenie vymysliet a navrhnut, ani nehovorim - ci uz tu dohodu s rodicmi o pozicke alebo nieco podobne, ak to povazuje za nutne. Skor tam moze byt nieco ine, ze ten uctovnik ma podozrenie ze szco pracuje na cierno a neuctuje prijmy.
@moonlight1210 aka suma penazi sa nesmie prepravovat v hotovosti?
@simca06022011 plne s Tebou súhlasím.
Podľa autorkiných príspevkov boli peniaze vkladané na účet fyzickej osoby – podnikateľa SZČO. Nejedná sa teda o hotovosť. V tomto prípade úplne vynecháme Zákon 394/2012 o obmedzení platieb v hotovosti. SZČO teda môže viesť jednoduché účtovníctvo, daňovú evidenciu alebo si uplatňuje paušál na výdavky 60%. (vo výnimočnom prípade podvojné účtovníctvo).
Tieto platby predsa nie sú zdaniteľným príjmom a účtujú sa ako príjmy neovplyvňujúce základ dane.
Na to netreba žiadne zdôvodňovanie, on predsa môže používať jeden účet aj na súkromné aj firemné účely. Ideálne je to však mať rozlíšené. Na účet si on môže kedykoľvek poslať (resp. vložiť) peniaze kedy chce, koľko chce, môže poslať do banky svoju mamu, tetu...hocikoho, nech urobí vklad. Je to presne zrkadlový prípad toho, keď si SZČO vyberá peniaze na na vlastnú spotrebu a to je jedno, či v hotovosti alebo si urobí prevod z účtu na iný účet.
Kontrolujú áno, ale na súkromnom by ste toľko špekulovať nemuseli.... lepšie by ste to schovali.
@moonlight1210 ale ved nato je tu zakon o obmedzeni platieb v hotovosti, preto nan upozornujem. Ak je suma vyssia, tak nepomoze ani neviem ake vyjadrenie a hlasim to. Ak je v limite, tak pozicka ci dar a neskumam, odkial darujuci tie peniaze zobral. Nasetril.
Bola som uz vypovedat na policii ako svedok (uctovnik) v trestnej veci.
Vyhrali a podelili sa.