Ako si viete urobiť pekné Vianoce aj z menej peňazí?

17. dec 2023

Ahojte, nezakladám túto diskusiu na rozdúchanie vášni, moja otázka je pre ľudí tu na MK ako si viete urobiť pekné Vianoce aj z menej peňazí? Tento rok nám finančne neprial, ja aj manžel sme boli dlhodobo PN čo sa odrazilo aj na rodinnom rozpočte, dosť sme čerpali aj z rezervy no a aj teraz cez Vianoce to bude také chudobnejšie. Sú tu ludkovia čo tiež nemajú veľa peňazí a vedia si užiť pekne sviatky? Ďakujem za odpovede.

deti95060810
17. dec 2023

nebudete mať kapra, alebo šalát...konkretizuj čo myslíš pod slovkom chudobné...
možno pre iného sú bežné.

terezka1947
17. dec 2023

@deti95060810 tiež by ma zaujímalo,čo znamenajú chudobné Vianoce.

domka222
17. dec 2023

Ak myslíš haldu jedla,ktoré sa potom vyhodí,kopu darčekov, ktoré sú do pol hodiny zabudnuté tak my také tiež nebudeme mať. Mne stačí ako darček úsmev šťastných detí a to,že nám nič nebude chýbať

madeline1
17. dec 2023

S manzelom si dary davat nemusite, alebo len nieco mensie, pripadne nejaky spolocny vecer, kino, vecera niekedy po sviatkoch...detom sa da tiez kupit aj za menej...co sa tyka vecere, tak to si snad mozte pripravit, nejaku rybu, salat, kapustnicu...cez den sa ma dietovat, alebo len nieco lahke...co sa tyka kolacov, jeden, dva ,tiez sa da, stromcek mate snad umely z minuleho roka, pripadne sa daju kupit i take tie mensie...a polnocna omsa vie tiez spravit pekne vianoce 🙂.

autor
17. dec 2023

@deti95060810 chudobné v tom zmysle že bude menej darčekov, menej druhov koláčov , nebudeme míňať peniaze na vianočných trhoch...proste že budú také skomnejšie

missdiva
17. dec 2023

Vianoce pre mna nie su o darcekoch ale o hodnotach, ktore si za peniaze nekupis. Je to tiez spolocne straveny cas s ludmi, kt mam rada, spomalenie, stretnutie rodiny, priatelov...

len_nig
17. dec 2023

Absolútne by som neriešila takéto veci, krasne Vianoce si viete spraviť aj bez týchto vecí 😊

kacena4
17. dec 2023

Vianoce nie su u nas o bohatstve (peniaze) ale o prijemnych chvilach stravenych s rodinou - darceky nejak extra neriesime, kolace absolutne, na trhy nechodime vobec... a nemam pocit ze bududeme mat skromnejsie Vianoce

autor
17. dec 2023

@madeline1 no to áno, budeme mať rybie filé, a už mám napečené medovníčky , linecké kolieska a vanilkové rožky 🙂 a s 3 ročným synom chodíme obzerať vysvietené výklady a aké je všetko pekne v meste

minenkak
17. dec 2023

Úplne normálne naše Vianoce,potrebujeme peniaze na iné veci

deti95060810
17. dec 2023

budete míňať menej eur na trhoch? my tam ani nechodíme pre tú dražobu...

terezka1947
17. dec 2023

🤔tak to potom my máme asi chudobné Vianoce stále.
Pečiem a varím ja,lebo to zvládam a chuti mi to viac ako kúpené. Na vianočné trhy chodíme občas,aj to skôr sa prejsť,nadýchať atmosféry a nejaký trdelník nejaký extra výdavok nie je. A darčeky máme v normálnom počte,nič extra,veď počas roka sa kupuje všetko potrebné.

dzulli1980
17. dec 2023

Kapustnica, ryba, šalát nie sú drahá záležitosť ... deťom pár drobností (Pepco, Tedi, KIK), jednoduchý koláč, nepečená smotanová torta ... neviem, krásne Vianoce sa dajú urobiť aj za málo peňazí ... Vianoce sú o inom ako o kope darčekov, ktoré aj tak deti po rozbalení zaujímajú možno pol hodiny ... neviem, podľa toho, čo popisuješ, mi neprídu chudobné, u nás je to štandard ...

len_nig
17. dec 2023

Joj a čo viac ti chýba? Máte krásneho syna, koláče budú, nálada je, čo viac? 😊 Užívaj si a nemysli na hovadiny naozaj

nikoleta999
17. dec 2023

Ja neviem, ale my s priateľom chvalabohu sme na tom finančne dobre ( klop, klop), ale to neznamená, že teraz, keď idú Vianoce sa z toho ideme zblázniť. Vianočný darček si medzi sebou nedávame odkedy sme spolu, načo zbytočne, pre nás sú dolezitejsie veci. A synček bude mať dva roky a kupili sme mu 4 darčeky, uplne maličkosti, ziadne drahe hračky. Novembri mal meniny, december - Vianoce, januar narodeniny, takze s kludom. Sadneme si za spoločný stol, navečeriame sa kapustnice, salatu a ryby a s priatelom si otvorime nejake vino a hlavne podakujeme, ze sme vsetci zdraví. Koláče sme z xyz krabic okresali na jednu malu krabicku aj tak to nikto potom neje a na Vianocnych trhoch sme boli raz, iba sa prejst. Synovi sa kupil balon a to vsetko. Podla tohto mame zrejme chudobne Vianoce asi tiez 🙂

domka222
17. dec 2023

Ježiš, ja že napíšeš, že budete o chlebe a vode🤦‍♀️ a to bežné Vianoce

anna_anicka83
17. dec 2023

Tak to mi potom máme každý rok chudobné Vianoce😀

macekovam
17. dec 2023

To sú normálne vianoce priemerneho Slováka.. Ak máš rezervu tak na tom nie ste až tak zle.. Prežije to.

mamina7070
17. dec 2023

to su uplne normalne vianoce bezne sme take mavali ked boli deti male

domkakvet
17. dec 2023

Ja peciem iba jeden druh, bud suhajdy, grilaz, alebo nieco ine, nerobim nikdy viac druhov, lebo nemam na to cas a ani by sa to nepojedlo.

20erika07
17. dec 2023

Ked si to tak popisala v dalsom komente, take Vianoce mame kazdy rok , nechodime po trhoch, darceky najma najmladsej,syn len peniaze lebo si šetrí ,my s muzom keby si aj nic tak nas to netankuje, davame si len skrz toho aby videli deti, ze kazdy si nieco pod stromcekom najde, keby len ponozky, aj to sa počíta ,ide o tu radost z toho, ze je krasne ked na kazdeho niekto myslel .
Nikdy nenakupujeme preplnené kopcom košíky ako to zvykneme vidiet, nepecieme x druhov kolacov. Najviac sa s detmi tesime na zemiakovy salat a rezeň, vianocne rozprávky, spolocny cas bez zhonu aj ked my do prace musíme aj cez sviatky, ale konecne nam nevysla 24.12 sluzba a toto je pre deti to naj co sa im na Vianoce mohlo stať, budú doma obaja rodičia ❤

anjelicek26
17. dec 2023

Co popisujes nie su chudobne,ale skromne rodinne vianoce.

madeline1
17. dec 2023

Ja osobne nemam rada materialne vianoce, aj ked sa v takych zvacsa ocitam, snazim sa to zmenit...to caro sa potom straca...ale vidim to vsade, nasi ktori daju cele dochodky, aby sa detom nakupilo...kolegyne, ktore si popytaju od manzelov urcite veci za urcitu sumu penazi a nic neriesia len kolko coho kupuju a kolko coho dostali...prave starsi ludia vsak vedia, ze vianoce su/mali by byt o inom...o laske, o vztahoch, potesit sa niecim malym, ale hlavne byt spolu...

pises, ze budes mat rybie file, to je fajn, nie kazdy ma rad zabijanie kapra a tri druhy kolacov to mas fajn...ze chodite obzerat vysvietene vyklady je ok, prechadzat sa treba...co by mal trojrocny z vianocnych trhov...malemu nieco pekne kupte, deti nekalkuluju, aj ked by chceli takmer vsetko...a vysviedte stromcek a budete mat pekne vianoce....ake ine by si chcela?

vafinka
17. dec 2023

Autorka tak potom my sme skromný stále podľa tvojho merka....

bublinka1426
17. dec 2023

uplne normalne Vianoce, myslim ze vela ludi ide v tomto ''móde''

pinkmink
17. dec 2023

Akože potom nase su total socka vianoce a financia nam nechybaju 🤣 a to dokonca uplne dobrovolne a s radostou

2006_1211
17. dec 2023

Na vianočné trhy nechodíme koláčov mame tak ta 2 taniere darčekov veľa netreba. Toto berem ako normalen vianoce, chudobné vianoce by boli keby nemáte napríklad na rybu ci šalát

zuzana76
17. dec 2023

Toto su Vianoce bežného Slováka. Asi ste boli zvyknutí na vyšší štandard.

renab
17. dec 2023

Nase deti su dospele, pridu domov. Trhy vynechame, pod stromcekom po jednom darceku, vecera ako u vas.
Budeme pozerat rozpravky a hrat stolove hry. Tesim sa na spolocne straveny cas.

nikiki29
17. dec 2023

Pre niekoho sú aj naše Vianoce chudobné a ja si to teda vôbec nemyslím 🤷🏻‍♀️ je to dosť o vlastnom nastavení. My by sme mohli aj viac a nechceme. S mužom si dávame jeden darček vo veľkosti “do krabice od topánok”. Syn dostane lego, spoločenskú hru a knižku a už teraz viem, že viac ho bavilo ozdobovanie stromčeka, zapaľovanie sviečok, spoločná sánkovačka a pečenie medovníkov… koláčov máme asi 6 druhov, ale teda všetko z polovičnej, čiže málo kúskov (a teda aj málo surovín), ale aby si každý vybral a hlavne aby sa zbytočne nevyhodili ak sa nezjedia. Ryba bude filet zo pstruha alebo niečoho čo bude čerstvé na pulte, kilo šalátu výjde pár eur. Na trhy ideme, syna baví viac sneh okolo stánkov a svetielka, my si dáme 1 punč a trávime čas spolu… čo viac?
Mne vôbec nechýbajú megalománske Vianoce typu 20 darčekov, návšteva Vianočných trhov pomaly v každom veľkomeste okolitých štátov a pod. 🤷🏻‍♀️