Ahojte.
Priateľ má svoj byt, za ktorý spláca hypotéku.
Začali sme v tomto byte bývať spolu.
Platím mu mesačne polku za energie a nákupy platíme tiež vždy na polku.
Navrhol, aby som mu prispievala niečo aj za užívanie bytu.
Aký máte názor resp.ako to máte vy?
Ďakujem.
No myslím, že to dáva logiku, platiť pol na pol, keď bývame spolu... to je jedno čo to je... to už je na dohode, alebo/aj finančnom príjme jedného či druhého. Ale za bývanie čisto nájom by ste sa mali deliť na polovicu keď tam bývaš a máš príjem :D ... Jedine, že ho chceš len na jednu vec, alebo ho chceš opustiť, tak potom rozumiem, že sa ti zdráha platiť.
...
Podľa mňa je to samozrejmá vec. Keby tu hypotéku neplatil, tak by ste spolu nebývali.
Ak takto špekuluješ, tak ťa snáď ukludní, že keď ho opustíš, čo teoreticky môžeš kedykoľvek, už platiť nebudeš musieť nič. Ale on to platiť bude ďalej.
Za uzivanie bytu mas platit? Super, tak nech on plati za vysavanie, varenie, pranie, sexualne sluzby atd...
Toto uz zavana niecim nepeknym, nech si najde realneho podnajomnika.
a varenie upratovanie potesenie to bude on prispievat on ?
Ku mne sa takto do môjho bytu prisťahoval svojho času priateľ. Na energie/poplatky správcovi/net prispieval polovicu, na hypotéku samozrejme nič a nájomné som od neho nechcela - to je to, co od teba pýta priateľ.
@bennn on si platí vlastný byt
@bennn Myslíš tým, že má platiť aj polovicu hypotéky, ako náhradu za nájomné? To už viac rozumiem tomu “príspevku za užívanie”.
Kúpiť si konkrétny byt s konkrétnou hypotékou a splátkou bolo jeho rozhodnutie a je to jeho investícia do budúcnosti. Ak idú dvaja do spoločného nájmu, vyberajú (aspon dúfam) nehnuteľnosť a teda výšku nájmu spolu a hlavne majú k tej nehnuteľnosti rovnaký vzťah (nikto z nich na nej v budúcnosti nezarobí). To je z môjho pohladu významný rozdiel…
Do hypo by som mu nedávala keďže ten byt je len jeho..môžeš ťahať stravu,alebo nákupy v drogérii,,net s TV.. myslím ze tých poplatkov je v dnešnej dobe toľko ze je z čoho vyberať🤣🤣skúste si sadnúť a navrhnúť nejaký kompromis,aby ste s tým boli obaja ok😊
Za nájom by si musela platiť všade inde. Takže nájom na polovicu. A hypo nech si platí sám
Kludne mu daj polku hypoteky. ... ked ta napise na list vlastnictva. Dovtedy iba polku energii. Ak sa mu nepaci, nech si najde inu trubu, co mu bude splacat byt a nic za to nedostane. Pripadne mu spoplatni sex. Vedla postele poloz prasiatko, tam bude hadzat 20-50eurovky ...🙂
Asi by som sa ho opýtala, či tam mám bývať ako priateľka, alebo podnájomníčka... Ale celkovo by asi záležalo, na akych ste sa dohodli pravidlách, keď si sa k nemu nasťahovala 🤷♀️
My sme dlho byvali v podnajme, za cca 500e. Skladali sme sa na polovicu. Ja som potom kupila byt, na hypo. Uver na reko, zariadenie...byt so vsetkymi splatkami uverov ma stal okolo 750-800e. S drahym sme sa dohodli, ze mi bude davat, ako pri najme, ked sme sa skladali, teda 250e. Teraz mam naklady cca 550, stale dava 250. Paradoxne, on sam prisiel, ze je mu divno, ze 13 rokov plati rovnako za byvanie 🙂. Vsetko je na dohode.
A teoria s upratovanim, varenim a potesenim je uplne cudna...jednak to robime obaja, a tiez upratane, uvarene a potecha je tiez pre oboch, ci?
čo tu niektoré splietajú o tom že mu máš spoplatniť sex je dobrá sprostosť. Uvedom si, že v tom byte bývaš, všetko používaš tak nevidím dôvod prečo by si nemala aj prispievať. Ten nábytok a všetko v byte sa neopotrebuje len také samé. Keď sa ti nepáči prispievať na chod domácnosti tak sa odsťahuj
Ked tak citam, tak mam ozaj stastie na muza.. tiez som isla byvat do jeho bytu a automaticky sme zaviedli on hypo, najom a energie, ja strava, osatenie, tv + net.. pokracujeme s tym aj ako manzelia
Hladala by som si iny podnajom.
Podla mna ma priatel pravdu. Autorka byva prakticky zadarmo. My mame ako 4 clenna rodina v 3i komplet poplatky do 200e ak by aj bola ich platba rovnaka, byva za stovku bez nejakeho fin pricinenia, ved dnes su podnajmy v nasobne vyssej sume, hypo tiez. Ten byt samotny uziva zadarmo. Kedze ste este len priatelia, vysvetlila by som priatelovi, ze nechcem priamo davat na hypo, ak nemam byt nakoniec majitel. No ak sa priatel podiela na financnom zabezpeceni byvania pre oboch, autorka by mohla zabezpecit nieco ine v obdobnej vyske (ak chceme byt pol na pol vo vydavkoch). Lebo akt si autorka bývanie nijako nezabezpecuje, neplati
no on moze 30 rokov splacat hypoteku, platit opravy bytu, malovanie, raz za par rokov vymeni podlahu, prerobi kupelnu. a ty tam budes byvat cely zivot a nemusis dat do bytu ani korunu? to by bolo fajn, ako v telenovele, prides na haciendu, uzivas muzov majetok, on plati.
ty si zaplatis polku energii a stravy a cely zivot nemusis vrazit ani centavo do vlastneho byvania, este aj vnucata budes opatrovat v jeho dome, on s hypotekou na krku a ty cely zivot zadarmo v cudzom, vsak umyvas riad a poskytnes mu sex.
@janetinka27 sice by som to tak narovinu nepovedala, ale presne to som myslela príspevkom nad tebou
My keď sme šli bývat do nájmu tak priateľ platil celý nájom a ja net a stravu. Potom si kúpil dom ale už máme aj dieťa ja neplatim vlastne nič. On platí všetko a môj rodičovský ide na moje potreby a malého. A nie sme ešte manželia. Je to asi o dohode aj o tom ako spolu partneri vychádzajú.
Ak by si šla bývať do spoluzdielaneho bytu vyšlo by Ťa to viac? A akú má predstavu že máš prispievať?
Zeny, nie su svoji, a v modernom svete plnej zenskej emancipacie je uplne normalne, ze naklady idu napoly. Aj energie, aj hypo. Ci ma byvat partnerka skoro zadarmo a chlap to cele tahat? 😀 to tu mame teda princezne na hrasku. 😀
@evkamotka
@janetinka27 uz som sa bala, ze tu nenajdem normalny nazor.
Alebo ked chces kompromis a nechces mu splacat byt, tak sa dohodnite, ze budes platit cele energie (plus net, tv), pripadne celu stravu, tak, aby vam to vyslo 50:50.
A ak je dovod nevychadza mu to financne?mal hypo uz davno predtym a platil sam byt ci zobral ho na hypo az, ked ste zacali splou byvat?
Je to osemetne ty mu budes platit polku hypo a za par rokov Ta posle prec.. ine by bolo, keby plati na doraz a nic mu nezostava, ale aj tak…
Tak ci tak to nebude spravodlive vzdy budes platit a nic vlastnit.Ci das viac penazi na stravu ci hypo… ale chaoem aj jeho mozno mu nic nezostava…ako to je financne kolko asi dava on a ty?Ved si sadnite rozratajte energie, hypo, mobil, benzin nakupy… vzdy sa niekto citi ukrateny
@luccija ved nech si kupi vlastny, a nastahuju sa donho 😀 to je taka rada. Po case mozno kupia spolocny, ktory budu platit spolu. Ale tebe by sa tiez nepacilo, keby si nastahunes frajera do domu a vsetko tahas sama a on si byva skoro zadarmo.
Zalezi vzdy aj od konkretnej situacie a celkoveho fungovania. Predstav si zase, ze mas byt, platis uvery,... ked vsetko zaplatis, ledva ti zostane na jedlo. Partner ti da 100 eur na najom, byva vyhodne (energie vo vlastnom byte stoja dnes aspon 200 eur) a uziva si zivot vo velkom. To tiez nie je uplne v poriadku.
No, a práve tajto sa komplikuje vztah na "moje" a "tvoje". Ja som staromodna, naj je začinat spolu, od 0, a vybudovat si vsetko spoločne. Tu na MK som este nečitala o vztahu, ktore by toto "moje" "tvoje" vydrzalo.
@katarinakatka57 my sme tak zacinali s muzom, ze prve byvanie sme uz kupili spolocne a nic sme nedelili. Vsetko sme platili na pol a ked som ostala na materskej, tak sa ten pomer samozrejme zmenil.
Lenze my sme mali okolo 25 vtedy, ak su autorka vo veku okolo 30-35, tak je jasne, ze uz maju vlastne byty, su zvyknuti hospodarit samostatne.. tak uz su ine navyky aj naroky prirodzene
Čo znamená užívanie bytu? Veď si jeho partnerka, nie podnajomnicka