Ako šetríte peniaze?

26. feb 2024

Ahojte, ako viete ušetrit co najviac peňazí? Chceme tento rok začať kupovať materiál na stavbu. Chceli by sme brat co najnižšiu potrebnú hypotéku. Ja som na rodičovskej. Nasetrenych mame 22tis. Pozemok mame svoj. Ja odložím mesačne cca 100-150€. Veci kupujem len z bazára a aj to len výhodné balíky. Potraviny len základné. Mäso a zeleninu mame domáce. Šampóny a drogéria nám vydrží celý rok co dostaneme na vianoce.
Pri vyrábam si niekedy ale nieje to bohviečo, mesačne tak cca 100€. Manžel platí lízing a úver 700€mesacne. Lízing by mal končiť do 2 rokov a úver až za 5. Bohužiaľ toto nevieme inak urobiť. Na com ešte viete šetriť? Nechodíme kade tade po výletoch a reštauráciách. Nekupujem zbytočnosti. Všetko čo doma zavadzia predávam. Ako viac ušetrit alebo viac zarobiť? Nemám možnosť deti odložiť preč.

ibatanecnica
26. feb 2024

fúha, no ak ušetríš max 150 neviem neviem, či by som sa do toho púšťala. Veľa toho nenakúpiš za túto sumu. + ešte ak som správne pochopila, budeš splácať spotrebák. Asi by som počkala, kým nepôjdeš do práce a nezvýši sa príjem.

autor
26. feb 2024

@ibatanecnica manžel odloží mesačne okolo 1000€. To som nenapísala, niekedy menej niekedy aj 4x tolko

orta
26. feb 2024

podla mojho nazoru setris dost na vsetkom, aj nasetrenych mate dost, klobuk dolu tak isto za to ze z RD dokazes odlozit nieco :D takze isla by som na to cestou privyrobit si. su rozne prace pre mamicky na RD ci materskej popripade ak ti ma byt kto s dietatom nejaka brigoska.

anjelicek26
26. feb 2024

Tak je uplne ina situacia, ked ako rodina viete odlozit mesacne 1-4000e vdaka muzovi... robis vsetko, co sa da, mate domace, nekupujes blbosti, predavas po bazaroch... uz to viac nehrot, potrebujete aj zit...

maminkadeticiek
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
babulkomale
26. feb 2024

No, to je najpodstatnejsia info, kolko odlozi manzel.
Takze robite dost, zite.

hederamonstera
26. feb 2024

Jemine, vsak odkladate dost. 1000-4000 mesacne.😀 neprisla si sa len pochvalit?

autor
26. feb 2024

@hederamonstera určite nie, keď viem koľko stojí stavba domu tak je to ako ihla v kop sena :D

autor
26. feb 2024

@babulkomale žijeme aj tak dosť dobre. Lenže nás už naozaj tlači to aby sme mali svoj dom. Nakoľko teraz nebývame vo svojom ale s rodičmi v malinkom domčeku. Ale v spálni spíme s deťmi lebo nieje viac izieb, deti rastú a potrebujú svoje súkromie a my taktiež.

1fifinka1
26. feb 2024

@hederamonstera to si aj ja myslím 😂

yanni
26. feb 2024

A kedy zijete? NIkde nechodite, nic nevidite, nic nezazijete. Teraz budes 5 rokov odkladat, potom 5 rokov stavat. Ked budu deti dospele, uz sa ti na nejake vyletiky vybodnu. Treba aj zit, nie len zivorit. Co pises, penazi mate dost. Ak by sa dali tie uvery a lizinky vyplatit bez pokuty skor, zbavte sa radsej toho. Nikdy nevis, co sa moze stat a s dlhymi na krku....Ako a kde byvate teraz?

autor
26. feb 2024

@1fifinka1 ženy, prosím vás zase to neprekrucajte. Ako som napísala ze niekedy, to neznamená ze manžel zarobí mesačne 5000€. Niekedy zarobí 1000 niekedy 800 a niekedy 3000. Záleží fakt aká je sezóna keďže je živnostník. Tie odvody tiež niesu nejaké malé poplatky

anjelicek26
26. feb 2024

Ved sa poradte s poradcom z banky, zlucit uver, hypoteku a lizing do jednej sumy, vydokladovat prijmy a uvidite, kolko vam to vyjde... najnizsia potrebna hypoteka znamena, ze si dorabate svojpomocne dlhe mesiace az roky vsetko sami a zijete prakticky na stavbe, to popri malych detoch je pekne na prd... ja osobne by som predala pozemok, vsetko splatila a kupila s cistym stitom (ked nastupis do prace) nieco, kde sa da rovno nastahovat...

autor
26. feb 2024

@yanni napísala som ako bývame v správe vyššie. Na dovolenke luxusnej sme boli minulý rok. Nepotrebujeme ju každý rok. Na výlety ako do zoo a pod chodíme väčšinou v lete ale nie každý týždeň. Deti sú malinke. Veľa z toho si nebudú ani pamätať. Takže toto bude aktuálne tak za 3-4 roky

autor
26. feb 2024

@anjelicek26 prosím ta, vidím ze sa do toho nevyznás vôbec. Ako môžeš radiť somarinu ze predať pozemok?? To je v dnešnej dobe základ mať.

autor
26. feb 2024

@anjelicek26 my máme kde bývať, takže keď budeme stavať aj 3 roky to nebude vadiť.

yanni
26. feb 2024

Neusetris. Lebo ked v mesiacoch, kedy muz zarobi 800 E chces poplatit vase uvery a lyzinky, tak aj tak musite zobrat z nasetrenych a plus aj z niecoho musiste zit. Takze najskor sa zbavte dlhov a potom chodte do noveho projektu s cistym stitom. Je hlupost sporit, ked mam dlhy. Najskor sa splatia uz existujuce dlhy a potom sa spori popr. planuje nieco ine. Kolko mas deti a ake su stare?

anjelicek26
26. feb 2024

Tri roky stavat nebude vadit? Nuz neviem, kto sa nevyzna, ale vies, aky je to zatah na manzelstvo a rodinu, ked sa travia vikendy a vsetky volna na stavbe? A "mame kde byvat" je to byvanie s rodicmi v malickom domceku vratane deti... tie su teraz malicke, ale velmi rychlo budu a potrebuju aj vlastny priestor... budu vas tam rodicia tolerovat dalsie tri roky? Nebudu s toho konflikty, tak dobre si rozumiete? Nechcu aj klud a nielen vnucata cely cas u seba? Porozmyslaj prosim na vsetky smery...

autor
26. feb 2024

@anjelicek26 stavba domu bude 100m odtiaľ kde bývame. Kľudne tam budem aj nocovat aby sa urobilo co najviac. Takže budem tam s manželom, nemyslím si ze to bude nejaký záťah na manželstvo. Keď to tisícky žien vydrží bez mužov ktorí sú na týždňovkach a viac v iných krajinách tak co to je oproti tomu ze ja mam muža doma denne?

autor
26. feb 2024

@yanni nedá sa tak ľahko zbaviť úveru, chceli sme ze aspoň polovicu naraz zaplatíme. No dali podmienku ze na tu druhu polovicu zdvojnásobia úrok. Takže toto nám netreba

autor
26. feb 2024

@yanni a zase nechceme dat všetky nasetrene peniaze do splatenia lízingu a úveru a potom sa nemát od čoho pohnúť

yanni
26. feb 2024

nie, mas milnu predstavu a ruzove okuliare. Je uplne ine byt sama bez muza tyzden a mat pokoj a starat sa len o decka a domacnost a muz na tyzdnivke, kde sa stara len o seba a vecer fajront a relax a je ine tahat cez den vsetko a po veceroch, nociach, viekendoch, sviatko k tomu vsetkemu este makat na stavbe. Vela stastia. Uz nejedno manzelstvo sa koli dlhorocnej stave domu rozpadlo.

anjelicek26
26. feb 2024

Tvoj muz bude proste strasne unaveny, aj ked to teraz este nevidis. Neporovnavaj to s tyzdnovkami volakde v zahranici, kde si odrobi a na ubytovni vylozi nohy hore, on bude makat ako zivnostnik, makat na stavbe a aj doma, lebo chce byt dobry otec...

januska12323
26. feb 2024

Nebrala by som ďalší dlh-hypotéku keď už teraz platíte lízing a úver. Keby sa niečo mužovi stalo napríklad dlhodobá PN z čoho by ste to platili? Počkaj 2 roky, zamestnaj sa a potom uvažujte nad domom.

maryetta
26. feb 2024

Ja len dodam-ano je to zatah na manzelstvo.
Sami sme si presli. I ked my sme kupili a prerabali. Raz manzelstvo “preveri” dieta a potom stavba domu 😂🙈
Ale na to si sa nepytala. Co sa setrenia tyka tam uz vela toho nenarobis.
Ale suhlasim co je vyssie. Najprv sa zbavit dlhov a az tak sa pustit do dalsieho…

ibatanecnica
26. feb 2024

autor - no neviem, neviem, v akej oblasti podniká tvoj muž. Stavať v dnešnej dobe, pokiaľ to nedáš firme na kľúč, je dosť veľká záťaž. Finančná psychická , fyzická. Na tvojom mieste by som asi najskôr počkala, kým vyplatí čo máte a potom sa púšťala do niečoho. Neviem ale ptorebujete dom za každú cenu? Nebolo by jednoduchšie toto predať a ísť do bytu?

bubuzu
26. feb 2024

Prečo si nevezmete hypotéku? Ak máte našetrené, plus viete každý mesiac čosi odložiť, nie je výhodnejšie kúpiť montovaný dom, alebo hoc aký na mieru už teraz? Môžete do pár mesiacov bývať a nebudete mať robotu a stresy so stavbou, plus to čo ušetríte na materiáli aj tak zaplatíte na prácach, ktoré budú za pár rokov zas drahšie. Aj vám hypo nedajú, dá sa napr.rodičovsky dom založiť a potom vyňať, až budete mať postavené alebo ty zarábať.

autor
26. feb 2024

Môžte sa uvedomiť a prestať mi tu písať také kraviny ako byt a hala ala strašiak?! Na tos a váš nikto nepýtal, akože nehnevajte sa ale tiež si uvedomte co píšete.. Firme na kľúč zaplatím o 100tis viac :D kamaráti tiež teraz stavaju, u nás to proste je tak ze idú všetci kamaráti známi a postavia jednému dom. A potom to každý z nich chodí vraciat tomu druhému. Čiže si za prácu neplatia. Manžel už bol na toľkých stavbách ze keď mu to prídu vrátiť tak ten dom bude za 3 mesiace hotový. (samozrejme ak to bude mať kto zaplatiť 🤣)

guudy
26. feb 2024

Podla mna setris uz teraz extremne. Ak chces viac usetrit, tak potom navysenim prijmov.
A ak teda usetrite mesacne 1-4 tis, tak nasetrenych 22 tis mi pride strasne malo…

ibatanecnica
26. feb 2024

autorka -vieš čo autorka? ukludni sa. Aby sa raz nestalo, že keď bude potrebovať tvoj muž pomoc, tak mu nebude mať kto pomôcť. Takéto naivné predstavy o stavaní domu som už dávno nikde nečítala. Spravte ako uznáte za vhodné , len aby si tu raz nepísala, že nemáte peniaze a ľudí na dokončenie domu . komu niet rady, tomu niet pomoci. Ty si najmúdrejšia, všetko vieš, na čo sa teda radíš?