Ako sa prejavia plánované zmeny v 2. dôchodkovon pilieri?

19. dec 2023

Ahojte, píšem ohľadom plánovaných zmien, ktoré aktuálne nová vláda schválila. Vie mi prosím niekto, kto sa rozumie povedať, či sa mi aj najďalej oplatí zotrvať v indexovom fonde ? Momentálne mám 100% v indexovom, dôchodok mám ešte ďaleko , tak či sa to aj po zavedení zmien stále oplatí ? Nebude to príliš rizikové ? Ako sa konkrétne v 2. pilieri plánované zmeny prejavia? Ďakujem za odpovede

hiro
19. dec 2023

"Nebude to príliš rizikové?" 🙂
Prave po znizeni je to menej rizikove. Menej penazi na II. pilier znamena ze budes viac zavisla od toho kolko vlada v buducnosti vycleni na dochodky. A ked nam vlada znizi prispevky do II. piliera na 0,1% tak potom uz mozes zvolit aj bitcoinove fondy a bude to jedno...

jarka_black
19. dec 2023

Ak nemáte 60 rokov, jednoznačne indexový fond.
Teraz je index hore, tento rok zarobil asi 13%.
Po Vianociach sa očakáva pokles - ja osobne si toto sledujem a poklesom sa vyhýbam. Ale aj keby som sa nevyhýbala, aj tak by som bola v priemere 9% ročne v zisku.
💡 Stačí si pozrieť výkonnosť Vášho indexového fondu.

jarka_black
19. dec 2023

apropo, aké zmeny máte na mysli?
Terajšia vláda schválila len zníženie mesačného príspevku zo Sociálnej poisťovne do 2. piliera z 5,5% na 4%. O to viac treba indexový fond 😉 aby sa to zhodnocovalo. Plus si sporiť aj inak.
A ak máte na mysli zmeny od mája = presun sporiteľov do indexového fondu, tak ide to mimo Vás, keďže v ňom ste.

esmey
19. dec 2023

Prejaví sa to tak že ti každomesačné príspevky poklesnu o cca 30%. Čiže ak ti doteraz išlo do 2.piliera z hrubej mzdy 100€ po novom to bude už len cca 70€ a zvyšnými peniazmi financuješ (a dalších 2 mil. sporitelov) tie vytúžené 13. dochodky nenásytnym seniorom.

autor
19. dec 2023

Áno, to som mala na mysli, či sa to aj napriek zníženým príspevkom stále oplatí a či som to správne pochopila, že v 2.pilieri sa bude po novom sporiť pomalšie na úkor 1. piliera. Tak či prípadne neuvažovať z 2. piliera vystúpiť, ale to vo veku do 40 rokov asi neodporúčate však ? Najďalej teda ostať v indexovom
@jarka_black

autor
19. dec 2023

@jarka_black a ako sa dá prosím vás poklesom vyhýbať ?

autor
19. dec 2023

@esmey tak som si to aj myslela, dôchodcovia sú ich voličská základňa, tak na úkor mladých, aby bolo na dôchodky

jarka_black
19. dec 2023

Presunom úspor do dlhopisového fondu na nejaký čas.

hiro
19. dec 2023

"Tak či prípadne neuvažovať z 2. piliera vystúpiť" - chapes ako funguju dochodky - vieme ze isto v buducnosti bude menej penazi na dochodky - takze budu nizsie ako su teraz a cim viac sa teraz znizuje odvod do II. piliera tak tym nizsie budu v buducnosti.

jarka_black
19. dec 2023

Našťastie sa vystúpiť nedá. Treba zhodnocovať 2. pilier.
Nedávno: https://www.linkedin.com/posts/activity-7123592...

jarka_black
19. dec 2023
katarinka289
20. dec 2023

@jarka_black ja sa v tomto velmi nevyznam. Viete mi v strucnosti vysvetlit,v com spociva 2.pilier a co sporitrlia v dochodku dostanu? Dakujem

82peter82
20. dec 2023

Môže niekto vypísať koľko štátov EU má zavedený druhý piliér ? A prečo ho štáty ktoré ho niekedy mali zrušili ? Asi to nebude až také pokrokové a výhodné ako ho vedia poniektorý vychvaľovať. Najlepšia perla zatiaľ bola že financujeme vytúžené 13. dôchodky nenásytným seniorom. Tu je problém úplne niekde inde, treba si doštudovať čo je to štát a ako funguje.

jarka_black
20. dec 2023

@katarinka289 Výhodou 2. piliera je jeho
🔹️ komfort - pretože príspevky posiela Sociálna poisťovňa z odvodov, ktoré ste už zaplatili
🔹️ dlhé obdobie - od prvej brigády v 16tich rokoch do dôchodkového veku, ako investičný horizont je to super, ide o 40-50 rokov
🔹️ vysoké zhodnotenie v indexovych fondoch 9,5% ročne (priemerne)
🔹️ možnosť dobrovoľných príspevkov, ktoré sú vedené zvlášť... čím mladší človek, tým menej stačí
🔹️ je to forma životného poistenia pre prípad smrti, lebo úspory sa dedia

Ľudia po 40ke: zvyčajne tam už majú pekný obnos. Napr. 20.000 €. Ak si kúpia predikčný model, môžu zhodnocovať o 40% ročne. Za 2 roky tam majú dvojnásobok.

jarka_black
20. dec 2023

@82peter82 Áno, formulácia "nenasytny senior" nebola šťastná. Dôchodky sú dlhodobo nízke. Spôsob ich zvyšovania nie je šťastný. Kto sa v poslednom čase dostal do rizika chudoby, nie sú dôchodcovia, ale rodiny strednej triedy. Toto je vážny problém. Od strednej triedy totiž závisí ekonomika. Aj fungovanie sociálneho systému. Dospeli sme do bodu, kedy sú tvorcovia hodnôt dodaňovaní aby bolo na sociálne úlety.

82peter82
20. dec 2023

@jarka_black Jarka, napíšeš že dôchodky sú dlhodobo nízke a v ďalšej vete, že v poslednom čase sa do chudoby nedostali dôchodcovia ale rodiny strednej triedy. No ja mám pocit že do chudoby sa dostali aj dôchodcovia aj rodiny strednej triedy. Stredná trieda je dlhodobo likvidovaná a otázka znie kto si to dal za svoj cieľ. Ak potvrdíš že "nenásytný senior" nebola šťastná formulácia, tak mi prosím Ťa vysvetli tvoj pojem "sociálne úlety".

jarka_black
20. dec 2023

@82peter82 Sociálny úlet znamená že sa "pomáha" plošne, nie adresne. Žiaľ, šlo o politický ťah.
Btw, autorkou "nenásytných seniorov" nie som ja - nechcem, aby vznikol taký dojem. Nie som zástankyňou hrotenia a rozdeľovania spoločnosti.

82peter82
20. dec 2023

@jarka_black to ani netvrdím že si autorkou toho nešťastného výroku. Áno máš pravdu problém je že sa pomáha plošne, ale ak chceli doručiť pomoc včas iné riešenie asi na stole nebolo.

hiro
20. dec 2023

@82peter82 "Môže niekto vypísať koľko štátov EU má zavedený druhý piliér ? A prečo ho štáty ktoré ho niekedy mali zrušili ? Asi to nebude až také pokrokové a výhodné ako ho vedia poniektorý vychvaľovať."
Ono sporenie/investovanie na dochodok funguje po celom svete. Ako je to organizovane a ci sa to vola II. pilier ci inak je jedno.

82peter82
20. dec 2023

@hiro No jedno to určite nie je. Druhý pilier tak ako ho poznáme u nás bol zavedený aj v niektorých západných štátoch, a tak ako ho zaviedli tak ho aj zrušili. Sporenie a investovanie na dôchodok funguje po celom svete ale tak ako ho u nás poznáme pod názvom tretí pilier. Určite sa vo svete neodvádza povinné sociálne poistenie alebo jeho časť súkromným investorom. Takže zrovnávať náš druhý pilier s druhmi sporenia a investovania vo svete určite nie je na mieste.

hiro
20. dec 2023

@82peter82 A? Vsak je to sumafuk ci sa odvadza cast zo mzdy na podnet statu ci na podnet zamestnavatela dobrovolne/povinne podla druhu zamestnania alebo ci to chce/potrebuje sam prijemca mzdy. Stale je to o tom ze z dovodu ze stat nedokaze zabezpecit dostatocne vysoke penzie tak dobrovolne/nasilu funguje vo svete investovanie/sporenie na dochodok.
Ale ano - ked to ale organizuje stat tak to aj tak casto konci. Je to pre aktualne vladnuce strany neodolatelny kolacik - lahko pristupne miliardy na rozkradnutie. Ked to organizuje zamestnavatel/clovek sam tak stat uz nema tolko moznosti tie peniaze zostatnit - no, jedine tak cez vyssie dane.

82peter82
20. dec 2023

@hiro povinné platby ktoré štát vyberie aj štát prerozdelí, ak si chceš zabezpečiť budúcnosť nech sa páči produktov je dostatok. Rozumieš ako má fungovať dôchodkový systém v rámci štátu ? Generácia ktorá je zárobkovo činná má zabezpečovať generáciu ktorá má už svoje odrobené, a následne generáciu ktorá teraz zabezpečuje bude v budúcnosti zabezpečovať generácia ktorá teraz sedí v školských laviciach. Takže nerozumiem prečo sa z povinnej odvádzanej platby ktorá je určená pre terajších dôchodcov má časť posielať na súkromné účty súkromných inštitúcií. Problém je pôrodnosť, tam treba naštartovať našu budúcnosť a zabezpečenie na dôchodku.

jarka_black
20. dec 2023

@82peter82 Pretože súčasnú generáciu budúcich dôchodcov nebude mať kto zabezpečiť. Dôchodkový systém štátu stojí na fakte, že mladších bude viac a viac. Do momentu, kedy nie. Čiže v čase, keď vieme, že to onedlho nebude realizovateľné, určitá skupina pracujúcich musí začať sporiť aj na vlastný dôchodok. Je možné, že koncept 2. piliera v slovenskom prevedení je dočasný koncept. Preto hovorím - áno, POUŽÍVAJME ho. Zároveň sa treba začať zabezpečovať po svojej vlastnej osi. Zníženie príspevku z 5,5 na 4% neberiem ako tragédiu, ale ako signál, naznačenie trendu.

82peter82
20. dec 2023

@jarka_black súhlasím že zabezpečovať sa na dôchodok treba, ale nemalo by sa to robiť na úkor systému ktorý je nastavený štátom. To že nám klesla pôrodnosť a že určitá generácia bude musieť byť dodatočne dotovaná na dôchodku štátom je všetkým známe. Bude sa musieť nájsť nejaký nástroj ktorý bude zavedený do doby kým sa situácia nezmení. Opäť pripomeniem že len zvýšená pôrodnosť nám vyrieši tento problém, a bude sa to naprávať veľmi dlho. Je úplne jedno aká politická garnitúra je pri moci, druhý piliér by bol skôr či neskôr napadnutý tak či tak. Podľa mňa bude druhý piliér jedného dňa zrušený.

esmey
20. dec 2023

@82peter82 1. pilier funguje len ak je priespievateľov viac ako poberateľov. Hovoríš, že má sa podporovať pôrodnosť ale je to z dlhodobého hľadiska udržateľné? Veď aj keby stúpol počet pracujúcich na 2-násobok, o daľšiu generáciu bude treba další x-násobok pracujúcich aby zabezpečili dôchodky pri čoraz väčšiemu počtu dochodcov...systém stojí a padá na neustálom zväčšovaní populácie čo je neudržateľné! Preto je 2. a 3. Pilier plus súkromné investovanie jediné riešenie na zabezpečenie staroby. "Ak by sa každý staral sám o seba, tak je o všetkých postarané".

jarka_black
20. dec 2023

@esmey K poslednej vete len pridám: a o tých, čo sa z objektívnych príčin sami nedokážu o seba postarať, sa postará štát, teda my ostatní. To je zmysel štátu. Ale to sme asi už moc odbočili od témy.

esmey
20. dec 2023

@jarka_black samozrejme. Citátom som myslel že každý by sa mal pripravovať na starobu počas aktívneho života a štát by ho mal v tom podporovať aby mu potom taký človek nevysel na krku. To znamená že keď štá znižuje príspevky do 2. Piliera, nenariadi firmám povinny 3. Pilier, nezruší dane z dividend a z kapitalovych výnosov pre FO, neučí finančnú gramotnosť v školách a daľšie tak len tlačí pred sebou problém ktorý si žiaľ táto alebo ďalšia generácia mladých ľudí bude musieť odskákať

hiro
20. dec 2023

@82peter82 "Problém je pôrodnosť, tam treba naštartovať našu budúcnosť a zabezpečenie na dôchodku" To je somarina. Planeta nie je nekonecna aby sa rodilo stale mnozstvo deti ktore budu financovat terajsich dochodcov a ked tito mladi zostarnu tak bude treba este viac dalsich deti aby tu masu uzivili.
A ta prkotina co ide na II. pilier je zanedbatelna. Vydavky socialnej poistovne aj pred II. pilierom boli daleko vyssie ako prijmy a tento rozdiel bude stale len vacsi.
https://ekonomika.pravda.sk/ludia/clanok/692350...
"Výdavky fondu starobného poistenia boli totiž o 2,7 miliardy eur vyššie ako príjmy tohto fondu."
https://www.aktuality.sk/clanok/YlmrX8X/vlada-i...
"Počet sporiteľov v druhom pilieri ku koncu októbra 2023 dosiahol takmer 1,82 milióna a objem vo všetkých fondoch predstavoval necelých 13,52 miliardy eur."
Za 18 rokov tam je 13,5 miliardy a deficit socialnej je 2,7 miliardy - takze aj keby sa zrusil II. pilier tak socialna rozda nahromadene a investiciami navysene peniaze za 5 rokov...
A potom co? I. pilier bude este vo vacsom minuse a uz ani nebude co znarodnit.

minimie
20. dec 2023

Tieto "super" opatrenia novej vlády budú mať na druhý pilier pravdepodobne aj taký dopad, že dostaneme horší rating ako krajina, čo je vlastne meradlo dôveryhodnosti pre investorov. Štát bude musieť vydávať dlhopisy drahšie. Keďže garantované fondy sú v podstate garantované vládnymi dlhopismi a v slovenských dss bude slovenských dlhopisov zrejme dosť, tak trošičku stúpne výkonnosť teda výnos garantovaných fondov. Otázka je že za akú cenu pre ekonomiku a isté to tiež nie je. 🤷🏼‍♀️🤷🏼‍♀️🤷🏼‍♀️. To len tak pre zaujímavosť ako veci spolu súvisia.

mantava
20. dec 2023

Zaregistrovala som sa sem len kvôli tejto diskusii, tak mi prosím, napíšte odpoveď. Súhlasím s tým, že dlhodobým cieľom je zrušenie II. piliera, otázku, či to bude dobré alebo zlé rozhodnutie, zodpovie len budúcnosť. Ak by sa dalo, ja okamžite vystupujem, mám 55 rokov a som v ňom od začiatku. Neverím už ale,
že súkromné spoločnosti mi zaplatia viac ako štát. Chcela by som sa Vás spýtať, ako bude prebiehať financovanie rodičovského dôchodku po novom, ako sa to dá realizovať keď napr. niekto, kto neodmietol výplatu rodičom, nie je v II. pilieri, z čoho to pôjde???