Ako prebieha blokovanie účtu zosnulého?

15. aug 2024

Ako prebieha blokovanie účtu zosnulého? Ako sa zistí, kde mal účet, nahlasujú to pozostalí?

deti95060810
15. aug 2024

môžu aj pozostalí ak vedia, alebo notár ktorý má na starosti dedičské konanie vyzve banky na sK ...

egonsk
15. aug 2024

myslim, ze notar dava vsade avizo. Ja si pamatam, ze som bol zistovat s umrtnym listom, ci ma otec v niektorych bankach ucet, lebo notar mi tvrdil, ze nemal ....

beata_k
15. aug 2024

@egonsk a mal ucet?

egonsk
15. aug 2024

@beata_k ano, ale zrusil ho par dni pred jeho zahadnym umrtim... ale to je uz ina story.

beata_k
15. aug 2024

@egonsk Hmm zaujimava story. Nechces ju napisat? 🤪

maranco
15. aug 2024

Banka sa o úmrtí klienta môže dozvedieť aj cez Sociálnu poisťovňu.

egonsk
15. aug 2024

@beata_k ani nie 😁 ... Mne je len smutno, ze ako a kedy sa to stalo, ostali mi z toho nevypovedane veci medzi nami, ale co uz, taky je zivot.

martul
15. aug 2024

@maranco určite nie, sociálna poisťovňa nemá dôvod áno povinnosť to niekomu oznamova

martul
15. aug 2024

Či mal niekde zosnulý účet zisťuje len notár, v rámci dedičského konania potom vám to povie.
Práve som sa vrátila z dedičského.

martul
15. aug 2024

@egonsk a to ti v banke mohli poskytnúť takúto informáciu?

januska12323
15. aug 2024

Nie ty nemusíš nič nahlasovať ale môžeš ak vieš, notár si to vie zistiť.

maranco
15. aug 2024
deti95060810
15. aug 2024

@martul soc. poisť. to neoznamuje, ale vidí ak sa jej vrátia z účtu zosnulého peniaze napr. dôchodok.

muchotrafka298
15. aug 2024

Ja som toto riesila minuly rok, umrtie blizkeho cloveka v rodine. Bola som predvolana k notarovi, lebo som vybavovala pohreb, oni mali kompletny supis majetku zosnuleho. Bankove ucty, akcie, fondy, nehnutelnosti, pozemky. Ja som doniesla este svoj zoznam, co bolo napisane v liste od notara, ale nebolo to potrebne. Jedine ma u notara poziadali, ci viem dolozit vypis u uctu podrobny a tiez ohladom akcii, aby to vedeli spravne rozdelit dedicom. Toto som mala so sebou, lebo to prislo postou a mala som k nej pristup.

Co sa tyka uctu, tak ja som bola spoludisponent a ucet zablokovany nebol. Notar ma vsak na prvom sedeni upozornil, ze moje pravo spoludisponenta zaniklo smrtou majitela uctu. Ja som vsak odtial peniaze nevyberala, len som zrusila trvale prikazy a prehodila ich na svoj ucet.

egonsk
15. aug 2024

@martul kedze to bol moj otec a ja som mal v ruke umrtny list, tak asi ano. Obehal som 4 banky o ktorych som si pamatal, ze ich tatko spominal a vo dvoch z nich mal ucty, iked uz zial zrusene a na jednom bol disponentom.

blabla195
15. aug 2024

Je lepšie nahlásiť, ak vieš. My sme to riešili pred niekoľkými mesiacmi. Notárka sa vraj informovala u všetkých bánk, ozvala sa iba 1, v ktorej mal bežný účet. 🤷‍♀️
No našli sme ešte vkladnu knižku z ďalšej a termínovaný účet v tretej banke, tak sme jej to nahlásili, aby to zahrnula do dedinského konania, nech sa nemusí otvárať dodatočne.

muchotrafka298
15. aug 2024

So mnou sa v banke ani nebavili, aj ked so mala umrtny list. Pravo disponenta zaniklo a oni nemaju opravnenie ma informovat o veciach, co som potrebovala vediet. Jednalo sa o SLSP.

tibor79
15. aug 2024

Najprv vyberte čo chcete, ak to zosnulý chcel a zanechal prístupy k uctom alebo je to žiadúce, máte pristup a pod. a potom ohlaste na úradoch úmrtie . Inak ide do dedičstva všetko

lusa18
15. aug 2024

@autor neviem kto to nahlasuje, ale z vlastnej skúsenosti viem, že účet už bol na druhý deň bloknutý. Blízky umrel večer a na druhý deň okolo obeda sme sa už nevedeli prihlásiť na IB.

stanislavicenka
15. aug 2024

@martul nie, nemohli.

stanislavicenka
15. aug 2024

@muchotrafka298 dispozicne pravo, ci splnomocnenie smrtou zanika

muchotrafka298
15. aug 2024

@stanislavicenka ja to viem a pocitala som s tym. Len bohuzial vela hlavne starsich ludi ma v manzelstve spolocny ucet a ked jeden zomrie, tak druhy sa k svojim peniazom nedostane.

kris_tin257
15. aug 2024

Hmm mňa by zaujímalo ak k účtu mal dispozičné právo jeden z dedičov ktorý po úmrtí peniaze vybral a účet zrušil čo ďalej? Banka o úmrtí nevie a notár to už dodatočne nezistí?

maranco
15. aug 2024

@kris_tin257 disponent nemá právo zrušiť účet

kris_tin257
15. aug 2024

@maranco nemá? Určite? A keď vyberie všetky peniaze a účet nechá tak sa to dodatočne rieši?

maranco
15. aug 2024

@kris_tin257 vybrať peniaze vie kým banka nevie o úmrtí ale rušiť účet aj keď je prázdny nemôže.
Predstav si že dáš niekomu disponentstvo a odrazu zistíš že IB nefunguje a účet je zrušený bez tvojho vedomia.

misiatko81
15. aug 2024

otec mi zomrel presne pred mesiacom, nečakane, ale keď sme potom zisťovali, bana nám povedala, že účet je už zablokovaný, že dostali už oznámenie o úmrtí. Neviem od koho, ale všade to už mali oznámené

maranco
15. aug 2024

@misiatko81 dostával otec dôchodok od sociálnej poisťovni na účet?

elief
15. aug 2024

Hneď ako sa nahlási úmrtie na úrade, sú účty blokované

muchotrafka298
15. aug 2024

@kris_tin257 disponent nemoze zrusit ucet.