Ako prebieha blokovanie účtu zosnulého? Ako sa zistí, kde mal účet, nahlasujú to pozostalí?
myslim, ze notar dava vsade avizo. Ja si pamatam, ze som bol zistovat s umrtnym listom, ci ma otec v niektorych bankach ucet, lebo notar mi tvrdil, ze nemal ....
Banka sa o úmrtí klienta môže dozvedieť aj cez Sociálnu poisťovňu.
Či mal niekde zosnulý účet zisťuje len notár, v rámci dedičského konania potom vám to povie.
Práve som sa vrátila z dedičského.
Nie ty nemusíš nič nahlasovať ale môžeš ak vieš, notár si to vie zistiť.
@martul soc. poisť. to neoznamuje, ale vidí ak sa jej vrátia z účtu zosnulého peniaze napr. dôchodok.
Ja som toto riesila minuly rok, umrtie blizkeho cloveka v rodine. Bola som predvolana k notarovi, lebo som vybavovala pohreb, oni mali kompletny supis majetku zosnuleho. Bankove ucty, akcie, fondy, nehnutelnosti, pozemky. Ja som doniesla este svoj zoznam, co bolo napisane v liste od notara, ale nebolo to potrebne. Jedine ma u notara poziadali, ci viem dolozit vypis u uctu podrobny a tiez ohladom akcii, aby to vedeli spravne rozdelit dedicom. Toto som mala so sebou, lebo to prislo postou a mala som k nej pristup.
Co sa tyka uctu, tak ja som bola spoludisponent a ucet zablokovany nebol. Notar ma vsak na prvom sedeni upozornil, ze moje pravo spoludisponenta zaniklo smrtou majitela uctu. Ja som vsak odtial peniaze nevyberala, len som zrusila trvale prikazy a prehodila ich na svoj ucet.
Je lepšie nahlásiť, ak vieš. My sme to riešili pred niekoľkými mesiacmi. Notárka sa vraj informovala u všetkých bánk, ozvala sa iba 1, v ktorej mal bežný účet. 🤷♀️
No našli sme ešte vkladnu knižku z ďalšej a termínovaný účet v tretej banke, tak sme jej to nahlásili, aby to zahrnula do dedinského konania, nech sa nemusí otvárať dodatočne.
So mnou sa v banke ani nebavili, aj ked so mala umrtny list. Pravo disponenta zaniklo a oni nemaju opravnenie ma informovat o veciach, co som potrebovala vediet. Jednalo sa o SLSP.
Najprv vyberte čo chcete, ak to zosnulý chcel a zanechal prístupy k uctom alebo je to žiadúce, máte pristup a pod. a potom ohlaste na úradoch úmrtie . Inak ide do dedičstva všetko
@martul nie, nemohli.
@muchotrafka298 dispozicne pravo, ci splnomocnenie smrtou zanika
@stanislavicenka ja to viem a pocitala som s tym. Len bohuzial vela hlavne starsich ludi ma v manzelstve spolocny ucet a ked jeden zomrie, tak druhy sa k svojim peniazom nedostane.
Hmm mňa by zaujímalo ak k účtu mal dispozičné právo jeden z dedičov ktorý po úmrtí peniaze vybral a účet zrušil čo ďalej? Banka o úmrtí nevie a notár to už dodatočne nezistí?
@kris_tin257 disponent nemá právo zrušiť účet
@maranco nemá? Určite? A keď vyberie všetky peniaze a účet nechá tak sa to dodatočne rieši?
@kris_tin257 vybrať peniaze vie kým banka nevie o úmrtí ale rušiť účet aj keď je prázdny nemôže.
Predstav si že dáš niekomu disponentstvo a odrazu zistíš že IB nefunguje a účet je zrušený bez tvojho vedomia.
otec mi zomrel presne pred mesiacom, nečakane, ale keď sme potom zisťovali, bana nám povedala, že účet je už zablokovaný, že dostali už oznámenie o úmrtí. Neviem od koho, ale všade to už mali oznámené
@misiatko81 dostával otec dôchodok od sociálnej poisťovni na účet?
Hneď ako sa nahlási úmrtie na úrade, sú účty blokované
@kris_tin257 disponent nemoze zrusit ucet.
môžu aj pozostalí ak vedia, alebo notár ktorý má na starosti dedičské konanie vyzve banky na sK ...