Ako je to s vdovským?

vkatush
27. apr 2023

Ahojte, viete mi niekto povedať, ako je to vdovským?

Riešili sme to doma hypotetické scenáre a nastala otázka. Či sa vypláca vdove/vdovcovi len 1,2,x rokov alebo je to až do smrti druhého partnera, niečo ako doživotná renta ?

A je nejaký rozdiel, ak ide o výsluhový dôchodok a z toho vdovské?

gabriellka
27. apr 2023

@vkatush vypláca sa to normálne každý mesiac. Zmeny nastávajú keď ide ten poberateľ do starobného dôchodku. Nárok ostáva ale tam sa to nejak prepočítava. K druhej časti sa nvm vyjadriť

vkatush
autor
27. apr 2023

@doriiis ďakujem. Minule som to preletela na stránke ministerstva, asi veľmi zbežne. Teraz som našla, čo som chcela.

Svokra nepracuje niekoľko rokov, nebude mať nárok na svoj dôchodok. Chceli sme zistiť, či bude mať nárok na vdovský.

vinkel
27. apr 2023

@vkatush a na ten vdovský nemá žena nárok iba vtedy keď mala s mužom min 2 deti ?

doriiis
27. apr 2023

@vinkel ....nie.Pocet deti na to vplyv nemá.

anetka34
27. apr 2023

Keď sa preklikneš ďalej sa píše (možno si postrehla 😉)

Nárok na výplatu vdovského dôchodku trvá väčšinou dva roky od smrti manžela.
Po dvoch rokoch možno vdovský dôchodok poberať len v nasledujúcich prípadoch:
- ak vdova dovŕšila dôchodkový vek (v prípade, ak neuzavrie nové manželstvo),
- ak sa stará aspoň o jedno nezaopatrené dieťa, ktoré má po zomretom rodičovi nárok na sirotský dôchodok, alebo bolo toto dieťa v rodine zomretého vychovávané. Môže tak ísť aj o vlastné dieťa vdovy či jej osvojené dieťa alebo ak bolo dieťa vdove alebo zomretému manželovi zverené do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov na základe rozhodnutia príslušného orgánu počas trvania manželstva,
ak je vdova invalidná a jej schopnosť vykonávať zárobkovú činnosť poklesla o viac ako 70 percent,
- ak vychovala aspoň tri deti alebo
ak dovŕšila aspoň 52 rokov a vychovala dve deti.
-ak dovŕšila aspoň 57 rokov a vychovala jedno dieťa.
Kedy vdovský dôchodok zaniká?
Môže sa výplata vdovského dôchodku obnoviť?
Ako požiadam o obnovenie vdovského dôchodku?
Text
Viac informácií pozri v časti DÔCHODKOVÉ POISTENIE – VDOVSKÝ DÔCHODOK.

vkatush
autor
27. apr 2023

@anetka34
Presne to som čítala predtým, že 2 roky sa poberá a som myslela, že tým to hasne. Že ak by svokor zomrel, svokra by mala len 2 roky vyplácané a potom nič.

Ale vlastne (ak dobre chápem, už je pokročilá hodina predsa 😁), tak poberá sa to ak už je v dôchodku, pred dôchodkom a tam boli deti, invalidná alebo má ešte nezaopatrené.
A ona spĺňa 57 rokov a 2 deti dospelé. Takže by vlastne sa už jej malo vyplácať do konca života, ak by sa niečo stalo. Chápem dobre ?

anetka34
27. apr 2023

@vkatush podľa tohto tak ako píšeš. Ak ešte deti študujú, má nárok kým doštudujú a potom ak mala 1 dieťa a to práve doštudovalo a ona má 57 rokov má stále nárok, respektíve si obnoví nárok. Ak jej manžel zomrie keď už má 57 rokov a má dieťa už aj dospelé, môže poberať už navždy myslím. A pri tých dvoch deťoch 52 rokov.

vkatush
autor
27. apr 2023

@anetka34 ďakujem pekne 😊
No, snáď si svokor ešte dlho požije, nebudeme to musieť skoro riešiť, ale on takmer dostal infarkt, keď sme začali tú tému a sme ho pochovávali 😂

anetka34
27. apr 2023

@vkatush Bože chudák 😂

anetka34
27. apr 2023

@vkatush Ako tak pozerám, to isté platí pre vdovecký dôchodok. Teda ak zomrie žena ale iba manželka.🙃

vkatush
autor
27. apr 2023

@anetka34 noooo toto neviem ako u nich. Keďže ona nepracuje dlhodobo, nemá žiaden príjem, ani neviem, či bude mať nárok na dôchodok (preto vdovské som riešila, ak by sa niečo stalo).

melanta
28. apr 2023

@vkatush prečo svokra nepracuje? Nemali by ste radšej riešiť to, aby začala pracovať ako to, či bude mať vdovský? Chudák svokor, ani sa nečudujem že ho takmer prekotilo keď ste začali riešiť či jeho roky nepracujúca žena bude dostávať vdovský keď zomrie. Veď to je hyenizmus na vlastnej rodine.

stvura
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
vkatush
autor
28. apr 2023

@melanta im to vyhovuje, ja to neriešim, ich štýl/dohoda alebo ako to nazvať. Tiež som mala také myšlienky, keď som ich spoznala, keďže u nás v rodine nič také nemáme, ale naučila som sa neriešiť. Veď je kopa žien v domácnosti, je to každého rozhodnutie.

Pracovala, potom sa starala roky o chorú matku, potom ona nejaké zdravotné problémy. Ostala doma, svokor zarábal dobre, aj dôchodok má veľmi dobrý.

Mňa len zaujíma situácia, čo keby. Pretože svokor sa práveže na to spolieha, že o ňu bude postarané jeho vdovským, keby niečo. Ja sa bojím naopak, že nebude mať nič a budeme ju "ťahať" my.

melanta
28. apr 2023

@vkatush budete ju ťahať vy. Teda ja by som to nerobila, ja by som jej potom poradila predať byt či dom, kúpiť si garsónku a zo zostatku žiť, určite by som sa finančne nestarala o osobu, ktorá nechce pracovať. Ak im to ako píšeš vyhovuje teraz, informovala by som ich v rámci tejto diskusie, že nech svokra počíta s tým, že jej to musí vyhovovať aj potom. Vdovský jej pri dnešných a budúcich cenách nebude postačovať ani náhodou. My veľmi pomáhame finančné mojím rodičom aj svokrovcom. Ale všetci celý život robili. Nesedeli doma s vedomím, že veď dostanem vdovský.

vkatush
autor
28. apr 2023

@melanta no ja presne tak uvažujem, že ak nemá pod vankúšom, bude musieť predať dom, pozemky a ísť do bytu, aby to utiahla, lebo ak nebude mať nárok na dôchodok, z vdovského to nepotiahne.
Vlastne celá debata bola nesená v zmysle "ako si predstavujete riešiť smrť". Možno to znie hnusne, ale ja na prvé miesto dávam muža a dieťa, chcem sa postarať o nás, našu mikrorodinu a neviem si predstaviť niekoho potom "dochovávať" alebo mu pomáhať ťahať domácnosť. Veď v dnešnej dobe má človek čo robiť so svojou .

bibina32
28. apr 2023

@vkatush Bude dostávať vdovský. Moja teta sa tiež starala o svojho otca, už zomrel. A teraz dostáva iba vdovský, lebo na svoj dôchodok pôjde až za 3 roky. A ak by svokre nevyšiel starobný dôchodok, mal by jej zostať vdovský. Alebo ak by ho mala malý tak, by jej mal zostať ten vyšší dôchodok. Tete to tak povedali na sociálke.

vkatush
autor
28. apr 2023

@bibina32 podobná situácia. Ďakujem za info 🙂

vinkel
28. apr 2023

@doriiis ďakujem 🙂

vulka
28. apr 2023

@vkatush Výška vdovského jej moc toho nezabezpečí. Rátaj s tým, že by ste to ťahali vy.

stanulienkat
28. apr 2023

Aby ste nemali este doma noveho najomnika na stare kolena😁😉

namornicka
28. apr 2023

@vkatush pokial ma co predat a ist do maleho bytu tak by jej to mohlo vyjst. Horsie su na tom ti co ziju v malych bytoch a nemaju to z coho platit. V kazdom pripade, ktokolvek z tvojich svokrovcov ostane sam, bolo by nehospodarne platit energie a zivit velky dom.

anetka34
28. apr 2023

@stvura Áno tak to bolo kedysi. Chlapi boli v tomto diskriminovaní. Už to zmenili.
https://www.socpoist.sk/kto-som/dochodca/ziadat...

anetka34
28. apr 2023

A treba sa znova prekliknúť do toho ako dlho je nárok.

Nárok na výplatu vdoveckého dôchodku trvá väčšinou dva roky od smrti manželky.
Po dvoch rokoch možno vdovecký dôchodok poberať len v nasledujúcich prípadoch:
- ak vdovec dovŕšil dôchodkový vek (v prípade, ak neuzavrie nové manželstvo),
- ak sa stará aspoň o jedno nezaopatrené dieťa, ktoré má po zomretom rodičovi nárok na sirotský dôchodok, alebo bolo toto dieťa v rodine zomretej vychovávané. Môže tak ísť aj o vlastné dieťa vdovec či jeho osvojené dieťa alebo ak bolo dieťa vdovcovi alebo zomretej manželke zverené do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov na základe rozhodnutia príslušného orgánu počas trvania manželstva,
ak je vdovec invalidný a jeho schopnosť vykonávať zárobkovú činnosť poklesla o viac ako 70 percent,
- ak vychoval aspoň tri deti alebo
- ak dovŕšil aspoň 52 rokov a vychoval dve deti
- ak dovŕšil aspoň 57 rokov a vychoval jedno dieťa

anetka34
28. apr 2023

@vkatush No my sme túto situáciu riešili keď som sa vydala. Kedysi sa na dedinách stavali veľké domy. Mama celý život pracovala, zostala vdova a teraz veľký poschodový dom. My sme chceli bývať sami. Ale mama by to neutiahla. Nebola ochotná dom predať, že ony ho stavali, ona ho nepredá. Tak sme prerábali dom na dvojgeneračný. Ona býva zvlášť dole, aj vchod má samostatný, my hore. Niekedy to malo výhody, že sa ľahko dostala k mojim deťom keď sme odišli do práce, ale boli aj chvíle keď som ľutovala. Asi ako každý má aj pekné aj horšie chvíle. Ona sa do nás nestará, sama od seba k nám nejde, len keď boli deti malé. Varí si zvlášť, nikdy sme k nej nechodili jesť. Ale sú u nás ženy, ktoré sú vdovy a samé žijú v takom veľkom dome. Neviem ako to zvládajú.

vkatush
autor
28. apr 2023

Ďakujem dievčatá.
No, ja viem, že (snáď) veľmi predbieham a riešim somarinu, no jednoducho som človek, čo chce byť na všetko pripravený a vedieť svoje možnosti.
A sa presne toho obávam, že v takom prípade sa budeme musieť my sťahovať tam, oni k nám alebo že budeme platiť aj ich domácnosť, lebo nebudú na to mať a nebudú ochotní dom predať. A ja som človek, čo chce byť vo svojom a samostatne.

Svokor síce vraví, že on nebude mať problém ísť do domova, kde sa o neho postarajú, ale si myslím, že keď príde na lámanie chleba, skutek utek a nebude chcieť ísť z domu, no postarať sa sám o seba nevie - svokra doma roky, tak je zvyknutý na taký "mamahotel". (navyše si to predstavuje, že keď v piatok si dá žiadosť, v pondelok už nastúpi 😑 pričom čakacia v niektorých lepších domovoch je niekoľko mesiacov aj rokov). A svokra nemá šancu sa starať o dom, záhradu, sama, keď zdravotne na tom nie je najlepšie...

Nepochovávam ich, nemyslite si, len sa snažím zabezpečiť svoju rodinu a pripraviť sa na budúcnosť.

namornicka
28. apr 2023

@vkatush zbytocne predbiehas s tym domom dochodcov. To sa nam moze kazdej stat, ze rodic bude odkazany a kym sa vyriesi co s nim, bude treba vymysliet nejake nudzove riesenie, jasne, clovek sa postara a rad. Ale to, ze svokra nebude chciet predat dom, ako nechcela ani mama tu v prispevku vyssie, to je manipulacia a je len na vas ci na to skocite. Preda ho ked ho nebude vediet platit o to sa neboj. Neviem preco by nemohla byvat v komfortnom dvojizbovom byte, ktory lahko uprace, kde bude mat primerane naklady. Ja by som sa sama v dome mozno aj bala.

anetka34
28. apr 2023

@namornicka No keď žiješ celý život na dedine a si zvyknutá mať záhradku a svoj dom, už si ťažko zvykneš na byt. Ja poznám minimálne 5-6 žien v okolí čo žijú vo velikom dome samé. Zrejme odstaví kúrenie po izbách alebo nechá iba temperovať a nejako fungujú. Keby to nezvládali, asi by ho napokon predali. Ale to sú ženy, ktoré celý život robili. Ja sa až tak na dom neviažem, v pohode by som ho predala, keď už deti odídu. Aj by som sa odsťahovala a kúpila si niečo menšie.
Zase keby mi to navrhla svokra aby sme bývali u nej, lebo nevie platiť, tak ani omylom nesúhlasím. Tam vydržím tak hodinu na návšteve. A teším sa že ona už nikam nechodí a ani ku mne, lebo to bolo najťažšie obdobie keď sa mi hocikedy nasáčkovala do domu a starala sa kde ako čo mám spravené.
Tak tam by naozaj nezaujímalo , či vladze platiť. A tiež sú dvaja dôchodcovia v poschodovom dome a kúria snáď iba v 2 izbách. To sú tie veľké domy čo sa kedysi stavali.

vkatush
autor
28. apr 2023

@namornicka to akože len "tlmočím", čo mi on povedal. Že nech si s ním nerobíme starosti, ak by svokra odišla skôr, on pôjde rád do domu dôchodcov, preto som to spomenula.

A jasné,ak nastane situácia, postaráme sa, nenecháš hladovieť, na ulici alebo chorých a samých. Ja len dúfam, že dočasne. Nie že ho ďalších 30 rokov budem mať ako spolubývajúceho. Lebo so svokrovcami vychádzame super, nemáme problémy, no ak by som ich mala denno-denne, poznám sa, viem, že by sme už tak super vzťahy nemali.