Ako často si doprajete a šetrite?

1. apr 2023

Zaujíma ma ako to funguje v ostatných rodinách ako často si doprajete niečo kúpiť navyše? A koľko šetrite? Ja z výplaty vyplatim všetky povinné platby hypo energie a ostatné. Kupujem potraviny a drogériu. A čo ostane snažím sa čo najviac si ušetriť. No každý mesiac vyskočia nečakane výdavky. Príklad február som bola s autom na STK a EK. V marci som kupovala darčeky syn bude mať narodeniny. V apríli zaplatíme za smeti a dane. V máji má narodeniny dcera. V júni svokrovci. Júl a august musíme deťom tábory zaplatiť plus chceli by sm aj na nejaké výlety ísť. September zas začiatok školského roka tam treba peniaze. Od októbra zase darčeky riešiť na Vianoce. Proste každý mesiac niečo navyše. Do toho ešte lekári zubár preventívky u každého sa platia poplatky. Neviem ako to máte vy doma?

iv007
1. apr 2023

A partner/manzel plati co?

luccija
1. apr 2023

Tak isto ako ty🙂
Vždy vyskočí niečo nečakané december veľa peňazí u veterinára, február 200 eur smeti, marec 180 eur oprava kotla, teraz sa chystám k zubárovi plus som bola u očnej potrebujem okuliare..už to nerátam iba platím peniaze mi horia v rukach

buberova
1. apr 2023

som proste zmierená, že sú fixné náklady, presne ako hovoríš hypo, energie, strava, palivo.. a potom sú variabilné.. a proste variabilné nikdy nie sú 0. Treba počítať že neviem 200€ každý mesiac sa ešte minie na iné výdavky.. a treba na to myslieť v rozpočte..

syslik81
1. apr 2023

tak sa dohodni s rodinou ze darceky len do par eur ... vylet po slovensku nieje az taka polozka -ked si vezmete jedlo sebou vela atrakcii je aj zadarmo ... spisat si kolko kde minies a ci to aozaj treba... ja mam automaticke strhavanie mesacne a sporiaci ucet a to pouzijem ked treba na necakane vydavky .. vela usetrim tym,ze nepijem,nefajcim a som minimalistka takze ani oblecenie nepotrebujem a kozmetika len to najnutnejsie ... dcere som vysvetlila ze nesmie kazdu blbost a miesto sladkosti upiect kolac napr ... ucty zaplatit je prvorade a zvysok treba rozratat - usetrit nieco na jedle sa da ak varis na 2 dni .. kupovat do zasoby ak e daco v kcii a nechodit do obchodu na skok -ale jeden nakup a dost ..lebo vzdy ako daco zabudnem a vratim sa do shopu kupim xy dalsich veci kt ani nepotrebujem ale kupim

ivangeline
1. apr 2023

Obdobne.

eeffka
1. apr 2023

Mna skor prekvapi ze pre niekoho je stk, poistka na auti, smeti , zaciatok roka (???mozno u prvaka) a vianoce necakany vydaj. Su to pravidelne poplatky na ktore sa da pripravit. Ak peniaze nemam tak svokrovci dostanu kvety z lidla a knihu.

diamand2326
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
tiezjedna
1. apr 2023

a čo je pointa tvojej otázky? Každý to má inak. Niekto žije od výplaty k výplate pretože nemá objektívne možnosť zarobiť viac peňazí. Iný by tú možnosť aj mal, ale radšej hľadá x dôvodov prečo to nejde. Ďalší si žije nad pomery a potom premýšľa, kde schrastiť na Vianoce. ľudia sú rôzni. Ak je pre vás výdaj typu stk niečo "navyše" a zareže to do rozpočtu, tak auto predaj, to by predsa mala byť samozrejmosť, na ktorú je vždy bez bolesti... My vieme koľko máme réžiu, cez to vlak nejde. A keby som mala zarábať len na to a premýšľať, že zas musím škrtiť, lebo prídu narodeniny, školský rok atd., tak by som svoj prístup veľmi vážne prehodnotila. Už dávno sme si to nastavili s manželom inak a urobili maximum preto, aby sme život mohli žiť a nie prežívať.

diamand2326
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
martinka13
1. apr 2023

Tak u každého je to závislé od príjmu.

babulkomale
1. apr 2023

Co je to "navyse"? Vsetko co si napisala je normalny zivot, platime co pride. Kedze je z coho, je pohoda.

autor
1. apr 2023

@syslik81 Na výlety chodíme len na Slovensku ale aj to treba zaplatiť aj jedlo keď berieme z domu za benzín za vstupné a tak. Príjmy a výdavky si píšem každý mesiac. Nefajčíme nepijeme nakupujem v akcii, no aj tak.
@eeffka Je to nečakaný výdaj alebo lepšie povedané výdaj navyše. Normálne výdavky čo platím každý mesiac sú hypo energie potraviny a drogéria plus obedy v škôlke škole. Ostatné je navyše ako som písala hore vyššie také výdavky sú aj oblečenie obuv také čo nekupujem každý mesiac.
@elizabet173 Príklad tortu deťom robím sama no aj to musím kúpiť naň potraviny cca 30-40 eur keďže všetko je také drahé. Darčeky dajme tomu do 50 eur nekupujem drahé darčeky ale aj za menej peňazí sú peniaze a treba to kúpiť.
@tiezjedna Ja nehovorím že žijem od výplaty k výplate, mám niečo našetrené no chcem mať ešte viac.
@diamand2326 Kadernícke idem raz zas čas, na zmrzlinu s deťmi alebo kúpiť niečo len tak na potešenie tiež kúpim. No potom rozmýšľam že bolo mi to treba mohla som mať radšej ušetrené.

saxana000
1. apr 2023

Tak raz za mesiac si spravime pekny rodinny den..pizza aqupark kino alebo kinderklub.ta 50ka sa vzdy niekde najde.. v lete samozrejme zahuci viac lebo sme kazdy vikend niekde.. nebudem len zgrglit do a doma sediet..ked je ozaj necakany velky vydavok potiahneme navyse hodiny v praci..

eeffka
1. apr 2023

Myslim ze to mas cele zle nastavene v hlave, ja teda euro nutne nepocitam ale darcek za 50e? Naco,30staci. Torta 30-40e? Suroviny na beznu macsarp tortu s bananom su do 10e, vysitat si ze som sla na zmrzlinu a mohla som uškudlit kolko ? 3e?
Este raz, cokolvek co sa opakuje periaodicky je potrebne zahrnut do celorocnych vydajov. Narodeniny,sviatky,opravy auta. Necakany vydaj pre mna je ze musim zaplatit elektricku pripojku 1700 do 2tyzdnov lebo sa robi rozvod pre moju lokalitu a ked necvaknem teraz neskor ma to individualne bude stat ovela viac.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
iv007
1. apr 2023

Napisem kde setrim ja.Nechodim ku kadernicke, raz za cas ma podstrihne sestra, nechodim na nechty (peknu manikuru si viem spravit sama), auto vyuzivam len ked je to nutne- rada sa presuvam peso a zaroven robim nieco pre svoje zdravie, v obchodoch vyuzivam akcie.Vylety sa daju robit nizkonakladovo- priroda, vyhliadky, prve nedele v mesiaci byvali vstupy zadarmo..Doprajem si raz za cas kavicku alebo dobre jedlo v restike, no nie kazdy tyzden samozrejme.Nekupujem mineralky a sladene napoje, pijem cistu vodu a caje.A znazim sa zit minimalisticky, tento zivotny styl so sebou prinasa automaticky aj setrenie penazi.

mikadooo
1. apr 2023

Podobne. Neriešim. Nepotrebujem si nejak extra "dopriávať", nvm, nejak to nepotrebujem k životu, povedať si, že tak TERAZ si idem dopriať. 🤷 Či káva s kamoškou je, že si "dopriávam"? Neviem, čo znamená presne ten pojem dopriať u teba. Napríklad raz mesačne chodím kaderníčke, tiež to neberiem, že sú niečo dopriávam, ale možno ty toto myslíš pod slovom "dopriať"?

eeffka
1. apr 2023

@elizabet173 om tak podme ratat 5vajec taku mam formu , 5x0.25 1.25, muka a cukor 1euro, voda zadarmo, macsarp 5,stlahacka 1, banany cca 2, som na 10, co mi chyba? Cokolada 1e, ok 11max 12

beky223
1. apr 2023

Trvalé príkazy máme ako na povinné výdavky, tak aj na sporenie, so zbytkom hospodárime v mesiaci variabilne. Samozrejme, že každý mesiac vždy niečo vyskočí navyše, platba, s ktorou sa nerátalo. Ale jednoducho suma, ktorú si predstavuješ ušetriť musí odísť prvá na začiatku mesiaca, nie čakať, že ti ostane na konci na účte.

marca12
1. apr 2023

Zijeme v dobe,kedy videme na soc.sietach ako ludia chodia kade tade a to v nas vyvolava pocit menej cennosti. Podla mna zijes pekny zivot. Neda sa neustale niekam chodit a minat peniaze. To si moze dovolit male percento ludi. Ber to tak,ze teraz mate deti,ktore vas potrebuju a tam ide vacsina penazi. O par rokov,ked sa osamostatnia to bude lepsie. Neupinaj sa na peniaze,tie vzdy boli aj budu.

luccija
1. apr 2023

@iv007 už sa to zmenilo na stredu tie vstupy zadarmo fakt prorodinne
Autorka pre niekoho je dopriať si aj to, že si kúpia hovädzie mäso, či deťom nové bundy, alebo aj sú radi, že všetko poplatia.
Tak znižovať čo sa dá...keď chces mať viac na výlety.Darceky, torty sa dajú aj lacnejšie.

sense
1. apr 2023

Co je to v tvojom ponímaní "dopriať si" ale kúpiť "niečo navyše"

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
eeffka
1. apr 2023

@elizabet173 akcia za 5e mas 0 5kg mascarp a mne sa isvedcil pomer 2tegliky masc a 1 slahacja. Ale ved nie o tom to je, da sa na vsetko najst lacnejsia alternatuva ked proste mam hlboko do vrecka. Hlavne ma to neprekvapi,ze ide sviatok.

maranco
1. apr 2023

Smeti nemusíš platiť naraz, je tam rozpis na aké splátky či na 2× alebo na 4× podľa toho si nastavíš platobný príkaz, a už na to nemusíš myslieť, banka automaticky pošle peniaze.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
luccija
1. apr 2023

@maranco u nás treba zaplatit naraz a oproti min.roku sto percent narast obec to už nechce dotovat

autor
1. apr 2023

@eeffka Torta do 10 eur to asi ťažko. Som cukrárka teda viem ako sa pohybujú suroviny na tortu.
@elizabet173 Som zamestnaná aj manžel, máme 2 deti nefajčíme nepijeme alkohol. Hypotéku a bežné výdavky máme.
@iv007 Aj ja žijem minimalistický život no nedá sa úplne šetriť. Zakaždým treba niečo kúpiť. Deti rastú každú sezónu väčšie oblečenie topánky, na sebe šetrím. No niektoré veci treba kúpiť ako príklad spodné prádlo ponožky to sú tiež peniaze navyše. Alebo fotenie v škole škôlke, kino výlety tiež to není zadarmo. Toto všetko sú nečakane výdavky.
@marca12 Asi tak nejak máš pravdu.
@maranco Ja platím smeti naraz a hneď to mám vybavené.
@elizabet173 Príjem máme na to kde bývame celkom slušný. Nejde o to že nemám peniaze, viem si ušetriť každý mesiac niečo. No chcela by som ešte viac. Chcela by som mať xtisic eur nasetrene lebo všade kam sa pozriem všetko drahé a chcem mať rezervu do budúcna človek nikdy nevie čo sa stane. Náhodou nejaká choroba pn alebo strata zamestnania a budeme mať problém.

jan510
1. apr 2023

my napriklad radsej pojdeme na dovolenku, k moru ( podla moznosti aj lacnejsie arabske staty ) ako setrit a mat vela nasetrene. Mame rezervu tak na rok, auta mame starsie, byt by sa dal tiez prerobit modernejsie, napriklad svagrina mesacne velmi vela dava do skraslovania byvania ale zas nechodia na dovolenky, vylety. U nas je priorita spolocne straveny cas nad novym kobercom .