Prvorodička a dvojičky

matikeks
10. mar 2014

Ahojte. tak vcera som sa dozvedela ze cakam dvojicky .. skoro som tam odkvecla .. mala som obavy o vychove jedneho dietata a naraz ich mam mat 2 ??? Neviem ci to zvladnem .. ak je tu mamicka ktora bola prvorodicka a narodili sa jej dvojicky skuste mi opisat ako ste to zvladali ci to bolo velmi tazke a podobne .. proste skusenosti .. ja koli tomu neviem poriadne ani spat lebo sa toho obavam a to mam do konca tehu. este mooooc daleko.

klincek
11. mar 2014

@matikeks ahoj, vitaj v klube 🙂
Si na tom uplne rovnako, ako som bola ja-skusenosti ziadne a dve deti naraz. Je uplne normalne, ze sa bojis. A nebudem ti klamat, naozaj je to narocne. Aj financne - vybava nie je lacna a odteraz uz z nicoho nekupis len jeden kus🙂. Ale postupne sama prides na to, ako veci zjednodusit tak, aby si ich zvladala.
Ak budes mat niekoho na pomoc, treba to vyuzit. Aspon nech ti ma kto navarit a priniest jedlo (tak to bolo u mna a hoci to bola jedina forma pomoci, bola som za nu nesmierne vdacna, varit by som nebola stihala vobec). Ak nie, da sa to zvladnut aj tak, len sa musis od zaciatku zmierit s tym, ze deti budu mat nie uplne individualny pristup-to sa neda (aspon mne sa nedalo). Treba ich naraz budit, naraz nakrmit, naraz okupat (jasne, ze nie obe naraz do vane 😅 , ale hned po sebe). Ak si aktivna a rychla, bude ti to len na prospech-ak nie, tak sa takou stanes 😉
Pre mna bol najtazsi prvy rok, vela z toho casu si ani nepamatam, padala som od unavy a stresu.. a hoci ma kazdy strasil, ze je to s vacsimi detmi horsie, je to presne naopak 🙂. Uz sa prejavuju aj vyhody-nemusim planovat dalsie dieta 😉, vsetky zasadne veci riesim naraz (jasle, skolka, lekari-takmer vzdy su chore naraz) atd. A minuly tyzden mi z jasliciek priniesli srdiecka, ktore vyrabali na MDZ. Kazda ina mama dostala jedno-a ja dve naraz 🙂 . K tomu sa naucili basnicku..a poviem ti, dvojhlasne znela nadherne.
Mat deti je krasne, mat dvojicky je vynimocny dar-a ked prekonas tie tazke zaciatky, nebudes si to vediet inak ani predstavit. Ja by som nemenila ani na chvilu🙂
Inak je tu aj tema o dvojickach, nakukni tam (tusim "cakame dvojicky 2")

juliana30
11. mar 2014

@matikeks ahoj,som s pocitmi rovnako ako ty.Som prvorodicka a cakame dvojicky.Ked mi to povedali,tak som nevedela,ze ci mam plakat alebo sa smiat.V noci som sa zobudila a zacala som rozmyslat nad tym,ako bude treba kupovat vsetko dvojmo,ako moj manzel mi nebude moct pomoct,nakolko robi od rana do noci a ako budu deti revat....a pod.Srdce mi busilo ako pred infarktom a potom som si povedala stacilo a prestala som to riesit,lebo by som dostala infarkt.Ak budu deti zdrave,da sa zvladnut vsetko a teraz si myslim,ze radsej mat 2 naraz ako rok po roku a vobec sa nezamyslam ako budeme fungovat,proste do toho vhupnem.Mam kamosku a jej dbojicky (5mes.) napr.spia od 21:00 do 6:00.To je parada,ale tazko povedat ake budu tie nase,ci sa budu budit rovnako alebo kazde zvlast a pod.Ale mne sa uz chvalabohu slubila s vypomocou svokra a aj svagrina.Myslim,ze zo zaciatku budem vdacna za kazdu pomoc.Tak sa neboj,bude to urcite o hubu,ale to zvladnes ako vsetky ostatne. Ja som sa teda uz velmi zacala tesit 🙂

martinazv
11. mar 2014

caute babeny,
tiez zistili dvojky a tiez som nevedela, ci sa mam miat alebo plakat, ale postupom casu si nato pomaly zvykame. Kedy ti to zistili v ktorom tt? A kedy ti naplanovali termin porodu?
@matikeks

schirinn
11. mar 2014

ahoj
jedine co Ti mozem na zaciatok povedat...GRATULUJEM A PEVNE NERVY...🙂 moj stav po zisteni, ano som tehotna a cakam dvojicky bol...no nevedela som ci mam plakat alebo sa smiat zaroven....:D ale uprimne...SOM VELMI STASTNA...nie kazda zena ma tu moznost, a ten dar ze caka dvojicky....obrovske brucho, kopkanie dvojmo...no skratka, stav tehotnosti som si uzivala v plnej miere...aj ked obcasne otazky typu uz mate termin?...a ja som bola len v 6 miesiaci boli zabavne. Pri vyske 160 cm som mala obvod pasa 130 cm. Ked sa dvojcata narodili, bolo to nieco uzasne, neverila som ze nieco take bolo vo mne. Na to ze boli dvaja mali ukazkovu vahu ako spravny novorodenec. Ani jeden z nich nebol pod 3 kg. Prvy tyzden v nemocnici bol pre mna dost narocny hlavne po psychickej stranke. Nejedla som v podstate nic a Drobatka sa budili kazde 3 hodiny vzdy v rovnakom case a kedze po cisarskom som nemala ani mlieko hned od zaciatku sme presli na umelu stravu. Tyzden v nemocnici presiel ako voda a musim povedat Drobatka boli ukazkovi. Rovnako spali, rovnako papali ci rovnako kakali. Boli to velmi kludne a spokojne miminka. Skratka dokonale. V mojom pripade boli tie zaciatky nie az tak narocne ako som sa obavala....🙂 V podstate boli od zaciatku uplne zosuladeni...3 mesiace presli velmi rychlo a intenzita spanku sa im predlzovala az na celu noc a malokedy sa stalo ze by sa v noci este zobudili... Pokial maju dvojcata rovnaky rezim, maminke to velmi pomoze. Ak sa ti nahodou bude jedno budit skor ako to druhe, treba zobudit aj to druhe. Casom si na to zvyknu obidve a Tebe to ulahci vela veci. Ide len o to ako ich to naucis...🙂 Ono sa vravi ze v zaciatkoch je to narocne, no ja si skor myslim ze prave teraz ked maju dvojky 8 rokov je to este narocnejsie. Uz to nie su male miminka, ktore sa tmolia po koberci, ci sa spolocne hraju...uz su to dve osobnosti ktore sa prejavuju samostatne. Castokrat som si vravela, vdaka Bohu za dve, sice po financnej stranke je to niekedy velmi narocne, takmer vzdy...🙂 ale dokazu sa spolu pohrat, vymyslia aj to na co si len jedno dieta pomysli, a zrealizuju to...🙂 ked su od seba, tak mam doma dve uplne odlisne deti ako ked su spolu....tvoria dokonalu osobnost, ktora sa doplna... povacsinou byvaju vzdy rovnako chory co je vyhoda aj nevyhoda v jedno...kazdopadne vzdy budu mat jeden druheho, nech by sa dialo cokolvek. Vzdy sa budu chranit. Cim budu starsi uz to nebude len o lubeni sa, uz to bude aj o hadkach. bitkach a prejavu...a pre mna ako ich mamu po psychivckej stranke je toto obdobie omnoho velmi vycerpavajuce ako ked boli miminka...No, nemenila by som...aj napriek tomu ze som na nich sama.
Vsetka tie obavy ktore mas, prejdu hned ako Ti ich vlozia do narucia. Dve pusy rano, dvojhlasne maminka lubim Ta, ci dve srdiecka na den matiek, ci ich puto, ktore maju medzi sebou...stoji to za to...aj napriek tomu ze Ti niekedy budu stat vlasy dupkom...🙂

helka107
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
martinazv
11. mar 2014

@schirinn velmi pekne si to napisala, klobuk dole davam uz len koli tomu, ako to v pohode zvladas a ze si na nich sama, ako si uviedla. Mas parik alebo?Kolko maju deticky dnes?
My sme planovali babätko, ked nam dokt povedala, ze budu dvojky slzy mi hned vyhrkli,ako to zvladnem aj po zdravotnej, financnej ale aj psychyckej stranke, no mam vyhodu, ze mam vedla seba priatela a rodicov, ktory mi pomozu ako sa len bude dat teda aspon zo zaciatku. Velmi sa na nase drobceky tesim,akurat zajtra idem prvy krat do poradne tak dufam, ze bude vsetko ok. Vela som citala clankov na nete a dvojky maju aj vyhody,ktore si spomenula aj ty,booooooze tak sa tesim ze sa mi az slzy tisnu do oci 🙂 Dakujem za tvoj clanok,som sa viacej dozvedela a uvedomila si, ake mam aj ja stastie v zivote,ze cakame dvojky,ta radost sa neda ani opisat!
Drzim ti palce a prajem ti, nech ste zdravi a stastni 🙂

schirinn
11. mar 2014

@martinazv ...ďakujem...🙂 my sme neplanovali....skratka sa stalo...🙂 a dvojicky budú mať o týždeň 8... A mám párik...presne takých akých som si vysnivala...kucerave dievčatko, a chlapčeka s jamkami v liciach...🙂 sú grandiozni...a ja veľmi šťastná Mama, aj keď niekedy má to stojí veľa energie...želám Ti hlavne zdrave dvojičky...to je snáď najdôležitejšie čo človeku priať...zdravie...🙂

martinazv
11. mar 2014

@schirinn dakujem ti velmi pekne 🙂 aj vam vela zdravicka 🙂

juliana30
30. apr 2014

Tehuľky s dvojičkami,aké máte pohyby babatiek?Ja som v 26tt a uz teraz sa mi zle spí,strašne kopcujú,zdá sa mi to naozaj veľa (aj keď som šťastná ,že ich cítim,je to úžasné),ale uložím sa na ľavú stranu,začnú sa strašné kopance naľavo,keď si ľahnem napravo,zase strašné kopance napravo a na chrbte neviem spať.Vzdy okolo 23:00 máme diskotéku v brušku 😀.Netusim ako to bude pri konci tehu,ked už teraz neviem spať .Aj vaše miminká tak často kopú?Som na rizikovom a celé dni len ležím,ale keď idem napríklad peši k lekárovi ,tak uz ma začne pobolievať spodok brucha,občas sa mi tam obe natlačia a mám pocit,že mi brucho ťahá až k zemi.

nancsy
4. máj 2014

ahojte !
presne tak.... presne take iste pocity mam aj ja. Cakame dvojicky ,vsetci sa neskutocne tesia. Ale ja sa bojim, ako to zvladnem, manzel v praci do vecera, mamina v praci.... este ze ocino bude doma, ale aj tak sa bojim. Neviem si predstavit tu logistiku jedenie a pestovanie a to hned s dvomi naraz... Bojim sa aj toho, ze sa narodia predcasne, vraj je tu vysoke riziko.
No, kazdopadne sa tesim aj bojim.... pozdravujem vsetky maminy cakatelky, ale aj tie ,ktore su doma s babatkami. Prajem pevne nervy a krasne chvile.... 🙂

katrin
4. máj 2014

@matikeks ahoj, bolo to ťažké, nebudem Ti klamať.. ale... teraz sa hlavne poriadne vyspi, nestresuj, aby ste vydržali čo najdlhšie v brušku, aby ste boli zdraví... všetko sa dá zvládnuť.. Ja som bola prvorodička, nikdy v živote som pred tým živé dieťa nevidela,.... bola som sama od začiatku, manžel stále mimo, veľkú pomoc som od nikoho nemala... Takže, ak máš mamu/svokru/tetu, sestru hocikoho, kto ti je ochotný s hocičím pomôcť, ber, využívaj... 🙂 držím Ti palce, nech ti všetko dobre dopadne, hlavne, nech ste zdraví...!

rencici27
7. máj 2014

Ahoj babulky som prvi krat tehotna a vcera som bola na sone prvi krat.A dr tam videla fva gastac vaky.Ale nevidela tam plod ani v jednom.Podla ms by som mala byt v 7 t ale dr mi vysvetlila , ze je dost mozne, ze som mala ovulku posunutu a tim padom vobec nemusim byt v 7 t .Na opakovane sono mam ist o 3 tyzdne s mm sme sa pol roka snazili a teraz baaac 2 ?! Viem , ze to bude zniet hrozne , ale mam strasne obavi ak budu dve proste si to vobec neviem predstavit , financne , psichicky ....proste vsetko.

rencici27
7. máj 2014

A to este musim podotknut, ze ked budu naozaj dve tak som si to sama privolala lebo ani ja ani manzel nemame v rodine dvojicky a ked sme zacali spolu chodit tak som si robila srandu s manzela , ze raz budeme mat spolu dvojicky.A zrazu bum.

lulkap
13. máj 2014

Dievčatá ničoho sa nebojte, ja mám doma chlapcov, majú už 13 rokov. Začiatky boli ozaj náročné, ale ako tu baby píšu, treba všetko zosúladiť. každá mamina si nájde svoj systém a všetko pôjde. A tá dvojnásobná radosť určite stojí za to 🙂

nagham
13. máj 2014

Ahojte ja som v juni 2013 rodila dvojcata cisarsky a som prvorodicka. Zaciatky boli velmi tazke, ziadny spanok, koliky,zvykat si na to ze vsetko treba robit dvojmo, naucit sa to vsetko stihat.a okrem nch sa starst o domacnost, varit, prat , zehlit atd.do tych 6 mesiacov je to o dusu ale potom je to cim dalej lepsie.kym neprides do fazy ked sa zacnu ucit chodit , to nebudes vediet ktoru mas skor chytat 🙂 ja som na vsetko sama nakolko moj manzel je furt v praci. A je to finacne dost narocne. Ale nemenila by som ch za nic .tie dvojte usmevy, smiech , no nieco zasne.🙂 drzim palce

hela12345
18. máj 2014

Ahojte viem ze asi odveci ale ste tu skusene maminy dvojiciek a ja ich budem mat tiez su to moje prve deticky a okrem inych strachov mam dilemu z kocika..priatelovy sa pacit tento ale nemam nikoho na okoli kto by mi poradil ci je naozaj vhodny od narodenia ako tam pisu.. mate niektora s nim skusenost.?

polynka9
21. máj 2014

@hela12345 Ahoj, velmi krasny kociarik, skusenost s kociarikom este nemam, budeme mat trosku iny, ale tiez vedla seba, ale chcem sa opytat - tam su aj vanicky ? alebo je to myslene tak, ze do sportovej casti sa vklada nieco podobne ako vanicka, ale to tak nechrani ? Inak nam predajca vravel, ze sa neda otacat rucka na kociku, takze ber aj to, ze ak budu malinke, nebudes na ne vidiet...

polynka9
21. máj 2014

Chceli by sme tento kociarik a este nam ten predajca vravel, ze z psychologickeho hladiska, je lepsie ak na ne vidis najma v prvych mesiacoch, ....lebo napr. vacsina v sportovej casti su uz deticky otocene v smere jazdy - su vnimavejsie a viac ich to bavi .. 😉

hela12345
21. máj 2014

Videla som tento typ kocika nazivo a fakt by som si nedovolila do neho vlozit novorodenca nie su k nemu vanicky iba fusaky a je velmi tenky je to taky letny sportovy kociar skor.. aj ja som si uz vybrala iny typ..a ten tvoj je pekny pekne prevedenie..

polynka9
22. máj 2014

@hela12345 ahoj, tak ukaz aky ste si nakoniec vybrali 🙂

Ten nas je dorjan - polska znacka
http://www.prenasedeti.sk/obchod/action/product...

Citala som rozne recenzie, tak su aj pre aj za, ale sto ludi sto chuti

hela12345
22. máj 2014

Vybrala som si easywolker tu z bazaru ale zatial mi nikto neodpoveda tak neviem ci nebudem musiet inde hladat.. ☹

polynka9
23. máj 2014

@hela12345 Uvidis mozno sa este ozve, ale aspon si mozes robit prieskum co a ako 😉

klincek
23. máj 2014

@hela12345 videla som ho nazivo a je nadherny, no od narodenia neodporucam. je to klasicky golfac, akurat trochu krajsi (no aj golfac sa ti neskor hodi, takze ho nespust z oci 😉 )
na zaciatok by som ti odporucala nieco s klasickymi vanickami, a kludne z bazaru. nevydrzi ti totiz dlho, lebo tie vanicky dvojkovskych kocikov su uzke, tak nech zan nedavas zbytocne vela penazi. pocitaj tak max 9 mesiacov..potom mozes smelo kupit golfac🙂.
ja som mala ako prvy bubmleride indie twin, spokojnost. este lepsi je easywalker. zaklad je, ze su lahucke a zmestia sa do beznych dveri. tie polske mozu byt sice fajn, ale su ako tanky (nic v zlom), tazke a siroke. samozrejme, to je len tip, vsetko je na tebe.

lajla511
6. jún 2014

čawte baby, ja sa chcem spýtať, že aká je pravdepodobnosť že budem mať dvojičky ak môjho priateľa otec je dvojička 🙂 ??? ďakujééééém

elanor
6. jún 2014

@lajla511 no tak asi ziadnu, resp. urcite nie zo strany muzabo ide o tvoje vajicka, a s tymi tvoj svokor nema nic spolocne, aj keby bol z osmorciat 🙂 treba hladat vo svojej rodine, cize tvoja mama, otec, babka, dedo a pod.
a moze to byt a nahoda, u teba v rodine nikto nemusel mat, le tebe sa podari 🙂

sfialka
8. jún 2014

Ahojte baby som v 20tt...začínajú mi trpnuť ruky hlavne v noci..pri prvom som to nemala...a hlavne ma bolia triesla..myslím,že je to normálne..má niekto podobné skúsenosti...

dezert74
27. jún 2014

@polynka9 Ahoj, my máme tiež dvojčatá a keď sme sa rozhodovali aký kočík, či vedľa seba alebo za sebou tak obidvaja jednoznačne sme sa zhodli, že zasebou. Je s ním oveľa jednoduchšia manipulácia a hlavne nepôsobí tak široko. Ludia na chodníku sa mi nemusia ustupovat a do MHD nastúpim bez problémov. S takým vedla seba tažko prejdeš 80 cm dvere.
http://www.svetkocikov.sk/kociky-babyactive/105...
tento odporúčam, maximálna spokojnosť !!!!

polynka9
28. jún 2014

@dezert74 Ahoj, krasny kociarik mas vybraty, ale uz mame objednany ten, o ktorom som hovorila, a ten ma sirku 79 cm, byvame v RD, takze s tym nie je problem a kedze soferujem nepotrebujem BUS, takze pre nas aj to rozhodovalo, ale tak vies kazde ma svoje vyhody a nevyhody 🙂

nancsy
30. júl 2014

Ahojte, je tu nejaka buduca mamicka dvojiciek co ma termin v novembri. Abude rodit v Nitre?

angieee86
30. júl 2014

@nancsy Ahoj, ja čakám dvojičky - dievčatka 🙂 Budem rodiť v Nitre a termín mám v decembri ale je možné, že to bude v novembri...Už vieš pohlavie? 🙂