O nic nejde, sme na Sicilii, zvysok partie je na dvojdnovom vylete. Ja sama, v restikach, nakupy, obchody, more. Preco nevedia Taliani po anglicky? Ani zatat. Ok, v cestovke ci obchode trolinku, ale mladi ludia ani sajnu. Ani yes, ci open. Neucia sa na skole? Ziadne rypanie, normalne sa pytam. Ani farby, zakladna cislovka 10. Nic.
@mirage ale bežná populácia, a to nemyslím +50 po anglicky castokrat ani nezatne, aj keď robí v pozíciách kde cudzinca môže stretnúť a AJ sa u nás vyučuje aj na zš aj na SŠ už desaťročia. V Taliansku som sa s tým nestretla, ale je pravda, že som bola len v turistických destináciách na pobrezi
@zmrzlinka2021 ja neviem, preco nevedia. Pytam sa na ludi mimo tur. priemyslu.
ani slovaci nevedia, riesia to tak ze zacnu hovorit hlasnejsie po slovensky 🙈😂 a este doplnia nieco v style "anglictinu nemam v pracovnej naplni" 🙄
@zuzanka.zuzu áno, ani veľa Slovakov nevie, ani mladšie ročníky....
Niektorí nevedie, niektorí nemajú snahu hovoriť, ja som sa tiež na Slovensku nestretla ze by angličtina bola na dobrej úrovni. angličtina úbohá, výnimka sprievodcu v červenom kameni, nemčina ešte horšie, o francúzštine alebo taliančine ani nehovorím.... A pritom sa anglicky a nemecky na slovenských školách uci
Bola som v Taliansku niekoľko krát ci už Miláno, Lignano, Tre sestru a teda problém. S angličtinou nebol dokonca v Lignano aj s lamavou nemčinou mi vedeli odpovedat
Ahoj učia sa v škole AJ ale nevedia skoro nikto jednu súvislú vetu a fakt neviem prečo 🤣 kde ste na Sicilii?
Romanske narody sa moc pretrhnut nejdu, ale zas no, nemozeme ocakavat, ze budu vsade hovorit po anglicky, ani u nas to nie je. Ja mam maloco pocestovane a vzdy sa snazim naucit aspon zakladne frazy daneho jazyka, pre istotu keby vsetky vacsie svetove jzyky zlyhali
@mirage
Žila som a pracovala na Sicílii 4 roky. Za ten čas som stretla 1 taliana,ktorý rozpraval po anglicky,študoval v Anglicku. A to som tam išla s tým,že sa dorozumiem po anglicky. Tak som sa pekne učila od zakladov po taliansky😀 Oni sa na školách aj učia angličtinu,ale ako mi aj domáci povedali,sú hrdí na svoj jazyk a nepotrebujú sa učiť ďaľšie jazyky. Severne od Ríma sa ešte ako tak dohovoríš. Ale na juh od Ríma veľmi tažko.
Nevedeli dokonca ani kde je Slovensko,aķá to je krajina😀
@mirage taliani nevedia po anglicky? prosim? vedia anglicky nemecky dokonca vela u nich cesky alebo slovensky dokonale
@akinom0077 mam za sebou v tejto chvili 53x taliansko ale toto som este nepocula pewveze takmer vsetci vedia dokonale uplne ovela lepsie nez slovaci co sa aj tyka
@akinom0077
Tak ja mám skusenosť,že nevedia. Písala som o Sicílii. Inde neviem. Ani moji mladší kolegovia v práci nevedeli po anglicky. A to som pracovala v reštaurácii na pláži v Catanii. Čo je turistická destinácia. Keď prišli cudzinci a nevedeli sa dohovoriť a niečo potrebovali,tlmočila som z anglictiny do taliančiny. Dokonca aj slovákom🙂
Problem je tam s vyucbou vacsinou ucia gramatiku a pisat ale rozpravat ich od mala neucia. A problem tychto jazykov je aj v tom, ze v neskorsom veku maju problem s vyslovnostou a to ich vela krat odradza od ucenia alebo teda rozpravania
no tak nevedia, čo s tým chceš robiť?
@mirage vedia tolko, ako priemerny Slovak. To, ze sa dohovoris ty alebo tvoje deti, neznamena, ze sa dohovori kazdy. Ja povazujem za slusnost vediet zakladne frazy, pozdravy, cislovky, farby v jazyku statu, v ktorom sa nachadzam. A uz zvysok aj rukami nohami, ked mas snahu, dohovoris sa.
@danica2711 nic, Danicka, dalej si uzivat more, jedlo, kulturu
@senta_sofia predstav si, ze viem zakladne frazy po taliansky. Pozdravim, podakujem, jedla viem skoro vsetky prelozit. Ale ked mam apartman, ktory prenajimam vacsinou cudzincom, aspon zaklad by som sa naucila. Iba som sa zamyslela, a baby mi odpovedali.
@prasiatko30 vdaka
@akinom0077 moja skusenost je ina. Ano, v Rime vedeli, aj v Toskansku. Tu nie. Ale vobec to nevadi.
@sovica Francuzsko? Isli nas zabit. Z Pariza sme sli do Normandie a Bretonska. Muzovi vykrical jeden chlapik doslova NO ENGLISH!! Jedli sme pizza margherita, lebo to je medzinarodny nazov. Mala som naucenu vetu " prepacte, neviem po fr., mozem hovorit po anglicky? "Aj tak nas nenavistne ignorovali. V Parizi to bolo trolinku lepsie.tam sme si dali aj tatarak a slimaky 🤪
Vidís, ja zase mam vyrážky, keď niekto začne na mňa blafat po anglicky pod hlavičkou "anglicky vie každý". No evidentne nevie, Bohu vďaka. V tomto sú mi taliani náramne sympatickí. Aj Francúzi. Ešte viac, lebo po francúzsky viem, po taliansky nie 🤣
Vo vacsine krajin ludia odmietaju hovorit anglicky lebo je to nechutny jazyk na vyslovnost a prizvuky 🤦...stacilo mi ze tu na Sk som raz vbehla do normalnej restiky a prosim pekne casnicka z cudziny na mna anglicky co bol jednak sok a druhy sok ze kvoli divnemu prizvuku som vobec netusila co chce .....tak reku papierik pero a ides lebo ked to nejde slovne tak pisana forma to mozno vyriesi 🤷 alebo v horsom pripade data na fone a prekladac na zvuk
@mirage prečo by nevedeli? My máme práveže dobre skúsenosti. Rím, Benátky, Neapol