Ahojky ako je to teraz s parížom pamiatky a tak hlavne eifel veža ? Múseum je vstup bez pcr alebo rýchlo testu ? Pozerala som na nete ale nič tam nepíšu ďakujem
@nadaa1 cauko, prave som dnes kupila letenky, tiez sa chystame do Pariza 2.-8. maj. Na Eiffelovku som kdesi citala, ze je povinny len respirator, o testoch nic nepisali. Ak ma ale niekto aktualnejsie info, tiez sa rada poinformujem. I ked do maja sa to moze este vsetko zmenit, ale dufam, ze uz len k lepsiemu 🙏
@ichbinich píšeš čo bolo v októbri? Haló šak je marec, pol roka ďalej ..
opytaj sa Plačkovej, ta tam teraz je
@diamond007
Ano, ja viem. Ale ozvala som sa najma preto, ze to fakt vzdy a vsade kontrolovali a scanovali. Ze sa neda "prepasovat" alebo ukazat nejaky papierik, bez QR kodu sa nedalo ist ani len na vyhliadkovu lod. Myslela som to v dobrom, aby boli pripraveni.
@vikusjk
Listok sme mali na 18 hodinu, aby sme mali aj zapad slnka z veze plus potom rozvieteny Pariz pod nohami. Ale kym sme dosli hore, slnko uz bolo skoro prec.
Ked sme stali v "nasej" rade s listkami, sli sme aj okolo pokladnic, predavali listky uz iba na prve a druhe poschodie. Vrchol uz bol vypredany.
neviem ako konkrétne pamiatky, ale aktuálne podmienky pre vstup do krajiny
https://www.mzv.sk/detail-aktuality/-/asset_pub...
....do odletu sledovať 🙂 možno sa niečo zmení
@ichbinich ale veď to aj tu kontrolovali všetko a teraz nič 🤣
@diamond007
Len aby sme nemali na jesen potom deja-vu 😉
Uvidime, co este vymyslia...
Ahoj 🙂 ja som bola pred 2 týždňami na Eiffelovke a nikto nekontroloval kovid pasy. Jedine bezpečnostná kontrola tašiek a tak.
A ešte dodám, že takmer nikto nemal rúško ani respirátor. Nebola tam na to ani žiadna tabuľa.
@ichbinich na jeseň áno ale jar je nejaká bezproblémova s letom 😀
@rancuzkaf @kikka95 ahojte baby, prosim vas poradite mi, aky cca rozpocet na stravu na den pre trojclennu rodinu mam ratat? ja, muz a 10 rocna dcera. Nemam sajnu, kolko stoji porcia jedla v beznej restauracii v Parizi, ratajme taky cenovy stred. Ideme 2-8 maj, ubytko este pozeram, ci hotel s ranajkami, ci apartman bez a plus nech mam aspon sajnu, kolko prejeme. vdaka ;)
@vikusjk
Restauracie v Parizi su drahe. V supermarketoch su ceny normalne.
V jednom bistre sme dali za jedlo pre 4 tusim 115€ len taky fukot. Aj ked sice s dezertom a nie iba vodou na pitie, ale aj tak dost.
My sme mali hotel s ranajkami - buffetom. V meste sme si sem-tam kupili nejaku malickost, ako crepes alebo bagetu v pekarni a tak. Bola by skoda tam neochutnat, co sa da 😉
Vela pekarni ma aj nejake salaty, hotove oblozene bagety, dokonca teple jelda, ktore aj zohreju na poziadanie. Niektore maju aspon barove stolicky a stoly. Tam sa da tiez dobre najest a poskusat nove veci. Fast foody typu kebab a spol., cinske a ine speciality su tiez na kazdom kroku.
Zvycajne takto na dovoelnkach jeme iba jedno jedlo v nejakom druhu restauracie, ranajky bud v hoteli alebo z pekarne, a ostatne jedlo su skor snacks a speciality, pripadne nejake veci zo supermarketu.
@ichbinich dakujem za info 🙂 Taktiez si myslim, ze vonku budeme jest take kadeco, len asi raz denne take normalne teple jedlo urcite padne vhod. Ranajky vaham, ci dat 15€ na osobu za ranajky, alebo si nieco nakupit v supermarkete a dokupovat rano len cerstve pecivo, pekarne su tam vraj na kazdom rohu. Vaham no, dva dni by sme chceli ist do Disneylandu, to beriem tak, ze tam to bude vsetko predrazene, nuz ale s tym nic nespravim. A hotel vies odporucit nejaky dobry pls?
@vikusjk
My sme boli v hoteli Ibis Montmartre porte de clignacourt, lebo ako jeden z uplne mala mal rodinnu izbu - teda dve spojene izby. Ine mali bud 4 postele narvane v jednej izbe alebo potom by sme museli mat dve oddelene izby. Hotel je pri stanici metra a na Montmartre je to (aspon pre nas) kusok, mozno kilometer?
Navyse uz boli ranajky v cene, to je vyhoda. 15€ za ranajky na osobu je dost, aj ked bohuzial bezna cena. Pekarni je fakt milion.
Disney JE predrazeny (ako vsade na svete, tak aj v Parizi).
Disney hotel Santa Fe ranajky nema v cene. Magic Circus (nie je to Disney hotel), ranajky v cene mal.
Pred vstupom do Disney je tzv. Disney village, tam su rozne fast foody az restauracie, obchody, kaviarne,.... Superkarket ale nie. Priamo v parku je dobre veganske chili (uz ale stoji 8€, co som videla) - necitit, ze to je bez masa, fakt chutovo super. Hranolky su velka porcia za relativne malo penazi. Restauracie priamo v Disney su este drahsie. Ale da sa prezit s donesenymi snakmi a par veci prikupit. Je povolene mat jedlo a vodu so sebou, ale nie nozik 😉
Vonku pred parkom je Planet Hollywood (aj ked drahy, ale zase zazitok) a Earl of Sandwich fast food robi fakt super sandwiches.
@vikusjk
Určite popredu, bývajú lacnejšie. Neviem, ako teraz, ale v októbri minulého roka bolo treba kúpiť presne deň, ktorý tam človek chcel ísť. A také, že prídem, kedy chcem, ani neboli.
Nejde tam metro, ale vlak. Ale funguje to super, ide sa tuším pol hodiny a stanica je po prvé posledná zastávka "Marne la valee" a po druhé je stanica vlastne pred dverami Disneylandu. Všetko je označené.
@ichbinich super, dakujem ti pekne za cenne rady 🙂 Bookla som dnes Novotel Porte d´Orleans, je to sice dalej od centra, ale cenovo vychadza dobre a v blizkosti je metro, tak sa presunieme do centra metrom a potom uz pobehame pesky. Ten vlak do Disneylandu pozriem tiez. Dufam, ze to vsetko postihame v relativnom pokoji popozerat, nechcela by som nas ubehat, ale hlavne si to uzit 🙂
@vikusjk
Super!
Do Disneylandu ide vlak RER A.
Metrom po Parizi to ide dobre, je to pekne znacene. ALE: ak potrebubujes prestupovat, pozri si popredu, na ake metro a ktorym smerom treba prestupit! Je to vsetko pekne znacene, najdes to, ale na tych velkych staniciach byva kooopec ludi, nebudes mat cas a klud vytahovat mapu 😉 Casto su nakreslene pruhy na zemi ako na ceste pre auta a fakt sa hrnu masy ludi. 🙂
My sme mali luxus, ze sme mali tyzden na cely Pariz, tak sme stihli toho dost, vratane Versailles. Da sa chodit aj peso, ale tie vdzialenosti nie su az take male, treba si to uvedomit.
Po Seine odporucam ist Batobus - kupis si denny listok a je to hop-on-ho-off. Vlastne dva v jednom, aj vyhliadkova jazda (ale bez komentarov) a zaroven mozes pouzit ako verejnu dopravu. Maju zastavky pri najvacsich atrakciach, ako pri Notre Dame, napriklad. Konecna je pri Eiffelovke.
@ichbinich wow tak ten batobus znie dobre, to urcite skusime. V podstate tam tiez budeme tyzden, ak ratam aj prvy a posledny den, ideme pondelok - nedela. Ale na hotel dojdeme ratam okolo 5 popoludni, takze len trochu vybehnut von asi prvy vecer, nadychat sa Parizskeho vzduchu 😅
Prosim ta a na to metro su listky prestupne, ci potrebujem zakazdym cvaknut novy? Toto si asi este musim nastudovat. Mapu metra uz mam stiahnutu, ono je to u nas vzdy tak, ze musim byt mozog operacie a "velit" kade kedy kam, a ti moji dvaja len cupkaju so mnou 🙈 cize full zodpovednost za vsetko, aj za to, ak sa stratime 😂 Ale venujem dost casu priprave, tak zatial sa to este nestalo 🙏 Urcite by sme chceli Eiffelovku, to si kupime vopred listok, potom minimalne na pol dna Louvre egyptsku cast, napoleonove komnaty a tieto srandy, mozno katakomby? Tu baziliku Scare neviem co a potom Disneyland kvoli dcere, ten urcite jeden, alebo dva dni dame. Cize ak dva dni Disneyland, tak tri dni pariz, plus den priletu a odletu nieco malicko. Rozpocet jak slak, ked to davam dokopy, ale dva roky sme nikde neboli, tak si trochu uzijeme 🙂
@vikusjk
Listok odporucam pass navigo decouverte.
Treba si najprv kupit za 5€ na osobu "karticku", to je na meno, treba aj fotku. To ti vystavia v tych metro staniciach, kde je aj obsluzny personal. A potom si na to nabijes za nejakych 20€ cely tyzden. Kedze idete pondelok az nedela, tak sa vam to oplati (lebo je to na kalendarne tyzdne). Obrovska vyhoda - plati na vsetky metra, busy, elektricky a RER vlaky a az do Disneylandu 😉
Pri kazdom nastupovani do MHD si tu karticku pipnes ( v metre sa ti inak neotvoria turnikety). Maju aj milion inych listkov, aj jednotlive jazdy, aj denne a turisticke atd. Ale toto sa nam najviac oplatilo a asi aj tebe.
Z letiska odporucam najlepsie OFICIALNY taxik, maju pevne tarify, je to super oznacene, zorganizovane. Nam 4 s dvoma velkymi kuframi hned zavolali velky mercedes van, sedeli sme si ako krali, tusim za 55€ z letiska (CDG) do hotela. Je to priamo na stranke letiska. Keby sme si kupili 4 jazdy, tak by nas to aj tak stalo nejak 40€ plus cakanie na vlak a prestupovanie. Prichod sme ale chceli s kuframi v klude, tak sme volili taxik. Odchadzali sme potom z Disneylandu, tak sme sli odtial TGV za 9 minut 😀 (busom by to trvalo 90 minut)
Eifellovka ano, to k tomu patri 🙂
Do Louvre si tiez kup llistok popredu, hed na 9 rano a bez hned ku Mona Lise - potom je tam natresk.
A urcite, urcite chodte pozriet korunovacne klenoty! A samozrejme mumiu v eygpstkej casti 😀
Katakomby sme neboli, dcere sa to nezdalo, ona je citlivejsia, tak sme ich vynechali.
Boli sme na Sacre Coeur, aj hore v kupole - super vyhlad na Pariz!
Potom sme sa vytrepali este aj na Arc de Triomphe 😀 Na novy obluk NouvellArche vo stvrti La Defense sme nevysli, lebo za par minut zatvarali a za to vysolit plnu sumu sme nechceli. Skoda, ale svet sa nezruti.
Disneyland, ak ste nikdy neboli tak radsej dva dni. Pozor, caka sa nehorazne dlho. Oblubene trakcia ako Crush's Coaster alebo Remy Hyperspace Mountain aj hodinu a viac! Ak chcete show (napr. Lion King), tak tiez dllllhe sory.
@vikusjk
Tu je tiez vela informacii
https://www.lili-improvizuje.sk/
Inak my tiez podobne, stalo nas to ako 2 tyzdne niekde pri mori, ale YOLO. Tymto padom mame Pariz "odhaknuty" a nemusiem sa tak rychlo vratit.
Tak pekne naplanuj a potom si to uzite! 👍
Tearz neviem, ale v oktobri VSADE kontrolovali OTP, vsade scanovali QR-kody. Vsetky muzea, Eiffelovka - tam nam trvalo vyse hodiny sa dostat hore, len kym sme presli cez vsetky (bezpecnostne) kontroly plus cakanie na vytah - a to sme listok mali kupeny.
Viem, ze FR nieco menilo/planuje menit ohladom corony. Ci sa to tyka aj OPT v pamiatkach, to neviem.