Letná dovolenka v Grécku

29lilly
9. mar 2014

mamičky chcem sa vás opýtať, ktorá z vás bola na dovolenke v Grécku,bez stravy,rok 2013 ?? neviete mi povedať aké sú tam ceny potravin?? v porovnaní so SR?? ďakujem veľmi pekne za vaše odpovede 🙂

tatiana7777
9. mar 2014

Ahoj. Chodim tam 2x za rok za sestrou, povedala by som ze potraviny drahsie urcite su.

janinah
9. mar 2014

tam kde chodíme my v lete je Lidl a nepobadala som nejakú drahotu oproti nám

sisiella
17. mar 2014

Potraviny na pevnine sú porovnateľné s našimi. Samozrejme, že ostrovy sú drahšie. Kto má záujem o ubytovanie, pozri si stránku www.ubytovanie-grecko.sk ideálne pre rodiny s deťmi.

221girl
12. apr 2014

Bola som na dovolenke v grecku 2012 naj 2013.Lacno sa dá nakúpiť v okolí Olympu ,čo sú strediska Olympska riviera ( menšie tichšie stredisko, nevýhoda je ,že asi po 2metroch je hlboka voda ,cize pre male deti moc nie vhodne miesto ) a nejake 2km od nej Paralia (rusne letovisko,sami obchod,super ceny, pekne more s normalnym klesanim ) . Tak isto je cenov velmi dostupne chalkidiki, odporucam stredisko sarti,najkrajsia dovolenka,nadherne more,nadherne stredisko, vela obchodov s rusnym centrom avsak po okrajoch tichucko,romanticka atmosfera ,more aj 100metrov take ze sa da dociahnut ,Priamo v centre piesok s drobnymi kamienkami,v novsej casti letoviska taky jemny piesok ,ze to sa malokde najde. Jedine co odporucim mliecne vyrobky urcite brat z domu,to su neskutocne ceny,v autochladnicke prezije tu cestu vsetko ,lebo to jeden jogurt vyjde aj cez 2eura.nevravim o vyrobkoch ako maslo a mlieko 🙂 .Ptm cim pojdete blizsie k atenam ( napr. stredisko Tolo ) tam uz rapidne vzrastaju ceny kazdym kilometrom

konecnefree
13. apr 2014

My sme boli s dcerou 2 x v Leptokarii. Je tam Lidl, ceny v pohode, max 20% vyssie ako u nas.. Slovenska arestika je tam tiez, ked sa povypytujes najdes ju. Nam tam moc varene nechutilo, ale my sme baby tak to je ine. V restike sme si dali gyros so zemiakmi, obrovska porcia, este nam aj zabalili a mali sme na veceru. Platila som cca 12 eur aj pitivom.Ked ides s chlapom potrebuje jest. Kupis vsetko maso, na trhu ktory je raz tyzdenne cerstve ryby, ovocie nosia pomedzi apartmany kazdy den.
Raz sme boli na Sarti, tiez je tam market, kde kupis vsetko nie ako u nas v hypermarkete ale da sa. S tym ovocim je to tak isto. Ono to Grecko sa vzmaha a je tam rok od roka viac moznosti. Ja ho milujem, neskutocna farba mora, plaze najdes vzdy aj s pozvolnym vstupom do mora, treba sa stale pytat. Na Slovakov narazis vsade. Ja sa tam budem opat vracat a neomrzi ma...

celasapremenim
13. apr 2014

ahoj, kazdy rok chodime na ostrovy, vacsinou bez stravy a ani nevarime, stravujeme sa v tavernach, cely pobyt mame pozicane auto
ceny potravin v obchodoch su drahsie ako na sr, ale napr. vsade su aj bezne vacsie potraviny, kde nakupis grecke produkty aj ich vynikajucu zeleninu a ovocie za ovela nizsie sumy
na pevninu by som teda nesla 🙂))) ostrovy su prekrasne

29lilly
autor
20. apr 2014

Dakujem vam velmi pekne,ideme na Rhodos 🙂

kacckaa
2. máj 2014

Baby, boli ste niekto na Chalkidiki - Nikiti? Spokojnosť? Nejaký hotel poraďte 🙂

denissocka
8. júl 2014

@celasapremenim chcela by som sa spytat, kolko asi vas vyjde pozicanie auta v Grecku. lebo trochu zvazujeme tuto moznost. dakujem.

alenpolak
8. júl 2014

@kacckaa my ideme tento rok, som zvedava. Nasli sme ubytko v Karali Studios, vyzera to velmi pekne a hned pri plazi. V Nikiti je Lidl, sme sa tam minuly rok zastavili na nakup. Boli sme v Toroni, co je tiez velmi pekne, kludne miesto na dovolenku. Ubytko super v Lainis studiach. Pekna zahrada a hned pri plazi. Mozem len odporucit.

celasapremenim
8. júl 2014

@denissocka momentalne, v tomto momente, tam maju moji pozicane auto na 10 dni za 340 euro, na kazdom mieste je to vsak inak a tieto ceny sa pohybuju aj podla toho, kedy prides
drahsie su v auguste, ako na zaciatku jula, kedy chodievame na dovolenky my, ale uz sme boli aj v auguste 🙂 a aj tak sme si vzali
dzip je drahsi

a cela tato odpoved ti je naprd, lebo musis najprv vediet kam presne ides a na nete nie je problem pozriet pozicovne aut v danej lokalite, co ostrov to ina cena

celasapremenim
9. júl 2014

@denissocka a kam sa vlastne chystate? 🙂 ti pomozem to pozriet

celasapremenim
9. júl 2014

@kacckaa ak chalkidiki tak sarti

horana
9. júl 2014

@kacckaa V Nikiti je Lidl a da sa tam super nakupit za skvele ceny 🙂 Ale plaze nic az tak bombasticke, odporucala by som kusocek juznejsie (15min autom) do Vourvorou kde je krasna plaz Karidi vhodna pre deti alebo ako pise @celasapremenim Sarti kde je nadherna dlhanska niekolko km plaz na vyber rozne druhy vstupov do vody (juh 100m smerom do mora vody po kolena, sever strmsi mozne skakanie z nizsich skal aj pre deti, vyhliadka, vozenie na banane ci nafuk.kresle za motor. clnom) pri Sarti kusok na sever nadherna Orange beach tyrkysova vodicka so sochami vytesanymi do skal. Najlepsie mat auto svoje ci prenajate (v Sarti mate aj pozicovnu kde hovoria po slovensky a v tavernach jedalnicky aj po SK ci CZ) a pobehat najkrajsie plaze vychodnej strany tohto prstu Chalkidik, ako napr. okrem uz menovanych este Kalamitsi (kusok od plaze v mori ostrovik kde sa da lahko doplavat, na jeho vrchole grecka vlajka a mini chramik s krasnymi vyhladmi na otvorene more), Kriaritsi, Arnetistis (tu nezabudnut urcite snorchel), Platanitsi...A do Nikiti si len odskocit nakupit 😉

horana
9. júl 2014

Ohladne toho pozicovneho aut, my sme mali na tyzden za 180,- v Sarti je "Sassos rent car" zena majitela je slovenka a rada pokeca po slov. a da zlavu.

Na ostrovoch sa da aj lacnejsie cez sezonu, rozne servre daju zlavu pri objednani predom cez nich cez net, napr. Greeka.com.

celasapremenim
9. júl 2014

@horana no a poznam miesta, kde je stokrat krajsie ako v sarti :D
ja na grecko nedam dopustit :D:D:D

horana
9. júl 2014

@celasapremenim Z takych vyhlaseni 100x lepsie som akosi vyrastla. 😉, kazde ma totiz svoje. Aj ked aj mne sa sice viac paci na ostrovoch 😵, nez na pevnine, pevninou som zacinala, potom ked sme boli 1.krat na takej napr. Lefkade nechapala som, uzas a tak, zacala som tiez ako je to medzi "greckofilmi" v istej faze moderne pohrdat pevninou ako niecim menej hodnotnym, potom sme to vymentali rozne ostrovy, kazdy ma svoje, ci uz Kefalonia, Kreta, Korfu, Karpathos, Thassos...a teraz som skor v stadiu ze sa mi akosi paci hocikde v Grecku a dokazem si to uzit, uzivam si skor ten zdruzujuci grecky pocit. Sla by som pomaly hocikde trebars o polnoci a trebars aj v pyzame a bolo mi tam fajn.
Ale ked to ma byt prave o tom Chalkidiki o ktorom bola konkretne rec, nie je Sarti zla volba, hlavne ked sa vezme ako zakladna v strede z ktorej sa da vyrazat. Napr. ked by som si uz tam - na Chalkidikach, mala vybrat sla by som do totalnej prirody, presla by som trebars spletou Ghost City a sla kempovat na south Kriaritsi a uzivala si ten pocit odlucenia od civilizacie. 😎

denissocka
9. júl 2014

@celasapremenim Priletime do Tesalonik. A rozmyslame co potom. Kam ist... Ci pozicat auto...

horana
10. júl 2014

@denissocka No urcite prenajat auto uz dopredu zajednat cez net s vyzdvihnutim hned na letisku, vam pristavia hned pri vychode z haly, a tam potom aj vratit.
Napis trochu viac aky styl dovolenky by sa pacil, ci len lezanie na jednej - zato super - plazi alebo aj chcete dalsie obiehat, ci maju byt aj pamiatky ci staci priroda...prip. do kolko minut vzdielenost autom...
A kolko ste ochotni este z letiska ist autom do cielovej destinacie? Lebo z Thessalonik to mate sice blizko na pevninu, do letovisk na Chalkidikach primerne cca 45min., ale napr. zaujimavou moznosotu je aj ist 1,5 hod autom do pristavu Kavala, odkial prakticky cely den chodi trajekt na Thassos, maly ale peknucky ostrov, okolo celeho je do kruhu cesta je to malicke dosiahnutelne cely okruh ma len okolo cca 100km, nie je problem obehat aj vsetky tamojsie plaze v priebehu dovolenky a ani sa vela nenajazdi, skusit aspon tie najkrajsie ci uz tie vacsie ako Paradise, Golden beach, alebo Astris, Metalia, Marble (mramorova, cela z malych bielych kamienkov - krasny odtien vody), nevynechat prirodne zaujimavosti ako napr. Giola - Diovo oko aj pre deti zazitok je to taky akoby prirodny bazen na skalnatom pobrezi v ktorom sa da kupat, kuk do googlu obrazky hesla "giola thassos"...atd..

celasapremenim
10. júl 2014

ano thassos sa da.....nabuduce si kupte letenku priamo na nejaky ostrov

celasapremenim
10. júl 2014

@horana no ved ak si vsimnes, tak som odporucila v tomto pripade sarti
na lefke som bola tri krat, ale su aj ine ostrovy 🙂 ....dost sa zaludnuje, ale tam sa asi budeme vracat
ja viem velmi dobre, ze je pekne aj na takom peloponeze, ak vies kam mas ist
ale lakaju nas take tie neturisticke male, plne plazi, tak co narobim, mozno o desat rokov mi bude jedno, kam do grecka pojdeme, zatial ked uz mam zaplatit, platim za dobre vybraty ostrov, vyhovuju nam male uzemia zatial
prajem krasne dovolenky, kdekolvek v grecku a kludne aj inde

konecnefree
10. júl 2014

@horana milujem grecko, tohto roku nemôžem ísť na D ale púšťam si grécke pesničky v aute, musela som tam v minulom živote žiť alebo čo 🙂 lebo som z neho úplne na mäkko

horana
10. júl 2014

@celasapremenim Zase mas pravdu v tom ze iste levely asi predsa len existuju a ked mam zobrat tie menej turisticky povedzme komercne ciele tak jednak je to vacsinou drahsie (prave tym ze to nie je hromadne tak tie cesty ako sa tam dostat nie su az tak priame) alebo minimalne zlozitejsie co sa tyka deti - napr. uz len zlozitost cesty tam, a tiez cakam kym mi deti podrastu aby som si mohla nieco z toho zrealizovat, idealne aj s nimi potom. A to jednak vramci uz znamych destiancii, napr. vedela by som si vymysliet program nekomercny na Krete, ale bolo by to natolko zlozite ze zatial s tym vekom deti ktore mam by to nebolo pre ne to, co povedzme pre mna, ze by to neocenili a skor to brali ako zataz, alebo potom aj ciele ktore su menej zname celkovo, napr. ostrov Ikaria a pod.
A je aj pravdou ze destinacie co boli pred par rokmi este temer nezaludnene dovolenkarmi (ta Lefkada je vyborny priklad alebo aj taky Karpathos) uz su teraz nejak tak masovejsie objavovane a to sa urcite odrazi na atmoske.

Ale potom je aj fakt ze vacsina ludi sa chova tak masovo ze sa da najist aj vramci uplne sprofanovanych destiancii, napr. aj na tych Chalkidikach uplne nadherne zakutia, ktore su pre vacsinu skryte a pritom nie su o nic menej esteticky bombasticke a ten pocit na nich je uz velmi blizky tym zasitym ostrovom. Alebo napr. ked aj ta Lefkada, na nejakej tej Porto Katsiki uz mnohe dni ked prijdu velke vyletne lode a vychrlia tam hromady ludi, tak uz je to take polemicke ci tam ta atmoska este vydrzi, ale napr. staci uz len trosku menej dostupna Magali Petra kde treba na nu ist cca 15 min cez porast uzuckou cestickou ktoru si kde kto ani nevsimne kde zacina a uz tam aj cez sezonu moze byt clovek temer sam a zazivat ten pocit plazi typu uz fakt vysieho levelu.

Co bolo ohladne tych leteniek do Thessalonik, nahodou ja by som to nebrala az za taku zlu volbu hlavne ked ide o to ako usetrit. Zaregistrovala som pred prazdninami mali Wizz Air akciu kedy mali vyrocie a predavali letenky za ceny na cele leto mohla 4 clenna rodina s uz vacsimi platiacimi detmi mat spiatocne Thessaloniki zo vsetkym dokopy za 200,-E a to uz je vyzva, hlavne ked potom clovek vie kam sa moze dostat a teda ze aj na takej Sithonii su miesta ako napr. ta juzna Kriaristi za kamennym hrebenom, alebo este ze je z tych Tressalonik v podstate dost dostupny Thassos, takze aj ludia co maju menej v penazenke mozu zazit dovolenku ktora sa vacsinou svojou atraktivitou posuva obvykle v mysleni ludi do inych prijmovych skupin...Ked vie co tam hladat a kde ist...a to som myslela tym ze na vela miestach ktore su povazovane za relativne nezaujimave vie vacsnou dobre informovany clovek najist skvosty a ten pravy grecky pocit. Rada skratka nucham po Grecku a obvykle aj vynucham 🙂

horana
10. júl 2014

@konecnefree Ved aj ja, presne tak isto! Som uplne zatazena na neho. Skusali sme aj vystriedat ze ci to nie je iba vec neskusenosti (Sardinia, Malorka..), ale vzdy sa vraciame do Grecka a len tak sa citim tak uplne dobre.

slimstar
10. júl 2014

Presne ako napisala @konecnefree ceny su tam asi o 20 percent vyssie. Ale biele jogurty su okolo 0,50 euro, co som ja natrafila. Mliecne vyrobky su za normalne ceny, zelenina a ovocie ako u nas. Chlieb 0,90 - 1 euro. 😉 Ale to je taky ze ho zjes na posedenie, Greci kupuju rovno 5 kusov 😉

celasapremenim
10. júl 2014

@horana
sa smejem, si vypichla asi jedinu masovku na lefkade, porto katziky......okrem agiofili pri vassiliki a aj ta mas svoje caro skor, ako zacnu vodne taxi premavat, este si tam kludne pridaj aj egremni, ale tam skysnu turisti len tak hodku
my chodime na tie ostatne....megali petru...tu mam velmi rada, gialos, milos, aj egremni, ked vies kedy tam ist, no a zboznujem vassiliki a tam mame jednu, kde sme uplne sami 🙂 ale neprezradim ani za svet, je uzasna a nevedia na nu ludia cestu...no a je tam krasne, ved vies, ale je to taky ostrov iba plazi a rybarskych dediniek, taka syvota s rybami, melissa a par krasnych klastorov, no...ja tam kludne este pojdem
inak ta p.k bola fakt minuly rok taka, ze sme o jedenastej zdrhali, ale rano prekrasna 🙂 je to predsa len jedna medzi desiatkou najkrajsich plazi na svete, tak sa nedivim, ze tam ludia idu :D

mne sa skor pacia take ine ostrovceky, vysoke hory a zelene zatial vyberam, takze karpathos pocka 🙂 aj ked ano je krasny
mozem ta uistit, ze cesty na ne nie su drahsie a su priame, jedine na jeden chodime trajektom, cesta trajektom trva tristvrtehodinu
neplanujem tu pisat, na ake ostrovy jazdime 🙂 okrem tej lefkady, tam sme boli na prvej dovolenke, takze to je taka nostalgia pre nas, zaciatkom jula je tam fajn a oproti inym miestam to masovka vobec nie je
verim, ze v sarti sa daju najst zakutia, mozno ked mi raz prepne z nasich ostrovov, tak tam niekedy skocim
ked budem starsia chcem si obist este kyklady a svorady....tak asi az potom :D aj to pochybujem :D:D:D

tak take letenky pre stvorclennu rodinu do thesalonik som teda nevidela a pozeram to ostro, velmi som ti teda teraz neuverila :D
thassos je pre mna plny, zacali tam stavat na blbych miestach blbe velke hotely, napr. tripyty uplne poondili
tam pojdem ked budem mat sestdesiat :D

celasapremenim
10. júl 2014

inak sa tesim, ze je tu este taky reckomil 🙂 aspon jeden

luciaalex
10. júl 2014

Dievcata ja nie som grekofil, hoci takych poznam a mam v rodine 😉 chcem sa ale spytat, neboli ste niekto v kalogria beach (pevnina). Na tripadvisor su tak pozitivne recenzie, .ze sa az bojim ci su objektivne, alebo ich pisali grekofili. Ponuka ho hydrotour, snad aka taka zaruka. Akebo aj nie? Dik za info

celasapremenim
10. júl 2014

@konecnefree aj ja mam ten pocit

@luciaalex podla mna sa nemusis bat, tam prispievaju praveze dost usomrani nemci, ktori nie su nikde dost spokojni, takze sa da na tie recenzie celkom spolahnut 🙂 vela stastia

horana
10. júl 2014

@celasapremenim Mne sa sice paci samozrejme aj atmoska vnutrozemia (ostrovov), ale predsa len plaze su pre mna klucove, ale samozrejme bez tej atmosky okolo by to nebolo to prave, takze sa to vzajomne doplna... keby som mohla presla by som vsetky, zoznam a plany mam na dlho dopredu 😵 ...priamu cestu som myslela priamy let alebo nieco co by nadvazovalo, na taku napr. tu Ikariu treba nie vzdy idealne kombinovat...

Ad tie letenky: ked poznas ceny leteniek Wizzu v predsezone na sezonu tak vies ze sa kadzy rok pohybuju pribl. rovnako, a ked vies na akej urovni su na jar.... dost podobne alebo kusok menej nez Ryanair a ten das napr. Sardiniu spiatocnu za 400,- pre 4 clennu rodinu ked kupujes na jar letny termin uplne bezne bez akcie, aj menej sa da. To uz par rokov takto je, takze ked len trochu sledujes nizkonakladovky, urcite to vies. No a tento Wizz mal akciu 2 letenku za cenu 1, niekde este o tom bude odkaz, napr.: http://cestujlevne.com/wizzair-slavi-10-let-roz... cize 4 za cenu 2, cize tych 200,- bolo v pohode realnych, ver ci nie 🙂, konkretne presne 203,- mali 3 take tyzdne v priebehu leta za tuto cenu ktore sa dali vyskladat, verim ze sa ich da priamo na to opytat a infosku potvrdit... Dalo sa to v pohode cely den bookovat, akurat navecer uz mali vtedy "trochu" zahlteny pristup a tak dostpadalo pripojenie, pochopitelne 😉