Viete mi niekto poradiť s akými dokumentami sa dá dnes(február 2021) cestovať zo Slovenska na Viedenské letisko a odtiaľ ďalej lietadlom? Podľa stránky rakúskeho veľvyslanectva treba mať PCR alebo antigénový test. A tu je moja otázka. To im teda bude stačiť sms správa o negatívnom antigénovom teste? Som registrovaná, čiže mám virtuálny covid pas.
A čo v prípade, keď potrebujem na letisku prespať(v tranzitnej zóne tam hotel nemá zatiaľ zákaz prevádzky)? Neviem sa dopátrať k aktuálnych informáciám a na veľvyslanectvo som sa nedovolala ☹
My sme leteli pred nedavnom a teda neviem ako v rakusku, ale v eu a teda u nas nemecku su vsetky hoteli zatvorene. Mimo eu mas normalne vsetko otvorene. Transit v eu musel preckat na letisku, mimo eu normalka v hoteli. A vsade staci aj elektronicky vypis, len musi byt v aj.
Tranzit myslíš kde?
treba si zaplatit pcr ten aj na britsku mutaciu a vysledok aj v anglictine a je dolezite aj kam letis nielen odkial objednaj sa do medirexu
@loginexistuje Fu! No letím do Madridu. Vzhľadom na náročnosť cestovania zo severu Slovenska a následných spojov do Viedne, musím použiť Uber (BA-Vieden)za "smiešnych" 76€. Tak som si myslela, či neušetrím aspoň na tom PCR teste, ak nieje nutný.
Hotel mám zaplatený a teda ešte ma nekontaktovali, že by niečo nebolo v poriadku a nocľah bol zrušený.
Však do Španielska potrebuješ pcr test. Som si to zisťovala v januári a teraz som si to ešte overila a nič sa nezmenilo. Antigen test vyslovene nestačí. Zdroj: https://www.bmeia.gv.at/reise-aufenthalt/reisei...
@vulka musis moj mal letiet do barcelony ale zrusili mu to nakoniec (let aj sluzobku) urcite pcr rt ci jaky to je a hotel si urcite over
ako je to, ked sa vracias zo zahranicia domov... na letisko Vieden a potom BA ? napriklad zBali, alebo Maledivy ? Co mam info, po navrate z tychto exotickych krajin treba ist do karanteny a na 5ty den doma PCR test. Ale vraj sa to da nejak inak... ze to urobia PCR test v zahranici na mieste detsinacie ?? Pustaju do lietadiel bez testov ? ako to je ?
@vulka urcite by som si nastudovala https://www.mzv.sk/cestovanie/covid19/obmedzeni...
bez pcr testu a este so specifickymi nalezotostami plus nejaky formular sa nesmie vstupit do krajiny
@vulka vobec nemusis pouzit Uber, je niekolko spolocnosti kt zabezpecuju trasu Ba-Vieden letisko. Napr carsen alebo lacnejsie Transport Swechat (45e myslim). Dohodnes si ich na presne miesto v Ba a na presny cas. Potrebujes PCR test (Medirex 70e) plus pisomne potvrdenie v anglictine o negativnom teste na cestovanie (10e)
@loginexistuje No a pozri, čo hovorí ich veľbyslanectvo:
"Naďalej je možné v nasledovných prípadoch, ktoré musia byť pri vstupe dôveryhodne dokázané, vstúpiť do Rakúska bez neg. testu a bez povinnej karantény a bez registrácie:
Vstup do krajiny z nepredvídateľných, neodkladných a mimoriadne zohľadniteľných dôvodov v rodinnom kruhu.
Aj preprava na letisko, príp. odvoz pasažierov z letiska Flughafen Wien Schwechat, resp. na / z viedenskej Hlavnej stanice (Hauptbahnhof Wien) je možný, ale len vtedy, ak cestujúci, resp. ich doprovod hneď po dovoze/odvoze opustí územie Rakúska".
@vulka ja som ti poslala link ku spanielsku nie k rakusku ale sak zariad sa ako chces len si vezmi kreditku alebo dostatocnu hotovost neznalost zakona neospravedlnuje
ja letim tento tyzden do Viedne. Antigen neuznavaju takze si musim dat spravit pcr aby som nemusel ist do karanteny doma pocas dovolenky.
Je to na palicu, ale nic sa neda robit. Treba mat urobene pcr ak chces fungovat 🙂
@sarianna kazda krajina ma ine podmienky. Drviva vacsina chce a vyzaduje pcr test, a zvacsa sa da urobit pcr test pre turistov v danej krajine tak, aby si nemusela byt v karantene. Takisto letecke spolocnosti maju rozne pravidla- niektore pustaju na let bez testu, niektore pozaduju test pred check-inom. A takisto je dolezite prihlasenie sa na vstup do krajiny- niektore krajiny ta bez tohto nepustia na let. To si treba nastudovat podla toho odkial- kam clovek leti....
@vulka my sme z BA, takze odberove miesto mame kusok, urcite to po Slovensku robia aj ine firmy ako Medirex. To je pekne co si sa niekde docitala, ak sa ti to chce risknut 🤷🏼♀️. Neviem ci zrovna dovolenku niekto uzna ako neodkladnu vec a vynimku, aby si nepotrebovala test. Nam kontrolovali na hranici letenky aj test a na letisku by nas Emirates bez testu nezobral na palubu ( ine aerolinky to mozno maju inak). Rovnako po prichode do krajiny na letisko nam kontrolovali test plus spravili este jeden (to je tiez v kazdej krajine inak).
@loginexistuje To nemáš celkom pravdu, pretože v Španielsku môžem ísť na 10 dní do karanteny(bez testu). Španielsko mám naštudované. Mňa zaujíma to Rakúsko. Ale V'daka.
@natalala Pre ujasnenie ja necestujem na dovolenku.
A dočítala som sa to nie "niekde" ale na stránke rakúskeho veľvyslanectva, čo mi prišlo ako dosť seriózny zdroj informácií.
Tu hľadám reálne skúsenosti iných.
No a v Španielsku keď nemám test idem na 10 dní do karantény.
Ale ďakujem Ti za upozornenia.
Aktuálne oficiálne info nájdeš tu:
https://www.oesterreich.gv.at/themen/freizeit_u...
Slovenske veľvyslanectvo v Rakúsku veľmi neodporúčam, aj keby si sa dovolala, býva to strata času, radšej pozeraj rakúske stránky.
(V januari sa dalo ísť vlakom bez hocičoho, aj keď teda na stránkach mali popísané všeličo, proste je rozdiel v teórii a praxi. Praktické info nájdeš v skupinách na FB ako maminy vo Viedni a pod.)