ahojte, je tu niekto,kto ma za sebou dovolenku v Chorvatsku? je drahe stravovanie? ci uz v restikach, alebo kupovanie v supermarketoch a varenie v apartmanoch? rozhodujeme sa kam ist, a stale sa neviem rozhodnut ci so stravou,ci bez vyjde lacnejsie, dakujem za vase rady
@petruska1212 Ahoj a kedy ides? my ideme o tyzden, tak by som napisala potom, v pripade ze idete az po mne. Inak tato tema zaujima aj mna 🙂
My sme boli vlani, aj predvlani, aj predpredvlani a mam pocit, ze ceny su ako u nas. Nieco drahsie, nieco lacnejsie, ale aj u nas je rozdiel, ci vojdes do lidla alebo do billy. V reštikach sa nestravujeme, lebo ja mojim varim. Aspon sa vyhnem nekonecnemu vyberaniu z jedalneho listka a potom to aj tak nezjedia. Ak sme mali aj plnu penziu, deti jedli len pudingy a banany. Tam je aj lidl, aj kaufland aj kadejake supermarkety, kde sa da v pohode nakupit. Ja jedlo z domu nenosim. Jedine, co tam nedostat, co ma prekvapilo, cokoladový jogurt 😅 😀 Co som sa ho nahladala kde-kade, ale vyriesili sme to bielym s nutelou a bolo 🙂
Ja som bola tento rok. Ceny v obchodoch zhruba rovnake ako u nas, absolutne netreba brat ziadne jedlo z domu. Bola som prijemne prekvapena z cien v restikach - zdalo sa mi lacnejsie ako po minule roky. My sme sa stravovali kombinovane - asi 20% varenie (viac-menej kvôli dcerke a samozrejme ranajky), 80% v restike. Ak chces usetrit, tak urcite ta vyjde lacnejsie varenie v apartmane, ale zasa neochutnaj tie ich morske dobroty... 🙂
Odchadzam v sobotu, uvidime :D ale davnejsie ked som bola tak sa mi nezdalo... restiky rovnako... mne ale nechutilo nic.. :D
Ahoj,ja som v Chorvatsku prave teraz-v Umagu...Zaplatila som ubytko v apartmane aj s polpenziou -ze nebudem v 30-tkach stat pri horucej platni a kedze mam len tyzden v roku dovolenku,chcela som sa odbremenit a nebyt ma sackovych polievkach napr.,nech si skor uzivam cas s detmi....Za stravu sme dali tolko co za ubytovanie!!!Sice z veceri si beriem do dozicky na druhy den na obed nieco vareneho ale aj tak je stravovanie v rezortoch asi pre lepsie zarabajuce narodnosti...co som tu stretla Slovakov,varia si...Ceny v beznom obchode podobne ako u nas,max.2nasobne drahsie niektore vybrane produkty /napr.red bull-ale ten zas bezne nekupujeme ze/,v restikach tiez tak ako u nas a o trochu drahsie....no urcite by nas to tolko nestalo ako teraz,keby sme 1jedlo denne jedli v restike a zvysne som chystala v apartmane.... Akurat v bufetoch ci posedeniach na plazi napr.pivo 3,30eur vychadza ,zmrzlina okolo 1euro,kava okolo 2-2,50eur,hranolky 2eura,salaty okolo 6,50, takze nic take strasne🙂Buduci rok vyriesom tak,ze investujem radsej do byvania, potraviny nakupim tu v obchode a pripravim si sama a na obedy alebo vecere zajdeme....Papa,prajem peknu dovolenku....
ja mám skúsenosť, že čím južnejšie človek ide, tým su ceny vyššie a porcie menšie ... úplná cenová divočina je Dubrovnik, ostrovy Korčula, Hvar a Split, Šibenik, Vodice. Chodia tam bohatší klienti, veľa Rusov a je to cítiť aj na cenách. Čím väčšie a rušnejšie stredisko, tým drahšie sú aj reštaurácie a ceny môžu byť aj niekoľkonásobné oproti menej známym strediskám, kam chodia najmä miestni.
My chodíme na Makarsku rivieru do lacnejšieho hotela s PP, a potom ešte pár dní v apartmáne v Sv. Filip i Jakov ... aj kvôli strave to robíme takto. Dolu na Makarskej ked kúpiš pizzu, tak sa naje z nej jeden ... pri Zadare v pohode dvaja za tú istú cenu. Čo dáš na makarskej len za rybu, to máš severnejšie už aj šalátik a hranolky ...
Rovnako grilované ryby ... minuloročné ceny za večeru pre 4 osoby bola cca. 200 kuna (okolo 30 eur), ale dá sa aj lacnejšie, ak si dáte len pizzu a makrely. A ak nebudete jesť na hlavnej promenáde, ale pozriete sa aj do uličiek. My sme jedli normálne grilované mäso, alebo kvalitnejšie ryby (pražmu).
Ked sme boli na apartmáne, nakupovala som v LIDL a Konzum, ceny podobne ako u nás, niečo malinko drahšie, ale za týžden varenia som dala 100 eur.
@hettinka S tym az tak nesuhlasim. Akurát som bola pred 2 tyzdnami na Korculi (len na vylete, byvali sme inde) a len tak som kukla na jedalne listky, co mali vylozene pred restikami a ceny sa mi zdali o dost nizsie ako po minule roky. Napr. minuly rok bol manzel s dcerkou v Meduline, blizko je vacsie mesto Pula, je to severnejsie a tam bola vascinou nemecka klientela, teda aj ceny boli tomu prisposobene - od suvenirov, cez ubytko, zmrzku az po jedlo v restikach. Ono, celkovo su asi ostrovy drahsie, pretoze tam vsetko musia dovazat na lodiach, ale fakt ma ta Korcula tento rok prekvapila. No a zalezi, ze ktore letoviska maju oblubene Nemci a Rusi a nezavisi to velmi od polohy - ci Istria, stredna alebo juzna Dalmacia...maju "svoje" miestecka vsade 😉
na Istrii som bola dááávno, ceny tam neviem, ako sa pohybujú
minulý rok sme boli na Krku, ceny v pohode, okrem "hlavného mesta" Krk, kde sú prevažne luxusnejšie reštaurácie a teda drahšie
Tiež máme skúsenosť, že nie vždy je ostrov drahší ako pevnina, čo sa týka reštaurácií 🙂
Len zasa na ostrovoch nie sú veľké nákupné centrá ani LIDL, takže ak si chce niekto variť, vyjde to na ostrove o niečo viac.
Inak, tie menšie porcie na juhu sú fakt, ešte aj zmrzlina bola menšia ... ale na dovolenke ceny až tak neriešime, ak aj sú o nejakých 20%-30% vyššie ako doma, ved je od slova "dovoliť si" 😵 (samozrejme v rámci možností)
@markina8 koncom augusta sa chystame
@hettinka ani my ceny neriešime a na dovolenke si dovolíme všetko, na čo mame chuť 😊 Dcérka hektolitre zmrzky a my kvalitne rybky, krevety, chobotnice...milujeme morské potvory. Tiež chodíme na výlety, čiže nas to Chorvátsko az tak lacno nevyjde 😀
@seahorse27 tak nás tiež vyjde 2 týždne v HR rovnako, ako by vyšla letecká dovolenka niekde inde ... ale chodíme tam "z presvedčenia". Ale tento rok nejdeme na hlavnú dovolenku do HR, lebo ideme skúsiť inde.
Do HR sa chystáme až v septembri na Istriu, budu tam Majstrovstvá sveta v mažoretkovom športe, tak pôjdeme fandiť dcére ... už si len držať palce, aby nam to vyšlo, aby som hlavne ja dostala voľno z roboty.
My sme boli minulí týždeň na ostrove Krk mali sme polpenziu ale sadli sme na obed do reštiky a úplne v pohode napr. pizza ako u nás do 4€ ale aj jedlà neboli vôbec drahé, na pláži sme chodili na lagoše vyšli za 1,20€ zmrzlina vyšla na 1€ ale taká porcia ako u nás 3ka. a v supermarketoch Konzum ceny ako u nás takže sme boli spokojné.
@hettinka My chodíme len do Chorvatska uz niekolko rokov, tiez preto, ze sa nam tam velmi paci, cize z "presvedcenia" ako si to ty pekne napisala :D....aj sa nam to zda phodlnejsie, kym su deti male - proste do auta toho napakujes, kolko potrebujes 🙂 Kam idete skusit tento rok? ..ak sa mozem opytat....lebo aj ja mavam obcas hriesne nevernicke myslienky, ze by som isla aj inde, ale najblizsi rok-dva asi len Chorvatsko, kym bude krpec maly...a okrem toho manzel ma obavy ist kdekolvek inde kvôli teroristom a nepokojom 😕
@seahorse27 do Albánska na prieskum, ale ideme letecky a do hotela
ako sa narodili deti, chodili sme len do HR z podobných dôvodov ako ty, tak som sama zvedavá, či neolutujeme
@hettinka tak to uz aka divocina 😀 Ale citala som o tom, ze sa tam rozvija cestovny ruch a videla som fotky - ako z Karibiku, na neuverenie 😎 Tak prajem prijemnu dovolenku, vlastne obidve 😉
@seahorse27 na Albániu som počula len dobré a presne fotky ako z Karibiku :-₩
@alicina do par rokov to bude vychytena destinacia 🙂 ja som tam bola pre par rokmi.. jedine co musia urobit este skulturnit podniky a tak celkovo ale to za cim tam chodia ludia prostredie a krajina ako taka tak naozaj cisty Karibik a za par korun... 🙂 🙂 🙂
@seahorse27 každý, komu povieme, kam ideme, tak reaguje že "čoooo???" 😕 😀
...pred par dnami sme sa vratili z makarskej...boli sme ja v omisi, tucepi, baska voda, split...ceny takmer rovnake...napr. cappucino 12kun, Orangina 17 kun, Karlovacno Radler 0,5l 17 kun, hovadzi vyvar 18-20 kun, Hranolky 20 kun, Pizza cca 45 kun, Kuracina na grile, zelenina, hranolky 55 kun(porcia, ze chlap ma co robit), rezen, Cevapcici 45 kun....v tych restauraciach co sme boli my...mali sme polpenziu ale na obed sme chodili kazdy den....len split sa mi videl ovela predrazeny pomer cena=kvalita...to sme radsej zasli do omisu Hotel Plaza****....vynikajuce jedlo..napr. mm si dal masovu misu s hranolkami na grile /4 druhy masa/ 90 kun.....zmrzlina 6-7 kun
..inak ceny potravina v Lidl takmer rovnake ako u nas....len konzum sa mi videl drahsi....
@hettinka ono to evokuje take čosi neobývané, bez civilizácie a tak 😀
..my sme boli tento rok na predĺžený víkend a nemala som pocit, že by sa niečo zmenilo od minulého roka.. nejaký extrémny nárast cien 🙂 ... niekto tu písal, že dubrovník a ostrovy sú drahšie. jasné že sú dubrovník je "lukratívne" miesto a ostrovy sú vždy drahšie ako pevnina.. ale úprimne nejaký extrémny rozdiel to nie je 🙂 aspoň podľa mojej skúsenosti
Ahojte baby, máme doma bezlepkaca, bezmliekaca, myslíte si, že sa tam na je aj človek s alergiou?
@vintage_lady je to normálna civilizovaná krajina, kde kúpiš vštko ako aj u nás. Len treba ísť asi do rušnejšieho strediska, kde je nejaký väčší supermarket
@hettinka 😆😆 som rada, že ostanem v civilizácií 😊😊 supermarket je oukej, ja som skôr myslela stravu napr. V hoteli a reštaurácii. Keďže mäso, príp. polievka sa zvykne zahustit múkou, do zemiakov sa dáva maslo atď.
@vintage_lady ak idete do hotela, to sa musíš informovať asi priamo tam, akú stravu ponúkajú
ja mám skúsenosť, že v lepších hoteloch (3*- 4*) vždy bola jedna polievka vývar a druhá zahustená. A maso veľa grilované, nielen dusené v omáčkach. Ja na dovke žijem viac-menej na rybách, deti na kuracine, a to tam vždy bolo dostatok, Zelenina aj parená, aj surová, prílohy rôzne.
Kam presne plánujete ísť?
@hettinka vieš čo, mne sa najviac páči Zadar, hotel Donat, ale to je dosť drahé. Potom rozmýšľame hotel Alba sv.Filip i Janov a Selce ,hotel sa takisto volá Selce. Tieto dve nie sú drahé, ani lacné 😊 a potom plán B, financne najvýhodnejšie sú hotel Lisanj ** Novi Vinodolski a Pula, hotel Centinera *** ale tie posledné dva sa mi veľmi nepáčia, neviem no, ideme prvy krát do Chorvátska.
@vintage_lady jaj Donat nie, ani omylom ... drahý a nič-moc kvalita, ani čisto tam nebolo. Nemám naň najlepšie spomienky. Snáď len pláž bola fakt super.
bola som aj v Alba, čo bol príjemný, rodinný hotelík, strava vcelku dobrá, ale chudobnejšia. 3 druhy masa, 3 druhy príloh a šalátový bar. Raňajky boli dobré, už si to presne nepamätám, je to viac rokov dozadu, ale viem, že sme boli veľmi spokojní, mali sme tam rodinnú izbu 2+2, super veľká, 2 miestnosti, krásne veľký balkón, kúpeľňa a ešte jedno separátne WC z "rodičovskej" izby. Ten druhý hotel Selce nepoznám. V Jakove som bola viackrát a máme to tam radi, je tam aj kúsok taká detská pláž s pieskom v mori a možnosti vyžitia - bud v Biograde a v Zadare, alebo aj priamo tam, prenájom lodiek, boat-taxi na ostrov Pašman, nafukovacie skákadlá v mori, vyhliadkové plavby presklenou ponorkou. A v Konoba Banovi Trudi v zastrčenej uličke tie najlepšie grilované ryby aké som jedla...
Hotel Centinera sme boli obzrieť (len zvonku a pláž) teraz cez veľkú noc, je to také tichšie, ale pláž typicky Istrijská, sklanatá. To už je lepší ostrov Krk, alebo na Istrii Rabac.
bola som v chorvatsku naposledy pred 2 rokmi aj to sme mali resort s polpenziou, takze ceny potravin a strava vonku vobec netusim, viaceri hovoria ze je teraz chorvatsko predrazene, tak som zvedava co napisete