Ahojte zienky dostala som pozvanie do Viedne a chcela by som zobrat syna je to len na cca 5-7 dni vlakom, staci mi rodny list dietata alebo musi mat pas ci nejaky papier vdaka 🙂
Musí mať pas.
mala by si mat pas, ale pochybujem ze to tu niekto bude kontrolovat.. 😀 zijem tu a teda aj ked ma policajti koli rychlosti uz viackrat zastavili, nikdy nechceli vidiet pas mojho dietata!!
potrebuješ pas, my žijeme v DE a na Rakúskych hraniciach zvyknú robiť kontroly. Rodný list dieťaťa nie je cestovný doklad.
@miriam11 mne sa to za 10r zivota tu este nikdy nestalo..na svk ci v madarsku sme 1-2x do mesiaca, na hranici aj ked kontrolovali max. 2x za celych 10r, pas nikdy nechceli vidiet..Okrem toho rakuski policajti su uplne ini ako slovenski!! Oni su ludskejsi, da sa s nimi vzdy dohodnut. uz neraz mi hrozili zobranim papierov a 500e pokutou ked som isla na 80/160 km/h a dohodnut sa s nimi dalo vzdy.. Neverim ze keby som nemala dcerkin pas pri sebe, zeby robili problemy!!!! Mam s nimi fakt bohate skusenosti..raz ma dokonca aj odtahovali z dialnice..no povedz, kt. slovensky policajt by ti odtiahol auto s pokazenym turbom? Na svk by mi dali este aj pokutu!! 😀 😀
@pragmaticka To, že sa tebe nič také nestalo za posledných 10 rokov, neznamená, že sa to stať nemôže. A si zo zákona povinná mať pre dieťa cestovný doklad - čím je pas - a hotovo a nie spoliehať sa na "mierumilovných policajtov". Nikdy nevieš čo sa môže stať a rodný list alebo kartička poistenca nie sú dokladmi na preukázanie totožnosti. 😉
@alenah31 to boli asi nemci ze?? tiez som byvala 5rokov v tirolsku , domov som chodila 2xmesacne autom cez salzburg, ale vtedy este nebola kriza s utecencami, tzn. kontroly ziadne.
No sak ja som jej pisala ze pas by mala mat, ale tak no povedzme si otvorene, ze ak by ho len koli tomu teraz na rychlo mala robit, tak ja by som to nechala tak a v pripade kontoly (riziko je mizive) by som sa robila hlupa ze som nevedela.. 😉
Pass musis mAt 🙂
@pragmaticka robit sa hlupa ze si nevedela sa kludne mozes ale ti to nic nepomoze 🙂 neznalost neospravedlnuje...a dalsia vec, nerozumiem v com je problem s tym pasom. Je problem ist ho vybavit? Zaberie to max 3 hodiny (ak teda byvate niekde uplne mimo mesta)
@momoqui
@pragmaticka Presne tak - robiť zo seba hlúpu ti nepomôže - neznalosť zákona neospravedlňuje.
Dakujem zeny aka je cena za pas momentalne? A ako dlho trva vybavenie pasu? Kedze beriem aj sestrinu dceru mus mat asi aj nejake potvrdenie ze som plne zodpovedna za nu ci?
Urcite pas, nahodou sa stane nehoda pridu policajti a dieta vezmu od rodica kym sa neobjasni komu dieta patri.
Staci ze niekto za tebou neubrzdi a tukne do teba autom.
Zbytocne stresy pre dieta.
Ak ma neter pas nepotrebujes ziadne potvrdenie ze moze ist s tebou.
Co sa tyka AT polisov mam opacne skusennosti, ludsky k majitelom aut s nasou SPZ niesu ani nahodou.
A pakaren robia v poslednom case na hraniciach casto, kontroluju auta akoby sme v osobnom aute mali 10clennu rodinu utecencov.
Sme detom ukazkovo rozopravali ako sme kedysi chodili za hranice a cakali v sorach a detto kolegovi z FR.
Určite musí mať dieťatko pas a preukaz poiustenca. O ničom inom neviem čo by muselo mať ale bez pasu určite nie dnes ho potrebujú deti už všade ale platí dosť dlho takže sa oplatí dať mu ho spraviť. A nezáleží od toho na ako dlho ideš a ako ideš ale pas musí byť
@pragmaticka fuuuha, ist na 80 - 160 je dost sila, ale tak ok, snad si neohrozila inych, pretoze neznasam, primitivov, co jazdia ako kreteni, zivot je len jeden a aj zdravie a ak ked sa chcu pozabijat, ok, ale nie ohrozovat druhych, nevinnych. Pas je jednoducho povinny a pre vsetky deti uz od narodenia pri prechadzani akejkolvek statnej hranice, nas ma pas od troch mesiacov a ani raz som neriskla ist cez hranice bez neho. Rakusky policajti su naopak vychyreni tym, ze su nekompromisni a tak to ma byt, aby nejazdili primitivi v obci 90 a pod, pretoze rychlostne obmedzenie nie je pre buzeraciu, ako si poniektori myslia.... Takze chvalit sa, ze si prekrocila rychlost a este si ukecala policajtov je fakt ubohe, som dlhorocny sofer, ale tak s tymto by som sa ja osobne nikdy nechvalila, pretoze je to primitivizmus snad si nemala so sebou deti....
@maciatkolulu fuuha tolko urazok ze mi az neda nereagovat, aj ked posledne co ja tu potrebujem je ,sa tu pred niekym obhajovat!Jazdim bez nehody uz 17rokov a tzn ze aj jazdim a nielen sa prevazam kazdy druhy den z jednej dedinky do okresneho mestecka resp z jednej ulice do cetra mesetecka!rakuske dialnice poznam ako svoj druhy domov,pretoze mam na nich prejazdenych fakt tisicky kilometrov! Skuseny a dobry vodic vie presne kedy a kde si vie dovolit prekrocit rychlost!Tych 160 som isla na dialnici kde bolo obmedzenie len koli zuzenemu pruhu,pricom v noci, siroko-daleko ziadne ine auto,sama v aute!!Tym som sa tu vsak vobec nechcela chvalit,len poukazat na to,ze s rakusanmi sa VZDY aj pri zavaznejsich priestupkoch da dohodnut! Ak sa chcete obavat nejakych vodicov na cestach,tak su to prave ti vytraseni weekendovi soferi!
Co sa Spz tyka viem to tiez krasne porovnat kedze mame dve auta-1xna rakuskych a druhe na svk znackach!Na Svk znackach mi vzdy znizili vysku pokuty!Na rakuskych nikdy 😀 Takze nechapem tie vyjadrenia zien o rakuskych policajtov,ktori ich ani z dialky nevideli!
Ja by som sa sem bez pasu urcite nebala vobec ist!Po prve viem ze ziadna kontrola nebude a po druhe aj keby sa nieco stalo,rakusania prizmuria oko a poslu dalej!Ale jasne ak zienka stiha si ho vybavit,nebude mat aspon zbytocny bezdovodny strach. ale to sa uz opakujem.
@pragmaticka to obmedzenie predpokladam, ze vydali z nejakeho dovodu, ktory kazdy jeden normalny ucastnik cestnej premavky ma dodrziavat, je mi velmi divne, ze sa neobavas kontrol na hraniciach, kedze napriklad na hraniciach madarsko_rakuskych su kontroly bezne a ver tomu, ze sa nedohodnes, ale kludne to skus, tebe asi vela nehovori dorziavanie pravidiel a predpisov?😉Raz ked je obmedzena rychlost na dialnici na 80, tak ist 160 je sila, raz ked je dane, ze dieta ma mat pri prechadzani hranic pas, tak je to asi dane a treba to dorziavat, ci mas to stastie sa dohodnut, ci nie, ale ludia sme vselijaki, ja napriklad moje deti ucim ako sisi, ze ked je raz napriklad v obci 30, tak ja idem max do 40 a este aj tachometer som starsim ukazovala, ked je cervene a daleko .siroko nejde auto, tak stojim, lebo je to proste tak. Vikendovi soferi, ci zdatni soferi je prd rozdiel, ked niekto porusuje pravidla a odvolava sa na noc a cestu, ktoru pozna.... len tolko, prijemny vecer
@maciatkolulu a ja ti poviem, ze sme s malou 2tyzdnovou isli s iba rakuskym rl do blavy vybavovat rodny list... samozrejme ze sme sli aj naspat... a to bol jun 2015... takze migranti sa riesili... a potom sa mi parkrat stalo, ze som zabudla pas...
@guiseppinka hranica Hegyeshalom - AT je kontrolovana, osobna pravidelna skusenost, rovnako Bratislava Berg kontrolovana, mozno nie non stop, ale auta minule stali ako kedysi po otvoreni hranic, ako som uz pisala vyssie, je to zakonom dane a spoliehat sa na vetu"vsak sa nejako dohodneme" je nezodpovedne
urcite pas, neriskovala by som bez, to ze este niekoho neskontrolovali neznamena ze nemozu prave vas, takisto v pripade nehody, ak dieta nema doklad totoznosti tak ti ho nedaju kym sa nevysetri kto su rodicia a kde su... chodime dva tri krat svajciarsko cez mnichov na slovensko, autom nas nekontrolovali este raz a minule sme sli vlakom feldkirch vien a vo vlaku nas kontrolovali,...
@pragmaticka teda mas uplne opacne skusenosti s rakuskymi policajtami ... ajked podla mna nezname ze dobry policajt je taky ktoreho "ukecas"... ked raz inteligentny clovek porusi zakon a prekroci rychlost tak si to vie priznat a nebude sa hasterit s policiou. A s tou rychlostou v AT len tolko ze sme v maji 2015 isli na koncert ba-at a v oktobri aj decembri nam prisli pokuty o prekroceni rychlosti (sme prekrocili o 10km/h) takze je velmi zvlastne tvoje tvrdenie 🙂 o tom ze cestovny pas je treba som uz pisala vyssie to nejdem uz opakovat
@maciatkolulu nooo do madarska chodim min.raz mesacne na weekendy a poviem ti ze za 7rokov co tam chodim ma este nikdy nekontrolovali,ani na hranici ani v madarsku!!asi vyzerate dost podozrivo,inak si to fakt neviem vysvetlit!! 😉 Ale vo stvrtok idem znova do budapesti,tak sa ti ozvem ci bola uz konecne ta kontrola!! 😀
@maciatkolulu ano. malo by mat pas... ale ked ho zabudnes a raz ta to napadne az na hranici a druhykrat "uz" vo viedni, tak ti neostava nic len dufat, ze v pripade kontroly to vykecas... chcem k nam zobrat segrine decka a davala im robit pasy...
@pragmaticka neznamena ze ked nekontroluju tak pas netreba ... podla teba treba robit to co je predpisane ibaak ta niekto kontroluje?
Potrebujes pas a idealne medzinarodny preukaz poistenca (ak to uz nie je automatika)