Predaj bytu, kúpa domu

2. jan 2022

Ahojte
Potrebovala by som rady, idealne od nejakej financnej poradkyne. Momentalne vlastnime 4-izbovy byt v BA, jeho hodnota, podla toho, ako sa predavaju rovnake byty na tejto ulici, je okolo 200000. Na byt mame hypoteku, ostava tak okolo 100000. Premyslali sme, ze by sme byt predali a kupili si dom.
Problem je, ze byt mame iba 4 roky a kupili sme ho za 120000. Takze tam by bolo potrebne zaplatit prilis vysoke dane a odvody pri predaji. Da sa to nejakym sposobom obist?
Este ma zaujima, ci vobec mame sancu dostat novu hypoteku, ked ja som momenalne na rodicovskom. Dokopy mame prijem okolo 3000 eur, ked nastupim do prace, co ale prichadza do uvahy najskor na jesen, budeme mat dokopy prijem okolo 5000.
Dakujem za rady

missdiva
2. jan 2022

Uz by som vydrazala ten rok. Ta dan sa neda ziadnym sposobom obist, jedine si mozes zapocitat k povodnej cene aj sumu co ste do bytu investovali ak to vies samozrejme vydokladovat.

hesloveslo
2. jan 2022

Mna by skor zaujmalo kde sa daju zarobit hentake prniaze???

qetka
2. jan 2022

mate sanu dostat hypoteku. Spocitaj muzov cisty prijem plus tvoj rodicak a daj *12*8 to je max, co mozte dostat samozrejme dokopy sj s existujucou. Ak pojdes do prace, tak musis mat aj tak pol roka prijem, aby ti ho brali do uvahy. Samozrejme teda potom zalezi aj od hodnoty zalozenej nehnutelnosti a podobne. Banka od nas chcela vypisy z uctu za 6 mesiacov.

qetka
2. jan 2022

@hesloveslo na odbornych poziciach vklude.

dencii
2. jan 2022

Daň sa platí z rozdielu medzi kúpnou cenou ktorú ste platili vy a kúpnou cenou teraz pri predaji, čiže ak by ste predali byt za rovnakú cenu (na papieri), platiť nebudete. Len by mohol byť problém nájsť takého kupujuceho, ktorý bude ochotný (a schopný) vám doplatiť zvyšok na ruku v hotovosti. Resp druhý spôsob ako je písané vyššie, započítať si náklady a investície, ktoré ste na byt vynalozili (ak ich viete vydokladovat). My sme tiež v podobnej situacii ale už počkáme, síce ceny dovtedy stúpnu ale zas aj naša nehnuteľnosť ešte narastie na hodnote

zojkaaa
2. jan 2022

@hesloveslo Itckar v pohode 2500+400rodicak a mas 3jku

owecka
2. jan 2022

@qetka podla mna sa tolko neda zarobit, jedina oblast asi IT

luccija
2. jan 2022

@owecka a riaditelia firiem, lekári, kaderníčky?a nie je to jedno?veď neukradli študovali, zarábajú...môj spolužiak ledva prešiel v škole ma kuriesrsku firmu 3 auta a zarába veľmi dobre

sasa1310
2. jan 2022

nedá sa to obísť. Jedine, že by ste našli hotovostného kupcu na byt, aby ti ten rozdiel dal v hotovosti a boli by 2 kúpne zmluvy, poprípade ten rozdiel by ste dali ako "zariadenie bytu" k cene bytu. Ak ale kupujúci kupuje na hypotéku, nedá sa to obísť. A netreba ešte zabudnúť, že je to daňový podvod. Čiže stíhateľní by ste boli všetci zainteresovaní

luccija
2. jan 2022

Počkala by som pokým nastúpis do práce zvýši sa príjem a ubehne 5r. Veď zatiaľ máte kde bývať či ste našli niečo veľmi lukratívne?

lulubka28
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zojkaaa
2. jan 2022

@lulubka28 v Nr Itckar zarobi 2500 v pohode plus lekarnicka (znama) 2000 a bum je to skoro 5tka
Ale priklad znamy robi It 10r v jednej velkej firme a ma menej ako ten ktoreho by teraz vzali a on ny ho musel zaucat(novy bude mat nastup 2500) a ten kto tam robi 10r ma cca 2000-2300 … bohuzial tak je trh a poviem ti ze tohto niveho uz hladaju vyse 2r a nielen na Sr ale co maji aj pobocky inde bo vie to ten znaamy robit ale mestiha, takze keby to tento novy vie v akych je firma srackach ze nevedia ziskat 2r odbornika tak ny si mohol vyoytat aj 3000 a nejak sa dohodnu a toho znameho ide slak trafit lebo ano ma bonusy premie kazdy rok zvysovanie platu ale ten novy bude zarabat vzdy viac

elizabet173
2. jan 2022

@lulubka28 snažte sa hľadať inú prácu, aj za cenu doplnenia vzdelania, kurzu a pod. 3000 dohromady s VŠ vzdelaním je na BA žalostne málo.

ivkazba
2. jan 2022

@hesloveslo my máme výrazne vyšší príjem ako autorka, možno aj preto, že naša slovná zásoba neobsahuje "hentaké". A to nemyslím ako urážku. Vysoko kvalifikované odborné práce, vrcholový manažment, tam všade môže jednotlivec zarábať niekoľko tisíc eur.

ivkazba
2. jan 2022

@lulubka28 čo znamená, že robíte odbornú prácu? Ja keď som robila pár rokov dozadu v korporáte, tak som 3000 eur zarábala sama a to nemám VŠ. A potom samozrejme, nie je korporát ako korporát.

simca06022011
2. jan 2022

No rok je kratka doba, kym najdete vhodny dom zariadite co-to prejde ten cas ako voda.
Podla toho ako vam to vychadza by ste mohli napr aj mat dve hypo naraz a byt predať neskor.

ivkazba
2. jan 2022

Autorke otázky: dane ani odvod do zp nijako neobídeš. Kúpili ste za 120 000, predáte za 200 000, čiže daň a odvod do zp z rozdielu 80 000. Túto sumu si môžete znížiť o zaplatené úvery z hypotéky. Ak ste využili resp. využijete realitku, tak poplatok realitke. Ak ste v byte niečo rekonštruovali, náklady na rekonštrukciu (samozrejme iba tie, ku ktorým je doklad).

Keď chceš, napíš mi správu, prepočítam ti, ako by vám vyšli dve hypo, aby ste byť predali až za rok.

ivkazba
2. jan 2022

@owecka vieš koľko je pozícií kde jednotlivec zarobí viac ako 5000 eur a vôbec to nie je IT.

sasa1310
2. jan 2022

@ivkazba ten poplatok realitke z predaja toho bytu, z ktorého sa platí daň? a to nevadí, že ten poplatok reálne zaplatí kupujúci?

chiara_elle
2. jan 2022

@ivkazba tak tie sumy asi urcite platia pre lekarov s vlastnou ambulanciou, advokatov, realitakov, tlmocnici, parlament ( kde sa dostal hocikti) ani nespominam 😂...

zmrzlinka2021
2. jan 2022

@owecka
@hesloveslo
Takych pozicii je aj mimo IT - ale vyzaduju si velmi kvalitneho cloveka, studovaneho, pracoviteho a nie takeho trula ze pride do prace a "co mam robit" ale cloveka, co prinasa riesenia, dava navrhy, realizuje ich, ma mega zodpovednost, proste pracou zije. Ziadne take ze pridem sa zrelaxovat do prace - zial takto rozmysla vacsina ludi, preto realne nikdy nemaju sancu postupit hore. Zazila som situacie, ze dali sme v cistom cloveku 2 tisicky a o 5 mesiacov daval vypoved, ze on to nedava a ze to je neustaly tlak, stres, ulohy - a co cakal? Ze bude kavickovat a sem tam tukne do pc?
Cize take pozicie su, ale vyzaduju si vyslovne excelentnych ludi, ktorych je extremne malo - toto je vecny problem zamestnavatelov, najst naozaj kapacity.

ivkazba
2. jan 2022

@sasa1310 mám na myslí poplatok, ktorý zaplatia oni. Či pri kúpe či predaji.

vero96
2. jan 2022

@hesloveslo manžel pracuje v oblastí financií ja som pred nástupom na MD pracovala v zdravotníctve príjem sme mali ešte viac. Všetko sa dá keď sa chce 😉 obaja máme VŠ a obaja ešte nemáme 30, treba makať a nie plakať ako môj muž hovorí a ide všetko.

ivkazba
2. jan 2022

@chiara_elle a množstvo ďalších profesií.

owecka
2. jan 2022

@luccija ??? Co tak utocne? Vyjadrila som nazor koho ja poznam z mojho okolia, kto tak zaraba. Ine profesie aj ked su sikovni, tak nezarabaju. Mozno manazeri, ale to muuusia byt veeelmi kvalitni ludia a musia trafit firmu.

zmrzlinka2021
2. jan 2022

@chiara_elle praveze poslanci su v tomto smere chudaci - nezarabaju nic extra. Otazne je pracovny vykon ale vyplatou nič moc.
Inak, velmi vela zalezi od toho, ci clovek urobi viacej ako ti druhi. Ak si clovek hlada pracu len pre pracu, vela tomu nemoze dat, tiez vela veci robi len "povrchne" a zial mnohi ludia si myslia, ze za titul dostanu bubaky ale prd makovy 😉 Realny zivot len potom zacina - neustale sa ucenie, profesny rast, stres, narast zodpovednosti, atd

keiko33
2. jan 2022

Ja sa vyjadrím k rodičovskému. Áno dá sa dostať. My sme dostali minulý rok, rodičovsky sa berie ako príjem, keďže je pravidelný. Máme úver z ČSOB. Švagriná poberá opatrovateľský na babku a tam už bol problém, lebo babka vraj môže kedykoľvek umrieť 🤷. Tiež sme predávali byt a kupovali dom. Mali sme 5 mesiacov do uplynutia 5 rokov od kúpy bytu. Plánovali sme zaplatiť daň, aby sme neprišli o dom, ale nakoniec sa všetko tak natiahlo, z našej strany aj zo strany predávajúcich kvôli korone, že to ani nebolo treba. Nám veľmi pomohla finančná poradkyňa a veľmi milá pani z realitky, cez ktorú išiel aj byt aj dom. Toľko behania, keďže muž je živnostník. Keby som ešte mala behať po bankách a vybavovať poistenie, to by sme asi nezvládli. Dokonca sme hypotéku podpisali2x. 2x vybavovať papiere, lebo majiteľ domu odkupoval kúsok pozemku od mesta a zmenilo sa číslo LV. O čo sa dalo sme zakopli. Teraz sa mi to už zdá ako zlý sen z ktorého sme sa našťastie prebrali. Držím palce.

sasa1310
2. jan 2022

@ivkazba ja viem, ktorý poplatok. Čiže si reálne môžem dať aj ten, keď som predala byt, za ktorý budem platiť daň.? V kúpnej zmluve je ten poplatok. Reálne ho platili kupujúci

ivkazba
2. jan 2022

@sasa1310 nie, môžeš si do nákladov dať iba to, čo si ty platila. V kúpnej zmluve máš síce síce poplatok zahrnutý, ale zrejme tam je aj info, že ho platí predávajúci. Ide o to, že DÚ si náhodne môže vybrať občana, od ktorého si vypýta doklady k DP a ty musíš preukázať, že náklady, ktoré si si dala do DP, si naozaj hradila. Ale ak predávaš nehnuteľnosť, ktorú si kupovala cez RK a tam si platila niečo, môžeš využiť to.

ivkazba
2. jan 2022

@keiko33 ja opravím trochu informácie, aby niekoho nezmiatlo, že stačí mať RP a môže si brať úver. Nie, žiadna banka neberie RP ako príjem, je to sociálna dávka. Ale väčšina bánk ho akceptuje ako dodatočný príjem v hlavnému príjmu.