Pracovňa namiesto druhej detskej izby

13. feb 2024

Zijeme v 4-izbovom dome, mame 2 mensie detske izby a 2 deti. Deti su rovnakeho pohlavia, rozdiel 3 roky.
Mladsie este spi s nami, no do buducna planujem, ze budu obe spolu v izbe najblizsich niekolko rokov, mozno az kym nepojde strasie dieta na strednu skolu.
Dovodom je ze druhu detsku pouzivame ako pracovnu, lebo muz robi 90% dni z domu a ja budem po materskej tiez tak robit, aspon ciastocne teda. Dalej izbu sem-tam vyuzijeme aj ako hostovsku, susime v nej pradlo, odkladame tam docasne veci, ktore nemaju miesto a podobne... Je to velmi prakticke.
Deti sa hraju prevazne v obyvacke, ta detska sluzi skor na spanie strasieho surodenca.
Chcem sa spytat, ci to aj niekto iny tak ma a ake s tym mate z dlhodobeho hladiska skusenosti.

barka1
13. feb 2024

Ja to tak nemám, ale už vo veku okolo 10 rokov začnu deti tuzit po sukromí, aj ked su rovnakeho pohlavia. Takže presun pracovnych kutov do obyvacky, ktora sa cez den prestane využívat ako herna, sa mi zdá ako logické. Cakat do prechodu na SŠ snad nebudete. Obzvlášť, ked to bude pravdepodobne len dočasná situacia, pretoze vám začnu z domu vo veku 19+ odchadzat.

kitycat
13. feb 2024

Pravtebsi to ako vam to vyhovuje. Ak je izba uzivana plnohodnotne sko pracovna, nevidim jediny dovot ju rusit a robit separe detsku izbu.

Vsak to je len novodoba "nenazranost". Niektore rodiny sa tlacia v jednoizbakoch a existuju. Vase deti budu mat spolocnu detsku izbu a zvysok domu na hraniw okrem tej pracovne

jazula
13. feb 2024

Ja som bývala s bratom v jednej izbe do mojich asi 20 rokov, som o 3 roky staršia. Nijako ma to nepoznačilo a vedeli nám aj v 1 izbe vytvoriť rodičia pocit súkromia (napr som mala posteľ za skriňou jednu dobu). Skôr mi bolo potom clivo, keď kúpili dom a mala som pred osamostatnením chvíľu vlastnú izbu, aj tak som polovicu času sedela uňho 😅. Takže minimálne na pár rokov v tom nebude problém podľa mňa a potom uvidíte, dokedy to bude klapať.
Kamoška zas musela deti rozdeliť do samostatných izieb skôr, ako plánovala, keď jej najstaršie nastúpilo do školy. Nevedela sa staršia pri malom učiť, aj spať potrebovala viac ako menší. Ten dlho buntošil a jej dcérka z toho bývala hrozne unavená… Takže závisí aj od detí.

bolarazjedna
13. feb 2024

Nám sa ešte len ide narodiť druhé dieťa o pár dní, vekový rozdiel bude 20mesiacov...takze skúsenosti ešte nemám, ale tiež to tak budeme mať dlhodobo - mame priestranný 4izbovy byt, obývačku, spálňu, detskú izbu a štvrtá sa využíva ako manželov a pracovná +hudobné studio+hosťovská izba v jednom. My zas mame aj veľkú kuchyňu spojenú s chodbou, to je taka naša "denná miestnosť", kde sa syn hrá, zároveň sme spolu, keďže ja pripravujem jedlo, atď. V detskej mame rozťahovací posteľ, čiže cez deň je tam aj dosť miesta na hranie, a večer sa tam v pohode vyspia 2 deti.
Možno neskôr pôjdeme do domu, ale to je otázka ďalekej budúcnosti.

luckajozko21
14. feb 2024

Mame 2 samostatne detske izby + pracovnu. Ja budem mat po RD pracovnu. Manzel si prerobil 1 detsku na svoju pracovnu. 2.detska zostane co najdlhsie spolocna pre 2 deti. Taky je plan. Uvidime co zivot prinesie.

karinly
21. feb 2024

Ja si to zasa neviem predstaviť. My sme boli dvaja súrodenci v jednej izbe do cca mojich 12 a bratovych 9. Ale aj keby to tak nebolo, teraz mám 8 ročného syna a neviem si predstaviť aby mal izbu spolu s 5 ročným napríklad. A už vôbec nie rôzne pohlavia. My mame izbu síce na všetko, teda 2x spálňu, 2x pracovnú, šatník, 2x hosťovskú, ale aj keby sme mali 4 izbový dom alebo byt, určite by som prispôsobila všetko detom, resp. ak by to bolo čo i len trosku možné, pokial by to nebol 1-2 izbak.

mata1988
21. feb 2024

My to tak mame..4izb.dom, 2 chlapci - 3r.rozdiel spolu v izbe a tak aj zostanu.. pracovnu potrebujeme mat a kvoli izbe navyse sa stahovat nebudeme.

saxana000
21. feb 2024

Pracovna mi nechyba hostia sa vyspia aj v obyvacke susicku dam kludne aj do spalne.na.chodbu alebo do kupelne ale deti budu mat urcite oddelene izby.je medzi nimi vacsi.vekovy rozdiel ked mladsia pojde do skoly starsia bude uz na strednej to ny nerobilo dobrotu.my sme.boli 3 kusy v jednej detskej a bol to masaker..