Práce okolo domu

16. jan 2023

Myslíte že je okolo domu veľa roboty? Ideme kupovať novostavbu, jedine čo si budeme musieť urobiť je kvetinová záhradka, bazén a trávnik. To sú veci, ktoré síce záberu viac času, ale potom udržiavať to mi nepríde ako nejaky extra problém. Kvety mám vymyslene tak, aby nezabrali veľa práce a na čištenie bazénu by som zavolala niekoho komu by som zaplatila. Ostáva mi teda len kosenie, ktoré keď sa budeme striedať, tak to vyjde na pár krát ročne na každého. A nejaké práce ktoré sa robia max jeden krát za rok možno ani toľko nie. Celkovo mi to príde, že všetci skuvinaju ako je okolo domu veľa práce, ale mne to tak vôbec nepríde. Iste, je to časovo náročnejšie ako byt, ale nemám pocit že by sa ľudia žijúci v dome museli nejak extra pretrhnúť. Mám pomýlené predstavy alebo je dom fakt taká guľa na nohe?

athom
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
16. jan 2023

@athom mňa tu svokra straší, že keď budeme mať dom, tak už nebude žiadne také že vyložit si nohy po práci ale že budem musieť makať. Mne to príde ako hlúposť, nemám pocit ze by niekto v mojom okolí robil stále len okolo domu a nemal čas pre seba

slavomira236
16. jan 2023

Tak keď bude pozemok malý roboty nebude my máme velikánsky pozemok sadime kosenia kopu máme sliepky tak roboty je jak na kostole a k tomu veľký dom

slavomira236
16. jan 2023

To môže je záleží aj koľko prší je rok kedykosime skoro každý týždeň

nique
16. jan 2023

Vsetko o je o tom, ci chces na dome pracovat alebo nie. Mna to neskutocne bavi, takze stale nieco robim. Je to moje hoby. Vsetok volny cas venujem zahrade a kvetom. Manzel (Petrzalcan) si velmi tazko zvykal, ale po 10r je z neho uplny domaci kutil. Stale nieco zlepsuje.
Oproti susedia robia minimalne, lebo to tak chcu. Dom maju na uzivanie, nie na drinu. Samozrejme, ja by som tam uz spravila milion veci, ale je to ich vec.
Dom je narocny skor psychikou. Vsetko je na majiteloch - nejde voda, riesis to sam, nejde elektrika, riesis to sam atd. Tu nemas udrzbara, alebo domovnika.
Ja by som v byte ale nebyvala.

martul
16. jan 2023

Trávu kosime raz za týždeň, inak je už veľká a ide to veľmi ťažko. Takže párkrát určite nie.

martul
16. jan 2023

Bazén treba takisto čistiť častejšie, my napríklad vysavame cca raz za týždeň, filtrácia na to nestačí, budeš to vedieť platiť? Ale môžeš si to ak sama, nič nenormálne.

martul
16. jan 2023

A ako baby píšu, záleží od veľkosti pozemku a vás nakoľko ste schopní a zručnosti. Synovec má dom s pozemkom cca 6 árov a nie je schopný si ten kúsok pokosit, chodí tam jeho otec všetko robiť.
My máme len samotný dvor a záhradu 11arov, psov, vtacikov, sliepky stromky, malú úžitkovú záhradu a roboty je v sobotu na celý deň, som rada že sa večer zotmie. Ale my s mužom sa v Tom vyzivame.

autor
16. jan 2023

@martul uvidím ako často to bude treba, tiež bazén nefunguje celý rok, ale nejaké tri štyri mesiace, takže mi to nepríde ako taká tragédia. Raz urobím ja, raz muž, raz niekomu zaplatím.

melanta
16. jan 2023

Trávnik pokosí robotická kosačka sama, záhradu a kvety mi robil záhradník, nebaví ma riešiť pestovanie, takže to nerobím. Bazén minimálna práca ak máš dobrú techniku. A ak bude niečo potrebné, zavolám si na to človeka rovnako ako by som to urobila v byte. Ak by snežilo, tak ešte treba riešiť odpratanie snehu. Ale inak nič navyše od toho, čo v byte. Robotu majú tí, ktorí niečo pestujú, chovajú nejaké zvieratá alebo ak nemajú robotickú kosačku. Ale to väčšina ľudí robí preto, že ich to baví.

autor
16. jan 2023

@martul neviem no, môj otec kosil tak raz za tri týždne a nemala som pocit, že by to nešlo. Inak dajú sa kúpiť aj robotické kosačky.

autor
16. jan 2023

@melanta toto mi urobilo pokoj na srdiečku. Mne zdochne aj kaktus, neviem si predstaviť že by som pestovala zeleninu a starala sa o zvieratá :D

maryetta
16. jan 2023

Zistis. Ale je ine mat novostavbu a ine uz starsi domcek.
Napr u nas kosenie je cez sezonu minimalne raz za tyzden alebo 2x za 10dni. Proste to sa neda.
Aj napr kurenie. Je ine ak ti treba obstarat drevo/uhlie/brikety. Ine ak zapnes elektriku a mas teplo.
Kazdopadne je vzdy co robit. Ale zase nas to bavi. To nie je len okolo domu. Ale vzdy sa nieco pokazi. Niexo treba opravit. Dokupit.
Ale ako pises. Bud si to urobis alebo das zaplatit 😉
Ja aj muz sme vyrastali v dome. Aj dom mame takze pre nas je to uplne ok.

januska12323
16. jan 2023

Ak máš dom, ktorý netreba opravovať a sadiť nebudeš tak ti ostáva len to kosenie. U nás najviac času zaberie záhrada - kosiť, rýlovať, sadiť atď. stále niečo.

lauriik
16. jan 2023

Ja prace okolo domu neberem ako makanie ale aktivny oddych 😉 Ale mame teda maly pozemok a fakt tam nemam viac ako pol hodky denne co robit. Niekedy cez vikendy si makneme ale to ked sa nieco vacsie robi. Kosim 2x tyzdenne, na jar mame ceresne to len pozberam, cez leto mam nasadene rajciny, papriky, uhorky tak to zaliat akurat, na jesen zberam slivky, zametam terasu, cistim zahradny nabytok, bazen ma na starosti moj muz. Zvierata nemame. Asi zalezi aky mas k tej zahrade vztah. Pre mna je to proste oddych aj ked nelezim ☺️

daniela2202
16. jan 2023

Je rozdiel dom a dom, keď máš xy árov a super záhradu na sadenie , to je už iné kafe 😁😂

tenerifka
16. jan 2023

velmi zalezi na tom, ako si to zariadis a ako sa nastavis. Kludne mozes mat okrasnu zahradu, travnik, stromy....ale neznamena to, ze musis okolo toho makat ty. Udrzba sa nerobi kazdy deñ, a na tu obcasnu mozes niekoho zaplatit, a ty budes mat tu zahradu na pozeranie, uzivanie si a nohy vylozis na terase namiesto v byte v obyvacke.
Ja to tak robim, a po cely rok ( u nas je stale teplo).
Pozbierat sietkou listy z vody je zalezitost par sekund, hodit robot na vycistenie dna detto....dnes uz praca okolo domu nie je to, co bolo kedysi, ale to malo, co treba urobit je vcelku relax

sense
16. jan 2023

Tak ako chceš ty nie,... Ale napr tak ako to ma moja mama tak áno... Ale tak je to jej hobby, kvety, zelenina, stromy, kricky atď alebo ako ma môj brat ze býva na samote, kúria prevažne drevom ktoré treba na sekať upratať, chystať na zimu plus záhrada zelenina, kricky, stromy atd

hilda08
16. jan 2023

Kazdy ako si zariadi, ja mam obrovskú zahradu plno kríkov, stromov, kvetov, nie je pre mna nic lepsie ako stráviť den v zahrade a pozerať sa ako sa vsetkemu darí, ako krasne kvitnú kvety, uz sa neviem dockat jari ako sa zacne vsetko prebúdzať…pre mna je zima len depresívne čakanie na jar😁 na Vianoce som dostala krovinorez😅…ale pre teba by to bola otrava, tak si správ tak aby tebe a mužovi vyhovovalo 🙂

maryetta
16. jan 2023

Mne muz spravil aj zahony kde som mala malo zeleninky. Ale mame starsi domcek. Ktory prerabame. A postupne davame dokopy aj exterier. Chcem tam aj kvety. Maliny. Cucoriedky. Len vsetko postupne. Uvidis casom 😉
Zacat postupne a uvidis ci ti nieco bude chybat alebo nie 😉

euka210
16. jan 2023

niekto ma dom s malym pozemkom a fakt len travnik a bazen. Moj brat jedine co robi, tak kosi. Tak u nas pobehat s kosackou viem aj ja...to je aj kazde 2t pokial nie je sucho ako toto leto.
Ale my mame aj zahradu...stromy, kriky...ktore treba orezovat, zbierat adt. a mame aj humno, kde sadime zeleninu a tam uz je dost prace...a k tomu zvierata...sliepky, zajace. A ked kurime drevom, tak dalsia robota.
Cize nie je zivot v dome ako v dome. Moze to byt nekonecna praca a moze to byt aj ako byt s dvorom.

lsimo
16. jan 2023

Všetko je to hlavne o tom, ak si postavíš záhradu, či ju chceš mať len pre potešenie alebo pre úžitok. Tie staršie ročníky sú proste neučené pracovať na záhrade, pestovať, všetko si zveľaďovať a podobne

anshelia
16. jan 2023

Ako sa to vezme či je málo, alebo veľa roboty. Aký veľký pozemok to bude. Bude veľká plocha trávnika? My kosime 1x za týždeň, ak veľa prší, tak aj 2x. Budete mať zavlažovanie trávnika? Kvety, okrasné rastliny, stromčeky...občas sa treba o všetko starať. Baví vás to? Keď prídeš po týždni, dvoch z dovolenky, tak šup kosiť trávu...pekná záhrada=povinnosti okolo nej. Naši susedia majú málo roboty so záhradou, pretože ich to po dvoch rokoch bývania prestalo baviť. V sezóne vidím cez 2m plot kvitnucu burinu! Pretože nemajú čas...a keď fúka vetrík všetky tie semienka letia k nám 😔plný bazén toho, filtrácia to nestíha, zaprší a v tráve nám rastie tá ich burina...😔

silvike
16. jan 2023

Ved samozrejme zalezi ci mas/nemas uzitkovu zahradu ( pestovanie zeleniny a pod., ovocne stromy, kriky), ci mas/nemas vsetko dokoncene ( plot, chodniky a pod.), ci chovas/nechovas nejake sliepocky a pod., ako kuris ( ked drevom a chystas si sam drevo tak samozrejme je to ovela barocnejsie ako ked mas podlahovku, prip. Si zapkatis niekoho kto sa ti o drevo postara). Cize ked mas len travnik, bazen a cely pozemok je hotovy tak samozrejme ze to
nie je az take narocne. A ked je to nejaky mensi 4izbovy bungalovcek s podlahovym kurenim...neni o com. Zrejme ti co hovoria, ze okolo domu je plno roboty, maju na mysli prave tie velke domiska kde sa kuri drevom ( chystanie dreva, kurenie, prikladanie do kotla), kde sa nieco pestuje, chova, spracuvava, opravuje, doraba, obnovuje. Nie je dom ako dom ;)

domini404
16. jan 2023

Ja som činžiakové dieťa, tesne pred odsťahovaním sa moji rodičia presťahovali do novostavby... tuná je práce ako na kostole 😂 zoberiem si len obyčajný trávnik... neprší, je príliš sucho, treba polievať, veľa prší, tak potom začne hniť, musíš trávnik prejsť vertikutátorom a pohrabať, okrem toho, že pokosíš, musíš tú trávu niekde aj vyhodiť, u nás vynášajú hnedý smetiak iba raz za dva týždne, tá tráva v ňom zvykne hniť a kvasiť, takže smrad... potom treba všetko toto náradie poumývať a starať sa o to. Taktiež treba trávu občas prihnojiť. Akože za mňa nenormálne veľa starostlivosti a to som stále len pri trávniku 😂 Preto som sa sťahovala späť do bytu.

felycity
16. jan 2023

ako vyššie napísané, záleží akú veľkú máte záhradu, je rozdiel kosiť 100m2 a rozdiel 700 m2, takisto aký štýl záhrady budete mať, čo sa týka výsadby a starostlivost ( to je tiež dôležité)i, nezdá sa to,ale nejaká robota okolo domu je vždy, aj bazén treba vyčistiť či sezóne alebo vysávať , filtráciu pravidelne prečisťovať, aj pohnojiť trávnik, vertikulovať, pravidelne kosiť, sem tam burinu vyčistiť, na jeseň zazimovať..., ale to neznamená nemať dom, všetko sa dá pokiaľ sa budete na tom spoločne podielať ,len si to treba poriadna naplánovať a zainvestovať, aby to bolo čo najmenej náročné.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
hopsadobrandejsa
16. jan 2023

Vsetko je to vec perspektivy...dom proste clovek musi chciet. Je samozrejme rozdiel ci ides do novostavby alebo starsieho domu.

Ja si prerabam starsi dom lenze roboty som mal jak na kostole posledny rok a pol pretoze povodni majitelia poslednych 20 rokov skoro nic nerobili. Zanedbany dom si vyzaduje viac casu ( minimalne zo zaciatku ) ak chces vlastnu viziu pretavit do reality.

Mna osobne to ale bavi a pracu okolo domu ci v zahrade nevnimam ako " povinnost" ale skor relax. Hlavne zahrada je relax ked vidis vysledok prace. Nik ma nenahana, robim si vlastnym tempom.

lujza123
16. jan 2023

Roboty máš len toľko, koľko si vymyslíš.
My máme 700 m2 záhrady, čo je teda dosť, ale väčšina je bezudrzbova s okrasnými krikmy, stromamy, lúky namiesto trávnika (ta časť sa kosi len raz za rok).
V úžitkovej časti je jeden vyvýšeny záhon na bylinky, šalát, zopár ríbezlí, maliny a mame presne 1 jabloň
Kratky trávnik je asi len 100 m2, to je pokosene super rýchlo... Nič udržiavané, žiadny superkrásny anglicky travnicek ktorý treba zalievať a hnojit, my máme skôr "dedina štýl" len pár uprsanych týždňov v roku ho treba kosiť raz za týždeň, ináč kosievame menej...

Ja mam rada záhradu, no robiť sa mi na nej nechce, respektíve nemám čas takže je to urobene tak ze sa starať netreba

anshelia
16. jan 2023

Všetci tu spomínanú trávu...ak chceš perfektný trávnik, tak s tým je viac roboty ako keď posadiš zemiaky 😂 trávu treba na jar zvertikulovat, pokosiť, nahnojit, poliať a robiť všetko pravidelne. Mať krásny trávnik je trošku veda..po pokladke koberca trávy to ešte len začína 😂 ale to "neskúsený" zistia až potom