Ahojte,
chcem sa opýtať. Sme ešte len čerstvo nasťahovany v podnajme v byte. A ide o to ze postove schránky su vo vnútri bytovky a nie zvonka.
Chcem sa spýtať, či sa nejako poštárka dostane dnu keď vlastne dvere sú zamknuté tie vchodové.
Lebo nechcem aby sa stalo náhodou to, že si dám zaslať nejaký dôležitý dokument na tu adresu a mi to ani nedôjde.
Ďakujem za info.
@petruldo zvonček mame označený
@simona2001 bežne su schranky vo vchode. Myslis ze doteraz nikomu nechodila posta a az tebe tebe to zacalo vadit? 🤔
@belllinka mne to nevadí. Ja som nič také ani nenapísala ze mi to vadí. Ja som iba napísala ze sa bojím ci mi dôjde pošta ked schránky sú umiestnené vo vnútri bytovky na chodbe. Lebo aj keď chodia letáky tak ich len hodia pred dvere vchodove a nie dnu. Takže preto sa pýtam.
Zhruba 40 rokov od postavenia panelákov chodili poštárky po slovenských sídliskách s plnou kapsou listov a na konci šichty ich vysypali do potoka, lebo nikde nemali dostupné schránky. Potom, v 90. rokoch, Združenie ochrancov riečnych rakov a Nezávislá organizáciana za estetizáciu slovanských brehov prišli s myšlienkou že by sa schránky mohli nainštalovať na vonkajšiu stenu panelákov, aby tam poštárky mali prístup a nemuseli listami znečisťovať životné prostredie. Od tej doby pokračuje ich činnosť najmä smerom edukácie obyvateľstva.
Ak chceš dostávať poštu, musíš zvolať domovú schôdzu, kde si sedemosminovou väčšinou musíte schváliť návrh dostávať poštu. Domový dôverník potom pošle okolkovanú žiadosť na Úrad pre schránky. Po schválení žiadosti môžete osloviť firmu, čo vám schránky presunie.
Do tej doby musíš, v prípade, že čakáš dôležitú poštu, nastaviť budik na piatu ráno a čakať na ulici, kým poštárka príde a donesie ti žltý lístok, že ťa nezastihla doma. S týmto lístkom pôjdeš na poštu a po potvrdení totožnosti ti vydajú tvoj list.
@simona2001 No ak si to das zaslat postovym holubom, moze to byt problem.
@simona2001 u nás majú postarky kľúče, len pár panelákov ma schránky zvonka, my máme vo vnútri, poštárka si odomkne
Tiež máme schránky na chodbe vo vnútri a normálne nám poštárka necháva listy v schránke.Totiz má kľúče z celého nášho sídliska.Raz si ich zabudla tak normálne zazvonila u tých čo vie že sú doma v tom case kedy chodí ( 8 hod ráno chodí)tak im zazvoní nech jej otvoria vchodové dvere.A aj podnájomnikom donesie do schránky .Majú označený aj zvonček aj schránky.
@simona2001 neboj sa poštárka ma určite kľúč od vášho vchodu. Tak sa to všade robí.
@kristiii
@annm81
Veru tak, my postarsie ročníky sme si zažili ťažké chvíle sidliskovej pošty a našich schránok ! Toľko byrokracie okolo, že strach a hruza.
Tie znečistené vodné toky, upchaté hrádze, otrávené ryby . Milióny nedorucenych zásielok celé desiatky rokov, pre všetky dokumenty sme si pracne museli chodiť na úrady po celej republike, aj listy frajerom na vojenčinu na Šumave odniesť a za hrsť pripravených si odniesť domov, a denno denne prechádzať popri našich prázdnych schrankach.
Česť ich nehynucej hrdzavej pamiatke
Neboj sa , mame kľúče 😉 . Dokonca ja mám aj od tých ktoré majú vonkajšie schranky 😉
Ďakujem všetkým za komentáre. Ale tie zosmešňujúce ste si mohli nechať radšej pre seba. Nakoľko ja som sa slušne pýtala...tak som aj očakávala slušnú odpoveď.
Tak trochu si sa nezamyslela nad tym ako dostavaju postu susedia? Ci myslis, ze nikdy nedostavaju dolezitu postu? 🤔
@simona2001 a myslíš, že ľudia v tej bytovke doteraz nedostávali poštu?
Tu som sa ako prekvapivo dobre pobavila pri čítaní 😂 Inak som prekvapená že poštárky majú kľúče od vchodov? Na nejakej dedine chápem ale aj vo veľkých mestách? Skôr by som povedala že vždy niekomu zazvoní na zvonček aby ju pustili. Veď určite sa v celom vchode vždy niekto nájde, kto je doma.
@simona2001 podla mna je to skor slusne napisana hlupa otazka. lebo by nikomu nechodila posta, ak ma schranku vnutri vchodu. ak im posta chodi, tak sa tam ta postarka nejako dostava.
a nezabudni si nalepit meno na schranku, lebo ti to fakt nepride nikdy
@svokrinjazykmonika v našom vchode je iba 27 bytov, tak komu má zazvoniť ? Kým zazvoní na 27 zvoncekov, počká na odozvu, či niekto, tak je už dávno dnu,rozhodi postu a vyjde. Má čip a hotovo.
@svokrinjazykmonika zijeme v BA, postarka rovnako ako smetiari maju pipac od vchodu 🙂 (neviem ci existuje nejaky univerzalny alebo skratka ich maju milion, u smetiarov hlavne by som tipla na univerzalny)
ten isty ako na smetiaky mame aj do vchodu, preto som to spomenula, postarka zvoni iba tomu, kto ma doporucenu postu
@simona2001 Som prekvapená ake su tu tie ženy...Ale nerob z toho nič.Aj ja som sa len nedávno presťahovala do bytu,a prave tiež ma toto zaujímalo.Človek kým tam nežije,nazaujima sa o to.
@tomika no ved prave. Ja som žila iba na dedine. Až teraz sme sa presťahovali do bytu. Tak práve preto som sa to pýtala.
Voľakedy sa to fakt robilo tak, že poštárka zvonila. Obvykle to bola osoba, aká roky chodila na tu adresu, mala svoj rajón, poznala ľudí, a tak vedela, kde bude niekto určite doma (dôchodca, mamička na materskej)
Tetaz predpokladám, že má buď kľúč alebo čip od bytovky. Alebo tiež proste "známu osobu" ktorej zazvoní.
@svokrinjazykmonika Ma zvazok klucov alebo pipacov. Pripadne ciselny kod.
@svokrinjazykmonika Maju kluce/pipace. Je to zdlhave zvonit a hladat, kto je doma. A dnes aj odvazne otvorit niekomu, co zahlasi, ze postarka.
@slovakboy nerobi sa to vsade. Nepoznam nikoho kto zije v byte,zeby postarka mala kluc od vchodu. Normalne zazvoni a pustia ju dnu
@simona2001
@simona2001 u nás kým neboli schránky dostupné z vonka mali postarky kľúč od vchodu. Treba si zvonček označiť