Ahojte žienky,
chcem sa opýtať kto mal skúsenosti s červotočom chlebovým. Ako ste sa ho nadobro zbavili? a ako dlho to trvalo? Boli sme na dovolenke. Ked sme prišli z dovolenky našla som tychto chrobákov plnu špajzu. Pravdepodobne sa nachadzal v detskej krupici. Až mi husacia koža naskakuje ked si na to spomeniem. Jasné ze som všetky potraviny úplne všetky vyhodila von do koša. Všetko som vyumyvala sanitolom a vsade v byte sme pouzili biolit. No aj tak denne jedného tak nachadzam v byte. Neviem kde sa ukryvaju a kolko ich je. Je to nepríjemné. Neviem ci to bude casom ustupovat ze uz ani jedneho nenajdem. Zienky ktore sa ich zbavili prosim poradte ako ste postupovali a ako to dlho trvalo. Uz som kupila aj fumigator. Len nakoniec mi pani poradila odkial som ho kupila ze by to nepouzivala v takomto prípade. Ze by som musela vsetko vypratat s bytu od oblecenia po hracky,... Alebo vsetko vyprat a vyumyvat, paplony,... Ze tento pripravok je vysoko toxicky a pouzila by ho len v prípade vaznejsieho hmyzu ako su plostice, svaby, blchy,..... Ale ze ked nenachádzam vela tychto chrobacikov ze to ani pouzit nemám. Tak neviem ci sa postupom casu vytratiaa
@90909 aha lebo ja ich acsinou nachadzam na parapete. Takze oni sa mnozia len v potravinách? Ak som si vsetky potraviny uskladnila v uzatvorených dozach nemaju sancu sa dalej rozmnozovat? Pochopila som to spravne? Takže to znamena ze sa ich potom zbavim? :D raz som si jedneho nasla v posteli dufam ze to nestipe 😪
Myslis tie male chrobaciky? To je haved.. všetko vyhadzat, muky, cukor, káva, caj, proste komplet.. aj ked si das do dozy, moze sa stat, ze si to donesies z obchodu v muke, ryzi, atd..a hned sa to mnozi..
@topanocky054 môžu sa postupom času samé vytratiť, tiež som ich mala a dlho trvalo, kým som sa ich zbavila. Priebežne kontroluj všetky potraviny, čo nemáš v dózach, ale aj tie, ktoré máš uzavreté / mne sa objavili napr. aj v dózi s čajom, musela tam byť už predtým larva/. Majú radi čaje, koreniny, chlieb, pečivo /aj to úplne suché a stvrdnuté/, strúhanku, krupicu, kakao, perníky, pozor na zbytky orechov v mlynčeku po zomletí /vždy celý mlynček umy/, mala som ich dokonca aj v tekvicových semienkach. je to beh na dlhé trate. Ale pokoj, sú zdraviu neškodné.
@pralinka86 ano vsetko som vyhodila uplne vsetko. A ked sme boli kupovat nove potraviny vsetko som preosievala muku, struhanku, krupicu, ryzu som poriadne pozrela, cestoviny,...vsetko.a od dmes to tak aj budem robit 🙂
@topanocky054 ako citala som tu pripad, kedy sa nasli vo svetroch..ale myslim, ze je to rarita..lebo mali sme ich sice viackrat, ale vzdy sa koncentrovali v kuchyni..treba najst zdroj, toho sa zbavit a nedat im prilezitost sa mnozit...je to fakt pliaga, inak maju radi cervenu papriku, dokonca ja stiplavu..tam sme ich mali prvykrat. U nas vyhrali sklene srobovacie dozy a naozaj nic nenechavat otvorené ani len tak v sackoch. Staci jeden zbludilec a ide to odznova
@topanocky054 my sme prerabali byt, čiže nebolo doma nič a tie chrobáky sa okotili až 2x v mužových drahých svetroch, čiže nepomoze mat len potraviny v dozach, ale pravidelne pozerať poskladané oblecenie, či granule pre psa a pod
@maria1678 och to mi ani nevrav. Ja mam zo vsetkeho hmyzu fobiu. Caj uz nekupujem radsrj. Lebo tam som ich tiez ponachadzala a čaj v sackoch sa neda skontrolovat ci su tam alebo nie. No hrozne. Po tejto skúsenosti si budem davat pozor aj ked sa to pri vsetkych potravinach neda.
@lula313 tak aj v obleceni? Ach boze. No asi ked nemaju príležitosť dostat sa k potravinam tak idu uz hocikam. Takze oni sa kotia asi vsade nie len v potravinách
@topanocky054 ja som pravidelne chytila do rúk každe vrecko čaju a kontrolovala som ho smerom do svetla, to čo bolo ok, som dala do dózy, či flaše na pevný závit, dokonca som sa naučila cez zdanlivo neporušené vrecko nájsť zakuklenú larvu v čaji, no, bol to boj, trvalo to fakt dlho
@90909 mne rodicia povedali ze ked nenájdu potravu tak odidiu aj sami. No neviem ci ma len takto nechceli utesit. Lebo vidia ako sa bojim toho. Cele dni travim u rodicov co sa mi nechce ist ani do bytu 😁
@topanocky054 tomu never, oni si vždy nájdu inú potravu z toho, čo si ešte neeliminovala, samé neodídu a ak majú potravy dosť, vedia narásť aj na dvojnásobok veľkosti, snaž sa všetko hermeticky uzavrieť, len to pomôže
@maria1678 🙊 hrozne. Ja dufam ze sa ich zbavim nadobro a uz nikdy ich nestretnem
@topanocky054 ja som si inak na tie dózy aj zvykla, je to praktické, zbavíš sa ich, len to chce čas, neboj sa
@maria1678 ďakujem za radu. Zatial to tak robim.uvidim ci sa ich uz zbavim. Dnes chcem este raz pouzit biolit. Uvidíme
@topanocky054 Ano, nemali sme doma ziadnu potravinu, tak isli do oblečenia a to bola nova skriňa, čiže v nej boli naukladane veci maximálne mesiac. muž všetko oblecenie dal potom do vane a zalial dezinfekciou, ale oba razy to bolo v poskladaných svetroch, lebo nám všetko zväčša visí na vesiakoch. Nás išlo tiež porazit, lebo všetko nanovo vymaľované, tak ti je ich aj luto zabiť o tu cistu stenu🤦🏽♀️ A tiež, ako prídem z obchodu, hneď každú muku, prezle, všetko, strcim do plastovej nadoby
@topanocky054 neviem, či ti pomôže biolit, len ak ich priamo postriekaš, tie čo som našla som normálne rozpučila, chémiu som nepoužívala
@lula313 och no radsej popozeram aj vsetko oblecenie,hlavne dcerkyne.
Aj ja to mavam stale dookola.Je to nekonecny pribeh,asi to vzdy donasam nanovo z obchodu 🤓
@77daniela77 🙉
@77daniela77 ja som sa s tym este nikdy nestretla ani moja mama. Je to pre mna nieco nove
Aj koreniny maju radi, mleta rasca, dokonca drvene cili.. policky v kuchyni aj zo spodu dobre vyčisti
@pralinka86 ďakujem za radu
@pralinka86 a s cim si umyvala policky? Ci nic specialne?
@topanocky054 nic špeciálne, ja som to všetko len octom cistila.. len ja som tie potvory mala aj tam prelezene a cakali.. bolo ich tam len pár, ale staci jedna a uz to ide..
@pralinka86 skus ocistit sanitolom vo vode. Je to antibakterialne, zvieratka sa na to neradi vracaju.
S týmto som sa nestretla ani ja. Mám zaužívané, ked mám napr. nejakú múku dlhšie, tak ju dám na 24 hodín do mrazničky. Aj sušené bylinky a čaje, sušené huby a podobne tak pichnem mraziť. Mám s tým super skúsenosť.
@staronova a to preco davas mrazit? Aky dovod?
@topanocky054 mrazením sa zničia všetky možné i nemožné zárodky prípadnej pliagy v potravine....
@staronova ďakujem za odpoveď 👍
@topanocky054 mali by sa...my sme ich mali naposledy v susenom chlebe..to bol masaker...ale ked ich prestanem nachadzat na okennej parapete, viem ze su fuc...oni ked vyrastu, tak sa obvykle snazia dostat von, preto to okno..a pomaha mat vsetky potraviny riadne uzatvorené, aby si netvorili novu liahen...