Vhodná rasa psíka do bytu

29. nov 2024

Ahojte, viete mi poradiť najlešie z osobných skúseností vhodnú strednú alebo veľkú rasu psíka do bytu? Podmienka je aby nebolo z neho všade veľa chlpov a nie „bull“. Celkom sa mi páči dalmatín ale tie zvyknú mať dosť zdravotných problémov, doberman, cane corso, kráľovský pudel. Išiel by do skúsených rúk ale zatiaľ len so psíkmi vhodnými na záhradu tak v bytových sa nevyznám.

ivik4
29. nov 2024

Preco strednu alebo velku ? Za mna do bytu maleho. Mali sme maltezacika, ten ma vlasky

btus
29. nov 2024

ak sa psovi dostatočne venuješ, zabezpečíš mu dostatok vychádzok, pohybu tak je každý vhodný. Ak nie, tak radšej bez psa. My sme mali v byte samojeda. Ale každý deň min 10 km vychádzky, - ráno, poobede, večer. Víkendy sme boli väčšinou mimo bytu.Turistika - takže to bolo k. Ale ak na neho nemáš čas, aj ten yorkshir sa bude nudiť.

marsmykkok
29. nov 2024

Labrador napríklad.

maximiliana
29. nov 2024

Ked ti Cane corso zacne na jar zhadzovat srst, budes mat chlpy aj na miestach o ktorych si netusila, ze v byte su...a to nehovorim o slinach... niektori ich vo vnutri maju, ale za mna je to rozhodne pes na dvor... mala som chvilu v byte a potom siel von a je ovela stastnejsi...

autor
29. nov 2024

@btus samozrejme pohybu by mal dosť ale ide mi hlavne o tú srsť. Mala som v byte ako svojho prvého psa nemeckého ovčiaka ale už nikdy viac, každý deň som musela vysávať a chlpy boli úplne všade. Preto hľadám teraz niečo vhodnejšie do bytu.

marsmykkok
29. nov 2024

@maximiliana Asi tak, plus za mňa pre ženu pes maximálne do 30kg. Lebo ak 50kg ženu začne vláčiť nejaký 70kg pes hotová katastrofa. A to môže mať nacvičené chodenie na vodítku, ale napríklad bude pes lovec a bude ho provokovať mačka udržať potom psa je umenie alebo ak je to samec a okolo pôjde práve háravá fenka v najlepšom...

januska12323
29. nov 2024

Do bytu treba malé plemeno.

katarinaba
29. nov 2024

Ak nechces riesit chlpy, tak potom pudel, ostatne co si vymenovala su prave psy s nie prilis prijemnou srstou.

matula77
29. nov 2024

Kokerspaniel - aj povahovo aj velkostne 🙂

wivienka111
29. nov 2024

smer utulok 😉 a zarucujem ti ze si vyberies ❤

magic08
29. nov 2024

malinois

katarinaba
29. nov 2024

@marsmykkok tak toto je uplne mimo. Ja mam 42 kg, doma 34 kg psa a este sa nestalo, aby ma vlacil (zvladol by to lavou zadnou). V podstate by ani nemal ako, kedze chodi volne pusteny. Ani harava fena, ani macka nie su dovody, aby ma pes neposluchal. Treba ho vycvicit a mozes aj na Mars.

katarinaba
29. nov 2024

@magic08 ty mas malinaka? Asi nie, ked ho odporucis do bytu, kde nechcu chlpy.

magic08
29. nov 2024

@katarinaba ano, mam, v dome. podotykam vo vnutri. nebudem odporučať niečo s cim nemam skusenost, tak sa ukludni

katarinaba
29. nov 2024

@magic08 ukludni sa ty. Ako mozes malinaka odporucit niekomu, kto nechce v byte chlpy? Kto mal NO a bola to pre neho hotova katastrofa?

laurita285
29. nov 2024

veď pomík :D

wolf_
29. nov 2024

Vôbec nie je pravda, že do bytu len malý pes. Blbosť. V princípe akýkoľvek pes je vhodný do bytu, ide o to ako sa mu človek môže/chce venovať. My máme borderu v byte a za mňa top plemeno - ale ja mám športové ambície so psom a chlpy beriem ako súčasť toho, že mám psa (ak ty nie, tak boc neodporúčam). Ak vadia chlpy, tak psy s hodvábnou srsťou, z väčších napr. afgánsky chrt. Alebo s kučeravou ako bol spomenutý napr. pudel. Skrátka popozeraj si nepĺznúce plemená, tie čo nemajú podsádu, vhodný typ srsti (často mnohé z nich nájdeš ako "vlasy", čo je nesprávny termín, ale pre teba znak, že z toho psa nebudeš mať doma kopec chlpov). A potom si popozeraj povahu, skupinu FCI pod ktorú spadá, históriu plemena.. a tak isto nájdeš práve to vhodné plemeno pre teba.

ayato
29. nov 2024

Susedia majú weimarského stavača fenku . Jediny veľký pes v bytovke a jediný nerobí bordel 😃 ostatní majú všetko malé psy, buldočky, jazvečíky.. a stále ich počuť. Ale ako to má toto plemeno s chlapmi to neviem veru. Ale je to krásny psík.

magic08
29. nov 2024

@katarinaba vsak klud, co prskas. Mam vo vnutri malinaka, neplzne! hovorim o svojej skusenosti. Ty mas malinaka, ze sa do mna navazas? ci len vychadza z toho, ze ovciak - ovciak? a prepac, ale NO ma trosku inu srst, ale ocividne mas skusenosti s každou rasou.

tykat
29. nov 2024

Bišonik

katarinaba
29. nov 2024

@magic08 praveze mam malinaka a plzne rovnako ako kazdy pes s podsadou - mala som NO, labradora, teraz mam malinaka - vsetky plznu rovnako. Podstatne horsia je srst kratkosrstych hladkych plemien - taka civava je des. To sa zapichne vsade a nejde prec.
Ano mam skusenosti s viacerymi psami ci mackami. Nie len svojimi, ale pocuvam aj ludi, co maju doma zvierata. Je pravda, ze radsej doma malinaka ako dobermana. Ale ak raz niekto ma problem s chlpmi, tak mu nemozem malinaka odporucit. Darmo klames, ze neplzne. Plzne a zato dam aj ruku do ohna.

magic08
29. nov 2024

@katarinaba klamem... este raz, písem svoju skusenost!!!! svoju!!!! autorka hlada nieco vhodnejsie ako NO do bytu. Nepise, ze chce vyslovene neplznuce zviera... tak nadych - vydych a respektuj skusenosti inych. to ze tvoj pes plzne ako blazon, neznamena, ze iny nemusi. Ja s nasim nemam ziadny problem co sa chlpov tyka. Nikde som netvrdila, ze neplzne vobec, ale co sa tyka kazdodenneho vysavania, tak kvoli psovi to urcite robit nemusim.

katarinaba
29. nov 2024

@magic08 citujem ta: Mam vo vnutri malinaka, neplzne!
Ale nie, ty neklames. Viac si s tebou nemam co povedat. Prajem ti pekny den.

magic08
29. nov 2024

@katarinaba uhol pohladu, pekny den

btus
29. nov 2024

@magic08 óooo, tomu sa treba venovať a poriadne. Potrebuje veľa, veľa aktivít. My sme zvažovali do domu na stráženie a veru, potom sme si to rozmyslelli, lebo by sme na neho nemali až tak veľa času.
My máme samojedy, tiež vyžadujú veľa pohybu, ale malinois musí byť zamestnaný. Pĺzne každý pes. Len je rozdiel v druhu srsti. Napr naše majú také niečo ako vlasy, no nie úplne. Z podsady sa štrikujú veci na nosenie. Príjemnejšie ako angorská vlna či merino. 🙂 Krátkosrsté psy plznu tú ich krátku pichľavú srsť. Maltezák, yorkshir ma niečo ako vlasy. Tak ako aj pudel. @autorka - ináč, pudle sú veľmi inteligentné plemená. A sú rôzne veľkosti. 4. https://www.panakei.sk/plemena-psov/pudel-kompl...

colsami
29. nov 2024

Uplne bez emocii, fakty. Malinois, labrador, weimar, Cane Corso.... Treba pocitat s tym, ze su to plemena s kratuckou srstou ktora je ako ihlicka a ta srst sa upratuje / vysava ovela horsie ako dlhsia srst. Nehovoriac o temperamente danych plemien (okrem cane corso), ja osobne by som cloveku (ak navyse nema realne skusenosti so psami) taketo akcne a temperamentne psy do bytu neradila.
Samozrejme, vsetko je individualne, v zavislosti od jedinca a majitela. Ale podla mojho nazoru to nie je prva volba psa do bytu, aj ked sa taki najdu.

A ano, mala som psa s takou kratkou srstou a bolo to ovela horsie, ako ked teraz mam psy, ktore sice maju dlhu srst, aj s podsadou, ale ten poriadok sa ovela jednoduchsie udrziava, ak su vnutri.

Autorka, z Tvojich vymenovanych (vidim, ze chces velkeho psa) pudel nemusi byt zla volba, maju vyborne povahy ale tiez vedia mat vela energie. A pocitaj s tym, ze plznut sice nebude, ale domov Ti moze doniest v srsti vsetko co vonku najde, nevyhnes sa starostlivosti o srsti - cesanie, no a caste strihanie. A navyse u kralovskeho pudla... rataj s tymto ze na kralovaka sa zvycajne dlho caka a je drahy.
Ak by si chcela nieco mensie a pokojne - cavalier, pripadne ak chces akcneho a celkom velkeho psa - poznam niekolko Springerspanielov, ktore maju vnutri... Nieje to taka kratucka srst, pes celkom velky, aktivny dost, ale nie ako malinois a pod.

Alebo Americky bezsrsty terier a mas po starosti 😃

wolf_
29. nov 2024

Z mojich osobných skúseností (nehovorím, že je to pravidlo!) dosť urobila aj kastrácia (skúsenosti mám s fenkami). Kdežto pred kastráciou pĺznutie naozaj len 2x do roka a mimo to chlpov v byte minimálne, tak po kastrácii citeľný nárast chlpov v byte celoročne. Možno aj to má vplyv na individuálne rozdielne skúsenosti 🤷‍♀️

chrobak7
29. nov 2024

Ani veľkú, ani stredne veľkú. Do bytu malého psa. My máme maltezáka, skutočne nepĺzne, nikde nie sú chlpy. 4 - 5 x do roka ho strihám, chlpy mu nepadajú. On nemá tú podsádku, ľudovo sa hovorí, že má vlasy (ako to už niekde vyššie vysvetlil).

Videl som u rodičov v domácnosti dalmatína, aj dogu. Keď som sedel na sedačke, doma som musel celé oblečenie odchlpovať.

danieli
29. nov 2024

Mame pudlika, za mna ideal, sme sice v dome, ale pudel ma vlasy, tym padom bez starosti, povaha uzasna, vravim, ze samovychovny pes a vybeham ho pokojne s hrackou v jednej izbe, nema vahu slona, aby susedov triafalo

olimuc
29. nov 2024

My sme mali labradora … nejako prehnane neplzol, vycesavali sme ho casto vonku hlavne spodnu srst. Ale tiez kvoli par chlpom sa nikto nesiel zblaznit. Nakolko bol “dokonaly” pes nijak nerusil stekanim, zavijanim a nerobil “nezmyselne” pohyby (ale tie nerobil ani vonku) kym niekto nezaklopal na dvere, nevedel, ze mame psa