Stačí podsedák pre 3,5 ročné dieťa?

lienka258
15. jan 2013

Zdravim mamicky🙂
Prave riesime otazku ohladom autosedacky. Chceme kupovat novu, pretoze tu co mame je uz len tak tak. Drobec ma 3 a pol roka.
Kedze sedacka bude pouzivana co najmenej a male v nej nebude spavat keby sme museli niekam ist a nebudeme ani chodievat na dlhe trate( priatel ma "striedavu" s ex a chodieva po neho len do skolky 😒 )
Rozmyslali sme len o podsedaku. Lenze nejak nerozumiem tym kategoriam. Moze mat vobec 3 a pol rocne dieta len podsedak? Na nete sme nasli ze kategoria 2 a 3 a to je pre deti od nejakych 15 do 36 kg. Takze stacil by nam iba ten podsedak?
Dakujem za odpovede🙂

soldi
15. jan 2013

@lienka258 ak Ti ide skutocne o bezpecnost Tvojho dietata, tak by som podsedak nikdy nekupila. v niektorych krajinach je zakazany. myslim, ze v sucasnej dobe sa daju autosedacky zohnat za celkom dobre ceny na to, aby clovek takto zbytocne riskoval.

sissy27
15. jan 2013

@lienka258 teoreticky stačil...viac menej ide o výšku dieťaťa, aby mu pás nešiel cez krk... ale prakticky by som šetrila na niečom inom, ako na bezpečnosti dieťaťa 😉 argument že len na krátke trate u mňa neobstojí, lebo štatisticky sa najviac nehôd stáva práve v okruhu bydliska, kde človek tak nejak "vypne" lebo "som doma"...

klincek
15. jan 2013

myslim, ze podsedak je pre vacsie deti, radsej kupte celu autosedacku, a kludne aj z bazaru-nic im nie je a cena je zlomok toho, co das za novu. pripadne pozri mall.sk, alebo metro letak, teraz som tam videla 15-36 kg za 40 eur, to je fajn cena.

angua27
15. jan 2013

@lienka258, súhlasím s dievčatami. podsedák nie je moc bezpečný. a okrem toho sa mnohým deťom zle na ňom sedí. sedačky pre vekovú kategóriu od 15kg sa dajú kúpiť už za veľmi dobré ceny.
otec môjho syna pre malého tiež chodí iba občas do škôlky a občas spolu chodia na kratšie výlety a kúpil malému to auta autosedačku.

zeytin
15. jan 2013

Ja by som podsedak nekupovala ani v pripade, ze by som s autom chodila iba po parkovisku... V bazari maju vela autosedaciek aj za velmi rozumne ceny... Mozno maju napr. potah vytahany od slnka, ale funkcne su vporiadku. Bezpecnost deti by mala byt na prvom mieste.

lubina
15. jan 2013

pripajam sa za autosedacku, podsedak dieta neochrani, ale sedacka ano. Argument o kratkych tratiach nie je ziadny argument.Ved do auta moze hocikto narazit aj vtedy ked sa len pohnes z pred domu......takze autosedacka, jednoznacne. A hlavne pre tak male dieta.

nanika
15. jan 2013

Podsedak ano, ked sa rozpadne stara sedacka a dieta uz o rok nebude potrebovat ziadnu, lebo mu do 150 cm chyba 5 cm. Ale trojrocne dieta nie. Ide o toto, pas ma pridrzat dieta na mieste. Ale tie pasy su konstruovane primarne pre dospelakov, su nekomfortne, hrube. Pri naraze ti nikto nezaruci, ze sa ti dieta z nich nevysmykne, ze sa ti nebude pocas jazdy podviekat a ked ti nebodaj unavene zaspi aj pri kratkej trase, tak mi povedz, co dietatu zabrani, aby prepadlo do predu, alebo boku?

Daj si pozor, nech je to sedacka v jednom kuse, nie primarne z polystyrenu a nech ma voditka na pas pri zadku, aj hlave.

danadany
15. jan 2013

ja som za autosedačku, podsedák ti život dieťaťa nezachráni, my sme do autosedačky investovali dosť peňazí a neľutujem ani cent, ide predsa o život diaťaťa a tie polystyrenové 200 gramové sedačky pochybujem že ochránia život diaťaťa

sympa1
15. jan 2013

@lienka258 pozrite autosedacku v bazare , maju všeliake a dostupne ceny 🙂 podsedak je pre starsie deti.

teegreen
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zuzi0911
16. jan 2013

my ho mame tiez ale stale nepouzity kedze ete moja tiez 3,5 rocna dcerka 15 kg nema.ale hovorla som otom s doktorkou a neodporuca ho pre taak male deti aj ked keby hmotnost splnali nakolko vyska je stale nizka.az tak okolo6-7 rokov skor nie

mazula
16. jan 2013

ahoj, môj syn má tiež 3 a pol roka, a kupujeme vačšiu, čo ja viem, tak podsedák smie ísť až od 150cm.

seba1
16. jan 2013

@mazula od 150cm už nemusí byť nič, však aj niektoré nižšie ženy majú okolo 150 cm a nemusia mať podsedák 😉

seba1
16. jan 2013

@lienka258 nestačí, ja osobne som dávala až od cca 6-tich rokov najskôr, najlepšie mať normálnu autosedačku, čo najdlhšie, je bezpečnejšia.

mazula
16. jan 2013

@seba1
neviem, ja som sa riadila touto stránkou a tu vyslovene píšu že až od 150cm
http://www.buggies.sk/autosedacka-maxi-cosi-rod...
jedine ak by za autosedačku považovali aj podsedák, a neviem ja nepoznám dospelú ženu menšiu ako 150cm, jedine že by mala rastovú poruchu...

prasiatko30
16. jan 2013

@lienka258 ak som to spravne pochopila tak sa jedna o dieta tvojho priatela, ktore s vami byva len kazdy druhy tyzden a obcas cez tyzden - ako ja by som to riesila aspon tou sedackou 9-36kg ktora sa zapina sice pasom s auta ale je to sedacka - lebo aj ked teraz nebudete s tym drobcom nikam chodit lebo je prilis maly tak mozno neskor tvoj priatel s nim bude chciet ist niekam na vikend aj dalej ako za mesto a potom sa vam to zide a to uz budete mat sedacku aj do tych 10tich rokov. podsedak nie lebo to je ako keby nic nemal a 3,5r je strasne malo na to aby mu to stacilo

vivusika
16. jan 2013

syn má štyri roky, ale ani by ma nenapadlo, posadiť ho na podsedák, hoc aj len na cestu do mesta, co je cca 10 minút 😒

seba1
16. jan 2013

@mazula Podsedáky patria do kategórie II a III autosedačiek, čo predstavuje skupiny od 15 do 36 kg, resp. od 22 do 36 kg. Pätnásť kilogramov podľa tejto kategorizácie dosahujú deti približne od 4 rokov veku, no v dnešnej dobe veľa detí túto hranicu dosiahne oveľa skôr. Menšie deti (do 6 rokov) však ešte nemajú dostatočne pevnú kostru a svalstvo, aby vydržali prudší náraz zabezpečené len bezpečnostným pásom auta. Autosedačka ich predsa len drží v stabilnejšej pozícii. Podsedák je autosedačka.

erikasadek
16. jan 2013

@lienka258 mna tu teraz ukamenuju , ale za seba mame dve auta velke auto na dlhe trate pohodlne sedacky isofifix a drahe ako fras... 😉

ja mam male auto na kratke trasy, skolka okolie nehodlala som invetsovat znova do dalsej sedacky teraz nech sa nikto neurazi moj syn mal podsedak uplne jednoduchy od 3 pol roka je vyssi a krasne mu staci teraz ma 5 rokov// je pravda nezijem na slovensku, ale na cestu v parizi a v uliciach uplne staci...
viem ze pre mnohe z vas to bude sok aka som nezodpovedna podobne ale verte mi staci...

inak ja sa cudujem ako nasa generacia prezial aj bez pasov v zadu, a bez sedaciek.......

mazula
16. jan 2013

@seba1
áno čítala som aj ten článok, je to tak že ten podsedák považujú za autosedačku, takže každý za seba a podľa svojich možností, ja by som do podsedáku neišla.Ospravedlňujem sa ak som uviedla mylné info.

seba1
16. jan 2013

@mazula áno, ani ja som vo veku 3,5 roka do podsedáku nešla, až oveľa neskôr, najstarší má 150cm a už nemá posedák, 8 ročný má podsedák, najmenšia bude mať 2 roky a bude v autosedačke, kým ju tam napracem 😉.

soldi
16. jan 2013

@erikasadek pri nasej generacii nebolo zdaleka tolko aut na cestach ako je teraz 😉 a jazdilo sa ovela pomalsie.
nezelam Ti nic zle, ale ak do Teba raz niekto zboku tukne, tak rychlo uvidis rozdiel medzi podsedakom a autosedackou.

ano, ked je vsetko v poriadku, tak staci aj podsedak- dokonca vtedy dieta nemusi byt priputane, rozdiel sa prejavi az pri naraze.
takze ano, za mna si nezodpovedna matka, ktora podcenuje bezpecnost svojich deti.

filipek06
16. jan 2013
erikasadek
16. jan 2013

@soldi nic ine som necakal anezodpovedna matka apodobne..... budes sa cudovat do auta uz bolo tuknute, a deti vo vnutri a uplne bezbecne prezili bez jedineho problemu !!!!

ani neviem ak sedacka pri sialenje buracke a pri rychlosti viac ako 100km za hodinu neznamena ze tvoje dieta prezije!!!

nezodpovedna je ta ktora neda svojmu dietatu jest ktora svoje dieta zanedbava!! ktora sa o neho nestara ta je nezodpovedna ale tvoj prispevok je typicky slovensky prispevok uplne maniackych matiek na vsetko pokial niekto nejde sprudom a podla tabuliek je uplne sialneya nezodpovedny!!!!!

samozrjem pridat prispevok na koniku ktory je v protiklade s vami znamena byt uplne sialeny alebo uplne mimo... 😀 😀
nebudem sa tu ani hadat pridala som svoju skusenst a svoj nazor,

skuste ist do krajin tretieho sveta kde je premavka uplne sialena kde aj novorodenci su prepravovani na motrokach cela rodina na motorke!!!!! alebo v aute ktore je pre 4 ludi max a napchaju sa tam aj 7 ludi z toho 4 deti!!!!! bez nehod... bez pasov..
samozrejme bezpecnost nadovsetko ale zienky len preto ze vy nedokazete ist autom pokail vase dieta nie je dokonale zabezpecene , tou najlepsou autosedackou ktora prave vysla v testoch neznamena ze inak sa neda zit a prezit... 😉

lubiduch
16. jan 2013

@erikasadek
v jednej z takych krajin som bola. cesty su v takom stave ze rychlejsie nez 80km/h sa na nich ani neda ist, porovnaj si to s nasimi dialnicami. na druihej strane ano jasne, vozia deti v na motorkach, nepriputane v autach a pod, ale videla som kazdy den aj dost nehod a skus pozriet aj statistiky smrti na cestach... nase cesty su rychlejsie a frekventovanejsie, neviem preto ci by som porovnavala neporovnatelne....

@lienka258 podsedak mozes teoreticky pouzit od 15kg. nariadenie jasne hovori ze musi splnat kriteria EN aby mohlo byt pouzite ako zabezpecovacie zariadenie pre dieta. ak mas na mysli podsedak niekde z tesca a pod, tak ten nema normu ziadnu...najlacnejsi podsedak ktory sa da pouzit ako sedacka stoji od 20-25 EUR, pricom najlacnejsia autosedacka tejto kategorie nestoji viac nez 40 EUR (v bazaroch este lacnejsie) Cenovy rozdiel je malicky oproti bezpecnostnemu rozdielu.
pozri video pri tomto clanku http://auto.rodinka.sk/autosedacky/kupa-autosed...

(v casti 1min,47sec je podsedak, potom pozri ako je chranena hlavicka pri cca 2min30sec pri autosedacke....)

jedna sa o zdravie dietata a za 15 EUR usetrenych by som fakt nespekulovala...

erikasadek
16. jan 2013

@lubiduch ja tiez nejdem viac ako 60 po parizi!! prave preto staci podsedak na kratke zdialenosti porovnavam tiez som bola vyskusala cestovala som. aj s detmi... 😉
. je rozdiel dialnica
a je rozdiel len mestka cast kde nejdes viac ako 50 km za hodinu a hlavne v zapcahch rano urcite velky naraz nehrozi.. preto som odpovedala danej osobe jej pripad je podobny mojmu kratke vzdialensti uplne staci pokial je dieta velke..... 😉

soldi
16. jan 2013

@erikasadek ano, ano, preto, ze Ty si v zahranici, tak Tvoj pohlad je ten jediny spravny a my chudery v diere na slovensku nemame vlastny rozum 😉 tym si ma uplne presvedcila a hned bezim svojmu synovi kupit podsedak, lebo vsak to je to iste ako autosedacka.

carmella
16. jan 2013

ahoj . 🙂 Moj syn ma 6 rokov a pouzivame autosedacku,nakolko vela cestujeme pripada my to viac bezpecne ... ..

k_a_j_k_a
16. jan 2013

@lienka258 my mame dve auta, rano vozi MM deti do skoly a poobede ich vozim zo skolky ja - cesta do a zo skolky predstavuje 3 min. vybehnutie hore kopcom, spat dole kopcom, ale keby mam ist s nimi pesi, tak je to trasa na pol hodinu. cize potrebujeme 4 sedacky. presne ako @erikasadek , riesili sme to tam, ze MM ma v aute pre starsiu podsedak a pre mladsiu sedacku 9-35kg. ja sa podsedaku "bojim", preto mam v aute pre jednu sedacku 15-35kg a pre druhu 0-18kg. a akonahle ideme ci i len do obchodu 5 min. alebo niekde dalej ako do skoly, tak starsia je v sedacke 15-35kg. na toto si davame pozor.
@erikasadek a vobec si nepripadam ako nezodpovedna matka 🙂

adka0029
16. jan 2013

Ahoj, prave riesime podobny problem. dcerka ma 3,5 roka. podla nasich zakonov musi mat kazde dieta do 150cm autosedacku. No existuju vynimky, napr. Pri jazde v obci staci ak je len priputane bezpecnostnym pasom (ak ma viac ako 3 roky a ak nemas sedacku alebo mas viac deti) alebo ak mas vzadu dve autosedacky a tretia sa uz nezmesti, takisto postaci bezpecnostny pas (pre tretie dieta ktore je starsie ako 3 roky))

Kazdopadne ide o vysku dietata a nie o kg alebo vek.

Viac info Zakon c.8/2009 o cestnej premavke, Nariadenie vlady SR c.554/2006 Z.z. O povinnom pouzivani bezp.pasov a detskych zadrziavacich zariadeni vo vozidlach...