Ahojte, mam presne 3r syna s vahou 19kg. Chceme mu kupit sedacku s izofixom ale s pasom v predu- cize pas mu pojde cez brusko a hrudnik. Chcem sa opytat od kedy ste zacinali s takymto typom sedacky poptipade poradit znacku typ alebo aj poradit co nekupovat. Dakujem za rady 🙂
@drsmolinka 3 roky je podľa mňa ešte málo. Nejde o hmotnosť ale výšku, pas mu nesmie prechádzať cez krk.
My sme trojbodovú sedačku začali používať až keď boli deti v škole(kvôli bezpečnosti).
* Predpokladám ze mate sedačku 9-18. Nechaj ho tam kým sa zmesti, teda kým mu nepretrca hlava. Je to oveľa bezpečnejšie. My sme menili cca v 4 - 4.5 rokoch
@drsmolinka Mame najnovsiu radu britax 18-36kg. Menili sme, ked sa dcera uz vyskovo nezmestila do mensej, co u nas bolo, ked mala 3 a 3/4 roka.
Ide o to ze mame 6 mesacnu dceru ktoru planujem davat do sedacky ktoru teraz pouziva syn a synovi kupit nejaku lahsiu nie tak masivnu sedacku ale samozrejme bezpecnu.....
@drsmolinka 6 mesačná môže byť ešte dlho vo vajíčku a za tie mesiace vyrastie aj starší a potom to vyriesis. Obaja su ešte malí na zmenu, vydrz ešte trocha
@drsmolinka kup britax tie su velmi dobre autosedacky😊18-36kg a mali daj do jeho. Nas tiez jazdil od polroka v autosedacke
@luliu hmmm....6 m3sacna moze byt dlho vo vajicku ?? no neviem asi mas mini deti ale moj syn sa tam v 6m nezmestil a dcera tiez uz si nozky tlaci o sedacku
@drsmolinka nemusi byt mini, napr. aj moj syn bol vo vajicku do 15,5 mesiaca 🙂
@ellieellie tak to musel byt mini🙈neviem si predstavit svojho napriklad na 15m vo vajicku😁
@drsmolinka môj syn sa narodil ako 4 kg a bol tam do 10 mesiacov, dcéra 3,75 kg pri narodení a bola tam do 13 mesiacov. Nohy nie sú smerodatne vo vajci, tie môže mať vyložene na sedačke, dôležité je aby nepretrcala hlava
@sapetka ja si zas neviem predstaviť, že sa 6 mesačné bábo nezmestí do vajíčka 🙂
@ellieellie no tak to mame na rovnako😁asi preto ze kazde dieta je ine. Inak rastie a inak pribera ze?
@sapetka jasne, samozrejme ze ano 😉
@drsmolinka moja je priemerne velka a bola vo vajicku do 19m (maxicos cabriofix). treba detom povyzliekat bundy(aj tak je to nebezpecne) a potom sa tam zmestia fakt dlho .. akurat nesmie pretrcat hlava a nesmie byt prekrocena max. hmotnost
@drsmolinka inak to 6m fakt nedavaj do 9-18 sedacky v smere jazdy .. lebo v pripade nehody je to velmi nebezpecne pre tak male babo .. zlomi si vazy pripadne vazne poranenia mogzu. Ak sa to toho vajca naozaj nezmesti, tak musite pozerat po 0-18 sedackach.
vies co, dcerka ma 3r a 4 m., 16kg, 101cm a teda ja si ju v tej sedacke este neviem predstavit. tiez som zvazovala lebo syn z vajca vyrastol, ale radsej som jej pozicala od znamych este taku pevnejsiu sedacku pre malkacov a pockam asi rok. teraz sedia obaja v rovnakej kategorii a citim sa lepsie. inak som obzerala podla testov adac, ktore su pre mna smerodajne
@meluela tiez mame mc cabriofix a synovi v 8m vytrcala hlavicka.. Takze kludne si viem predstavit od 7m vhodnu autosedacku..
@ellieellie akomoze byt 15,5m dieta vo vajicku ?!?! :0 :0 sak vajicko ma urcitu nosnost a ako sa tam vobec dieta vprata ? Ako pisem moje sa na 6m uz tam nevmestili s nozkami
@luliu nohy nie su smerodajne ? Ale ved ked ju davam do auta vo vajicku tak proti smere jazdy a nema si kam dat nozky lebo si ich tlaci o sedadlo.....
@drsmolinka nohy NIE asi smerodajne. Vo vajci je dolezita Hlava. Nesmie presahovat kraj a Ani byt uz na hrane. Ake mas vajce a Ake su miery dietata? Ja mam Takmer 9 mesacnu stale vo vajci. Ma Takmer 80 cm a 7,5 kg. Zalezi na vajci. Do väcsiny znamych a testovanych sa 75-80 cm dieta zmesti. Zalezi na proporciach dietata a tiez ako je tych 80 cm rozlozenych.
Starsia dcera bola vo vajci Takmer do 18 mesiacov. A. Ide je ziadn trpaslik. Teraz Ma 4 roky a dva mesiace, ca.110 cm, necelych 16 kg a uplne v pohode sedi stale v reboarderi, Cize v protismere. A nic jej neuavadzia. Ani vlastne nohy, ktore Ma Fakt dlhe sedadlo auta.
@drsmolinka podla mna uvazujes spravne, mne mala vo vajci nebola dlho, 7 mesacna isla do autosedacky .... z tej isla von ked mala cca 3 roky... a dostala druhu, velkacku... nie kvoli hmotnoti, ale kvoli vyske. Normalne jej trpli nohy v tom... Ja by som isla do obchodu a tam si vyskusala autosedacky. AK mu bude dobra vacsia, tak nemate nad cim spekulovat. My co mame, tu najvacsiu, tak ma na pasy miesto, kade sa vedu, cize malej boli dobre hned. Je ale vysoka, cize jej to sedelo a opierka hlavy sa dala vytahovat sa mi zda. Neviem, ako 6 rocna isla na podsedak...
@drsmolinka vajicko je male ak pretrca hlava. moje dieta ma 13 mes, nieco vyse 10 kg a stale je vo vajicku. vajicko je najbezpecnejsia sedacka. syn ma 3r2m a cca 16 kg a v sedacke do 18 kg ma este celkom dost miesta. pri tejto sedacke moze pretrcat hlava asi do vysky oci. vtedy je nutne menit sedacku za vacsiu. hovorite o bezpecnosti, ale chcete robit rozhotnutia, ktore nie su pre deti v sedacke bezpecne. navyse dieta ma ist z vajicka do vacsej sedacky ked uz vie samostatne sediet. ak mate aspon par minut, skuste si pohladat nejake informacie o autosedackach. tak male deti v tych vacsich sedackach nejdu poriadne priputat ako vo vajicku. hlavova opierka im je velmi siroka a hlava im tam lieta do stran, casto aj pada dopredu, lebo dieta sa v nej nevie udrzat. a argument, ze jazdime len raz za cas a len na kratke vzdialenosti je nerelevantny. ved naburat sa da hocikde.
@daja07 a to ze jej nohy odpadnu, pokrcene o druhe sedadlo je ok? 🙂 Videla si sedacky od 0kg? Pretoze, jednak nasa mala vlozku presne pre babatka, ktora upravila "velky priestor dole", ale taktiez sa dala zaklonit ako vajce, cize to dieta tam "nesedelo"... rovnako sa prisposobili, teda uplne zmencili aj pasy na upevnenie. Dokonca sa daju s isofixom prehodit aj do protismeru, keby niekto uprednostnoval tuto variantu este
@drsmolinka teraz ma tu kopec mamiciek ukrizuje. Oboch synov som davala od cca 6 mesiacov do velkej autosedacky nechceli byt vo vajci v protismere jazdy. Rucali celou cestou. Starsi ma teraz 3.5 roka a stale je v tej istej. Tiez sme rozmyslali kupit mu tu vacsiu na pas ale ked cestujem na dlhsiu trasu ked spinka tak mu napolohujem sedacku aby mu nekveckala hlavka dopredu. Toto bol hlavny dovod preco som nekupovala vacsiu. Radsej by som dcerke kupila novu a budu mat rovnake. Do tej vacsej ich asi az ked budu chodit do skoly.
@bodkolienka81 ano, v tom pripade ak ma niekto naozaj dieta ktore je dlhsie nez 95 percent ostatnych deti pripadne je uplne mimo normu a naozaj mu trci hlava z vajicka 0-13kg, tak treba kupit sedacku 0-18 protismernu/obojsmernu, pripadne 9-25 protismernu. 9-18 sedacka v smere v ziadnom pripade nie je vhodna pre tak male dieta.
@drsmolinka vekovo aj kilovo by uz bol na trojbodovy pas, predpokladam ze aj meria cez 100cm? Ja za seba odporucam britax evolva. Je na isofix plus na pas. Ked su dietatu popruhy male daju sa prec a dieta je uchytene pasom trojbodovym