Pamätáte si ešte na vôňu cukrovej vaty z jarmoku, alebo na babkin slivkový lekvár? Pomáhali ste cez prázdniny variť džem? Boli aj u vás v domácnosti sladkosti v „zakázanej skrinke“? Zdobili ste s mamou pred Vianocami medovníčky? Alebo, chodieval aj k vám do dediny zmrzlinár? Sú zážitky, ktoré nám vedia aj po rokoch vyčariť úsmev na tvári a zahriať pri srdci. Poďte si s nami zaspomínať na časy, keď sme sa najviac tešili na prázdniny a svet bol plný fantázie a sladkých zážitkov 🙂 <3
@heeedka Maková zmrzlina????? to znie perfektne, dala by som si 😉 "letní smes" si nepamätám. Zato pokiaľ išlo o tvrdosť u mňa viedla žuvačka Pedro 😀
Ja si spomínam na skákanie cez gumu,sánkovanie na vreci,železných saniach,zmrzlinové auto Familly Frost ktoré chodilo po dedine každú sobotu,korčuľovanie za dedinou kde sme sa vybrali hned čo sme zhodili školské tašky a vrátili sa domov až za tmy 🙂 Kúpanie na priehrade,vracanie na bicykloch v hrozivej búrke,to všetko sú krásne spomienky na detstvo.. 🙂 Keksíky Kuku Ruku a mnoho daľšieho 🙂
zmrzlina bola zmrzlinou, kde sa kopček lízal dlho, kvalitné drene (mňam, ked si na to spomeniem). Výživy zo záhradky, oberačka ríbezlí a varenie sirupov zo všetkého možného. Aká bola mama šťastná, ked v obchode kúpila jogurty, také v priesvitných obaloch - husté, biele, dávala som si tam lyžičku džemu (vôbec mi nechutili, ale teraz by som ich prijala). Vatu som nejedla, nechutila mi 🙂 Ovocie ked sa kúpilo vydržalo aj týždne, neviem prečo. Potom sme sa čudovali prečo už tie banány po troch dňoch hnijú...
Zo sladkostí si najviac pamätám na VLNKY, po čase sa začala gramáž zmenšovať, pridávali rôzne chute a kvalita sa stratila..
žuvačky pedro, bajo
Aj zábavky boli iné..lozenie po stromoch, pád do žihľavy, kúpanie s kolesami z duší traktora, kúpanie v plechovej vani. Veľa, veľa športovania...
Dnes dieťa nepustím samo ani pred dom...
sladké spomienky...
jooooj, tych spomienok je. zo sladkosti si pamatam na oblubenu benatovu alebo roksovu tycinku, tvrde cukriky Sisi. alebo Bari, to boli take obalene v kakau, cukriky turecky med, ale tie tvrde. keksiky Radka, Kukuruku, Piestanske kekse- stali do 10Sk a bolo ich tam veeeela. karamelove lizatky, na kt. bola kravicka a cokoladove s medvedmi. tie karamelove sa daju stale kupit, ale tie cokoladove uz nie. a takto by som mohla pokracovat do vecera...
Z hier to bolo jednoznacne skakanie cez gumu, vybijana na parkovisku, schovavacka, vadi-nevadi. a pamatam sa, ako sme sa so susedkami hravali pod panelakom na deke s babikami barbie alebo Dostihy. cez prazdniny bolo super, ze sme mohli byt vonku az do 21:30, vtedy boli najlepsie schovky. a tych zbojstiev, co sme sa navymyslali. 😀 😀 😀
@kamilka1986 Jasné, autíčko Family Frost s charakteristickým trúbením 🙂 To si pamätáme 😉 Aj KukuRuku, myslím, že istý čas tam boli aj nejaké nálepky, ktoré sa zbierali. Menili sme v škole "ostošesť"
Ja som si teraz spomenula na mojho dedka ,ktorý ked sme prisli k nemu na navštevu mal vo vrecku prichystane medove cukriky ich vôňu mam aj po rokoch ked nieje dedko medzi nami stale "v nose"
Zmrzlinu sme milovali tak ako aj dnešne deti pamätam si že vždy ked sme isli v nedelu z kostola tak sme išli na zmrlinu a staršia sestra ma vždy obalamutila svoju rychle zlizala a potom pytala z mojej :D že ona už ma prazdny kormutok :D.
Na velkuk noc som sa tesila ked sme s mamou zdobili baranka cukrovou polevou , vždy bol taky krásny -náš. Na vianoce sme zdobili medovničky a až teraz si uvedomujem že aj napriek tomu že mama bola vždy vyťažena snazila sa s nami udrziavat take tie tradicie.
Zo sladkosti si tak pamätam Vlnky, mentolove cukriky neviem ako sa volali ale bola na obrazku vrana , gumove medvediky. Pamätam si že častokrat to bol aj podpultovy tovar .
@lucinka33 U mňa dodnes "letí" obyčajný biely jogurt s domácim džemom 😉
@sonetta Veru, tvrdých cukríkov bolo požehname. To "kravičkové" lízatko bolo veľmi milé, len z času na čas z neho nešiel odlepiť obal 😉 Nevadilo nám to...
@sonetta ja som ten keksik neznasala..och...ale spominam si na babkine pirohy s domacim lekvarom a tiez lizatka z paleneho cukru v tvare kohuta co nam nosila z madarska...mnaaaam...
@bandurka1979 Veru áno, nebolo toho veľa dostupného ta ako dnes...Tradície, o ktorých píšeš sú mimoriadne dôležité, pomáhajú ľudom spájať generácie a vytvárajú "teplo domova". Zdobíš ešte aj dnes barančeka, alebo medovníčky?
@sonetta Fakt sa nedajú kúpiť? Ani som si nevšimla, že zmizli z pultov ☹
@nela_cukor tie karamelove sa daju kupit, maju zeleny obal a je na nich krava, ale uz nie taka pekna ako kedysi.
moje spomienky: čokoláda bona....kávovo biela 🙂 potom zoretky vaječný likér alebo čokoláda,také oblátkové oriešky plnené krémom,bolo ich plné vrecko mňaaam, samozrejme vlnky keksy grilážové a čokoládové a točená zmrzlina...bola iba čoko,jahoda a vanilka ale to už sa nedá nič ani porovnať čo máme teraz
@petulda333 Babkina sladká kuchyňa, ajaj, to je škoda rozprávať. Buchty, pirohy, rezance, kysnuté "dolky", tenulilinké palacinky, slivkové a jahodové "gule".... Všetko domáce, všetko pripravené s láskou 🙂
@nela_cukor presne tak...jooj len chute som si narobila...som rada ze ma babka vsetko naucila zo svojej kuchyne lebo my taketo babickovske lubime
@tatiana2006 Z čokolády Bona som ľúbila len tú bielu časť, druhú mama používala pri pečení 🙂 Sladkostí veru nebolo na výber tak ako teraz. Aj kopčeky zmrzky sa mi dnes zdajú akési menšie, aj keď, to asi ja som len príliš narástla... Aktuálne som teda dosť "rozmerná" 😀
@bandurka1979 medové cukríky...júúúj,mňam,proste pre mna Top..ako deti sme po zåbave zbierali vínové fľaše kde boli vo vnutri korkove štuple,vyberali sme ich snurkou a boli vråtit predavačke a za to sme si kupili študentskú pečať....😀
Ja si spominam že v skole nam odzvonilo o jednej a domov sme prichadzali az po stvrtej 😀 - vdaka drevenemu zmrzlinovemu stanku pred skolou 😀 alebo utekacky ked sme zaculi zvučku family frost. 🙂 tiez rada spominam na to ako babka prisla z prace (ja este taky maly špunt som u nej dlho byvala po rozvode rodicou), a ja hned pri nej a že "Babii, čo si mi kupila?" - a stale vytiahla taky kelimok, na spodku boli piškotky, nadtym lekvar, ovocie, a vsetko zaliate coko pudingom a slahacka. 🙂
ja si spomínam na babkine halušky ktoré mi musela nechať čisté,posypala kryšt.cukrom,to bola mňamka poriadne sladká kalorická bomba,ale vtej dobe som si to mohla dovoliť papať 😀
@nela_cukor Veru, pamätám si, že staršia sestra si ju raz aj kúpila (tú makovú zmrzku), ja som ju žiaľ neochutnala, lebo som sa hanbila ísť si ju kúpiť k tomu zmrzlinárovi. Také som ja bola dieťa 🙂
,A Lesní směs si nepamätáš preto, že si asi o kus mladšia odo mňa 🙂
@heeedka ja mám tú plechovku letná směs ešte doma,samozrejme prázdnu 😀
na sladkosti ani tak nie, skor na sladky odor poli s cukrovou repou v sychravej jeseni...
Jasné ledna zmes. Ale boli aj v modrej plechovke a tie nám vydrzali velmi dlho. Teda moje babke. V teplé sa zlepili a nedali sa rozbit. A akú malá babka radost, že ši ich tak sanujeme... a přitom sa z nich nedalo odlomit.🙂 a ešte som nabídka na zemiakovy cukor... z něho má neskutocne stipal
l jazyk...
ako 7 ročná som si rozrezala kotník v brode cez potok.Z nákupnej tašky som vybrala škoricový cukor a zjedla ho,že si dám niečo sladké, pokým prídem do neba ( bola som presvedčená,že zomriem vykrvácaním 😅 )
@nela_cukor par rokov dozadu sme zdobili baranceka na Velku noc ale akosi sa nevydaril tak som to vzdala ale toho roku sme to skusili znova nebol uplne naj ale bol naš 😉 a medovnicky , kym boli dvaja starsi malí tak sme zdobili , veľmi radi pomahali potom som od toho trocha upustila ale minuly rok sme zacali znova tesili sa z toho hlavne tí dvaja menší 😀 ale urcite to budeme dodrziavať aj naďalej má to svoje čaro
Ja si pamätám také červené želé cukríky obalené v kryštálovom cukre, ktoré boli v tuším bielo-červeno-zelenom sáčku a na ňom bol obrázok dvoch trpaslíčkov, ktorí mali medzi sebou vozík s malinou alebo jahodou (neviem, čo to bolo). A ešte dlhé piškóty zabalené v žltej krabici, na ktorej bol na jednom konci chlapček a na druhom diievčatko, boli červeno-modrí. A Miláčik, ktorý chutil fantasticky alebo aj Termix (chuťou bol kúštik za Miláčikom). A Lunetky - čokoládové polmesiačiky, taká bonboniéra. A okrem sladkostí vajíčka v papierovom sáčku balené tuším po päť alebo po desať kusov a ešte výklepky (vajíčka myslím trošku nižšej kvality). A na trhu v sobotu malinké živé kuriatka a často aj iné zvieratká - to bol vždy milý zážitok. 🙂 Ale sladkostí sme celkovo jedávali oveľa menej ako dnešné deťúrence, skôr to boli mikulášske záležitosti a ešte keď bola nejaká oslava. A Kinderko? Len na Mikuláša! 🙂
Jasné, mne utkvela v pamäti maková zmrzlina, ktorú (okrem iných) chodil pred školu predávať zmrzlinár. A ešte cukríky Letní směs. Boli to také tvrdé zubokaziče, čo predávali sa v takej žltej plechovke Zmestilo sa ich tam fakt veľa...a ako nám chutili 🙂