Predstierate ešte, že sladkosti nosí Mikuláš? Veria v to vaše deti? Čistia si pravidelne čižmy a dávajú ich na okná? Aké tradičné mikulášske darčeky im dávate?Vyhrážate sa im, že dostanú uhlie keď nebudú poslúchať? Zažili ste nejakú zábavnú príhodu spojenú s Mikulášom? Prezraďte nám.. 🙂
Keďže detičky sú malé ešte žijú v predstave že Mikuláš existuje. Takže čižmičky sa ligocú a čaká sa na Mikuláša-tatka. Potom veľa kriku-radostného a rozbalovanie papanie tešenie. (a koopa papierikov) A ja striehnem aby sa dobre vyčistili zúbky a neprehnalo sa so sladkosťami. 🙂
my chodime o piatej u nas na sidlisku na rozsvietenie vianocneho stromceka Mikulasom a potom detom rozda lyzatka, a ked sa vratime domkov, Mikulas nechal v cizmicke syncekovi dobrotky🙂
My sme o tom dlho s manželom diskutovali a rozhodli sme sa, že nášmu malému nebudeme klamať. Že mu povieme o Mikulášovi v rámci rozprávky a potom sa na tú rozprávku budeme hrať. Takže aj čižmičky budeme čistiť, aj darčeky budú. Len nechceme, aby neskôr bol sklamaný, že Mikuláš nie je.
u nás sstále chodí mikuláš,aj keď staršia už samozrejme naň neverí,ale je podaréné keď číha,kedy jej to dáme do čižmy,lebo ich má pripravené v izbe na okne.Raz sa chystala ,že natiahne špagát po zemi,aby sme sa potkli a ona nás uvidí. raz ma aj videla a sme sa potom na tom smiali ,ako som z izby utekala.Menšej ideme dávať teraz prvý krát,tak sme zvedaví na reakcie.Nikdy nezabudnem na prvú reakciu staršej ,keď mala asi 2,5 roka ,už to vnímala a našla si v čižme sladkkosti- všetko povyhadzovala z vrecka,aby nam ukázala čo dostala,potom to nahádzala naspať a bežala ukázať babke o poschodie nižšie ,povyhadzovala potom zasa naspať a domov zas .to nadšenie a radosť-dodnes si to pamätám
Kedze uz som maminka a som nato hrda tak velmi sa tesim ze mojej Emke nieco prinesie ked je to jej prvy mikulasik Ona sice nevie Ale ak bude vecsia tak to pochopi ze ako to vlastne jee
Nie je pre mňa väčšej radosti ako vidieť dcérku v očakávaní, čo jej prinesie a potom tá radosť 🙂. Hoci má už 8 rokov, stále v Mikuláša i Ježiška verí (hoci som myslela, že minulý rok bol posledný).
My máme navyše doma drevený adventný stromček so šuplíčkami a počas decembra si každý deň ráno nájde v ňom nejakú drobnosť. Nebudete veriť s akou radosťou sa u nás v decembri vstáva.
Keď som ju včera ráno budila, nech ide kuknúť, či tam niečo bude, povedala : " Ja viem, že tam nič nebude, lebo som neposlúchala ☹ ". ... a tá radosť, keď tam našla mäkké ponožky na spanie....
Včera Mikuláš dostal aj sušienku a pohár mlieka (manžel mal druhú večeru 🙂).
... a na Mikuláša - musí byť pripravená čižmičky na okne 🙂
Som šťastná, že tomu verí, život je dosť realistický aj bez toho, aby sme deťom tieto drobné radosti upierali. Ten okamih je nezabudnuteľný 😵
Naša malá je ešte veľmi malá, takže Mikuláša ešte nevníma...
My ako deti sme na neho verili. Naša mama každý večer pred Mikulášom na okno v kuchyni namalovala temperovymi farbami veľkú hlavu Mikuláša a ráno sme si išli oči vyocit a radovali sa, keď sme to videli a samozrejme nás na parapete čakali aj balíčky so sladkosťami 😊
V tomto by som rada pokračovala aj pri mojich deťoch... 😉
Mam 3rocneho a zatim len skuma kto to je, ze asi mu nieco prinesie 😉
U nas uz deti na Mikulasa sice neveria (8 a 11) ten 11rocny to uz 8 rocnej objasnil 😠 ...ale prebehlo to bez nejakych burlivych odhalovani, skratka vo vsetkej tichosti a sami od seba presli na to ze na to akoze este veria, aj ked uz viem ze nie. Je im prijemne to hrat, hoci to nevyzadujeme.
A potom u nas je Mikulas ale nie o sladkostiach, same deti si to tak postavili, nechcu sladkosti, jedia ich realtivne malo a zaroven ale nie su pre ne vzacne, mame ich doma bezne, tak je to naozaj trapne nieco co je bezne v komore im zrazu dat do cizmy ako bohvie co...kupime im ale male hracky, podla ceny 3-4 ks, v style napr. : mala babika za par eur, male puzzle, pomocka do skoly napr. pero s oblubenym motivom, nejake pekne farbicky ci zaujimavy zosit s peknym obrazkom, nalepky, omalovanku, figurku superhrdinu, privesok, maly hlavolam, a pod. dokopy je su to cetky za par ecok ale potesia. K tomu maju v balicku oriesky, kandovne ovocie, nejaky drahsiu prirodnu stavu dzus za studena lisovanu, nejake krajsie mandarinky ako vypln...
U nas to chodi tak ze 5.decembra sa vzdy dohodneme asi 3-4 rodinky a zideme sa u niekoho v byte a tam potom pride mikulas cert aj anjel a deti recituju basnicky a mikulas odmenuje balickami. Dospelaci trosku posedia, deticky sa pohraju a ideme domov 🙂 dcerke som vysvetlovala ze to je len akoze mikulas aj akoze cert a anjel. Ze ozajstny mikulas chodi vnoci ked ho nikto nevidi a preto si musi vycistit cizmicky aby do nich nieco dostala.A aj tomu veri 🙂 sammozrejmw ze ked nepoalucha sa vyhrazam uhlim cibulou a zemiakmi 😃 pamatam si ze ako mala som tiez dostala podobny balicek a velmi som plakala lebo mladsi brat dostal sladkost 😃 samozrejme ze ked som doplakala som si nasla plnu cizmu sladkosti a bola som spokojna 😃
Moje deti na mikulasa veria, su este male a myslim ze na podporu fantazie je to pekna prilezitost..
U nas mikulas nedonesie iba sladkosti ale aj adventny kalendar, kde da kazdy den az do vianoc nejaku drobnost v pripade ze posluchali.. Cizmy si samozrejme riadne vycistia, polozia pred krb a rano 6teho si najdu male balicky.. Budu ozaj male, pretoze mame velku rodinu a vsade sa mikulas zastavi, takze sladkostami budeme zasobeni cely rok.. Ja som na mikulasa verila dlhsie ako na jeziska, ale nebola som sklamana ked som zistila pravdu, tak ani ine deti co poznam.. Takze predpokladam ze ani moje deti nebudu brat tragicky ked zistia ako to funguje..
no naše dievčatá,samé čistia topanočky a potom ich dáme na okno a čakáme na tu chvilku,ked zazvoní zvonček........príhodu no máme z minulého roka,(byvam v paneláku) boli sme na návšteve a teta nás poprosila aby sme dali čižmičky von,pred dvere,že sa dohodla zo susedou,aby ona dala do čižiem darčeky ,ktore jej predom dala....... na naše prekvapenie,čižmy pred dverami a čakáme,,,,no ked nič,tak nič,,,pred odchodom z návštevy sme nechápali,,,predo dvermi darčeky,ale?.........čižmy nikde,,,,,,asi bol chudák Mikulaš na boso a velmi sa mu tie naše topanky páčili,,,,,domov sme šli v požičaných ........odvtedy dávame len textilne čižmyčky ako na fotke a dnu v byte 🙂 😀 😀
raz k nam prisiel akoze Mikulas ( byvali sme u rodicov )
a dcera poznamenala, ze ma obute dedkove papuce🙂)),
vykukali mu spod plasta🙂
my sme asi jedini, ale u nas sa cizmy nikdy necistili. ked sme boli deti prisiel k nam domov mikulas s certom, povedali sme basnicku, dostali sme sladkosti a potom s rodicmi pozerali rozpravky, hrali sa a pod. a tak isto to robime aj ked teraz mam syna. ale cistenie topanok sa u nas nekona.
My sa vecer cistime cizmicky a potom ich vylozime do okna a maleho sem tam aj postrasim že dostane uhlie keď je plany aby nevystrkoval rožky,.a chodime aj za mikulasom kde majú deti program a za básnický im rozdava sladkosti 🙂
Moje 8rocne dvojičky uz od poobedia kreslia pre Mikuláša obrázky a potom stoja pri okne a rozprávajú mu co mu nakreslili a preco.Polozia to na okno,Mikuláš si to zoberie a nechá im sladkosti 🙂
Naše dcérky sa tešia na MIkuláša, večer prdtým stále vyčistíme čižmičky spolu so mnou a tatinom a potom čakáme.... Najstaršia spomína, že stále v noci minulý rok chodila pozerať a , keď nemala v čižmičke bála sa, že Mikuláš zabudol, ale ráno predsa len našla sladkosti, takže radosť bola obrovská. manžel spomína, že keď už boli väčší a vedeli kto je Mikuláš, ale predsa čižmičky si dali a doniesol im aj sladskoti ale s bratom dostali aj varechy, takže.. dcérky dúfajú, že ony počúvali aj tento rok a nič také tam nebude a dcérky prišla so zábavnou historkou, že jej spolužiak minulý ok dostal namiesto uhlia psie granule od Mikuláša, takže...
Ale u nás máme nachystané balíčky sladkostí a teším sa na tie očká, lebo už aj najmladšia bude v tímu, super, teším sa, snáď aj dospelákom niečo donesie, počúvali sme tiež snáď Mikuláš nezabudne. Pekný deň
Áno, chlapci sú ešte mali, takže chcem s nimi ísť na nejakú Mikulášsku akciu, kde sa s týmto deduškom môžu stretnúť. Ja mám pre nich už prichystanu nadielku. U nás doma nikto Mikuláša nehrá, škoda, niekto by sa mohol podujat a zamaskovat🙂. Pred dvoma rokmi sme boli so starším synkom v dome kultúry, bolo tam predstavenie pre deti a vnúčatá baníkov a po predstavení si chodili deti po balíčky k Mikulášovi. aj mňa tak starý otec braval a ja na to rada spomínam a velmi si to vážim. Bolo to pekne. 🙂
Už prebehol...minuly vikend sme boli na vychode u nasich a dedo bol Mikulas...starsia dcera ho odhalila uz minuly rok...vravi - boze ved ten Mikulas sa podoba na deda😀...
A mladsia pozerala tichucko...otvorena pusa a potom zacala mrncat...no drzala sa😉
no ja sice deti nemam ale mam podarenu neterku ktora sa minuly rok chvalila ze knim pride do skolky mikulas ....tak som jej ako spravna teta nahuckala ze ked ho kazdy pozna tak ze je mikulas vlastne celebrita a nech si pri foteni opyta pre tetu (teda pre mna ) autogram 😀 a verte ci nie ten autogram som dostala a je pricapeny na chladnicke doteraz 😀
Mikulasa milujeme vsetci, ci dospeli ci deti 😀 😀 😀 tento rok ideme na zaujimavuu akciu - mikulassky ples pre deti a dospelych- bude koncert pre deti, potom pride Mikulas rozda balicky, a o deti sa postara animatorsky team, a mozu dokonca spat na poschodi, zatial co rodicia budu mat veceru a ples 😵 😵 😵 tak sa tesime 🙂 🙂 🙂
Tento rok bude pre nás iný ako minulé..a dôvod je u mňa..asi mi trošku preskočilo ale cítim potrebu ľuďom rozdávať radosť a tak som si asi mesiac dozadu vymyslela akciu objím ma..kamoš sa na to dal..urobil tabuľku s nápisom..ja sa chopila kamery a vyrazili sme do mesta a každého kamoš objal..kto bol vtedy v meste...zavesili sme video na net a ľuďom sa to páčilo..netrvalo dlho a napadlo ma že zoženieme profi kameramana zadarmo ..kostymy zadarmo a zasa pôjdeme rozdávať radosť...všetko sa zohnalo a už čakáme len na sobotu..držte nám palce..tentoktát bude Mikuláš..anjel a čert 🙂 Účasť nám prisľúbili aj materské škôlky..tak reku ešte cukríky treba 🙂
Tento rok sme Mikuláša prežili na mikulášskej akcii, ktorú organizovala naša obec - vianočné trhy, ukážka tradičnej zabíjačky spojená s ochutnávkou, nechýbalo folklórne vystúpenie miestnej skupiny - spev, tanec,
no a Mikuláš - prišiel na koči s koňom, deti mali možnosť sa odviesť, čo bol veľký zážitok pre ne, každé sa mohlo porozprávať/odfotiť s Mikulášom, každé dostalo balíček sladkostí - veľmi dobrá organizácia bola, žiadna tlačenica...
Ja mám dve dcérky, prvá je už väčšia, tá už vie, že do čižmičky dávajú sladkosti rodičia, ale i tak si ich každý rok vyčistí 😝 ale menšia dcérka, pre ňu to bol zážitok - vnímala toto všetko reálne - pre ňu bol dedko Mikuláš i jeho pomocníci anjeli a čerti skutoční - no sedela tichučko ako pena na jeho kolenách 😀 😀 😀 čo je inak teda taký malý neposedník.
Dúfam, že jej táto viera v Mikuláša, Ježiška, vydrží čo najdlhšie, pretože tieto sviatky sú pre mňa osobne hlavne o mojich deťoch - a čo je krajšie ako nefalšovaná detská radosť pri rozsvietenom vianočnom stromčeku?
U nas chodi zivy Mikulas,takze cizmycky tiez necistime,hoci deti uz vedia,ze to je niekto z rodiny,vzdy sa tesia,ale aj boja certa,kedze ich vzdy strasi a aj taha prec,ze do pekla,lebo moc sa detom nechce posluchat a ucit sa,tak cert vzdy pred prichodom dostane pokyn,ze ma postrasit.
@ladynell Aj moja dcera,tak odhalila svagra,ked bola mensia,ze preco ma cert svagrove topanky?
@ludka140281 a ta mrkva bola za odmenu alebo za trest? :D
@julius_tpd myslená za trest,ale k prekvapeniu sa mála velmi tešila 🙂 😀
Presne, aj ja som chcela Mikuláša načapať, ale tá tma v izbe ma vždy naveľa-naveľa uspala...a ráno som si sklamaná hovorila, že o rok už budem staršia, tak dlhšie vydržím hore. 😀 Keď som už bola veľká, mama raz spomenula, ako musela občas dĺho čakať, až sme s bratom konečne odfukovali. 😀
My deťom zachovávame túto milú tradíciu, tiež si čistia čižmičky, najradšej by si vyčistili vždy všetky páry, čo doma majú (zrazu). Tento rok sa pre ne začal Mikuláš už vo štvtok, keď boli so školy na divadle a tam bol po prestavení Mikuláš, na druhý deň behal ďalší po škole, v sobotu ráno doma, dnes u babky a v kostole, zajtra u krstných a ešte v týždni bude nádielka u strýka a tety, uf 6 dní... 😀
Ja keď som bol malý chlapec, tak som naozaj veril, že Mikuláš existuje. Mama s ocom sa tvárili, že s tým nič nemajú spoločné a ja som si pravidelne na Mikuláša čistil čižmy, dal na okno a snažil som sa ho načapať. Samozrejme ako dieťa som dlho hore nevydržal a vždy som zaspal. Ráno som si len našiel plné čižmy sladkostí, arašidov, či adventného kalendára a bol som smutný, že musím čakať zase rok aby som ho pristihol a videl na vlastné oči.