Stačia maličkosti a meniť svet môžeme už dnes?

andrea_spp
Moderátor
12. jan 2021

Ahojte dámy,

ako sa vám rozbehol deň? A čo ste mali dobré na raňajky?

Bola by som veľmi rada, keby ste sa dnes so mnou podelili, či doma recyklujete, prípadne čo iné doma robíte za účelom ochrany nášho životného prostredia, či vôbec túto otázku riešite a akým spôsobom učíte vaše detičky, prípadne ako to máte vy samé, osobne. Myslím si, že na túto tému nie sú správne a nesprávne odpovede, takže prosím, buďte úprimn, ako sa hovorí, dajte mi to bez servítky, doslova, však by tá servítka bola aj teraz zbytočná, nie? 😉

Kým vám napíšem, čo robím ja, musím sa k niečomu priznať . Veď každá máme svoju cestu... 🙂 Ešte niekoľko rokov dozadu som bola typickým "konzumentom". Nie v tom zmysle, že by som kupovala zbytočne, ale všetko muselo byť pekne hygienicky zabalené a moc som sa nezaoberala tým, že v podstate tvorím zbytočný odpad. Nevidela som už fáz: "PO".

Ako však prišli aj deti, začala som získavať taký životný nadhľad a sústredila som sa na podstatu. 🍀
Napríklad v práci som si uvedomila, že tie plastové fľaše sa tam naozaj len hromadia, pričom voda z kohútika je chutnejšia a dokonca aj zdravšia. V našej firme sa robil dokonca aj tento rok rozbor vody, aby sme aj zamestnancom potvrdili bezpečnosť a nezávadnosť vody. Chystáme napríklad aj nákup pekných sklenených fliaš, ktoré budú pripomínať, že voda nie je samozrejmosť a pripomínať aj to, aby ju pili. A veľa cez deň.

V drogérii nakupujem prášky a aviváže, ktoré si viem doplňať do svojich nádob. Musím sa priznať, že je to perfektné. Nemám z toho len dobrý pocit, ale aj väčší poriadok, pretože sa mi prázdne nádoby doma nehromadia. 🙂 ďalšou mojou "maličkosťou" je nákup ovocia a zeleniny bez sáčkov. To sa zo mňa panie predavačky vždy smejú, keď to tak vyberám na ten pultík. Ale uvedomila som si, že aj toto je perfektný "Icebreaker" a takto si vzájomne spríjemnime deň.

O ďalších maličkostiach, ktoré denne môžeme robiť, a ktoré skutočne menia svet vám poviem aj v pripravovanom blogu. Všetkým týmto témam sa venuje aj náš produkt Uhlíková stopka: https://www.spp.sk/sk/domacnosti/produkty-a-slu.... Veľmi ma teší tento názov. Čo si pod ním predstavuje vy?

Okrem toho, že reálne pomáha šetriť peniaze, dávame našim zákazníkom aj praktické rady ako šetriť životné prostredie, teda prírodu ako to najvzácnejšie, čo máme, kde chodíme čerpať energiu. O tom tiež o chvíľu.

Zatiaľ sa teším sa vaše odpovede.
S láskou
Andrea

miiichala
12. jan 2021

Doma recyklujeme, a ja osobne si na to velmi potrpim. Deti odmala k tomu vedieme a vidim ze to ma zmysel, lebo to co robime my,robia aj nase deti. A viete cim ma dokazu dojat nase deti? To je jedno ci sme u rodiny alebo priatelov, vzdy ked vidi ze vsetko vyhadzuju do jedneho kosa, spustia monolog o tom ako skodime tymto nasej planete. Alebo ked vidia ze si kupuju vodu v plastoch, tak sa ich nadrzovku opytaju ci vedia ze voda z vodovodu sa moze pit. Maju 5 a 7 rokov a som neskutocne v tomto na nich pysna.

poleva
12. jan 2021

dobrý den 🙂 my sme mali na ranajky praženicu a véééľa zeleninky 🙂 mám radosť, lebo môj syn jeden z dvojičiek, to nemá rád, ale dnes sa rozbehol a zjedol už po druhýkrát aspon polovicu, maličkosť ale poteší....Čo sa týka recyklácie...zbierame vrchnáčiky...a stále ich odnesieme do školy, alebo niekam komu poslúžia...na chalupe zbierame aj plastové fľaše...do špeciálneho vreca...Deti sa to snažia robiť takisto 🙂 takže to vidím ako veľké plus 🙂

lenkike
12. jan 2021

@andrea_spp u nás doma to pribúdalo a stále pribuda postupne. Najprv sme začali triediť odpad, potom som si zadovážila platené tašky na nákupy a vrecká na ovocie a zeleninu, a neskôr som sa odhodlala na používanie látkovych plienok pre deti a menštruačného kališka pre mňa 😊 snažíme sa nájst a používať "nejednorázove" alternatívy, všade, kde sa dá. Tieto opakovane použiteľné alternatívy nie sú len šetrnejšie pre planétu, ale mnohokrát aj pre peňaženku a zároveň aj zdravšie, či pohodlnejšie (napr. ten kalistek 😊). Tiež nekupujeme balené vody, čaje máme takmer výlučne nami zbierané. Deti sa zároveň naučia, že čaj sa nevyrába v továrni, ale rastie ako bylinky v prírode a tešia sa z toho, že sa môžu zapojiť do jeho zbierania. A ešte jedna vec, keď sa podarí, chodíme doma na WC "hromadne", t.j. ak idem na malú potrebu ja, opýtam sa, či nepotrebujú aj dcérky a spláchne až posledná z nás, takže šetríme vodou. Možno sa to niekomu zdá trochu prehnané, ale nás to teší, že môžeme aj takto šetriť najvzácnejším zdrojom na Zemi ❤️ určite je toho viac, ale toľko mi teraz napadlo 😊 ďakujem za túto super tému 😉

ciernysokol
12. jan 2021

@andrea_spp ja som na tuto temu mimoriadne hakliva. Co konkretne robim? Malo. V obchodoch neberiem sacky na ovocie a zeleninu, na pecivo len papierove, tasky, do ktorych mi zabalia oblecenie, vraciam, umele flase nekupujem ziadne, cistiace prostriedky nahradzam octom, ked sa da, sacky nevyhadzujem, ale umyjem a pouzijem. Dieru na teplakoch, tricku, zasijem. Uz neviem, co ine. Najviac ma hnevaju plasty a velmi by som si priala, keby sme mali zakon, ze co nema rozlozitelny obal, sa nesmie predavat. (ako rychlo by sa vyrobcovia posnazili nahradit plasty). Ale mozem snivat.

onmaria
12. jan 2021

Ja recyklujem napríklad aj takto..zo starých veci usijem niečo nové..
A napríklad,už nekupujem minerálku (alebo teda ozaj sporadicky kúpim),pijem vodu z vodovodu..a napríklad keď deti majú projekty do školy,snažíme sa vymýšľať a ísť "recycestou".žiaľ, nemám teraz fotku,nakoľko je posledný projekt v škole,ale robili sme slnečnú sústavu zo starých viečok a vrchnákom,bola perfektná!

domak2
12. jan 2021

Mna tato téma vždy trochu rozculi, lebo nechápem ako sme sa dostali k tomu že sa za honbou po moci a peniazoch obrovskych spoločností vini konecny spotrebiteľ. Keby ropné spoločnosti nelobovali za to aby sa vyrábali zbytocne plasty ja by som si ich určite nekupila. Rovnako sa už dajú vyrobiť rozlozitelne plasty z rôznej zeleniny (tu neviem či samotny proces výroby je viac eko) ale nevidím že by sa za to niekto bil. Je určite fajn recyklovat, ale najlepšie by bolo keby nebolo čo. Nemôžeme sa spoliehať na jednotlivca (vacsinu ktorých tento problém ani nezaujima) keď ide o dobro všetkých.

cecilia29
12. jan 2021

Recyklujeme, mame kozicky - teda robim domace jogurty, v sezone mame domace mliecne produkty, zeleninu a ovocie, mliecko predavame do vratnych sklenenych fliaš,. zavaram dzemyz kompoty, vyživy pre deti, pracie prostriedky kupujeme v capovanej drogerii, pri upratovani vyuzivame ocot, neberieme tasky - nekupujeme jednorazove.. a aj tak v nasej nabode na plasty je ich viac ako dost :(

xmajuskax
12. jan 2021

@andrea_spp Pre nás je recyklácia úplne samozrejmá vec (sklo, papier, plasty, kovy, tetra pak, elektronika, bio odpad... jednoducho všetko čo sa dá). Okrem toho nie sme typickí konzumentmi. Stačí nám naozaj málo. V kúpeľni všetci používame jeden šampúch, jedno tuhé mydlo. Nemám dekoratívnu kozmetiku ani krémy (len bambucké maslo a arganový olej). Oblečenie si kúpim len výnimočne, lebo som presvedčená, že mi nič nechýba. Veci nosím 5 až 10 rokov a nemám s tým ako žena najmenší problém 🙂 Deti sú už iná kapitola, staršia zoderie štáty za tri mesiace. Mladšia ešte dedí, takže s tou náklady príliš nemám. Kedysi som si vyrábala prací prášok a chcela používať látkové plienky. Pri dvoch deťoch som šťastná, že prášok kúpim a existujú jednorazové plienky 😆 Som názoru, že treba ísť vlastným tempom. Inak sa dá fungovať bez detí, inak je to s deťmi. Ale robíme naozaj čo sa dá, aby sme mali svedomie čisté.

teleskop
12. jan 2021

recyklujeme, triedime odpad, kozmetika netestovana na zvieratach a bez chemie, dekorativna kozmetika ziadna, maso len sliepky chovane vo volnom vybehu od znameho (nie klamstva retazcov) a divina, nekupujem vianocne stromceky (i ked su sadene za tym ucelom ) nepapam vianocne kapre, mineralky kupujeme minimalne prave pre tie plasty...

luchajda
12. jan 2021

My doma recyklujeme pomerne poctivo. Do komunálneho odpadu ide tak 1/10 toho co predtym. Aj kompostujeme a zvierame dažďovú vodu 😉 tiež sa snažím nakupovať len to najnutnejšie. Oblečenie si kupujem výnimočne a mám ho v podstate málo. Vyradené oblečenie hlavne po deťoch zvyknem podarovať.

janeninka
12. jan 2021

@andrea_spp triedenie odpadu je samozrejmost, snazim sa obmedzovat v nakupoch oblecenia a kozmetiky - snazim sa motivovat prehladom v tejto problematike, ziadne pet plase, sem tam capovana drogerka, tuhe mydlo sampuch pazuch bez plastovych obalov, sem tam doma vyrobeny deo, latkove vlozky, kalisok, latkove tampony,
snazim sa jedlo planovat any sa nevyhadzovalo tak poctivo dojedame, do restiky si berim vlastne nadobky ( co je teraz celkom problem), v obchode vlastne tasky a sáčky alebo radsej bez sáčkov, snazim sa vzdy odmietat rozne darceky zadarmo - plastove serepeticky co su na tri veci.. darcekove tasky odkladame a pouzivame opakovane.

andrea_spp
autorModerátor
12. jan 2021

@lenkike to je naozaj úžasne, koľko inšpirácií 💚

andrea_spp
autorModerátor
12. jan 2021

@janeninka uzasnee, dakujem za zdieľanie

andrea_spp
autorModerátor
12. jan 2021

@luchajda wao, to je skvelé fakt, ďakujem

andrea_spp
autorModerátor
12. jan 2021

@teleskop krása 💚🌲

andrea_spp
autorModerátor
12. jan 2021

@xmajuskax krásne, teším sa, minimalizmus je zivotny štýl a obohacujúci, dakujem

andrea_spp
autorModerátor
12. jan 2021

@cecilia29 ďakujem, veľmi oceňujem

andrea_spp
autorModerátor
12. jan 2021

@domak2 áno, toto je komplexný pohľad, ale stále to môžeme zmeniť, u seba a postupne pribudnú ostatní ❤️

andrea_spp
autorModerátor
12. jan 2021

@onmaria tak to je neuveriteľné, kreatívne, si úžasná 👍

andrea_spp
autorModerátor
12. jan 2021

@ciernysokol áno, to je pravda, chce to zmenu zjira, systematickú, inak sa zacyklime

andrea_spp
autorModerátor
12. jan 2021

@miiichala krásne 👌

ciernysokol
13. jan 2021

@domak2 uplne suhlasim. Ale realne, ako donutit vyrobcov? Neda sa. V konecnom dosledku musi urobit tlak spotrebitel, ze si to nepraje. Nielen ze nekupi, ale ze verejne diskutuje, rozculuje sa. Ked je takych ludi velmi vela, lady sa pohnu. Takisto spotrebitel urobil tlak na zdravsiu sunku, bezeckovy jogurt atd a uz existuju. Jednotlivec ma malu moc, ale vela jednotlivcov, co sa ozvu, uz ma velku. Tiez vychova. Ja malemu stale vravim, to je krasne, ze vas ucia, ze plasty idu do zlteho kosa, ale kam idu odtial?

nafka0483
13. jan 2021

@andrea_spp Podla mna je v prvom rade dolezite NEVYTVARAT odpad, ale kedze to je v sucasnej spolocnosti nemozne, alebo extremne tazko zrealizovatelne, tak aspon ho MINIMALIZOVAT naozaj len na to nevyhnutne. Je neskutocne ake obrovske mnozstvo odpadu tvorime.
A az potom nasleduje recyklacia odpadu - uz len toho naozaj nevyhnutneho.
Ak zrecyklujem vrchnaky z plastovych flias alebo samotne flase, no tak super, ale ovela lepsie by bolo, keby ta flasa vobec nemusela byt vyrobena, keby som ju vobec nekupila. Nie ze uz tie veci doma mam, uz ten odpad den co den zhromazdujem a potom sa "upokojujem" tym, ze ale ved ja to este zrecyklujem, ja to na nieco pouzijem.

A este ma zaujima co je to "cista energia" podla SPP - co si pod tym mam predstavit? Akym sposobom je cista? Pri vyrobe a distribucii plynu a elektriny sa neznecistuje prostredie, alebo akym sposobm je to ekologickejsie ako ini dodavatelia plynu a elektriny?

amolita
13. jan 2021

Ahojte, my samozrejme tiež recyklujeme aj keď najradšej by som bola keby sme odpad vôbec netvorili. Čo sa drogérie týka tú si iba čapujem (ako napr prášok na pranie, mydlo na ruky a na telo a aj ocot si čapujem.) Domácnosť umývam iba s octom a riady umývam s lufou čo je vlastne bio odpad. Problém mám čo sa potravín týka, lebo samozrejme že ovocie a zeleninu a aj pečivo dám do svojich bavlnených vrecúšok, ale bohužiaľ ostatné sa s obchodných reťazcoch kúpiť nedá bez obalu a to ma hnevá. Obchody bezobalové síce existujú a sem tam tam aj zájdem, ale cenovo im nestíham. Všetko majú hrozne drahé a neviem si predstaviť, že by som nakupovala iba tam. Aj keď mne by nevadilo chodiť s vlastnými nádobami. No a potom čo sa týka vecí ak niečo potrebujem kúpim to tu na Koníku a pre deti takisto. Jedno čo neznášam je , že neviem vysvetliť svokrovcom, aby nekupovali deťom tie otrasné plastové hračky, ktoré vydržia tak nanajvýš mesiac a potom putujú na skládku. A ešte nechodíme autom ak to nie je nevyhnutné. Ďakujem za super tému a som rada, že nás je viac

evajt
13. jan 2021

Naši sa učia o separovaní odpadu nielen v škôlke či škole, vedieme ich k tomu aj doma, nielen separovať, aké byť aj kreatívny a z "odpadu" si vyrobiť niečo užitočné. 😉
A najviac recyklujeme asi oblečenie keďže máme v rodine samých chalanov 😀

norikk
13. jan 2021

Nakupujeme z druhej ruky. Oblečenie, nábytky, elektroniku, auto, muž čo sa pokazí hneď opraví. Hneď ako hneď 🤣 . Niekto vyhodil robotický vysávač, môj syn ho našiel a muž opravil. Ako sa vraví, nikdy si neber za muža muža čo má šikovné ruky, lebo nikdy nebudeš mať nič nové. Ten dilino všetko opraví 🤣 samozrejme aj recyklujeme. Odkedy sme začali v našom koši sú len jednorazové plienky. Aj to by zmizlo, ale nepodarila sa nám bezplienkova metóda a látkové plienky tiež nevyšli. Ale stále lepšie aspoň niečo ako nič.

lenkaaa25
13. jan 2021

Dobrý deň 😉 Deň sa začal fajn. Na raňajky ovsené vločky, rýchlo sme uvarili a išli zo synčekom stavať snehuliaka a dcérka spokojne v kočíku buvkala 😊 My takisto separujeme a vedieme k tomu aj synčeka. Oblečenie ak je už obnosené a niekto nám ponúkne, nenahnevame sa. Takisto keď máme niečo, posúvame ďalej 😊

onmaria
13. jan 2021

@andrea_spp ďakujem

lenkike
13. jan 2021

@evajt presne tieto obaly od kávy recyklujeme aj my rovnakým spôsobom 😄😍👍