Psoriáza nechtov postihuje takmer 50 % pacientov so psoriázou. Sú to prevažne pacienti so stredne ťažkou až ťažkou formou psoriázy. Tento typ psoriázy je veľmi bolestivý. A preto by som sa dnes rád venoval hlavne tejto téme.
Ľudia s nechtovou psoriázou uvádzajú problémy s uchopovaním predmetov a pociťujú pracovné obmedzenia. Na verejnosti majú tendenciu ruky si skrývať. Ženy sa za nepekný vzhľad svojich nechtov hanbia, preto si ich často lakujú.
Táto psoriáza sa môže prejaviť ako na rukách tak aj nohách a môže postihnúť len jeden prst alebo aj viacero prstov naraz.
U koho sa psoriáza nechtov už prejavila a ako riešite tento svoj problém?
Dobrý deň pán doktor. Psoriazu mi diagnostikovali keď som mala 16 rokov. Spúšťačom neviem co bolo možno dospievanie. Už to mam vyše 10 rokov a mam klasické prejavy. Fliačky po celom tele, na tvári a v hlave. V posledných mesiacoch mam ale žlté nechty na nohách a na dvoch z nich sa samovoľne odlupila vrstva nechtu. Ostala mi iba ta najtensia. Stalo sa mi to už 2x. Moze to byt nechtova psoriaza??
@mudr_peter_kozub
Dobrý deň pán doktor. Psoriazu mi diagnostikovali keď som mala 16 rokov. Spúšťačom neviem co bolo možno dospievanie. Už to mam vyše 10 rokov a mam klasické prejavy. Fliačky po celom tele, na tvári a v hlave. V posledných mesiacoch mam ale žlté nechty na nohách a na dvoch z nich sa samovoľne odlupila vrstva nechtu. Ostala mi iba ta najtensia. Stalo sa mi to už 2x. Moze to byt nechtova psoriaza??
@aninka9
Ak máte postihnuté iba nechty na nohách a sú žlté, treba vylúčiť nechtovú mykózu Odoberá sa drť spod nechta na mykologické vyšetrenie, odber sa robí u dermatológa. Odber treba niekedy viackrát zopakovať, musí sa robiť viac z hĺbky nechta a nie len z povrchu, čo býva občas bolestivé. Ak sa mykóza vylúči, môže ísť naozaj o psoriázu a v takom prípade ju treba liečiť bežnými liekmi na psoriázu. Ak sa však mykóza potvrdí, musíte liečiť mykózu. Upozorňujem len, že na mykózu nechtov sa zvyknú používať tabletky, nie krémy či laky. Iba tabletky sú skutočne účinné, lebo sa vedia dostať až k rastovému základu nechta. Krémy, laky, roztoky a iné podobné väčšinou voľnopredajné veci v prípade postihnutia nechtov majú zmysel iba vtedy ak je postihnutý iba voľný okraj nechta alebo ak sa používajú súbežne s celkovou, teda tabletkovou liečbou
@kiralyova
Ako som písal vyššie, niekedy treba častejšie zopakovať mykologické vyšetrenie. Ale na druhej strane psoriáza nechtov a mykóza nechtov sa často vyskytujú aj súčasne.
Dobrý deň, ja mám psorku vo vlasovej časti a na lakťoch. Na 2 nechtoch ( palec ľavá ruka a malíček pravá ruka) sa mi občas vyskytnú jamky. Nejaký čas to pretrváva a potom zmizne. Môže to byť psoriáza?
A ešte jedna otázka, mám asi 3 roky opuchnuté a bolestivé šlachy smerom od zápästia, či to má nejaký súvis( manuálne a ani na pc moc nepracujem a už cca 4 roky som doma s deťmi) ďakujem!
Rtg nič nezistil.
@gabika53
Jamky sú najčastejším znakom psoriázy nechtov, takže áno, môže to byť znak psoriázy. Čo sa šliach týka, boli ste už u reumatológa?
@mudr_peter_kozub
Bola som, ale tá doktorka sa nechcela zaoberať opuchnutými rukami, povedala, že som asi moc robila v záhrade. Neviem kam by som sa mala obrátiť na vyšetrenie. Nejaké sono, ct...pretože neviem si predstaviť, že by som nastúpila do práce, niekedy sú lepšie dni, niekedy dosť zlé bolesti
Pan doktor,moze sa uzivat antimykoticky liek na nechtovu mykozu spolu s metotrexatom, pri lahko zvysenych pecen.testoch? Uziva aj lagosu.
@mudr_peter_kozub 1
@gabika53
Tak to ma mrzí. Ak ste už u nej boli a Vás odbila (čo je smutné), tak už ostáva len jediná možnosť - skúsiť iného reumatológa ☹
@oxana1212
V oboch prípadoch ide o lieky s možným vedľajším účinkom na pečeň. A boli tie enzýmy zvýšené už pred liečbou alebo až počas nej...? Aké sú aktuálne hodnoty? Akú dávku MTX užíva? Ja túto kombináciu práva kvôli možnej hepatotoxicite nezvyknem voliť. Ak je to možné, tak mykotické nechty preliečujem až počas biologickej liečby.
@mudr_peter_kozub
manzel teraz nema antimykoticku liecbu, kedze uz raz mu robili vysetrenie na plesne na nohach a bolo negativne, uzavreli to ako psoriazu, myslela som to teoreticky, ci by sa dalo nasadit antimykotikum k metotrexatu (tie nechty sa mi stale nepacia a jedno vysetrenie, ako ste spominali, mykozu nevylucuje).
Ku zvyseniu pecen.testov doslo na liecbe MTX v davke 12.5mg, najprv to rajonna reumatologicka neriesila, az v NURCHu, ked zistili, ze zapal.aktivita z postihnutych klbov je nizka, davku mu znizili na 7.5 a nasadili lagosu. Zvysenie bolo lahke, AST a ALT nieco okolo 1.10.
Chcela by som sa este opytat, v akej davke zabera mtx na kozu, kedze manzelovi sa ani na tej vyssej davke (z reumatolog.indikacie) kozne prejavy absolutne nelepsili.
@oxana1212
Úprimne? MTX na kožu tak dobre nezaberá, zaberá skvele skôr na kĺby. Na rozsiahlejšiu psoriázu by ste potrebovali dávky nad 15 mg/týždeň a tie môžu byť v závislosti na hmotnosti už spojené so zvýšeným rizikom niektorých vedľajších účinkov, medzi ktoré patrí aj hepatotoxicita.
Ak to zvýšenie pečeňových testov bolo z MTX, tak by som mu tabletkové antimykotikum určite nepridával. Lagosa je najlepšia voľba. Tie hodnoty AST, ALT naozaj neboli vysoké.
Ak teraz užíva MTX 7.5 mg/týždeň a na kožu mu to vôbec nezaberá (na kĺby asi hej), tak by som určite navrhoval zmenu liečby, ten MTX je z kožného hľadiska úplne zbytočný. Prípadne ak mu táto dávka stačí na kĺby, tak by sa dal k MTX pridať ešte cyklosporín, samozrejme za kontroly pečeňových enzýmov (cyklosporín pôsobí na kožu perfektne a táto kombinácia sa občas zvykne dávať).
@mudr_peter_kozub
U mňa pán doktor. Dobrý deň. Teda možno to nie je psoriáza (ale odber na pleseň nepotvrdil pleseň). začalo to pri gelových nechtoch, oddelilo sa mi nechtové lôžko od nechta a potom nie a nie sa zahojiť. Raz to aj vyrástlo a potom stačil malý náraz postihnutými nechtami (jedná sa len o palce na oboch rukách) a ono sa to otvorí opäť, s tým, že to zabolí, ako keď si odtrhnete necht ďalej.