Ahojte mamicky, chcela by som sa opytat ked je skoro tak tma a slniecka niet, mam zvysny vigantol (mala ma 2 roky) mozem to davat aj 5-rocnemu (2 kvapky do mlieka) a aj malej este alebo radsej nie? Dakujem za odpovede
Dakujem Vam 😊
no nám povedala MUDr.2x po 5, ale v podstate je to to isté🙂
Mam 5,5 r a davam jej vitam d 3-4x tyzdenne jednu kvapkuva davam aj sebe denne 2kv
2 kvapky pre 2rocne dieta a 2 kvapky pre dospeleho? Kto sa zamysli vidi v tom nepomer. Ano lekari tak odporucaju, ale nikdy neskontroluju, ci sa hladina vit.D v krvi zdvihla. Su to zastarale nazory. Poznatky o vitamine D sa poslednu dobu rychlo vyvijaju. Podla novsich nazorov pre udrzanie celkoveho zdravia treba dospelemu (cca 70-80kg) denne 10kvapiek, resp. 5.000IU v zime, dietatu primerane menej podla vahy.
@alienka28 samozrejme že môžeš, veď aj dospeli ho berú...
Ja beriem 28kv raz z týždeň :D
@siska53 lenže pri deťoch je potrebné dávať celý rok, nie? Či tiež len v zime? Mňa by zaujímalo to, či v lete stačí zo slniečka tento vitamín, či ho je dostatok, keď dieťa je tak normálne slnku vystavované :/
@krystofkal ani dospelým u nás nestačí iba v zime, čiže ani dieťaťu. Ale najjednoduchšie je dať si odmerať hladinu Dcka a podľa toho sa zariadiť
@krystofkal do 2r. Stale,neskor len v zime,ale asi zavisi aj od stavu,idealne dat si vysetrit to.
@krystofkal ja dávam 3,5 rocnym 2kvapky denne od jesene do jari... Cez leto nedávam... Majú spravené krvné testy na d vitamín a sú nastavení dobre ako mi bolo povedané tak pokračujeme v zaužívanom... Ale v lete sú dennodenne von cele poobedie... (Bývame v RD so záhradou...) A nenatieram ich opaľovacím krémom... Ani na jar nezačínam kremovat... Postupne pekne zhnednú a ani raz neboli spálení... Natierala som len na dovolenke pri mori... Inak nič... Pokiaľ dieťa natierate poctivo mali by ste dávať decko aj v lete... Darmo dávate nakremovane dieťa na slnko, decko sa nevytvorí...
@siska53 od stavu? To znamená, že by som mala dať najskôr nejaké vyšetrenia urobiť, či ho má malá dostatok a až potom sa rozhodnúť, či nasadím?
@willino1 asi záleží aj koľko je dieťa v lete na slniečku, nie? Tie krvné testy to chodíte nejako opakovane na kontroly aby ste to mali podchytené alebo jak?
@krystofkal moji sú od roka a dvoch mesiacov v kolektíve... a každú chvíľu chorí... takže keď im berú krv sem tam na imunologiu tak im dám vtedy spraviť aj Dečko... inak sa platí ako samoplatca lebo "decko" je indikované len pri podozrení na krivicu a podobne... darmo sú štúdie, že déčko má vplyv na kopec iných vecí ... revízni lekári v ZP majú iný názor...
@krystofkal tak pri detoch v zime by som.nevahala vobec,ale davala, no u dospelych urcite najskor vysetrenie..
Prirodzene @krystofkal, ze zalezi aj od toho kolko su deti v lete na slniecku, ale so slnkom to v lete tiez prehanat nejako netreba. Vsetko s mierou. Preto aj ja som sa rozhodla, ze Vigantol proste budeme davat cely rok, tak aspon budem mat ja klud na dusi, ze bude mat nasa dcerka dost tohto vitaminu 🙂
@willino1 myslíš, že na to, že sú často chorí môže mať aj vplyv, že išli do kolektívu pomerne skoro? To som netušila, že sa to dopláca. Jak to vychádza?
@siska53 mňa najmä detičky zaujímajú, to som chcela vedieť. Pretože to je pre mňa prvoradé 🙂
@babina_33 len jak odhadnúť tú mieru toho chápeš, aj v lete. Asi to tak predsa len bude najlepšie, keď čítam, čo ste mi všetci písali 🙂
@alienka28 ano, ja som sa pytala dr ci mozem davat aj starsim detom (mam 6r, 5r a 2r) a vravela ze cez zimu nech davam vsetkym 2kv..