Vidíte tu znaky autizmu?

1. máj 2022

Ahojte, tak sa tu uz rozbehla tema, ze cim viac o tom citam, tym viac znakov vidim. 🙄 Ujo google nerobi dobre. Napisem vam zopar vlastnosti. Alebo co vacsinou robi

Pozitiva:
#ukazuje prstom na vsetko, co ho zaujima, a co chce aby som mu podala; a kam chce ist;
#na meno reaguje hned, ked nie je zaujaty niecim, ale vtedy ho nevyrusujem
#ked ma nato naladu, je ochotny so mnou aj viac ako 30 minut sediet nad knizkami a ukazovat mi na zvierata/ludi/auta, aby som mu hovorila co je co (on is vyberie knihy a da ich mne alebo hodi na zem, sadne si k nim a poda mi ju) a stlaci na nich prstom aj gombiky;
#dnes si vybral knihu sam, ukazal na mna, ako keby pod, a potom mi v knizke ukazal na gorilu, a pozrel sa na mna, pravdepodobne, bol zvedavy co je to za zvieratko;
#mame taku krabicu, v ktorej su balony, vybral a dal mi ho k mojim ustam, ja som ho naschval skryla, a ukazal na balon, aj ked bol skryty a potom na mna, aby som mu ho nafukala;
#usmieva sa na mna;
#smeje sa;
#je priatelsky;
#je komunikativny
#ocny kontakt ma velmi silny;
#ziada o pozornost, napriklad tym, ze zacne opakovat ako robi rybicka aby sme sa nanho pozreli;
rozumie povelom: daj sem, pod sem, ukaz, daj medvedikovi ochutnat chrumky, atd;
#hraje sa so mnou na kuk (da si ruky na oci) sam od seba (aj takto chce pozornost);
#hraje sa s nami na schovavacku - on nas hlada;
#deticky ma rad, stale ide k nim, ked ich uvidi na ihrisku, a chce sa ich dotknut/pohladkat/alebo len tak sa na nich pozerat z blizka ako sa hraju;
#ak aj sedime v aute, a ukazem mu nieco cez okno - pozrie sa;
#ked vstupime niekde do obchodu/na navsteve - hned ukaze na lampu a potom sa pozrie na mna, aby som ho pochvalila a tesi sa z toho;
#od cudzich sa neboji, ale musim tam byt aj ja, hned sa na mna pozrie, ak ho chcu ini na ruky
#ukazuje prstekom nono;
#zakyve hlavou niekedy na ano;
#opakuje po nas pohyby a zvuky;
#ked pocuje nieco cudne/nove hned sa na mna pozrie. #povie viac slov ako: mama, tata, baba, cica, jej, ham, mnam;
#blaboce vlastym jazykom.
#napodobni rybu, a uz som ako keby pocula aj macku a psa.
#vylezie aj na poschodie po schodoch.
#ked si zuzle hryzatko a je vedla neho macik, tak mu ho dava k ustam.

Negativa:
Hracky:
#napriklad, ak mu ukazem ako treba posuvat auticko, tak sa so mnou hra, posuvame si sebe, ale sam od seba iba zuzle a toci kolesa a skuma ho;
#ked mu ukazem, ze sa kruhy davaju na kuzel, tak to po mne zopakuje; alebo gulicku na gulovu drahu;
#so mnou sa pekne zahraje, ale stale to skonci tym, ze si ich zoberie do ust a potom odhodi.
#ak sa hraje sam, tak vacsinou skuma, zuzle hlavne, bura, robi bordel - takto si zahra aj pol hodinku.
#velakrat sa ale zajra s hrackami, kde su gombiky a vydavaju zvuk
#mava iba ked on chce aj to vacsinou dvoma rukami, robil to aj na povel asi tyzden, teraz uz iba zriedka kedy. #tlieskat netlieska, ale sem tam zabucha hracky o seba, respektive ked ma jednu hracku v ruke tak trepe s nou a + aj druhou rukou ale bez hravky.
#zatial chodi iba s mojou pomocou, ale na par sekund dokaze aj stat sam v priestore.
#nechce nam ani tancovat (mozno sem tam sa pohne ritkou).
#neustale ma hryzie, ked mu idu zuby a potom hlavne vtedy ked je hladny alebo unaveny.

Ja som zo zvedavosti vyplnila aj MCHAT (dotaznik), a za zle body mi zatial vysli 2 a to ze este nechodi sam a ze nehra sa na role alebo nieco take tam bolo. Nesimuluje ako keby telefonoval napriklad.

Uf, vyslo to na dlho trochu. Sorry.

Velmi dakujem.

katariinam
1. máj 2022

Zabudla si uviest vek, ale myslim ze nieco vyše roka.
Je to uplne normalne spravanie Tvojho dietatka v danom veku. 🙂 Tym ze si popisala pozitiva ,vidno ze vsetko ok krasne sa vyvyja. Ak by sa Ti nieco nezdalo, skus sa pytat pediatricky.

autor
1. máj 2022

@katariinam zabudla som ano, ma 13 mesiacov.

vlucifuk
1. máj 2022

Z tých pozitív môj syn v tomto veku polovicu nemal. Nereagoval na meno, neukazoval prstom, mal slabý očný kontakt... Chodiť začal ako 15 mesačný, rozprávať v troch rokoch a do kedy mal plienku, ani nepíšem, lebo budeš gúľať očami. Áno, riešili sme podozrenie na autizmus (asi od 18 mesiacov), po rokoch intervencií mu potvrdený nebol a dnes je z neho šikovný prvák. Po mojich skúsenostiach a tvojom opise by som vôbec nestresovala. Daj mu čas. Držím palce.

lucinika
1. máj 2022

Podľa mňa zbytočne stresujes. Každé dieťa je iné. Prvý syn už v 2 rokoch krásne rozprával, no napríklad nechcel kresliť, sam sa zahral aj polhodinku. Druhá dcéra je jeho úplný opak.

nikaeli
1. máj 2022

normálne zdravé dieťa.. ty chceš, aby v 13.mes. tancoval? moja mala 15, keď začala konečne sama chodiť a zajtra s ňou idem na prijímačky na strednú 🙃

ps - pracujem s deťmi aut.. užívaj si drobca a jeho blízkosť 💙

dominika7990
1. máj 2022

Mamička máš chlapca. Sama by som tomu neverila ale niektorý chlapci dokážu byt strašne ,,spomalený” lenivý vo vývoji. Keďže dcérka bola úplne ine dieťa ako on tak som ho porovnávala s ňou. No uvedomila som si že nemôžem porovnávať. Jednoducho je ina povaha iný charakter iné dieťa. Máš zdravého synčeka nehladaj chyby a nerob si zbytočne starosti. Mám 3r chalama rozprávať ako tak začal až v 2,5r 😂 aj to niekedy poviem že kde boli tie tiché časy 😂 najmladší z rodiny a do pozoru chce dať každého 😂 upratať alebo klasické hranie? Teraz v 3. Rokoch sa začal normálne hrať že nepovazuje za hranie len bordel 😂 pozerať knižku 30 min? To ešte u nás asi ani nebolo 😂 užívaj si ho ❤️ Máš ešte bábätko ❤️ Zuzlanie búchanie hračiek je úplne normálne najme keď idu zuby 🙂

ankare
1. máj 2022

Podľa mňa máš zdravé a šikovné dieťatko! Držte sa!

cosmic_origin
1. máj 2022

Pri 13 mesačnom dieťati sa ešte autizmus na 100% diagnostikovať nedá. V tom, čo som prečítala vidím, že sa dokáže dobre sociálne adaptovať, dokonca aj v jednom bode z negatív som to videla. Aj v takomto veku dokážu byť viditeľné znaky autizmu (väčšinou len pri závažnejších firmách), ale nie sú to tie typické pre autizmus vo veru 4+ rokov, tak ich väčšina ľudí prehliadne.
Celkovo v slovenčine nie je veľa dobrých zdrojov o autizme, nie len v takomto skorom veku, ale celkovo. Taktiež nepochopenie toho ako autizmus funguje (lebo nie je dostatok informácií) je problém. Autizmus nie je o tom ako sa prejavuje (v tom má dosť spoločného s ADHD), ale o tom ako funguje v mozgu daného človeka, na čo dosť často ľudia zabudnú, alebo nepomyslia. Aj preto sa autizmus dá jasnejšie diagnostikovať až vo vyššom veku. (Trochu chaotické, ale snáď sa z toho niečo da pochopiť.) Aj keby mal autizmus, je príliš skoro to riešiť. Neujde mu metaforický vlak ak nebude diagnostikovaný hneď a zaraz, a časom príznaky začnú byť viditeľnejšie, takže v každom prípade je lepšie počkať.

panelacikova
2. máj 2022

preboha. to fakt ideš riešiť autizmus vo veku 13 mesiacov u dieťaťa, podľa ktorého opis sedí na absolútne zdravé dieťa? chceš aby tancoval vo veku 13 mesiacov? a hryzie? uhryzni aj ty jeho a prestane s tým, uvidíš.
ja žasnem, ako niektoré vyhľadávajú zdravotný problém dieťaťa doslova nasilu. keby som takto ja reagovala, keď mala dcéra 13m, tak by zrejme poslali mňa na psychiatriu 🙄
máš zdravé dieťa, nechaj ho, nech sa vyvíja normálne, netlač na pílu, venuj sa mu. a nečítaj žiadne hlúpe tabuľky, čo má dieťa kedy ovládať... jasné, keď má 2 roky, tak musí vedieť chodiť, ale neriaď sa doslova tabuľkami. a poraď sa s pediatrom, predpokladám, že ti tiež odpovie, že dieťa sa javí zdravé (lebo podľa tvojho popisu sa fakt javí absolútne zdravé) a že ak aj máš podozrenie, je potrebné vyčkať minimálne do cca 4.-5. roku.
napokon, keby aj malo prvky takejto poruchy, čo s tým akože teraz urobíš? nič.
ale upokojím ťa úplne vážne, že to, čo popisuješ - aj negatíva - toto deti robia úplne bežne vo veku 13 mesiacov.

andreatytler
2. máj 2022

Myslim ze ani jeden s problemov nie je podozrivy.

#napriklad, ak mu ukazem ako treba posuvat auticko, tak sa so mnou hra, posuvame si sebe, ale sam od seba iba zuzle a toci kolesa a skuma ho;
- Na klasicku hru s autickami (take posuvanie jeden druhemu alebo chodit s autickom po zemi...) je este skoro.

#ked mu ukazem, ze sa kruhy davaju na kuzel, tak to po mne zopakuje; alebo gulicku na gulovu drahu;
- je mozne ze ho tato hra vobec nebavi. Stale nukaj ale nenut. Sleduj jeho zaujmy a nukaj najma to co ho bavi.

#so mnou sa pekne zahraje, ale stale to skonci tym, ze si ich zoberie do ust a potom odhodi.
- Zda sa ze mu idu zuby alebo ho hryzenie ukludnuje.

#ak sa hraje sam, tak vacsinou skuma, zuzle hlavne, bura, robi bordel - takto si zahra aj pol hodinku.
- Skumat ako veci padaju je velmi uzitocn aktivita.

#velakrat sa ale zajra s hrackami, kde su gombiky a vydavaju zvuk
#mava iba ked on chce aj to vacsinou dvoma rukami, robil to aj na povel asi tyzden, teraz uz iba zriedka kedy. #tlieskat netlieska, ale sem tam zabucha hracky o seba, respektive ked ma jednu hracku v ruke tak trepe s nou a + aj druhou rukou ale bez hravky.
- nemusi vediet mavat v tom veku a buchanie hraciek o seba je tiez velmmi uzitocne skumanie sveta. Vela sa tym nauci.

#zatial chodi iba s mojou pomocou, ale na par sekund dokaze aj stat sam v priestore.
- neskusala si fyzioterapeuta? Stvornozkuje? Sedi? Je on frustrovany z toho ze nechodi?

#nechce nam ani tancovat (mozno sem tam sa pohne ritkou).
- tancovat sa neda velmi dobre ak nevie stat🙂. Neboj, ked sa nauci stat, bude aj tancovat.

#neustale ma hryzie, ked mu idu zuby a potom hlavne vtedy ked je hladny alebo unaveny.
- hryzenie je v tom veku velmi bezne. Hryzenie je senzoricka aktivita. Tak male deticky si nedokazu regulovat svoje reakcie na senzoricke vnemy (bolest, hlad, unava, radost, vzrusenie) a ked je tych podnetov privela, tak to hryzenie prichadza automaticky. Je to forma ukludnenia. Nas syn to robil vtedy ked mal privela stimulacie a on na to reagoval ze zahryzol... proste take velke vzrusenie ze sa uz nevedel ovladnut. Napriklad ked sme sa jasili na posteli, alebo ked som ho objala hore bez (naha koza bol pre neho velmi silny stimul). Vtedy stacilo len ubrat na intenzite alebo hru uplne stopnut aby sa ukludnil a do buducna nehrotit hru prilis velmi. Ty uz mas dobre odsledovane co hryzenie spusta a tak sa len treba vyvarovat spustacov hryzenia (ukladat na spanok pri prvych znakoch unavy a mat vzdy nieco po ruke na zahryznutie ked je hladny). Inac chrumkave jedla (chrumky, surove jablko, mrva) su dobre na problemy z hryzenim, lebo ho to jednak bude ukludnovat a jednak mu to bude masirovat dasna kedze mu idu zuby.

selest
2. máj 2022

Vacsinu z pozitiv moj nerobil ani v starsom veku. Podla mna mas zdrave dietatko

makova333
2. máj 2022

Nie, nevidim ani jediny znak autizmu u tvojho dietata. (psych.)

kacena4
2. máj 2022

uplne normalne zdrave dieta. kde tam prosim ta vidis autizmus??

marhulka13
2. máj 2022

Panecku , takto dokonale mať odsledovane dieťa a ešte to mat aj spísané, som ešte ani nevidela. Zbytocne si premotivovana, dieťa nie je stroj, ktoré nastavíš a bude fungovať ako ty chceš. Užívaj si ho, je ešte veľmi malinky

andrejka1974
2. máj 2022

Tak tento chlapec sa vyvíja úplne normálne tam žiadne znaky autizmu nie sú je úplne ok a že všetko zuzle je v tomto veku normalne

jaskolka
2. máj 2022

13 mesacne dieta, ak toto všetko dokáže, čo si opísala (ja by som nemala nervy to všetko tak sledovať nie ze opisovať) je podľa mňa až nad priemer, nie ze autista. Ako si na to došla? Kvôli tomu, že zuzle veci? 🙈Ja som trojročna vraj jedla ešte gumovym hračkam uši a autista nie som.
Mne sa zdá, že teraz už sa od detí chce aby v polroku behali, ročne recitivali Shakespeara a dvojročné asi chodili do školy, alebo co.Az žasnem, keď sa ma pýtajú, či syn už rozpráva a chodí ja nočník. Ma 1,5 roka, takže ani mi nenapadlo, že už by to mal perfektne robiť.
Veď nechať ich byt deťmi, neviem ale ja absolútne neriešim, či malý vie presne 15 slov (vie par, také svoje hatlaniny) a co presne v akom veku robil. Ide svojim tempom.
Autorka, máš úplne zdravé a šikovné dieťa prestan ho tak prehnane pozorovať a teš sa iba z neho

ruza123
2. máj 2022

Prosim Vas zeny,uz naozaj prestante s tym autizmom,ved vy tu opisujete nadpriemerny vyvoj dietata..trosku sebereflexie..ked toto citaju maminy autistov tak sa podla mna chytaju za hlavu..ja autisticke dieta nemam,ale ja som ich vobec takto nesledovala,netusim,kedy ukazovali prstom napr..dcera sa vobec nevedela hrat,vsetko len rozbijala a nicila..dlho nerozpravala..ale mne ani nenapadol autizmus..

autor
2. máj 2022

Zeny, mamicky, velmi pekne vam dakujem, ze ste mi odpisali. Pravdu povediac, viem, ze ten podrobny opis je trochu tu mac, aj som si tu namahu dala, aby som vam co najprodobnejsie ipisala spravanie mojho syna. No, kedze uz aj z chladnicky vybieha o autizme, tak som o nej zacala citat, a samozrejme, ked som si precitala, ze tocia kolesom, pri radosti ako keby lietali, netlieskaju, nedavaju papa, ze hryzie. No konec. 😳

autor
2. máj 2022

@makova333 🙏🏼 Chvala Bohu. Ale to, ze sa nehraje normalne s hrackami, nepostavi na seba kocky, nema zaujem o tlieskanie a leti rucickami pred sebou, ked sa raduje (nie stale)? Nevadi?

autor
2. máj 2022

@marhulka13 ani mi nehovor, kym som to napisala 🤦🏻‍♀️

autor
2. máj 2022

@andreatytler dakujem pekne. Stvornozkuje ano, od konca 9 mesiaca cca, a aj vtedy si sadol sam. Teraz mi chodi praveze okolo nabytku ako drak, a stoji mi kratko v pristore. To buchanie hraciek o seba nie je tak caste, skor ich bucha o podlahu, o skrinu, stol alebo o inu hracku, ktora je na zemi. A nechce tlieskat, proste nezajem. Ako niekedy mi chyti pri tom ruky a tesi sa ztoho, ale ze sam... Nehrozi nejak

autor
2. máj 2022

@ankare ❤️

autor
2. máj 2022

@nikaeli mas krasnu robotu ❤️Ale to, ze sa nehraje normalne s hrackami, nepostavi na seba kocky, nema zaujem o tlieskanie a leti rucickami pred sebou, ked sa raduje (nie stale)? Nevadi?
No a to hryzenie. Strasne. A ze nema absolutne zaujem o tlieskanie, sem tam, mi chyti ruky a tesi sa z toho ze mu tlieksam, ale inak nic. Sam nehrozi

autor
2. máj 2022

@kacena4 gula kolesom, nehraje sa tak ako ma, netlieska, hryzie, leti rukami pred sebou, ked sa tesi ale to nie stale.

kacena4
2. máj 2022

no a?? to nie je prejav autizmu. na to musi byt splnena cela skala priznakov

andreatytler
2. máj 2022

Chodenie mate na velmi dobrej ceste. Uz coskoro zacne chodit bez pomoci. Nevod ho za ruku.

Tlieskanie je foma komunikacie... clovek to nerobi len tak pre zabavu... teda male dieta mozno kym preskuma ze co to je a aky zvuk to vydava a ten pocit ze vie tapnut obe ruky do seba tak tlieska urcity cas, ale velmi rychlo ich to omrzi a vela deti to proste nebavi.
Ludia tlieskaju ked maju radost alebo chcu niekoho povzbudzovat ale aby on s tym zacal musel by vidiet vela prirodzeneho tlieskania v okoli. Ja teda netlieskam skoro vobec. Neviem ako ty.

Buchanie kociek o rozne povrchy je vyskum. Vela sa tym uci. Daj mu na podlahu rozne hrnce, vedra, misky hore dnom a nech po nich bubnuje. Aj vaaresku do ruky a mate o zabavu postarane 😀... neboj neprides o usi, bude ho to bavit par tyzdnov, mozno mesiacov ale je to lekcia na nezaplatenie.

rachel36a
2. máj 2022

Ani jeden znak autizmu...normalne rocne zdrave dieta...

katka533
2. máj 2022

Moj syn ( teraz 7 rocny vysokofunkcny autista) v 13 mesiacoch a to si presne pamatam,lebo zacal chodit cca v 11 a odvtedy len behal... Nereagoval na ludi, ked ho volali, totalna ignoracia okrem nas a nejakych ,co sa mu pacili. Auta total nezaujem, hračky nezaujem,zvieratka alebo plysaky, iba roznofarebne veci, guličky, abeceda a tak. Ziadne tlieskanie, papa, imitacia, nic.

autor
2. máj 2022

@andreatytler no, ani ja nevelmi tlieskam. Ked bol mensi, tak moja mama tlieskala jeho rukami, ale normalne ze ich zafixoval, aby mama s nimi netlieskala. 🤦🏻‍♀️ Nedal jej svoje rucky. 😄 Teraz uz to aspon necha a ked mu tlieskam prred nim, tak mi ruky chyti, a tlieskame spolu.

My v ostrovceku v kuchyni mame iba presne tie veci, ktore si vymenovala, aby sa s nim vedel hrat, gulat, tapkat, hodit, buchat. 😆 Susedia sa podla mna tesia vtedy.

A ako te je s telkou? Pustat nepustat? My ju mame furt vypnutu, sem tam zapnet hudbu, ale skor sme stale spolu, a je u nas ticho. Teda nie uplne, kedze neustale rozpravam, a spievam mu.

autor
2. máj 2022

@rachel36a 🙏🏼🙏🏼🙏🏼❤️