Prosím o pomoc, dcérka odmieta jedlo aj tekutiny. Nechutenstvo trvá dlho. Od 5. mesiaca neprospieva, boli sme už u všetkých dr. Zistili jej alergiu na BKM a vajcia. Ako náhle sme však mlieko vysadili, prestala úplne jesť. Dovtedy zjedla aspoň niečo. Toto bol jej jedálniček, ktorý koľko-toľko akceptovala: jogurt 120 ml, ovocie 120 ml, polievka 150 ml, druhé a olovrant úplne odmietala, ptm sa až navečerala a aj to s nechutenstvom kaša max. 120 ml. Vyhladovanie nepomáha, ani formou hry a ani vonku. Jedáva so starším synom za stolom a aj keď on je, ona odmieta. Väčšinu jedla sme jej museli dávať striekačkou, nič okrem uvedeného nechce. Teraz už neje ani striekačkou. Pevnú stravu rozžuje a vypľuje. Je atopická, trpí zápchou, objavili sa jej kvasinky. Vypije max 500 ml za deň a aj to nasilu. Má 18 mesiacov, 80 cm a 9600 g, je kojená, ale už nemám mlieko. Vytiahne max 80 ml. Užíva peritol, ale nepomáha. Ďakujem za každú radu, som zúfalá, už neviem, čo s ňou.
Vaha ani vyska v tomto veku nerozhoduje nejako extra. Nasa mala sa narodila 4kg a teraz ma skoro rok a vazi len 8800g, cize na rok kedy mala strojnasobit porodnu vahu sa nechyta. Myslim ze vas problem je hlavne psychicky. Dcerke bolo po jedle zle a tazko a teraz hi odmieta. Inak ze zjedla jogurt 120ml je super, nasa ani zdaleka. Mlieko vypije tak 120ml z flase. Mojej sestre sa stalo nieco podobne, mala uplne odmietala cokolvek tuhe, jedla iba mixovane a nakoniec nechcela ani to, lebo ju zapieklo a nevedeka kakat. Skoncili v nemocnici,kde jej zistili,ze ma zuzene crievko a tazko jej to ide von. Dodnes ma velky problemns jedlo,zje maloco,ale uz aspon je aj tuhu stravu. Super ze ju nechavas jest pri synovi, podstatny je aj dobry vzor. Prajem vela trpezlivosti, pomalicky po kuskoch sa to snad zlepsi.
@pribinak problem je v tom, ze nema rada ani jogurt, ani ovocie. Ona to zje nasilu, proste musime davat tak, aby si neuvedomila, ze je a niekedy nezaberie ani to. Skusali sme dat jogurt na veceru, ale odmietla. A ako som pisala, zistili jej alergiu na BKM nedavno, takze jogurty nesmie, len z rastlinnych mliek a to nezje uz duplom
@majka2510 no je to smutne,ale zial aj take deti su,teraz som volala s mamou presne sme sa bavili o segre, lebo nielen neter ale aj synovec je na tom tak,ze jej doktorka povedla,ze kebyze su v nemecku musi zavolat socialku. A to nas doktorka dobre pozna. Maly je vysokansky ale priserne chudy az tak ze sa mu deformuje hrudnik. Sestra samozrejme urazena, ze co ma robit ked nechce jest. Lenze u nich je ten problem, ze sladkosti a cipsy sa vedia zjest. A ked im moja mama nenavari, tak varene poriadne nemaju,navyse aj sestra strasne vybera. A pokial dieta vidi, ze rodicia nemaju poriadne system,tak to potom opakuje. Aj nasej vysla alergia na mlieko,zatiak len hranicna, ale praveze mi doktorka kazala ze jej nemam vsetko mliecne odmietat, ze takym malym detom sa to aj tak zvykne upravit.
@majka2510 A rastlinné mlieka ti úplne odmieta všetky? Skúšala si aj ryžové, ovsené, kokosové, mandlové, sojové? Alebo špeci mlieka pri alergii ako Nutrilon allergy care? Nič z toho nevypije?
Krvný obraz má ok?
@janickacrazy skúšali sme všetky, aj ich tepelne upraviť do kaše. Nechce nič. UM tiež odmieta, aj fľašu
@majka2510 Inak moj 2,5ročný je ešte menej ako to, čo si opísala a tiež má alergiu na kravské mlieko. Napr. dnes o 5 ráno vypil 120ml UM, o 14:00 zjedol 50ml presnídavky a to je všetko zatiaľ, možno ešte večer vypije UM. Je to strašné, ked dieťa takto nepapá. Moj zje aj tuhú stravu, ale veľmi máličko. Ešte by si mohla skúsiť kozie mlieko, aj ked to niektorí lekári veľmi nedoporučujú, ale ak by jej nerobilo zle, tak by sa to dalo.
Jogurt pri bkm? Vyhod vsetko kde je len naznak bkm aj my mame a tuez odmietala papat lebo ju bolelo brusko a spajala si to s papanim davam.pediakid sirup na chut do jedla a tiez nezujeme tak stale pucim a muxujem stale lepsie alo by nemala jest vobec mame dva roky a ledva 10 kileciel niektore deticky su proste take chodime na gastro a mame mlieko ba predpis ak kojis ani ty nesmies nic mliecne vsetko ide do mliekw
My mame tiež problém s jedením, tiez sú chvíle plne zufalstva. Nechce jest od polroka. Ani v najvacsej horucave v lete nevypila ani moje mlieko, ani nic ine a uz vobec prikrm. Anemiu ale uz nemame. Ma 14 mesiacov, 76 cm a 7600 g. Stále skúšam, co by jej zachutilo a nakoniec nieco zje aspon po par lyžičkách. Ked uz nic nechce, tak aspon UM do 120 ml. A este mam odskusane, ze jej chuti jeden druh kase od Nestlé. Tu beriem vsade so sebou, aby nieco zjedla. Tekutiny okrem mlieka 2x denne nevypije. A dnes som prave z lekarne doniesla a vyskusala nutridrink, co nam dali na predpis a chutil. Mozno by aj vasej malej chutil.
@janickacrazy tak to ti nezávidím. Ja som z toho už na dne, nevládzem. Idem sa potrhať, aby som do nej dostala trochu jedla a vody a nič z toho
@majka2510 dá sa kúpiť normálne aj bez predpisu
@janickacrazy a môžem jej ho nasadiť len tak?
@majka2510 jasné, že môžeš, len dávaj pozor na zloženie, niektoré tuším obsahujú aj BKM, ja som tiež kupovala malému, ale veľmi to nepomohlo, ked on nič nechce, ani tie nutridrinky veľmi nechcel
@janickacrazy ďakujem. Vyskúšam určite
ahoj. ak kojis, ako bolo spominane vyssie, ani ty nesmies nic mliecne ani dcerka. a nic znamena nic - mlieko, smotana, jogurty, ale ani nic, co obsahuje napr. susenu srvatku - pozor na pecivo, sladkosti... vzdy treba citat zlozenie vsetkeho, co kupujes. alergolog vie predpisat tie hypoalergenne mlieka, bude to lacnejsie, inak su hrozne drahe. ak dcerke po jedle nebude zle, snad sa to s tym nechutenstvom zlepsi. drzim palce, prezivali sme nieco podobne.
@majka2510 peritol je zas dostupný? Mojej dcérke pomohol ani celý nedoužívala a chuť do jedla prišla. Pri strednej mu dr povedala že peritol už nie je. Ale samé to vekom prechádza, kupujem jej nutridrinky, každý deň má jeden na desiatu k desiate samotnej, to má zväčša ovocie napr. dve jablká a jedno kiwi nakrájané v dózičke. Treba dať aj probiotiká najlepšie v kombinácii s B vitamínmi, napríklad Nutrolin B.
@majka2510 Ahoj,dcérka ako reaguje keď jej dávate jesť,ako sa chová v čase jedla atď,možno by stálo za to ísť k detskému psychologovi,môj syn bol podobne na tom ako 2r a bolo to psychické.A ďalšie vyšetrenia,sono,ORL apod.
@kubkovamama a psycholog pomohol takemu malickemu? Kruti hlavou, odmieta otvorit usta a vzdy ked sa jej opytam, co bude papkat, povie nic
@bashawelle zial nasa UM odmieta, aj flasu
Ahoj, moja staršia bola to isté. Ale my sme mali v tomto veku ani nie 8 kg. Tiež vraj veľmi neprospieva, zistená alergia na bkm a vajcia. Tiež som bola zúfalá, a keď som vylúčila tieto veci, nechcela mi nič jesť. Potom mi niekto povedal, že keby robili testy všetkým deťom, skoro všetkým by to vyšlo. Že z toho vyrastú. Pokiaľ sú neni výsledky v extrémnych hraniciach, mám dávať všetko ako predtým. Aj som dávala. Teraz má 8,5 roka a 21 kg. Nič extra, stále je chudá, ale beriem to tak ako to je. Už som mala dosť tých vyšetrení a strašenia, čo všetko jej môže byť. Pol roka vyšetrení nič neukázalo. Bolo to trápenie jej aj moje. Povedala som si, že pokiaľ aspoň niečo naberie na váhe a nechudne, je to ok. A predstav si, zlepšovalo sa to.
@majka2510 chodili sme v TN nemocnici k psychologicke. Bola tam trauma zo zákroku,keď mu vyberali nosné mandle. Plus cítil tazku situáciu u nás doma a takto to spracovával. Dcérka môže mať aj úplne banálny zážitok,ktorý vníma negatívne a môže sa to prejaviť takto..a mne sa tomu nechcelo veriť. Prešlo to samo,len nenutit a davat kedykoľvek čo chutí. Môj chcel iba chleba. Teraz má 10r a tiež bol zlý zážitok cca v októbri,prestal jest doma aj v škole.Od Vianoc sa to upravilo,pribral 7kg
@kubkovamama ale akými testami to zistila? 🙂
@majka2510 psych.testy mu robili až teraz na jeseň,ale keď bol malinký tak mu dala hračky,kocky,sledovala čo s nimi robí,ako sa hrá,čo pri tom hovorí,hlavne odo mňa veľa zisťovala,napr.situaciu a vzťahy v rodine,ako sa k sebe chovame,atď,všetko ohľadom rodiny.
hm, ak spapa jogurt a ovocie, polievku, tak to nie je az tak malo. ved ked jej chuti jogurt a ovocie, kludne jej to daj aj na veceru. olovrant nemusi mat. moj syn mal obdobie, ked zjedol aj 4 jogurty za den. v ovoci je aj stava, tak to jej prida aj tekutiny.
davat nasilu je zle, skor by som ju vybehala vonku a sla do obchodu a tam jej kupila nieco pit. teraz su uz aj mineralky v malickych flastickach, alebo kupila nejaku dzusikovu flasku a tam dala nieco pit.