Ahojte ženušky, prosím poraďte....moja malá má 4. mesiace (o pár dní 5), a objavil sa nám ekzém pred cca 4 týždňami, najskôr na laktíkoch, teraz má už vyhádzaný celý chrbátik, začali sme prikrmovať, postupne podľa pokynov doktorky, zatiaľ máme za sebou: zemiak, mrkvu, jablko, broskyňu. Používame excipial-krém ale nejako sa to veľmi nezlepšilo (používame ho cca týždeň), dnes sme skúsili imunoglukan - krém a doktorka nám naordinovala fenistil - kvapky. Ako sa vám podarilo ekzému zbaviť? Zbavili ste sa ho úplne? Nezostanú malej jazvy alebo také čosi? Aké sú vaše skúsenosti? (čítala som kadečo, ešte premýšľam nad tým otrubovým kupeľom, modrou indulónou) ďakujem za každú radu.
@20iffka necakat,kozna ihned...Nam to takto podcenila nasa premudrela pediatricka a mala ma tazky atopicky ekzem,je sledovana uz dva roky kazdy mesiac u koznej a totalne obmedzenia v strave,moze mat iba bavlnu 100%na sebe,o financnej stranke ani nehovorim...Takze za mna kozna este v skorom stadiu....
Pýtaj sa ku kožnej nech ti dá radsej teraz nejaké slabé zarábane kremiky ako potom neskôr pri zhoršení hormonálne maste. Obliekaj iba 100% bavlnu a pri príkrmoch vynechaj cviklu, kel, kapustu, petržlen, z ovocia dávaj iba naše + banán.
@20iffka Ako peries malej vecicky? Nas mensi ma teraz tiez ekzem,ale nechcem ist ku koznej.Ta mu da len kortikoidy a bude sa to s nim vliect ako so mnou.Dolezite je stale premastovat, premastovat, premastovat. My mame excipial + kyselinu mliecnu a do kupela Oilatum.Nedavno som citala clanok,ze riziko ekzemu sa znizi az o 50% pokial dietatko od narodenia premastujes vazelinou.
Ahojte. Ja som napr. dnes dostala na koznom zakaz pouzivania excipialu... mne na premastenie pomaha najviac modra indulona a kupel v ovsennom prasku - ten je priam zazracny. Kortikoidovym kremom sa vyhybam aj ked niekedy mam chut sa nimi natriet od hlavy po paty :( mna ekzem "zasiahol" v 35.tich rokoch a strasne lutujem vsetky tie babatka a deticky :(
Nam pomohol od Biodermy Atoderm Intensive a kupele v ovsenych vlockach. Odporucala nam to kozna lekarka.
@xstelinka používam Lovelu a dávam veci ešte raz preprať (bez prášku) aviváž nepoužívam od narodenia, prvé 2 mesiace som ju kupala len v cistej vode potom som trošku do vody dala sprchového gelu sebamed (pár kvapiek) plienky, vlhc. utierky a vsetko máme to iste od narodenia, neviem ci aj vtedy môže byť problém... zvažujem kupu sušičky na prádlo (čítala som u niekoho na MK že pomohlo) malú veľa natieram, predtým som ju natierala mandľovým olejom, teraz keď jej toto našli tak už len tým, čo nám doktorka dala
@drobcek26l s príkrmami len začíname... takže dobré vedieť, dakujem 😉
@20iffka mám 5-ti měsíční neteř a nejdřív se u ní objevila ve dvou měsících po prvním očkování seborea a po každém dalším očkování se to dost zhoršilo až ted naposledy skoro skončila na hospitalizaci na kožním, protože malá to má nejhorší na tváři a stále si to tam rukami drhne a dostala se jí tam infekce, takže musela dostat kortikoidy i s ATB, hned to pomohlo, ale ted po vysazení se to zase rozjelo ☹ jinak nejsem zatížená proti očkování ( moje dcera má normálně všechny ), ale v ČR je jiný očko. kalendář, takže neteř už ve čtvrtém měsíci dostala 3. dávku Hexy, což mi přijde hrozně rychlé, když má dítě takové problémy s ekzémem tak se doporučuje očkování trochu posunout, sestra mě bohužel neposlechla, tak si to odsleduj
@20iffka Ja davam prasok aj avivaz a potom este raz preplach len vodou. Sebamed je tiez dobry,nevysusuje ako ostatne mydla ale top je Oilatum.Dostat v lekarni za cca 8 €,ale je aj na predpis a tam myslim nic neplatis.Dolezite je zistit z coho to ma.Mozno prekonala nejaky infekt.Nas napr. so starsim dr. neposlala ku koznej,ale imunologovi.Tam nam povedali,ze ma oslabenu imunitu a preto sa vyhadzal.Jemu to viacmenej same preslo.Nas mladsi,to je iny pripad.Zato mozem ja.Som tehu a strasne mi vadia pachy,nedokazem ho prebalit ked je pokakany a tak ho davam do vane a sprchujem.Cize sa mu telicko z vody strasne vysusuje.
Ja mam ekzem od malicka.Presla som si roznymi kremikmi a kortikoidmi.Mne napr. pride indulona strasne umela a mastna.Pre dieta co nechodi este do skoly fajn,ale potom katastrofa(ekzem som mala vzdy na rukach a hlavne prstoch) neznasala som ju,s nou zle bez nej este horsie. Este ma napadlo ako casto ju kupes?
@xstelinka tak ja mám alergiu na kravské mlieko, vraj aj to môže byť dôvod ☹ malú som spočiatku kúpala každý druhý deň (cca 2 mesiace) a potom každý deň, ale len pár minút, hlavne riťku a teraz som čítala, že to ekzém môže zhoršiť, tak obmedzujem na každý tretí deň, ona má lakte také (doktorka povedala, že to preto, že je na brušku a šúcha si ich a to tomu napomohlo) a teraz sa to roztiahlo na chrbát a pod krk... tak preto "hysterčím"
@20iffka no moje dcera měla nejdřív seboreu dost dlouho a pak jsem chodila i ke kožní s ekzémem, ale dcera to neměla nijak hrozné, pár suchých míst po těle a jeden větší červený flek na nártu, jasně že nám kožní dala kortikoidy, po kterých to sice zmizelo a potom to zase bylo spátky, takže jsem už ke kožní nechodila, dávala jsem pozor na stravu, na mycí prostředky, mazala jsem to a po druhém roku to zmizlo, ted je pěkně čistá, ani já jsem nepozorovala nějaké výrazné zhoršení po očkování, ale tady na SK jsou větší rozestupy mezi očkováním, neteř měla pár dní po očkování rozpraskanou tvář do krve a hrozně jí to svědí, před tím už to měla celkem pěkné, takže tam je to opravdu jasné
jinak i tot je zajímavé, zkuste si přečíst https://www.modrykonik.cz/kvasinkova-infekce-u-...
Moj syn to ma tiez od 5 mesiacov. Najskor to mal na licku a potom uz vsade. Neskor mu to postupne zmizlo, ale licko ma stale. Treba davat pozor na stravu. Pomaha ovseny kupel to striedam s olejom do kupela Linola feet ten je najlepsi, premasti pokozku. A kremovat olejom a mastickami treba ich striedat. Konopny olej je tiez vyborny na to a kozmetika z toho. Vela stastia 😉
@20iffka veď práve, zo zeleniny to nebude...Skôr lepok, alebo vajíčka.....lebo občas mu dám piškótku, alebo ochutnať aj iné, čo my jeme, lebo keď nás vidí, všetko chce.... alebo ak niečo ja zjem...a prejde to do mliečka, ale to sa mi nezdá, lebo keď bol menší tak sme to nemali.... ja neviem 😥
@katykat ten lepok je dosť možný, ale kto vie... ja som malú kojila len veľmi máličko (nevedela sa prisať a potom na nej robili "experimnety" a aj tak nič nepomohlo, aj som si z mamily volala pani domov, ale mlieko sa mi nevratilo ale vraj sa "stratit" neda... tak ja neviem ) bolo mi to veľmi ľuto, takže je na UM a tak viem, že má stále to isté, preto sa čudujem, že dostala ekzém, a dostala ho ešte pred prvým príkrmom a teraz sa to pri prikrmovaní zhoršilo... takže tak ☹
@katykat tyto projevy můžou zhoršovat i sladké druhy zeleniny a ovoce, jelikož já sama jsem alergik a dcera měla projevy ekzému tak jsem příkrmy zaváděla velmi opatrně, žádné ochutnávání z našeho nehrozilo, lepek jsem zaváděla postupně a v malém množství a později, bílek až okolo jednoho roku tak jak se doporučuje ( piškoty jsou z celých vajec, ale dají se sehnat i bezvaječné a bezlepkové ) a mléčné výrobky taky později a méně, místo mléka jsem dávala rostlinná mléka, takový přísnější režim jsem měla tak do 1,5 roka, po 2 roku se to uvolnilo a dneska skoro ve třech letech jí malá skoro všechno, ale stále se snažím, aby základ byla zdravá a lehká strava, setřenice má dceru s atop. akzémem a i ona byla na stravu přísná a malá je taky pěkně čistá
@katriona1 ja plánujem piecť domáce piškotky ... keďže žijeme zatiaľ pri rodičoch, tak mám pomoc, tak to chcem využiť týmto smerom, aj výzivu mám domácu a teraz zvažujem, či by nebola lepšia kúpená... ja som zatiaľ dávala len zemiak, potom zemiak s mrkvou, jablkovú výživu, snažila som sa ju teraz pár dní vysadiť, či to nemá z toho a dala som broskynovu, ale tu mi malá nechce, tak neviem ani sama ☹ a teraz zemiak varím vo vývare z kurata (teda len kusok masa ale maso jej nedávam, hoci podľa rozpisu od doktorky by sme už mali, ale už sa bojím) ... takže toho veľa nemá... a myslím si, že asi z jablka sa jej to tak zhoršilo, ešte rozmyšlam, či nevymeniť za hrušku, alebo slivku (aj tak má tuhú stolicu, možno by pomohlo) ale je malička, takže sa veľmi bojím všetkého nového... aby som niečo nepokašlala
@katykat dobré je robiť si denník s potravinami čo ješ alebo dávaš jesť 😉 ja osobne si zapisujem vkuse všetko, lebo som pri doktorke mimo potom, keď sa ma pýta na otázky typu "kedy..." ale som z toho dosť mimo, že má malá ekzém ☹ do revu mi je... aj keď viem, že sú aj horšie veci ☹ ale aj tak ma to štve
@20iffka ahoj aj nám sa objavil, malý má 6 mesiacov. Ma ho na líčku a teraz sa objavil aj na brušku. Doktor nám kázal keď je červené sudokrem alebo rybaciu masť a keď sa zmierni začervenanie, tak modrú indulonu. Zdá sa mi to lepšie.