Ahojte, mate niekto skúsenosti s pupočnou herniou? Ako ste sa o to starali? Maly ma ten pupček hrozný, natlačíme doň guľôčku z Gazy prelepime velkym leukoplastom a ked maly zaplace vytlačí gulocku z pupceka vedla. Potrebujem nejaky tip ako to spravit tak aby to tam držalo.
Keď sa mne dávno pradávno narodili dievčatá, bolo normálne v lekárni dostať pupočný obväz. Elastický, so stužkami na zaviazanie. Moja mama vyvarila päťkorunu, zabalila do gázy a v tom obväze sme pritlačili pupček. No a ja som nebola "moderná", akceptovala som jej rady. Ani jedna moja dcéra herniu ani vytlačený pupok nemala.
Možno to ten leukoplast nestačí udržať.
Herniu určite ošetrovať treba!!! Nasa malá ju mala a dr aj na chirurgii nam dal radu že treba 1€ mincu zabaliť do gázy, vtlačili pupok spat, zatlačili mincou a prelepili leukoplastom, pupček sa jej úplne vrátil do normálu do približne dvoch mesiacov.... a viem ze je určite nutne to riešiť pretože mam zas známu, ktorej chlapček to mal, hovorila som jej aby to riešila pravdaže ona bola ľahostajná a maly ma skoro 4 roky a pupok teda otrasný, bude sa mu to dat riešiť uz iba operačne! 😞 takze dobre robis ze to riešiš, naozaj to je treba! A skoc s tym aj za dr, nas hneď oboznámil s rizikami a co robit v prípade ze sa črievko zasekne v tej trhlinke, ze hneď volať záchranku pretože to moze spôsobiť az to najhoršie... držím palce! 🙂
Moj maly to mal a dost zle, boli sme na chirurgii a nakazali nam urobit z gazy gulicku, dat do pupka, na to velky gombik (napr. z kabata) a to prelepit takym sirsim papierovym lekoplastom, tusim najprv x a potom tri pasy vedla seba cez cele brusko z boku na bok. Cely bol polepeny. Mincu neodporucali, kvoli moznej alergii i reakcii, kedze sme mu to menili tusim raz tyzdenne (a bol to strasny rev).
@blabla195 trebalo kupit špeciálny antialergické leukoplast, s nim sme my nemali žiadny problem, a my sme menili denne po kúpaní.... ten leukoplast išiel dole úplne super, nezabechaval ani lepidlo po sebe na kozicke....
A inak ak je problem dat dole leukoplast tak ho treba pred tym riadne namocit do teplej vody a tak ide ľahšie dole 🙂
@verkom robili sme to podla navodu doktorky, navyse on mal fakt prelepene cele brusko a nielen, ze som to namocila aj olejom sme to davali dole a trvalo to. Ona nam ukazala aj aky leukoplast presne mame kupit a denne sme menit nemali. Chvalabohu sa to tusim za 3 mesiace upravilo, napriek tomu, ze prereval vacsiu cast dna aj noci 😂
A on to mal vonku stale, aj ked bol v klude.
@ajush5 určite skús tu mincu.... upraví sa to, tak malým deťom sa rychlo regeneruje celé telo a rany sa hoja rychlo.... bude to fajn.... aj dcérka mala Herniu obrovsku, mávala koliky a vredy sa jej vytvorila, no postupne pri dennej starostlivosti to naozaj ustúpilo az sa to celkom zahojilo. 🙂
@ajush5
my sme s dcerkou - museli k detskemu chirurgovi a ten sa jej o to staral pekne az do vyhojenia. cistil, nieco tam daval a zalepoval s gazou.
nepamatam co (nejaka tycinka) nam kazal kupovat v lekarni, ale sme to kupovali a jemu to davali a on s tym sa jej o to staral.
a my doma sme uz len mali davat pozor, ze ked to zacalo mokvat, tak sme museli dat novu gazu.
trvalo to celkom dlho, pokial sa to vyliecilo.
a ziadne prudke pohyby s bruskom a nozkami, aby to mala pevne.
ale sme radi, ze vsetko dobre dopadlo, lebo nas strasili s plastikou pupka 😳
ako pisala uz blabla195, nam hovorili tiez cistit raz do ttzdna...ale to je blbist, lebo sa nam to zapalili, potim sme istali v nemic.na antibiotikach a cistili sme liehim.takze cistit praviselbe...aj nam povedali v ba, ze staci raz do tyzdna.Teraz idene v aprili na kontrolu, pupcek krasne zahojeny, len troska je vidiet, ale vrab sa to da opetacne spravit alebo nechat tak.u chlapcov vraj netreba s tym nic robit.u dievcat ani, kedze budu niekedy tehitne a pupok bude vacsi, aby to nerobilo v tehotenstve galibu.
@vikinko204 sorry za preklepy
@ajush5 mali sme u oboch, prelepovanie nepomoze, je to vec svalstva, ked zosilnie, vtiahne sa dnu aj sam. Tejping nie je zly, viditelne pomaha, len tie tejpy idu velmi zle dolu. Mladsi mal herniu o velkosti orecha.
Moj nemal pupok zapaleny a hernia sa mu spravila po asi 2 mesiacoch od narodenia, cize uz bol uplne zahojeny. Mal silne koliky a je narocne dieta, fakt vela reval a neverim, ze by sa mu to same stiahlo. Mal to velke ako velky orech ci gastan. Museli sme mu to fakt dobre zalepit, aby to nevytlacil von. Kamoskina dcera to mala tiez, no ona o dost mensie a prelepovala jej to len tak do kriza.
Ak si nie si ista,mradsrj zbehni na detsku chirurgiu.
@vikinko204 kozu o kozu sme lepili tusim po 2 mesiacoch od prelepovania s gombikom, dovtedy by sme to ani neprelepili. Ale pasku sme pouzivali tiez tuto.
Ahoj,aj naša dcérka mala pupočnú herniu. Teraz má 1,5 roka a pupok pekne vtiahnutý. Už v pôrodnici mi povedala lekárka,že mincu jej na to nemám dávať.. naša pediatrická mi odporučila vysterilizovat plastový žetón do nákupného vozíka a prelepit jej to.. no ja som našla veľký gombík a ten som jej prelepovala. Do 2 mesiacov sa pupok vtiahol.
@silvia92 Nam ten gombík vobec neponahal vzdy ho vytlačil nabok tak sme skúsili lepiť koža o kozu a aj ked sme používali tie najjemnejšie papierové leukoplasty zacala malemu mokvat koža a tvorili sa mu ranky. Uz tyzden používame herniovy pas a je to zatial za mna najlepsia pomôcka
@silvia92 ja som to prelepovala každý večer po kúpeli nanovo. Pupcek som zatlačila dovnútra,dala na to gombík a prelepila. Nestalo sa mi,žeby ten gombík posunulo, ani žeby sa urobili nejaké ranky na koži.. u nás to bolo chvalabohu bez ďalších komplikácií.. ale verím,že niektoré bábätká môžu mať aj citlivejšiu, jemnejšiu pokožku.. nepoznám ten pupočny pás, ak s tým majú mamičky dobré skúsenosti,vyskúšaj ten
silvia92 to je fajn,že to tvojej maličkej až tak veľmi nevytrca.. držím palce,aby sa to vtiahlo. V našom prípade som tomu veľmi neverila,veľa ľudí mi hovorilo,že bude potrebný chirurgický zákrok,naozaj to mala škaredé, centimeter kože jej pretrcal von,ale našťastie sa to vtiahlo.
Moj maly mal, neprelepovala som, dr veavela ze same to odide a aj tak bolo...