Psychogénny kašeľ

enigmaenie
6. jan 2023

Ahojte mate niekto skusenosti so psychogennym kaslom ? Po prekonani zapalu priedusiek dcera uz 2 mesiace oddrhava . Vsetky vysetrenia ok , pfiedusky ciste nezaberaju ani antihistaminika . Akonahle zaspi neoddrhne ani raz . Preto je tu pofozrenie na psychogenny kasel ci taky oddrhavaci tik .
Za kazdu radu dakujem

sim_icek
6. jan 2023

@enigmaenie
Ja som zažila trošku niečo iné síce ale skúsim napísať. Nepamätám si síce ako mi to začalo keďže som bola dieťa, či tiež z choroby, ale dlho som mala oddrhávací tik a neskôr keď som začala prežívať obrovský stres a strach to prešlo do strašného kašľu. Prešlo to asi v 20r keď som už nezažívala tie veľké stresy z istých vecí. No keď idem okolo budovy/osôb ktoré mi spôsobovali vtedy ten stres tak sa mi to v ich prítomnosti vráti ten kašel. Celé roky som chodila na rôzne pľúcne vyšetrenia a alergologické. Mala som rôzne inhalatory aj s kortikoidmi a lieky. Tiež mi v spánku nič nebolo
Viem, že je to trocha iná situácia, ale áno je aj takýto kašeľ.
Neviem koľko má dcérka rokov, ale jediné ako som to vedela ja nejak obmedziť bola veľká sebakontrola a keď som cítila to nutkanie si oddrhnúť/zakašľať tak som sa snažila zhlboka dýchať a doslova som si to zakázala. Pokiaľ je to len tik, tak je to o zvyku a vie sa to odnaučiť. Horší je už ten kašel vyvolaný stresom. Samozrejme toto len za seba hovorím,niekto to má možno inak,neviem

elia9
6. jan 2023

Môj syn to máva v rámci tikovej poruchy..on takto "pokašliava" kľudne aj celý mesiac..mal kritické obdobie, že to robil za každým slovom, za každou vetou..na neurológii všetko OK..keď sa mu to objaví, tak ho na to neupozorňujeme, no niekedy to vážne trvá aj mesiac, je to veľmi nepríjemné..potom je niekoľko mesiacov kľud a znovu ho to chytí aj na mesiac..netuším čo je spúšťačom..ak sa to objaví znovu, tak smer psychológ..🤷🤔

jamimo
6. jan 2023

@enigmaenie skúste paradoxnú intenciu. Napr. povedať dcére, alebo nech si ona v mysli povie ak sa ti dá odkašľať, kašli čo ti hrdlo ráči. Paradoxne? Nebude sa jej dať kašľať...

mery34
6. jan 2023

@enigmaenie Dcéra to mala prvýkrat po chorobe asi v 5 rokoch a po 2 mesiacoch to prešlo. Občas sa to znovu zjaví a trvá to max mesiac. Máva aj drobné epizódy stresového kašlu - pred písomkou. Už si to aj sama uvedomuje, že ide o stresový kašlík. Pritom vie, že známky neriešime, ale sama sa dostane do toho stavu. občas aj rozoberáme spolu, že z čoho má obavy - dostane zlú známku a čo sa stane potom - no nič sa nestane, nahlas si to pomenujeme. Ale stane sa ten kašlík aj tak, popri tomto rozhovore je schopná pokašliavat Má 11,5 roka.

snowwhite81
7. jan 2023

Reflux ste vylucili?

enigmaenie
autor
7. jan 2023

@snowwhite81 ano vylucili a ona akonahle zaspi tak nic

elia9
7. jan 2023

@enigmaenie inak presne tak aj môj, akonáhle zaspal tak vždy prestal a celú noc bol pokojný

snowwhite81
7. jan 2023

@enigmaenie dcera ma reflux, kasle vecer ked si lahne, ako ahle zaspi, tiez nic…….

enigmaenie
autor
7. jan 2023

@snowwhite81 len ona to robi nonstop cez den uz ssm tam aj rozpravat sa jej neda po kazdom slove oddrhne

enigmaenie
autor
7. jan 2023

@elia9 a ako to riesis ked ho to chyti . Lebo ja som z toho na nevy uz uplne

snowwhite81
7. jan 2023

@enigmaenie ano, oddrhava cely den ☹️ Ale na jar a v lete, ked bol reflux ok, to nerobila. Zacala to robit opat na jesen, vtedy sa reflux zhorsuje. Ale netvrdim ze je to Vas pripad, len pisem nasu skusenost….

elia9
7. jan 2023

@enigmaenie nepomohlo žiaľ nič, aj ja som z toho bola na nervy, bolo to veľmi nepríjemné..on to dokázal robiť naozaj celý mesiac od rána až do kým nezaspal po každej vete.. hlavné je dieťatko na to neupozorňovať..môj vtedy našťastie nechodil do škôlky, deti by sa mu asi aj smiali😔..po mesiaci to prešlo samo od seba..dobre je dávať detské magnézium každý deň ale hlavne v tom období, kedy nie sú tiky ako prevencia a ešte je dobre dávať Bkomplex..to mu dávam každý deň..

enigmaenie
autor
7. jan 2023

@snowwhite81 dnes sme boli u svagra celu cestu drhla ale ked sa tam hrala nic uplne ticho . Sadli sme do auta a zas ju drhlo

enigmaenie
autor
7. jan 2023

@elia9 dakujem skusim ...... fakt teraz kazda rada draha

eva8
8. jan 2023

Nezistil, že si tým získava pozornosť? A stalo sa to zlozvykom.

enigmaenie
autor
8. jan 2023

@eva8 jej to ostalo po chorobe mala silny zapal priedusiek so zachvatmi kaslu

eva8
8. jan 2023

@enigmaenie prajem, nech jej to čím skôr prejde 🍀

enigmaenie
autor
8. jan 2023

@eva8 dakujem velmi v to dufam

lulululululululu
13. feb 2023

@enigmaenie dobrý, prešli vám to? Riešime asi niečo podobne 😢

alabama0011
13. feb 2023

@enigmaenie ahoj, moja dcera mala to iste, uz som tiez naberala pocit, ze to je psychosomaticke.. po troch mesiacoch patrania sme skoncili s alergiou na mlieko a je pokoj 🤷‍♀️

enigmaenie
autor
14. feb 2023

@lulululululululu ahoj skoncili sme u detskeho psychiatra zaver ze su to tiky tak ako deti zmurkaju ona ma vokalny tik cize oddrhava ....predpisala triapridal psychotikum ja ho nedavam nesuhlasim s takymi liekmi . Chodime na kraniosakralnu terapiu je to lepsie ako to bolo predtym ale nezmyzlo to ....

enigmaenie
autor
14. feb 2023

@alabama0011 zial nie robili testy u imunologicky su to tiky

mayami
14. feb 2023

@enigmaenie mali sme vlani, na jar aj na jeseň, všetky vyšetrenia porobené, príčina žiadna,bolo to dosť nepríjemné, hlavne v škôlke. Na jar to odznelo z ničoho nič po asi piatej chorobe. Na jeseň sme sa toho zbavili rýchlejšie. Na krčnom nám povedali, že to robí zo zvyku, asi to tak aj bolo, aj keď sa dcéra vždy rozkaslala viac keď sa zadychala, pre to jediné som mala pochybnosti, či to nebude nejaký iný problém. Ale ako prišlo tak odišlo, len stále počúvať to, bolo riadne na nervy doma aj v škôlke

veroniq85
14. feb 2023

Ahojte dievcata moj starsi syn 9r. tiez cely december kaslal a odvtedy tak oddrahava (cca 10x za den, v noci nic, a ani ked je niecim zaujaty). Povedala som detskej a dala vymenný listok na ORL ale mam termin az na april. Kedze ma 9r. zacala som mu davat zyrtec (ak by islo o alergiu) ale stalo to uplne nepreslo. Mozem sa prosim opytat ako vysetrenia ste absolvovali kym sa to uzavrelo ako tiky? dakujem Chcem ho este tento tyzden vziat aspon na vyter hrdla.

enigmaenie
autor
14. feb 2023

@veroniq85 ahoj ORL, imunologia, endokrinologia, neurologia a pedopsychiater ......

enigmaenie
autor
14. feb 2023

@veroniq85 a ver ze 10x to je nic moja to robi hadam 500 krat za den minimalne a to ked je zly den stres tak po kazdom slove to je vzdy uz masaker na nervy pre vsetkych pre nu aj pre nas

veroniq85
14. feb 2023

@enigmaenie fuuha a to stihli za dva - tri mesiace vsetkych tychto odbornikov. Mna len na ORL objednali za 2 mesiace. Viem ze na imunolarego sa caka dlho. A na endokrinologiu pochybujem ze mi moja dr. da len tak vymenný listok. Povedala ze mam skusiť najprv ORL a vyluciť alergie. Viem že 10x nie je vela, preto to ani tak nehrotim. Len sa pytam a zistujem aky je prípadný postup.

enigmaenie
autor
14. feb 2023

@veroniq85 naatastie moja svokra robi v nemocnici takze nam vsetko vybavila . Jedine co nam vsak trosku pomohlo je kraniosakralna terapia

elia9
14. feb 2023

@enigmaenie smiem sa opýtať o akú terapiu ide? Môj to teraz našťastie nerobí, ale momentálne sa zajakava, tak som v strehu kedy sa zasa objaví to pokašliavanie..my máme obehané zatiaľ všetko okrem psychológa, to sme nechávali ako poslednú možnosť..

enigmaenie
autor
14. feb 2023

@elia9 kraniosakralna terapia ....doporucujem nam pomohla na stres zo skolky , pocikavanie a nocne mory