Ahojte babeny, mám 1,5 ročnú dcérku, ktorá trpí týmto ochorením. Je tu niekto taký, kto ju tiež má od detstva? Diagnostikovali jej to len prednedávnom, takže veľmi o tomto ochorení neviem. A najmä sa obávam, ako budú iné deti reagovať, že sa jej budú smiať alebo sa s ňou nebudú chcieť hrať. Keďže je to neliecitelne, chcela by som sa dozvedieť, či sa dá nejak obmedziť rozsah lupienky, napr.životosprávou...a či sa vám stalo v určitom období vášho života že by to nebolo vidno a naopak, kedy to bolo vidieť najviac a hlavne ako ste sa s tým vysporiadali. Budem vďačná za vaše skúsenosti a rady.
Ahoj, to mi je luto, ale verim, ze to zvladnete. Moj brasko mal v cca 12 rokoch psoriazu a potom uplne presla. V tom obdobi mal chudatko kvoli istym okolnostiam hrozny stres a to mu ju asi vyvolalo. Ini moji dvaja znami ju maju tiez a tak som googlila, co by pomohlo. Maju vaznu formu, ale na ich tvari to nevidno a nevedela by som, keby to nepovedali. Su v psychickej pohode, vyrovnani (uz dospeli), ale vraj to vie potrapit. Zdrava zivotosprava urcite pomoze zmiernit priebeh, pozri si konkretne potraviny s protizapalovymi ucinkami, treba sa vyhybat cukru a dostatok pohybu. Na zahranicnych forach som vycitala, ze niektorym dost pomohla topicka aplikacia kurkumy (korenina/prirodne farbivo, ktore byva sucastou kari korenia) v podobe pasty (zmiesana s vodou alebo mozno nejakym olejom). Co je ale hlavne, nasla som aj clanok na zahranicnom hodnovernom vedeckom portali o efektivnosti kurkumy a buducnosti terapie topickou (=na kozu) aplikaciou. Prepac, priamu skusenost nemam, ale mam pol kila kurkumy a chcem z nej posunut tym znamym a uvidi sa, nakolko to pomoze. Ak byvas v BA, mozem aj Tebe posunut, inak sa da urcite zohnat aj z e-shopov, ak nie z kamennych obchodov. Zial nemam v bio-kvalite.
A kočky, mohli by ste mi vysvetliť, aký je rozdiel medzi atopickym ekzemom a psoriazou? Totiž ja ani môj muž ani naši rodičia to nemali, jedine moja aj jeho teta. Lenže oni to mali skrz iného ochorenia. A ich deti tiež psoriazu nemaju. Tak mi to príde zvláštne že by ju mala moja dcéra, ja osobne sa priklanam skôr k tomu ekzemu. Momentálne to má rozšírené na zadku a na nohách. Nemá žiadnu alergiu ani nebola doteraz chorá, max.nadchá. Vďaka baby.
Mamičky a skusali ste niekrora san aktiv z Justu Je vo velmi dobry kem na psoriozu Pozrite si www.just.sk Ale musi sa pouzivat pravidelne Nevylieci ale pomoze a zlepši mame to odskusane
@sheila72
je to geneticke alebo autoimunitne ochorenie. ak ho mal niekto v rodine, je pravdepodobne ze sa to zdedi. vie to preskocit aj 2-3 generacie. mozete ju dostat v kazdom veku. Lekari vobec nevedia priciny vzniku, liecia iba nasledky.
Zdrava koza sa vam obnovuje kazdych 28 dni, odumrete bunky stracate ani o tom neviete. pri psoriaze vam koza " ZBLBNE" a proces obnovy sa skrati aj na 4-6 dni, preto sa tvoria tie supiny neprijemne na pohlad. pod suchou vrstvou,kt. opadne zostava prva nova kozicka, kt. je velmi tenka a prekrvena , preto tie cervene flaky. je to zacarovany kruh. Tak ako pri atopickom ekzeme existuju aj u psoriazy horsie alebo lepsie prejavy. u niekoho sa strieda obdobie vysevu, hojenia a kludu,kedy na kozi nie je nic.
Mojmu 6-rocnemu synovy diagnostikovali tuto chorobu pred mesiacom. vyhadzali sa mu na chrbatiku male vyrazky. ja som si myslela ze su to zacinajuce kiahne. po vysetreni koznou lekarkou padlo prve podozrenie na psoriazu, sla som na chirurgiu odobrat vzorku koze ( co mal chudatko na 4 stehy) na histologiu. Vyjadrenie patologa: Najskor ide o vcasne stadium psoriasis vulgaris.
V rodine to nemal nikto, teda po riadnom patrani, nikto o nicom nevedel. ak to mala nejaka prababka uz sa to ani nedozvieme.
Lekarka mi vravela. ze je dobre podchytit to co najskor, mozno to bol nas prvy vysev a viac sa nezopakuje, mozno to budeme riesit po cely zivot. dolezite je nezanedbat liecbu a pravidelne kontroly. Kazdy paciet je individualny, vsetko budeme riesit priebezne podla stavu koze. mame narok raz do roka na liecebny pobyt v Smrdakoch.Teraz mame predpisane dve maste: liecivá- Belosalic a nejaka namiesana z lekarne na premastovanie,nenapisali nazov. pouzivame ich striedavo, kazdy vecer pred spanim. 1 den lieciva mast, 2 den premastujuca. Mozeme skusat aj hocaku alternativnu a bylinkovu liecku, vsetko o com budeme pocut. Kazdy pacient je iny a kazdemu pomoze nieco ine.
Zatial nie je dokazane, aby stav psoriazy zlepsila uprava stavy, alebo nejaka dieta. V zasade plati zdravo sa stravovat, vela zeleniny a ovocia, pobyt na slniecku v lete a morska voda vraj robia zazraky. Stav zhorsuje fajcenie, pitie alkoholu a drogy. co my zatial riesit v siestich rokoch nemusime 😀
U nas uz prvy sok z diagnozy opadol, zivot ide dalej, nakoniec som rada ze je to "iba" psoriaza a nie nieco horsie. Prajem vam vsetko dobre, Zlatica
@huginko02 dobry den, takze po rokoch.... naucili sme sa s tym zit a zžit. Striedali na nam nepravidelne obdobia vysevu a kludu. Napr aj viac ako rok mal pokozku cistu, a potom na 1-2-3 mesiace, kym sme to preliecili mal loziska bud vo vlasoch,za usami, na laktoch, a pod. Vzdy stacilo mat Belosalic a Kerasal mast. Excipial telove mlieko a vitamin kyselinu listovu.s tym, ze pockame, co urobi puberta. Kupelnu liecbu sme zatial nevyuzili , nebola potrebna.
Syn uz ma teraz 13 rokov, puberta zacina, stav sa mu za posledne 3 mesiace zhorsil. No podla lekarky, spustacom mohlo byt aj prekonanie koronavirusu a celkovo stres aj ked navonok nevnimatelny koli pandemii a vsetko s tym spojene.
Teraz pouzivame sprej Enstilar, je super( aj ked obsahuje steroid), no aj tie najhorsie loziska co mal na laktoch su po dvoch tyzdnoch uzivania prec
@huginko02 A belosalic davate kazdy den vecer az do zmiznutia???po tyzdni uzivania nemame na hlavke nic a tak zasa ked prestaneme davat,vrati sa to...nemame nic strasne...ale je to tu.Syn to ako berie??Doktorka nam dala mast Curaderm...poznate ju???pomaha Vam??je na psoriazu a na predpis
Môj manžel má zhruba od 18r.psoriazu,roky používal belosalic, čo je kortikoid. Posledne roky bol v používaní veľmi nedosledny. Ma strednú až ťažšiu formu psoriázy. Min.rok začal s biologickou liečbou. Musel podstúpiť rôzne vyšetrenia, vybrať ešte predtým systémovú liečbu, čo nebola žiadna sranda a musel ju aj ukončiť, nakoľko mal veľmi zle pečeňové testy. Toto všetko je ale potrebné na to aby poisťovňa schválila biologickú liečbu, lebo je veľmi nákladná. 1 injekcia stojí aj 2000 eur. Manžel ale nedoplaca nič. Po 2 injekciach sa mu stav nenormálne zlepšil. Teraz je necelý rok co to berie(dĺžka medzi dávkami sa zvyšuje ale neviem ako je to potom ďalej) a nemá žiadne šupiny. Z tých ložísk mu zostali len fľaky, ktoré postupne miznú. Psoriáza, ale nie je len na kozi ale napadá aj kosti, môže pôsobiť na srdce a pod.
Neviem ako sa rieši u detí ale ľutujem len to, že manžela som k tomu "nedokopala" skôr.
Lieči sa v NR ale sú na Slovensku viaceré špecializované ambulancie na liečbu psoriazy
@zlatkale @huginko02 @janulllka16 Ahojte. Citam uz kadeco, ale sama neviem, cot to mkze byt. Boli sme u 3 lekarov. Jeden sa nevyjadril nijako, len dal nejake maste a tie vobec nezabrali. Druha dr., ze psoriaza a tretia, ze ekzem. Ja naozaj neviem, co to moze byt. Syn to ma na laktoch, kolenach a za kolenami v zahyboch. Svrbi ho to a je nervozny z toho. Vedeli by ste poradit, co to moze byt takto z fotky? Dakujem
@janulllka16 @huginko02 @zlatkale niekedy ma na tych vyrazkach take suche akoby lupinky. Za kolenami uplne zhrubnuta koza 😔
@lucianak nechcem Ti davat falosne nadeje, ale moj frajer to mal od puberty a vyzeralo to inac.mal cervenu kozu a na tom supiny.Lakte, on mal aj chrbat, brucho a hlavne hlava vo vlasoch, na oboci...bol casto preliecovany v nemocnici na koznom.Potom v dospelosti bral nejake lieky viem,ze sa v tom case nemali snazit o dieta kvoli nez.ucinkom...najviac mu pomahalo more.Ale on nebol dosledny v natierani ani strave.Skus este ineho lekara
@huginko02 my sme boli uz aj u jednej homeopatky. Ten.liek co nasadila pomohlol,.ale iba na par tyzdnov. Potom.akoby prestal ucinkovat a vracalo sa to spat. Takto mu nasadila asi 3 lieky, ale zakazdym sa to vratilo. Kozna len.predpisovala kadejake v lekani miesane kremy. Tie nezaberali takmer vobec. Jedine kortikoidy, ale to som.nechcela velmi mu davat. Pomohlo na 3 tyzdne a potom sa to opat objavilo.
@zlatkale ja som uz lekarov viac nevyhladavala a poriesila to homeopatiou... vyzera to omnoho lepsie, aj ked este to nie je uplne ono.
Tiez som koznej vravela, nech odoberie vzorku z koze, tak sa ma pytala, ci mu to ma rezat... 🤦♀️ ved preboha nejako odskriabnut alebo tak nejako, nemusi hned rezat.
A tiez len kremy zarabane v lekarni, maste, kortikoidy predpisovala, drahe kremy a sprchace kupovat.... proste som to vzdala.
@lucianak riešime tiež som zúfalá každý deň sa to mení deň čo deň je to iné. Pred týždňom jej brali biopsiu...toto je uz tretia kožná chvala bohu za nu 🙏🙏 nerozumiem co to môže byť chvíľu to vyzerá ako egzem potom psoriáza a kadeco iné..vo štvrtok ideme do BB bo niejak sa jej to zázračne ukludnuje nechápem....uz ani kortikoid nezabera proste nič.riesime to od jula...nestretli ste sa s niečím podobným?myslim ze viac svetla uz do toho vnesie len výsledok biopsie...
@ludka0610 wau 😔 to vyzera ozaj vselijako. ale podla fotiek akoby to naberalo na sile.
Ja som uz nemala nervy na ziadnych lekarov, lebo nic nezaberalo. Teda okrem kortikoidov, ale to som.davala uplne tenucku vrstvu a max 10 dni, to samozrejme zabralo, ale po 2 tyzdnoch to bolo naspat.
Traja lekari, 3 diagnozy 🤦♀️
Vyhladala som homeopatku a mame pokoj. Ich nezaujima, ci je to psorka, ekzem.... Urcite odporucam podla recenzii, ak maju. Popripade ak ste z kosic , resp. Z vychodu, jednu, ktoru pomohla synovi mozem odporucit.
@sheila72 ahoj.to je dedicna kozna choroba ktora preskakuje generaciu.moja mama to ma.ja to nemam ale moje deti to mohli zdedit.niekedy sa to prejavi az v neskorsom veku.co mozem poradit je vela kremovania s Oilatum kremom a vela slnka.to by malo vyzor lupienky zlepsit.najhorsie to je v zimnom obdobi.