Prvé nepravidelné menštruácie u dievčat

mia37
9. feb 2020

Ahojte. Mam 12ročnú dcérku, ktorá pred troma mesiacmi dostala prvú menštruáciu. Ma ju nepravidelnú. Raz do mesiaca ma 2-3dni špinenie. A tak o cca 10 dní silne krvácanie ktore trvá cca 7dni. Opakuje sa to tretí mesiac. Viem ze tie prve krvácania u dievčat sú rôzne. Ze by sa menstruacia časom mala upravit. Zaujíma ma aké máte skúsenosti? Kedy už podľa vás treba navštíviť gynekológa? S dcérkou som sa už o tom rozprávala ale veľmi sa hanbi a k lekárovi zatiaľ nechce ísť.

gbsgbsxx1
9. feb 2020

Deti mám ešte menšie, ale moja osobná skúsenosť je, že sa mi to upravilo až po pol roku. Mala som menštruáciu presne ako píšeš, špinenie a potom silné krvácanie, niekedy zasa o dva týždne krvácanie...

mia37
autor
9. feb 2020

@gbsgbsxx1 a po pol roku sa ti to samo upravilo?

gbsgbsxx1
9. feb 2020

@mia37 áno, potom už to bolo normálne, zhruba každých 28 dní a trvanie 5 dní, dovtedy som krvácala niekedy aj 10 dní. Veď uvidíš ako ešte niekto poradí. Moja mama to vtedy riešila iba s mojou detskou lekárkou, nie gynekologičkou a tá mala názor, že je to na začiatku OK. Ale plne ťa chápem, ja to určite budem tiež riešiť za pár rokov, čo sa budem báť o moju dcéru 🙂

mia37
autor
9. feb 2020

@gbsgbsxx1 áno ja sa len bojím aby sme niečo nezanedbali. Dosť ju to teraz obmedzuje. Nikde teraz nechodí. Vložku musí často meniť a to nehovorím ze v noci jej stále všetko pretečie. Ja som to také nemala.

danuska24
9. feb 2020

@mia37 mám tiež 12 ročnú , pred cca mesiacom dostala prvý krát, rozprávala som sa so sestričkou od môjho gynekológa , či netreba ísť keď prvý krát dostane, vravela že nie, že jej dcéra ma 16 a tiež nikde nechodia . Ja som sa tiež bála - presne toho aby som niečo nezanedbala, keďže ja sama som v 12 skončila na operacke kvôli krvácaniu .

martinals
9. feb 2020

Ahoj skús počkať a uvidíš ak by sa menštruácia nedala do normálu, zajdi ku gynekológovi. Z mojej skúsenosti skús nájsť skôr gynekologicku než gynekológa. Žena je žena a dcérka by sa nemusela až tak hanbiť.

babababka
9. feb 2020

Moj osobná skúsenosť. Od 12 rokov do 56-ky som mala vždy nepravidelnú,rôznymi intervalmi aj intenzitou.Ako už vyššie písali,treba sa porozprávať s pediatričkou,príp.ak by silné krvácanie trvalo pár mesiacov tak odber na hemoglobín a železo.Držím palce aj tebe aj dcére,nech sa to dá čo najskôr do poriadku.

iriska13
9. feb 2020

@mia37 u mojej sa bohužial nenapravilo, tiež dostala ako 12 ročná a krvácala mesiac vkuse bez prestania...musela som k detskému gyn. chodiť...bolo to strašné tak pre mňa, ako aj pre ňu...mala nerovnováhu v hormonoch a musela potom brať inekcie a dlho brala duphaston...tri roky som tam chodila s nou a potom sa to upravilo....

mia37
autor
9. feb 2020

@danuska24 a prečo ste museli podstúpiť operáciu?

mia37
autor
9. feb 2020

@babababka áno pôjdeme k obvodnej. A požiadam o odbery.

mia37
autor
9. feb 2020

@iriska13 o to mi je ľúto. Mesiac je určite veľa. Ja som už pozerala v našom okolí detské gynekológie a je to veru bieda.

meissa
9. feb 2020

@mia37 Moja dcera mala 11 ked dostala menstruaciu. Presiel rok a stale ju nema celkom pravidelnu. Moja dr. tvrdi, ze netreba chodit, kym nie je problem.

mia37
autor
9. feb 2020

@meissa a máva silné krvácanie? Ci len nepravidelne?

jancejance
9. feb 2020

@mia37 ja keď som bola malá, tak som aj 3tyzdne v kuse silno krvacala, nepomahalimi uz ani caje, citrony.... Napokon mi zistili ze som chudokrvna a uzivala som zelezo a pichali kanavit...a tusim aj ascorutin som uzivala.... Vsetko toto sme riesili s obvodnou lekarkou...

eliska13
9. feb 2020

@mia37 je to v poriadku, ale pozor, aby nebola anemicka z krvacania

mia37
autor
9. feb 2020

@eliska13 áno však toho sa bojím. Pojdeme na odbery.

mia37
autor
9. feb 2020

@jancejance obvodná lekárka? No neviem naša keď niečo mame hneď nás posiela s výmennými lístkami hore dole 🤔

jancejance
9. feb 2020

@mia37 nech vam spravi odbery, ci nie je chudokrvna, ono to nie je sranda tak dlho silno krvácať.... Drzim palce

jana_eyre_2
9. feb 2020

Ja som dostala ako 12, slabucku, nepravidelna bola aj do 15tky, potom bola ako tak pravidelná a tak to mám aj teraz - niekedy príde po 28dnoch, inokedy po 33.. prvý krát som bola u gyn.ako 16r na preventivke (s výnimkou v 13r ale to bolo kvôli vytoku) podľa mňa, ak má také silné krvacanie, treba povedať pediatrovi čo si o tom myslí on..

hettinka
9. feb 2020

@mia37 ja mám dcéru 18-ročnú a u gynekológa ešte nebola. Pýtala som sa svojho, že či v 18 treba a on, že sk nemá problémy, netreba.
Ja som bola prvýkrát ako tehotna v 24 rokoch.
Pokial nemá bolesti, menzes iba začína, určite by som 12-ročne dievčatko neťahala na gynekologiu. Môže z toho mat traumu.
Obvodná nech jej spraví krvný obraz, hormonálny profil a čakaj. Moja dostala menzes v 6. triede a prvý rok to mala všelijako. Aj 2-3 mesiace nič, potom zasa. Potom sa to ustálilo, od tých 13 rokov má pravidelne.

katulienkax
9. feb 2020

@mia37 kúp jej vložky na noc špeciálne - su take dlhé skridelkami . Ja to používam urcite nepretecu

mia37
autor
9. feb 2020

@katulienkax áno také používa a pretiekli jej.

eliska13
9. feb 2020

@mia37 na silné krvácanie je dobrý ascorutin a viac C vitaminu

mia37
autor
9. feb 2020

@eliska13 vitamín C berie 500ku denne, áno počula som ze sa dava ascorutin. Zajtra sa poradím s obvodnou lekárkou.

kitycat
9. feb 2020

Ked ma take silne tak nech si dava aj tampon na noc aj tu nocnu vlozku...Ci na tampony mas strach pomysliet?

mia37
autor
9. feb 2020

@kitycat tampón úplne odmieta

kitycat
9. feb 2020

@mia37 hmmm ale ked jej suska zacne zarastat ochlpenim zmeni nazor..tak ako ja :D Na tampony je asi est eskoro ale ak ma tak silne krvacania tak to treba zvazit casom zase...alebo dat pod seba stare uteraky a igelit v noci :/ Nic moc situacia

meissa
9. feb 2020

@mia37 prve mesiace mala silne, trvali 7-8 dni. To som ju prvy den dva aj doma nechala. Naco sa ma trapit v skole. Uz je to s intenzitou trosku lepsie, ale stale to trva 7-8 dni.

meissa
9. feb 2020

@mia37 a inak ja som jej kupila v zdravotnickych potrebach nohavickove plienky Sko take ako ked starym ludom sa davaju. Pozerala na mna ako puk, ale nakoniec sama povedala, ze super napad, ze sa dobre vyspala a nemusela sa bat ci nepretecie. Lebo to je predsa len este dieta a kruti sa v noci a mali sme aj nehody a musela som vsetko prat este aj potah z madraca.

meissa
9. feb 2020

@meissa tie nohavicky normalne natiahne ako gatky. Znacka Tena.