Problémy po presťahovaní - upchatý nos a problémy s dýchaním

majkalevice
8. jan 2014

Ahojte, chcela by som Vás poprosiť o radu. Pred nedávnom sme sa presťahovali do nového bytu a vtedy to všetko začalo. Mám 7 ročného syna a od tejto doby má neustále upchatý nos a sťažuje sa na problémy s dýchaním. Boli sme aj na rôznych vyšetreniach počnúc obvodnou lekárkou, plúcne vyšetrenia končiac alergológiou no vyšetrenia nič nepreukázali. Neviete v čom môže byť problém? Súvisí to s tým bytom? Môže to byť nejaká alergia?

bosoriak
8. jan 2014

@majkalevice Samozrejme, ze moze. Pozri na potencialne alergeny - vonku burina, vnutri roztoce, prach a najma plesne. Tie su casto zakerne, lebo ich nie je vidiet, staci trochu vlhka stena.
Ale tiez to moze byt len zhoda nahod, mozno stres z noveho prostrenia a vacsia nachylnost na chorobu. Ked vysetrenia nic neukazali, skor by som to brala tak.

majkalevice
autor
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
adeala
8. jan 2014

@majkalevice v akom stave je ten byt? Hlavne kúpeľňa? Pozri aj okolo baráku, či tam nie sú nejaké iné stromy / kere, ktoré predtým pri byte neboli.

adeala
8. jan 2014

@majkalevice a ešte - ako riešite ten upchatý nos?

cikyta
8. jan 2014

@majkalevice My sme sa ani nesťahovali a dcerka od oktobra kašle + upchatý nos. My s mužom už skoro 2 mesiace bolave hrdlá, sople ☹ Myslím, že to bude HLAVNE tým, že nieje zima.....bakterie nevymrzli a tak sa veselo množia a "nevykynožia". Aj v TV to nedávno dávali, čo mi iba potvrdili ☹

majkalevice
autor
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
adeala
8. jan 2014

@majkalevice A ako dlho užíva ten Olynth? Presne takto sa totiž prejavuje "závislosť" na kvapkách/sprejoch do nosa. Viem, o čom hovorím, sama sa jej po každom užívaní musím zbavovať. ☹

petraxy6
8. jan 2014

@majkalevice otázka: nebude to sťahovaním? ako to znášal? tešil sa do nového?

majkalevice
autor
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
majkalevice
autor
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
stanislavao
8. jan 2014

@majkalevice urcite je to tym bytom, kedze ste doteraz problemy nemali. roztoce, prach, plesne, vlhkost, alebo aj sucho napr. bolo by mozno vhodne si zavolat domov nejakeho odbornika, nech prezrie ten byt, ci je ok. popytat sa susedov nad vami, pod vami, vedla vas, ci nemaju podobne potiaze. dobra je cisticka vzduchu s ionizatorom - mame to v byte a neveril by clovek, co vsetko vo vzduchu je, aj ked sa pravidelne upratuje a riadne cisti vsetko. a urcite spreje do nosa nie su vhodne na dlhodobe pouzivanie, ale treba najst pricinu problemu a riesit to. vela stastia.

adeala
8. jan 2014

@majkalevice jasné, to ja len dávam ďalšie možnosti. 🙂 Inak Olynth sa má užívať max. 1 týždeň - dostaneš sa z toho napr. návštevou ORL - tam mi predpísali iný sprej do nosa a po pár dňoch už som žiaden nepotrebovala alebo kúp Sinupret, ten mi tiež veľmi pomáha a ak ešte užívate Olynth, tak počkaj tak 2-3 dni, vtedy ho užívajte na noc, aby mohol dýchať a potom by mal stačiť ten Quixx.

kolinia
8. jan 2014

@majkalevice suchy vzduch v byte, ja som to tiez mavala, ked sme sa prestahovali do domu, vsetko je ok, nam vtedy ani zvlhcovac nepomahal, moznoze treba nejaky kvalitny, tazko povedat. A ten olynth nie je dobry, ja pouzivam len vincentky aj pre malu aj pre mna, tiez som ho uzivala naposledy, ked som mala silnu nadchu, no tak mi navrela sliznica, ze som nemohla vobec dychat, jednoducho som ho vydadila, aj ked som 2 noci dobre nespala a odvtedy uz len vincentka, ked som chora, zabera, skus aj synovi, moja mala ma sice len 2 roky, no je to super - o 2-3 dni je sopel fuč, ale ona ma dost dobru imunitu zatial - klop, klop a to chodi aj do skolky obcas.

doty1
8. jan 2014

Skoro všetky kvapky do nosa, ktoré ti predajú bežne v lekárni na nádchu sa majú užívať maximálne 7 dní.

Moja priateľka mala podobné problémy. Dostali sa na vyšetrenia do Smokovca, tam chlapcovi zistili slabý reflux, ktorý vyvolával kašeľ. Doma ich čakala riadna oprava kuchyne, keďže v rohoch našli rozsiahlu pleseň. Plus kvalitná čistička vzduchu, resp. zvlhčovač, hlavne ak je byt suchý, alebo prekúrený.

alenockap
8. jan 2014

može to byť aj z novej omietky na stenách, ja som to mala kus.

demo
8. jan 2014

@majkalevice asi mate cerstvo vymalovane, bude to od toho. a prejde to 🙂, len treba vela vetrat.

ichbinich
8. jan 2014

Ako pisu ostatne, moze to mat dve uplne odlisne priciny: Bud prilis vysoka vlhkost vzduchu a pripadne pliesne, alebo naopak aj prilis nizka vlhkost vzduchu. Kup hygrometer, idelana vlkhost vzduchu je medzi 40-60%, pricom to su horna a dolna hranica. V jednom pripade pomoze vetrat, v druhom kupit zvlhcovac 😉
Predpokladam, ze pred prestahovanim ste mali "hole steny", tak by nejake pliesne bolo vidno, ale casto su niekde aj pod podlahami. Co dufam, ze nie je tvoj pripad, lebo to je na kompletnu sanaciu.

barborax27
8. jan 2014

môže byť, že je to tým novým priestorom, možno maľovanie alebo alergia na plesne v byte. aj u nás bol podobný problém a priateľka povedala, že to môžu byť rôzne plesne a ani o tom nevieme kde všade môžu byť, ked som jej hovorila že všetko riadne vydrhnem vydezinfikujem tak ma vysmiala. Aj ona si myslela, že je to tak a aj čističku vzduchu používala a nič, tak ked bola u doktora alergiológa ten jej poradil dezinfekciu ozónom, že ten sa dostane všade a všetko zničí, on sam má s tým skúsenosť. Zistila, že sa to bežne používa na dezinfikovanie klimatizácie v aute od plesní. A našla nejakú neziskovku čo to robí aj v bytoch a vyskúšala a bola riadne prekvapená výsledkom, žiadne pachy, svieži vzduch... nejaká čistička vzduchu je absolutne nič. Ale neviem presne aká to je neziskovka. treba len na internete pohľadať. Asi sa aj ja dám nahovoriť na dezinfekciu ozonom, ked to tak priateľka pochvaľuje.

majkalevice
autor
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
majkalevice
autor
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
majkalevice
autor
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
majkalevice
autor
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
demo
8. jan 2014

@majkalevice problem s cerstvou malovkou trva aj niekolko mesiacov. Vlete, ked budete mat viac otvorene ako zatvorene sa to upravi. Mam s tym bohate skusenosti. Niekomu to nevadi niekomu velmi. Suchy nos, upchaty nos, chrasty a aj krv z nosa.

majusqa77
8. jan 2014

skus merac vlhkosti. a potom pripadne kupit bud zvlhcovac, alebo odvhlcovac..

barborax27
8. jan 2014

no ten doktor povedal, že ozon sa dostane všade aj do matracov a všade dokonca aj do omietky a zničí pleseň do hlbky a nie len pleseň a je oveľa účinnejší ako chlor, tak mi to piateľka povedala, teraz som pozerala na nete niečo o ozone tak som prekvapená, že sa používa aj na dezinfekciu vody ktorú pijeme z vodovodu a aj na plavárňach sa bazény dezinfikujú no tak toto som vôbec nevedela. Zistím od priatelky aká je to neziskovka a dam vedieť. Som aj ja zvedavá na výsledok u nás doma, ked sa to tak všade používa a ja som o tom ešte nikdy nepočula a že vodu z vodovodu pijem a aj tam sa to používa, tak som z toho normálne zaskočená. A že sa takto priestory dezinfikujú aj pre alergikov, že žiadne chemické látky sa nepoužívajú, len generátor ozonu zo vzduchu vytvorí ozon a on sa potom sám rozpadne, to mám všetko z internetu, veelmi zaujímavé, až sa čudujem prečo sa toľko chémie používa na dezinfekciu. 🙂 tak som dúfam trochu pomohla takýmito info

barborax27
8. jan 2014

niečo som na šla na nete dezinfekciaozonom.estranky.sk ale neviem tú neziskovku

majkalevice
autor
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ichbinich
9. jan 2014

@majkalevice:
Tie pripadne domace zvierata podla mna problem nebudu. Lebo vsak urcite si vsetko umyla a upratala, takze nejake chlpy si odstranila. Ak by mal taku silnu alergiu, ze by reagoval aj na minimalne mnozstvo, to by sa prejavovalo aj inde, ak by bol v styku so zvieratami, aj nepriamom.
Jedno je opitcke odstranenie plesne a druhe je jej naozajstne znicenie. Savo/chlor sice zabijaju aj plesne, ale nie vsetky a nezarucia, ze sa plesne zase nevratia, ak budu mat vhodne podmienky. Existuju odstranovace plesni, napr. v Baumaxe, niekolko druhov, aj bez chloru. My sme mali problem s plesnou v jednej izbe, minuli sme nielkolko flasiek toho odstranovaca, manzel odstranil omietku, dal novu, a na novo sme vymalovali, pricom sme do farby pridali protiplesnovu prisadu. Zvysili sme teplotu v tej izbe a pridali nutene vetranie - male ventilatory, ktore fukaju na tie miesta, kde ta plesen bola. Nie je to prave pekna dekoracia, ale plesen sa nastastie nevratila...
Teoreticky je mozne, ze pod tym linoleom nieco rastie... Casto byvaju "studene mosty" v okoli okien alebo v rohoch miestnosti. Tie treba zvlast sledovat. Ak sa da, skus nadvihnut kusok toho linolea niekde v takom podozrivom kute.
Ale ako prve by som ti odporucala ten merac vlhkosti - hygrometer, aby si vedela, ci je problem v prilis vysokej alebo nizkej vlhkosti. Taky obycajny digitalny by mal stat par euro. Analogovy ma konsky vlas, ale ten je dost velky. My mame maly digitalny, stal myslim 6-7€. Casto byvaju kombinovane digitalne hodiny s budikmi a teplomerom a hygrometrom, ale tie su potom drahsie.
Ta dezifenkcia ozonom znie dobre, ale nemam s tym ziadnu skusenost. Otazka je tiez, ako dlho to vydrzi...
Okna sa zarosuju aj mne, nenavidim to, kazde rano stahovat stierkou vodu z okna... Ale uz iba asi 2-3 mesiace, ked bude jar a potom bude dobre 🙄

winka99
9. jan 2014

@majkalevice robili mu testy na alergologii? lebo ak by bol na nieco alergicky, tak by sa to ukazalo
my mame so synom taky isty problem, akurat ze unho ten upchaty nos, sopel a obcas kasel trva uz od augusta, boli sme po vysetreniach a alergologicke testy ukazali ze je alergicky na plesen....doma nemame plesen, aspon nie viditelnu, len trocha v kupelni sa robi na silikone okolo sprchy a umyvadla, co odstranujeme savom, takze ak mam verit tym alergo vysetreniam bude to z vonku ( opadane listie hnije, plesnivie)
teraz je to trocha lepsie, ale i tak nieje den kedy si nefuka nos...uvidim ako to bude dajek, ale uvazujem ze mu dam urobit vysetrenie na imunitu
vobec to nemusi suvisiet s bytom u vas a ako pisem alergia na plesen, ci zvierata by sa mala na testoch ukazat

barborax27
9. jan 2014

@majkalevice
už viem tú neziskovku čo robí dezinfekciu ozónom, pošlem to len tebe aby som tu nerobila nejakú reklamu aj ked je to neziskovka