Prevoz bábätka, ktoré bolo dlhšie bez kyslíka

vieruska28
2. máj 2015

Ahojte, prosím vás, máte niekto skúsenosti s tým, že museli bábätko previezť z Trenčína do Bratislavy, lebo pri pôrode bol dlhšie bez kyslíka?ďakujem....

adamsimon
2. máj 2015

Ahoj, mám dvoch synov, starší má 2,5 roka a mladší len 1 mesiac.
Staršieho syna som mala prirodzeným pôrodom - bolo to strašné...š
Mladšieho syna som mala cisárskym pôrodom - ani som nevedela, že som rodila...
Starší syn /2,5 roka/ mi pri pôrode prestal dýchať a museli ho oživovať kyslíkom, preto som sa rozhodla pre druhý pôrod cisársky...
So starším synom som musela dlho chodiť k neurologičke, či sa mu nepoškodil mozog...
Začal chodiť až v 15 mesiacoch a až teraz začína rozprávať ako 2,5 ročný...
Našťastie mozog sa mu nepoškodil, len mu všetko trvalo trochu dlhšie ako iným deťom aj chodenie aj rozprávanie - ale potom to všetko dobehol, je to krásny chlapček...
Uvidíš, všetko bude v poriadku, len budeš musieť chodiť k neurologičke, preventívne, je to podľa zákona, keď bábo potrebovalo kyslík pri pôrode, možno aj na cvičenie a hlavne sa mu treba veľa venovať...
Držím palce a keď sa náhodou rozhodneš ešte pre jedno bábo, choď
cisárskym - nedá sa to porovnať, žiadne bolesti ani predtým, potom len trochu...
Ešte raz držím palčeky, aby všetko dobre dopadlo...

vieruska28
autor
2. máj 2015

ďakujem pekne, to sa nestalo mne, ale švagrinej, dnes v noci rodila v Trenčíne, už 10 dní prenášala, jej gynekologička ju poslala aj na predoperčné vyšetrenie,že pôjde cisárskym, lebo malý nebol vôbec otočený, ani sa neotvárala.ale v TN jej hned povedala, že bude rodiť prirodzeným spôsobom.Pritom ona je chudučká, bábo malo 4 kg, takže ho nemohla vytlačiť, že po pôrode ani neplakal, ani nedýchal.previezli ho do Bratislavy, má poškodený mozoček, zatiaľ nevedia ako veľmi, ale že niečo s motorikou.pritom zdravý chlapčekAle že TN je tým známe, že oni pomaly všetko rodia len prirodzene, ale že pritom riskujú, to ich asi nezaujíma...

veronka
2. máj 2015

@vieruska28 mala ist radsej do PB, tu vzdy uprednostnia cisarsky ako by mali riskovat, v trencine su proti cisarskym, ten volia az v poslednom rade

vieruska28
autor
2. máj 2015

presne aj toto sme rozoberali ešte pred pôrodom, aby išla radšej do PB, ale vybrala si TN, len dúfam že si to teraz nebude vyčítať, lebo že je psychicky na tom dosť zle.ale švagor bol pri pôrode, povedal že to bolo hrozné, ani oni už nevedeli, čo s nou robiť, neviem na čo čakali, asi iba na to, že si zase zapíšu čiarku do štatistiky, že další prirodzený pôrod, ale že nechcem povedať že zničia ale chápeš zmenia život celej rodine.my už len musíme veriť, že to to nebude moc vážne poškodenie

jlp
2. máj 2015

Och drzim palce, aby to bolo vsetko v pohode.

erinkamaminka
2. máj 2015

@vieruska28 toto je strasne co tu citam... prajem vela sil...len radim si tieto veci premysliet dopredu lebo to moze katastrofalne dopadnut
ja mam obidvoch synov cisarskym, pri mne nastastie necakali a chlapci su zdravi obaja...
pritom prvy syn bol rodeny v BA - ale dusil sa pri porode tak cisarsky
a pri druhom som mala odumretu placentu - porodeny bol v Lucenci.

laduska79
2. máj 2015

Zial, musi sa teraz pripravit na tazky boj, hlavne kvoli dietatku... Kamoska dopadla rovnako, ibaze v inom kraji a v inej nemocnici... Dieta previezli do BB, pretoze sa pridusilo pri porode a bolo dlho bez kyslika. Uviedli ju do umeleho spanku, znizili jej telesnu teplotu - vraj sa poskodeny mozog u dietatka vie este pri tom ciastocne zregenerovat... .ale... mala je take krasne dieta a ked vidim tie malinke a pomale krocky, ktorymi postupuju hlavne vdaka vojtovym cviceniam a kupelom.... je mi do placu. Takto prevratili naruby zivot nielen rodicom ale hlavne tomu dietatku./ teraz cakaju ci je postih len telesny, alebo aj mentalny.... /
Je to velmi nezodpovedne od lekarov, a hlavne ma mrzi, ze nemaju nikdy zato postihy a tieto dietky aspon nejake kompenzacie zo strany nemocnic... tvaria sa, akoby sa ich to vobec netykalo.
Bojovat s nemocnicou o ospravdlnenie, kompenzaciu atd je boj s veternymi mlynmi. Na Slovensku takto poskodene deti pri porode nikdy nicim neodskodnili, nepoznam nikoho. 😢

dionyzka
2. máj 2015

@vieruska28 ... musite si povedat, ze vsetko dobre dopadne. Nech si svagrina nic nevycita, ved urobila vsetko co mohla. Ono vies, mozno by nejaky problem bol aj pri cisarskom a zasa by si vycitala, preco nesla prirodzene - toto nikto nevie.
Mne ale nesedi to, ze ked je babatko otocne zle, uz je to ina situacia. Ked je to este i chlapcek, pri pridzenom porode sa mozu poskodit semeniky, takze treba babatko otocit v brusku alebo teda ten cisarsky.
Ked malinky nedychal, musel mat zle ozvy plodu uz davno predtym. A dalsia vec, cisarsky sa da spravit vzdy i pri rozbehnutom porode - mozno by nemala horizontalny rez, ale vertikalny. Tak ja teda neviem, nie sme lekari, ale pozerat sa na nu a nevediet co robit - to by sa stal nemalo.
... v kazdom pripade, nech si nic nevycita - verme, ze malinky bude v poriadku, musi, anjelik malinky!

girlie_konik
2. máj 2015

@vieruska28 Drzim silno palce,aby to nebolo velmi zavazne a maly sa z toho dostal

vieruska28
autor
2. máj 2015

Baby ďakujem pekne za povzbudenie, je to fakt strašné ako sa všetko môže rýchlo zmeniť, tešíš sa na to niekoľko mesiacov a všetko sa zmení, ale stále dúfame, že to nebude až také zlé.Ale ešte viac to žerie, ked vieš že to mohlo byť úplne inak, keby sa doktor alebo doktorka neviem kto tam bol rozhodli inak, proste ked videli že je to chlapec že je veľký že má 4 kilá, že neni otočený tak prečo riskovať preboha, aj tú mamičku prečo nechajú vytrápiť úplne do konca, to im vôbec ani nezáleží na tom ako to dopadne?

mircalla
2. máj 2015

@laduska79 Je to zial pravdive,co si napisala. Je to nehorazna nezodpovednost, u nas na slovensku sa snad nepoucia
ja som preto volila kramare a nie antolsku,kde tlacia na prirodzeny porod za kazdu cenu
@vieruska28 Budem verit, ze to nebude vazne. daj prosim vediet

vieruska28
autor
2. máj 2015

presne tak, prečo to robia, ked vedia, čo sa všetko môže stať.toto sú uplné nervy a zúfalstvo.
aj my veríme, že to nebude také zlé, chudáčik maličký, ked si ho predstavím takého maličkého tam daleko na nejakých prístrojoch.....strašné.
Baby držte palce, zajtra Vám dám vedieť, ked budeme vedieť niečo nové.

vieruska28
autor
2. máj 2015

ďakujem za srdiečko....

mircalla
2. máj 2015

@vieruska28 velmi drzim palce, normalne mi do placu prislo, ked som to citala....daj vediet

vieruska28
autor
2. máj 2015

Aj my plačeme od rána, ale stále veríme....ďakujem

ena70
2. máj 2015

@vieruska28 je mi velmi luto tvojej svagrinej, ale ja mozem potvrdit ze tieto svine trencianske, tito masiari, hnusoby hnusne vychcane, uplatkarske, chcu len takto odrodit deti. ja som tak rodila moje dieta pred 12 rokmi, tiez bol priduseny, ale zrejme len kratko, lebo som ho nemohla vytlacit, tiez mal 4kg proste chalan ako buk, 52cm, pocas porodu mi davali kyslik, dychala som jak blazon a nemohla ho vytlacit. pritom mi nepichli nic co by mi pomohlo...a viem ze sa to da... odvtedy som uz rodit nikam a nikdy nesla, lebo doteraz mam následky ja. Nastastie maly je zdravy, nic sa mu nestalo. Ale rodit v TN uz NIKDY V ZIVOTE. odporucam vsetkym zenam aby sa trencianskej porodnici vyhybali oblukom. su to masiari a nechaju zenu sa vytrapit. navyse ked je zena drobnejsia a uzsia, tym horsie pre nu. radsej bezte do Ilavy alebo PB, ale Trencin prosim vas NIE!!

liz_lemon
2. máj 2015

@adamsimon chodenie v 15.mesiaci je uplne bezne, moj syn zacal chodit ako 16-mesacny, do 1,5 roka je to v poriadku

ena70
2. máj 2015

@vieruska28 ja som sa trapila s malym cely den....oni proste nechaju takto zenu trapit sa....su tym bohuzial znamy...ja ked som tam sla, tak som to nevedela lebo nie som domaca....kebyze som domaca a viem to tak ako viem o tom teraz, tak sa TN porodnici vyhnem velkym oblukom.... oni chcu prirodzeny porod za kazdu cenu....co z toho maju neviem, ale maju takto na svedomi uz vela skazených zivotov....drzim palce nech daju drobceka nejako do poriadku...kamoske sa zas narodila predcasne dcerka, motorika je opozdena, ale riadnym cvicenim a poctivym to pomaly dobiehaju...

petrusska6
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
jaruska8
3. máj 2015

Držím palčeky, vidíte a na NZ zase nadávajú, že skoro 50% pôrodov končí sekciou. Tak si vyberte...

adamsimon
3. máj 2015

@jaruska8
NZ sú super a sekcia tiež, ja som nemala ani po sekcii veľké bolesti, ako keby som mala menštruáciu, žiadne silné bolesti, hneď som si sadla, žiadne točenie hlavy, žiadne bolesti, hneď som išla na toaletu...
Neviem, aké máš ty skúsenosti, ale ja som mala prvý pôrod prirodzený a strašný, malý mi nedýchal, tiež ho museli oživovať kyslíkom, pritom druhý cisársky bol oveľa lepší...

alby2014
3. máj 2015

Teraz by som chcela , aby sa tu ozvala nejaka dula a vsetky, tie zeny, co tvrdia, ze prirodzeny porod a len prirodzeny porod, ziaden cisarak, ziadne oxytocin na pomoc nic.... Ja, ked pocujem slovo prirodzeny porod tak sami uz noz vo vrecku otvara...doslova. Tak rodme ako nasa prababky aj s tou detskou umrtnostou a problemami.

Mam v rodine pripad s poskodenim mozgu ( sesterka). Nikdy nebola uplne ok, ale je uz dospela a podla moznosti samostatna a to bolo v 80tych rokoch, takze ani nerehabilitovali ani nic, neboli moznosti ako dnes. Teba vela verit, taky maly mozocek, dokaze preberat jednotlive funcie za poskodene casti etc... vela sily zelam.

jaruska8
3. máj 2015

@adamsimon
@alby2014 Ja som mala dva cisárske. Za mňa v pohode.
A prirodzený pôrod? Fajn, no nie za každú cenu, neviem kde som čítala, že na Cypre (?) rodí 90% žien cisárskym a nemajú tam detičky postihnuté... Na zamyslenie...
Toto všetko sa zle číta a je mi do plaču. Nechať rodiť útlu ženu 4 kg dieťa panvovým koncom, keď už boli frajeri, tak mali dieťa otočiť v bruchu, do prdele. 😒😒😒😒
Ach, nehovoriac o tom, že ešte aj neonatológiu majú mizernú, keď ho museli previezť do BA...

adamsimon
3. máj 2015

@jaruska8
Máš pravdu, cisársky bol v pohode. Prvý syn mi tiež nedýchal a bolo strašné vidieť, ako ho oživujú... Druhý syn bol cisárskym. Ak sa raz s manželom rozhodneme pre tretie dieťa, určite cisárskym... Našťastie prvého syna zakrátko oživili, nenastalo žiadne poškodenie mozgu, teraz má 2,5 roka a je to krásny chlapček, len mu trošku dlhšie trvalo chodenie a rozprávanie, ale už dobehol ostatné detičky....

milek
3. máj 2015

@vieruska28 My sme toto iste prezivali pred dvoma rokmi bolo to hrozne ,osobne prajem vela sil a je mi zle z trencanskej porodnice , akosi sa im to tam casto stava ale hlavne ze su na predu tabuliek 😠

zuju2
3. máj 2015

Najhoršie je, že počas deviatych mesiacov je všetko o.k. Človek čaká zdravé dieťatko, teší sa a doktori, čo majú byť najlepší odborníci mu dokafrú zdravie. Byť mužom, dám na nich trestné oznámenie. Len aby sa malý z toho dostal bez ujmy, chúďatko malé a aj tí rodičia. Držím palce, nech to dobre dopadne.

jaruska8
3. máj 2015

@milek Kamoškina sestra si ju dobrovoľne vybrala. Ešteže je všetko OK.😕

milek
3. máj 2015

@jaruska8 Ja som tam tiež rodila malého a naštastie bolo všetko ok a porod prebehol na 1 ale pri sesternicinej malej tam lekár totálne zlihal a malo to fatálne následky ☹ ☹

mircalla
3. máj 2015

No stale sem nakukam, ci vieriska nedala nejaku novu (velmi dufam, ze pozitivnu) spravu...ja som na toto musela vcera mysliet cely den

vieruska28
autor
4. máj 2015

Ahojte baby, takže malý je napojený na nejaký prístroj a asi až vo štvrtok sa uvidí čo a ako.ale tá lekárka z Bratislavy je veľmi milá, že ona to vidí pozitívne, už sa mu aj tlak zvýšil, mal ho veľmi nizky a že je to živé bábätko a všetci veríme že sa z toho dostane a nebude to mať nejaké vážnejšie následky.Všetci sa modlíme, aby to zvládol.Všetkým ďakujem za podporu.Ked budem vedieť niečo nové, dám vám vedieť ....