Ahojte mamičky ktoré máte dom dieťa s autizmom. Chcem sa opýtať aké boli prvé varovné príznaky a v akom veku dieťatka vám autizmus potvrdili. Mám synčeka ktorý je narodený predčasne v 32 TT. momentálne má 28 mesiacova jeho slovná zásoba je strašné mala. Povie apo(auto) ape(autobus) havhav(auto) mňau(mačka) bee (ovečka) baba(balón) keď niečo chce ukáže prstom alebo nás dovedie kam potrebuje. s deťmi nemá problém ale skôr sa len múka ako sa hrajú vyzerá akoby sa hambil.Vie ukázať časti tela ukáže kde je taktik a na seba len keď sa vidí v zrkadle. Mám pocit že očný kontakt je slabý a nereaguje ani na meno a niekedy ani na požiadavky ktoré na neho mám. No bežné činnosti rozumie.na wc sa pyta tak že ukáže na cikacika.Je dosť tvrdohlavý a keď nie je podľa neho tak je cirkus. Dožaduje sa veci ktoré ho bavia a nedá si vysvetliť že isté veci nemôže a že sú nebezpečné. Rad má tie isté trate ale keď ideme iným smerom akceptuje to. Od mala rad hádže kamene do vody a keď je voda ďaleko pôda mi kameň a chce nech ho hodím ja. Rad pozerá knižky a ukazuje na obrazky. Keď chcem aby ukázal traktor, auto, balón ukáže a aj zvietatka.Vie ukázať a povedať koľko má rokov no len keď ma náladu a to je obcas.Na vyšetrení u deckej pedagogický nespolupracoval tak nás objednala o pol roka že...je ešte skoro. Prosím o radu ako ďalej...
podla opisu je dieta ok, ale mama sa mi nezda😅
Tiez mi pride dieta v pohode ziadny problem, len mamicka spekuluje, to ze nehovori je normalne zvazila by som jaslicky a dieta bude rozpravat doslova zo dna na den
@jajka87 Myslím, že na malého chlapčeka je to normálne správanie. Autistické dieťa by nedokázalo pomenovať toľko vecí, komunikovalo by najmä zvukmi...nedokázalo by sa zahrať s hračkami...nebojte sa 🙂 na svoj vek je v pohode.
Tazko podla tohoto hodnotit, mame v skolke aj deti ktore rozpravaju, to treba komplexne zhodnotit. Kazdopadne ako predcasne narodeny ma cas dobehnut to este aj co nevie.
Na autizmus musi byt triada znakov (3 oblasti vyvinu),ktore su v nejakej vacsej miere zasiahnute. Najcastejsie je to komunikacia a socialne spravanie, rec, stravovacie navyky, motorika. Nevidim u Vas autizmus ako taky, jedine by som odporucila ist na vcasnu intervenciu k logopedovi. Lebo ta recc este plne nenabehla. Ale inak tam nevidim nic zo specifik autizmus ( radenie predmetov a neschopnost sa hrat s hrackami typickym sposobom, buchanie si hlavy, mavanie rukami, spickovanie, spomalena hruba motorika, spomalena jemna motorika, abnormalne prejavy, neschopnost nadviazat socialny kontakt s ludmi, strach z deti, prilisna horlivost pri kontakte, nezvladanie frustracie. Zaujem iba o specificky typ jedla, ritualy pri jedle, ktore ked sa nedodrzia nasleduje amok placu a hnevu. Plac a hnev pri dotyku a objati. Lebo to su typicke prejavy autizmu. A to si myslim, ze tam neni u neho. Skor to bude tym, ze sa potrebuje dovyvinut ta nervova sustava v oblasti reci prave.
@mariaveronikag Vieme sa spolu zahrať v kuchynke na to, že varíme a kŕmime macka no keď sa hrá sám skôr na autách pozoruje kolieska a točí s nimi alebo sa páči s autami jazdiť po radiátory 😊 skôr ma. znepokojuje že nereaguje na meno a keď chcem aby sa na mňa pozrel rozčuľuje sa...
@jajka87 skusajte trenovat ocny kontakt a to meno. Tak ze vie, ze ho volas, pripadne zavolas ho a ked sa otoci tak sa hned usmejes, zavolas jeeej. A zopakujes to meno zase. Hovorit jednoduchymi vetami a opakovat ich. Napriklad: pozri, auto. Auto je cervene. Ukazat nan sucasne. Casto rodicia pouzivaju prilis rozvite vety a dieta ma z toho gulas.
@kiki68 čo sa týka jedla má svoje obľúbené polievky,placky, rožteky s maslom a syrom nechce moc skúšať nové jedlá ale tomu dávam čas. Tiež ma často cape a odstraňuje keď mu nevyhoviem. V obchode a aj u babky ho zaujíma len kozmetika kde vôbec nevníma či sme pri ňom nemá s tým problém. Dúfam, že je v poriadku je to môj vytúžený chlapček veľmi ho ľúbime len to správanie má iné ako jeho rovesníci v našom okolí
@jajka87 tiež sa mi zdá byť v pohode.kazde dieťa je iné.ked si porovnám staršiu dcéru s mladšou,tiež by som mohla špekulovať. Sú úplne iné. Staršia bola vnimavejsia, rýchlejšie si zapamätala veci,ako dvojročná už celkom pekne hovorila.a táto mladšia tá je iná.sama sa zahrá,prelieva si vodu zo sudov,všade šplhá a co teraz mám stresovať,že je odlišná ako jej rovesníci a sestra..
Len si to privolas,myslí pozitívne.je normálny..
ja pracujem s autistami a veru na tvojom podla popisu nevidim ziadne znaky, este su aj videa na youtube v anglictine kde ukazuju nazornymi ukazkami ako reaguje autisticke dieta a ako normalne dieta. Autista nevnima svet okolo, zaujimaju ho tiene a nie stromy napr. akoby nevidel deti na ihrisku len stoji okolo nich. proste tam vidis ze akoby pozeral cez ludi. A nereaguje na meno vobec. Ked povies podaj mi pohar, tak nezajem nic nevie co od neho chces.
@jajka87 Môj syn bol na tom horšie ako tvoj v tomto veku (28 mesiacov). Očný kontakt minimálny, rovnako slovná zásoba (4 slová), nič po nás neopakoval, na záchod sa nepýtal. Boli sme u psychologičky, povedala, že len stagnuje vo vývoji, že sa to rozbehne. Stalo sa tak dva mesiace po jej návšteve. Doslova sa otočil o 180 stupňov.
Ak si si nie istá, pokojne zájdite za odborníkom.
@mariaveronikag a to odkial mate,ze auti dieta by vydavalo len zvuky? moja auti dcera v 1,5 r. vedela pomenovat velmi vela veci,casti tela,ako robia zvieratka,ukaz papa a pod. detske ukazovacky,poznala cisla,abecedu,farby,reagovala na meno a aj sa so mnou zahrala funkcne-sama nie.. aaaale vybuchy,zoradovanie predmetov a slaby ocny kontakt bolo v tom veku u nej viditelne 🤷♀️
kludne to môže byt len oneskoreny vyvin reči, autizmus to nie je len o reči
môže tam byt expresivna dysfazia
skus prečitat tichysvet.ch
je to blog možno tam niečo nájdeš pre seba
Podľa mňa máš zdravé dieťatko. Drz sa!
no nie som odbornik, ale doma i v praci mam viacero deti s autizmom, ale ak si precitas priznaky autizmu, sama si odpovies ze tvoje dieta je zdrave nic mu nie je, mozno si len velmi narocna na 3r. dieta chce to viac si nastudovat psychologiu dietata
@jajka87 ja mám syna 3,5 s autozmom. Potvrdili ho nedávno, riesilo sa to rok. On do dnes nehovorí vobec nic. Ani nerozumie co mu hovoris. Prstom nikdy na nic neukazal, nevie si takto pýtať veci. Nic po nikom neopakuje, nerobi ziadne gesta (papa a podobne). Nevie sa prakticky nijak hrať. Ako bábätko neskúmal veci, hračky, nemal záujem sa za nimi proste natiahnuť a poobzerať si. Očný kontakt iba s blízkymi a iba nacvičený a mnoho, mnoho ďalšieho. Každé dieťa je iné, ale mne sa nezdá na popise toho tvojho autistické nič. ja mám teraz druhé,7 m a ver mi, ten rozdiel je priepastný a úplne bije do očí takmer od narodenia. Ak si si nie istá, pediater určite povie čo a jak.
@petik22 tiez má znepokojuje keď sa mu prihováram zvlastne kričí na protest dnes keď videl ocina na ihrisku hrať spustil strašný krik a už nepomohlo aj keď ocino pribehol. Ja dúfam,že som len príliš náročná na svoje dieťa a všetko je ok len ani doktorke jeho správanie neprišlo úplne normálne napr. ked ideme z ordinácie on spustí krik lebo tam je autíčko na skrinke a vôbec mu nevadí že mama ide preč kľudne by tam zostal aj pri doktorovi...
@jajka87 skôr hľadáš problém tam kde nie je.....jednoducho sa snaží presadiť si svoje....ak vidí otca a zistí že keď kričí, pribehne, no tak bude kričať...detto ak vie že niekde je hračka(napr.tá u doktorky) a ty mu ju doma dáš ak začne kričať) , začne kričať aj u doktorky....veľa detí sa rozrozpráva až okolo tretieho roku....to že reaguje len ked chce a na čo chce - to je v jeho veku normálne.....
@jajka87 Mam chlapceka s autizmom.diagnostikovali v 4 rokoch. Znaky boli evidentne teda mal vyslovene spravanie odlisne od rovesnikov. Nezmyselne poziadavky, nezmyselna a monotonna hra kt. Trvala hodiny. Myslim, ze Tvoj chlapcek je v poriadku, odsleduj ho neskor ked tak. Este je maly. Vela deti ma znaky z kt. Vyrastu. Cca v 4-5 rokoch ked sa mame nezda, treba ist k odbornikovi
@mariaveronikag prabeze to vobec nie je pravda. Autisticke deti s norm9 intrlektom vedia krasne rozpravat, pekne vsetko pomenovat. Su sikovne, nemusia mat ani opakujuce ritualy. Kazde dieta s PAS je ine a aj sa inak prejavuje.
@jajka87 nepotrsim vas ale je to 50 na 50. Vy sama musite vidiet ci je jeho spravanie podobne inym detom. Ako je na tom motoricky. Moze mat iba narusenu komunikacnu schopnost. A to ze nereaguje na meno moze byt aj priznakom autizmu (toto jedine by ma znepokojovalo). Teraz je este maly. Ale na vasom mieste by som vyhladala dobru logopedicku a ta by vas naviedla aspon pri rozpravani. Lebo ak ma NSK, tak to je najlepsie co nqjskor zacat riesit
@jajka87 to co popisujete moze byt aj PAS aj NKS. Ale nebojte sa aj ak bude mat PAS moze mat iba hranicnu alebo AS a to je celkom fain. Uvidite co povie o pol roka psychlogicka. By som si nastudovala aba terapiu a skusila s nim na nej pracovat. Tym nic nepokazite.
@jajka87 ja mam podozrenie na autizmus u synovca, ale to je uuuuuplne ine spravanie ako tvoje. Podla tvojho opisu by som velmi vobec nezvazovala takuto diagnozu, len mozno oneskoreny vyvin, ze sa nezmesti "do tabuliek"- moj posledny zacal chodit a rozpravat velmi neskoro - a teraz sa mu usta nezatvoria, co je den dlhy. S lekarom nespolupracoval nikdy. Tvrdohlavy az mulica. Ale bol interaktivny- vnimal rodicov, nemal rad cudzich, reagoval na meno, ked sa mu chcelo.. Ale casom sa to ustalilo v norme. Naopak moj synovec- ocny kontakt nula bodov, socialny kontakt nula, reakcia na meno nikdy nic, rozpravanie nula (okrem hukania haahaa, baaabaaa). Vzdy len pri kolesach, autickach, otacanie farieb, obchytkavanie latok. Nie je nieco po nom, koniec sveta. A neumyselne sebaposkodzovanie....je pravda, ako rodic zvycajne vnimas neskor znaky, ale podla mna autisticke deti v tak skorom veku su "dost mimo normalne spravanie", ze to vedia tak skoro diagnostikovat...
@kiki68 ahoj, velmi ma zaujal tvoj komentar a sice v casti, ze autisticke dieta ma ritualy, ktore ked sa nedodrzia, nastava amok. Moj takmer 2,5rocny syn take mava a neviem ci je to normalne. Je velmi sikovny, vela rozprava, pocuva na meno aj sa vie s detmi zahrat-tieto vsetky veci su ok ale mava neskutocne zachvaty hnevu a placu, ked sa nieco nedodrzi ako on chce. Aj dnes vecer: vyzliekla som mu tricko lebo sa tazko vyzlieka a zacal nepricetne vrieskat, ze on si ho chcel vyzliect a ze mu ho mam naspat obliect. To som odmietla a vyse 10minut sme bojovali. Ten plac bol skutocny, neprislo mi to ako rozmar. Snazila som sa mu vysvetlit po dobrom preco uz tricko obliekat nebudeme, no bezuspesne. Tak som na neho zvysila hlas ale on tiez. Prislo mi, ze je pre neho zivotne dolezite to tricko obliect a vyzliect tak ako chce on. Takychto situacii sme zazili uz strasne vela. Hlavne sa to deje ked je hladny a unaveny. Mali by sme to riesit s odbornikom? Dakujem
@jajka87 tvoj syn je velmi podobny mojmu. Nerozpravanie vydrzalo do 3 rokov, rev nonstop. Tiez som mala obavy - ale u nas toho bolo ovela viac. No a mame zdraveho syna - vsetko v pohode.
Dieta mi pride uplne normalne. Mij takmer 4r syn doteraz chce, aby som hadzala kamene s nim dovody. Aj kamen mi najde a mam hadzat. To iste inde. Rozkecal sa najviac v 2,5r. Selektivna hluchota je bezna. Dieta sa plne sustredi na vec, ine nevnima. Raz posluchne, raz nie...ale vieme sa dohodnut. Vnimam ho ako velmi sikovneho. Aj Tvoj syn podla mna je. PS: malicke deti 2r nehladia nejak specialne dlho do ocipri rozhovore. Ved maju tolko podnetov.
@jajka87 ja teda nie som odborník, ale kde vidíš nejaké znaky autizmu?