Ahojte, moj 3r syn chodi od septembra do skolky od vtedy bol chory uz ani neviem kolko krat. Tyzden je doma potom ide na 3-5 dni do skolky a zase tyzden az dva je chory a toto dokola. Priserne kasle dusi sa v noci. Neviem ci je toto normalne aby bol syn tak hrozne stale chory ci nie je problem aj v skolke. Kym do skolky nechodil chory nrebol vobec. Ako ste na tom vy ?? Dakujem za nazory
@drsmolinka u nás bolo presne toto isté. Pokiaľ malá nechodila do škôlky, chorá nebývala. začala chodiť do škôlky, tak bola 3 dni v škôlke a 2 týždne doma. Teraz je už predškoláčka, trochu sa to zlepšilo, ale stále vydrží v škôlke tak dva tri týždne a potom je dva týždne doma. Ale zase ja ju nechávam doma, aj keď má len sople. My sme boli aj na alergológii, ORL, vybrali nosnú mandlu, ale nič nepomohlo. Viacerí lekári mi povedali, že pokiaľ doma býva zdravá a je chorá, len keď chodí do škôlky, tak je to absolútne v poriadku a netreba to vôbec riešiť. Že dieťa musí byť pár rokov choré, aby mohlo byť celý život zdravé.
@drsmolinka áno je to normalne, mám dve deti a ledva som čakala, kedy dosiahnu vek 6 rokov. Myslela som, že sa zbláznim z toho. Večne nevyspata, v kuse lietať k Dr. A to nehovorím o tom, že dcéru nám zachraňovali v Biskupiciach kvôli večnemu kašlu. Nepomáhali žiadne vitamíny, kúpele, nič. Proste dieťa si buduje imunitu, nič sa nedá robiť. Samozrejme kašeľ treba riešiť. Pýtajte si špeciálne testy na chlamýdie a mykoplazmy.
Môj bol na tom presne ako tvoj. Je to normálne. Doma neprichádzal do kontaktu s toľkými deťmi ako v škôlke. Musí si posilniť imunitu. V škole sa to zlepšilo.
@drsmolinka Ja ti neporadím, len poviem k tomu toľkoto. Môj syn keď chodil do škôlky nebol vôbec chorý. Zato keď nastúpil do prvého ročníka ZŠ vymeškaných mal najviac hodín z celej triedy. Bála som sa, že bude opakovať ročník. Nakoniec ešte aj krčné mandle + nosné mu ku koncu šk. roka vyberali. Stále na antibiotikách. Podľa mňa si to "neodbil" skôr v škôlke, tak to takto dopadlo. Takže možno lepšie v škôlke, a o to viac bude hádam odolný ako školák. Samozrejme otužovať, posilnovať imunitu, hlavne však prírodne, ale ak treba pomôcť aj inak (kolostrum, kordyceps, kapucínka, zinok....) čo vám vyhovuje.
@drsmolinka my sme na tom uplne tak isto. Presne toto iste sme mali aj so starsim synom a zazivame to teraz aj s mladsim. Uz som z toho tiez na nervy bo cely tyzden sme od septembra chodili len 2x. Ked som to hovorila pediatricke tak mi povedala ze je to stale normalne. Ze treba len vydrzat 😂
úplne ťa chápem, môj syn je druhý rok v MŠ a prvý bol totálna katastrofa....a pritom mal len "sople" lebo mal tzv. škôlkarskú baktériu moraxellu v nose a nevedeli sme sa jej zbaviť, skúšali sme aj antibiotické kvapky do nosa, aj rôznu inú liečbu aj sme boli na alergologii aj u ORL či nemá veľkú mandlu....všetko ok.....potom už aj jeho detká lekárka aj imunologička povedali, že z toho už len vyrásť kým sa nedobuduje imunita....za celých 10 mes. školského roka bol v MŠ možno 7 týždňov, možno ani toľko nie...proste bol v kuse doma....kebyže nemá mladšiu sestru, že som na rodičovskom s ňou doma, mňa vyhodia z práce, keby som mala byť s ním furt doma....
tento rok je to o dosť fakt o dosť lepšie....
ono sa to zlepší, len verím, že teraz je to na nervy.....
@drsmolinka naša má 2roky, v novembri nastúpila do škôly(deti od 20mes.-3roky), dovtedy namávala ani sople jedine mala 6-tu chorobu a kiahne.....hneď po 3dňoch v škôlke zápal priedušiek, v decembri zase nejaká infekcia a opäť ATB...od januára je chvalabohu len soplavá a trochu kašle ...zistili sme že keď so soplom(nie zeleným)chodí do škôlky tak jej to aj rýchlešie prejde ako keď je doma😉ak sa dá, rieš to tak že na 3dni ho daj do škôlky a 2 dni k babke🙂dieťa sa stretáva s novými typmi vírusov a baktérií - do toho ešte zima....u nich v škôlke je napr.super že denne d´berú tie deťúrence na prechádzky a to aj keď fúka či bolo mrazivo - aspom na chvíľu ich brali von a chodili s nimi v okolí škôlky....
@drsmolinka pridavam sa. Moja dcerka je tyzden v skolke a dva alebo tri doma. Vzdy sa to u nej tak dlho taha. Uz mi skoncila RD tak si vobec neviem predstavit nejaku pracu, asi by ma z nej po mesiaci vyhodili. Som z toho zufala, sople, kasel strasne, vacsinou to potom zide na priedusky a atb sa nevihneme. Od septembra uz mala troje 😂 a to tiez kym bola doma bola zdrava
@drsmolinka toto riesia takmer vsetky deti skolkarov hlavne prvy rok nastupu do skolky. Je to uplne normalne a treba s tym pocitat. Dobra sprava je, ze uz vacsinou pri nastupe do skoly deti nie su az tak casto chore...
je to bežné, ale nie normálne. Pracovala som v škôlke a drvivá väčšina detí to takto teda rozhodne nemala. Ale pár svetlých výnimiek áno. Pár krát do roka byť chorý ok, ale nie každé dva tri týždne (soplíky za chorobu nepovažujem).
@drsmolinka tak chory nebol, lebo sa nestretaval s takym mnozstvom bacilov. v skolke ma kazde dieta svoje okolie doma a ich domace choroby ... tie si prinesie do skolky a uz ich maju vsetci. nemozes za to vinit skolku. problem moze byt aj znizena imunita dietata. moj starsi bol tiez takto - tyzden v skolke, dva doma ... od septembra do fenruara, ked sme museli dat vybrat nosnu mandlu. to pomohlo a vyrazne sa to zlepsilo. mladsi teraz chyta kazdy sopel od starsieho, takze predpokladam, ze v skolke to uz nebude take huste, kedze si vsetkym prejde postupne doma.
@eriksonka1234 bol robeny test z krvi a vsetko je uplne ok
Moj bol ma tom takysto ma 6rokov ale neystale doma. Potom som isla snim ba imunologiu v hnusti a zistili ze je alergicky na prach a na travu takze to vobec nemusi byt vo skolke
@drsmolinka tak to je super, tak naozaj len vydržať
to je normálne, moj minuly rok ...tyzden skolka, dva tyzdne doma, dva dni školka, tyzden doma atd
@drsmolinka orl vyšetrenie? Nosova mandla? Alergia na roztoče?
@mogaa tak ja neviem, či mám šťastie, klop klop, alebo co, ale moje deti si ničím prejsť nemuseli, ani škôlka, ani škola, atb mala staršia naposledy v 6mrokoch a potom v 15 keď ju operovali a mala mala v troch a 13,v troch zápal močových ciest, v 13 sarlachiva angína, inak nič a vieš čo bolo fajn, že ostali doma s každou začínajúc ou chorobou, nestihlo to prerásť do ničoho, toto iste robím pri malom a funguje to. Takže za mňa reči, deti si tým musia prejsť sú nie celkom pravdivé.
ano bohuzial je to tak, minuly rok co maly zacal skolku, sme boli chori temer stale a vzdy cela rodina, bol to narocny rok uz dlho som nebola tak chora a casto ako minuly rok.
@maciatkolulu preto som jej písala že ideálne je nechať dieťa zo začiatku 3dni v škôlke a 2+víkend ostane doma(alebo u babky) takto si aj zvykne na tie detské baktérie a vírusy čo sú v škôlke aj tým že je doma si posilní imunitu a z prípadného vírusu sa telo spamätá🙂tam ide podľa mňa len o tie začiatky ten prvý rok...
@mogaa neviem, aj my sme mali začiatky a neboli žiadne 3 dní v škôlke a 2 týždne doma
@maciatkolulu každé dieťa je zase iné...ani my dospelí nie sme všetci len stále zdraví...ja som roky nebola chorá a minulý rok mi v kuse od septembra do decembra niečo bolo - či prechladnutie, či zápal očí, no v kuse niečo....od nového roku opäť akoby uťal a nič mi nie je...dočasne znížená imunita a len sa to ťahalo a ťahalo a stále niečo bolo😉
@drsmolinka Ja mam to iste. Maly nastupil v septembri do skolky. Tyzden skolka, dva tyzdne doma. Rekord mame 6 tyzdnov liecenia. Dusivy kasel, vecne zelene sople. A to nie je jedinacik. Som zufala. Niekedy je iba 5 dni v skolke z mesiaca. Chcela som od januara nastupi do prace, no nemozem. Nemam ho s kym nechavat doma. Aj teraz ho mam uz druhy tyzden doma. V skolke bol 4 dni v januari.
Ahoj, moj maly ma uz 5,5 roka a patri k extremne senzitivnym detom co sa chorob tyka.
Je to na maslu - prvy rok bol z 11 mesiacov skoky 6 doma.
Zalezi aj od kolektivu - ako zodpovedni su rodicia, pretoze medzi detmi su bezne bacilonosici a hlupi rodicia davaju aj kaslave a soplave deti do skolky. Dieta je s v skolke aj v strese svojim sposobom preto moze byt tiez chorlavejsie takze preskumat vsetko co sa da.
Ked dieta trpi nejakou alergiou, tak je aj imunita zamestnavana neustale. Moc tomu nepridavaju ani povinne ockovania, ktore s imunitou vzdy pohýbu. No, aby som ti poradila, ked ti maly dodrziava relativne dobru zivotospravu ( ovocie, malo sladkeho a nevybera si v papani) skuste dat vysetrit tu alergiu. Po neskutocnych pokusoch a omyloch su dva pripravky, ktore odporucaju aj imunologovia, a mne u syna zabrali
- jeden je vzdy mesacna kúra Arko defenses pre deti / ides ze 1 davka 1 mesiac myslim 5 kusove balenie a potom podávanie dobrych probiotik s B vitaminom mne sa osvedcil Floraliv je tam 7kusov. Obe su ampulky a maly ich bez frflania vypije. Aj ked mi maly ochorie, tak priebeh choroby je uplne neporovnatelny.
Ale treba to davat teda plus minus nepretrzite hlavne tie zimne mesiace. Tato komibinacia mu zabrala, nebudem pisat co vsetko sme vyskusali. Urcite su niektore deti chorlavejsie a potom take tie menej. Poznam žieňa, ktore ma obe deti doma, pretoze po niekolkych ATB uz doki povedala - ziadny kolektiv ma ich nakoniec doma.
Imunolog ti moze predpisat sirup, ale je to take, ze nammiesto 14 dni choroba trva 7. Samozrejme aj tu su vynimky. Nam to nejak nepomohlo.
Tiez to bolo to iste s dcerkou. Tyzden v skolke tyzden dva doma. Po lekarovh, plucne, imuno alergologia, stale plne cakarne a pol dna v keli. V praci tiez problem. Do jednej ma nechceli ani vziat lebo by ma nemal kto zastupit keby som vypsdavala s dcerkou...potom sa to od zakladnej skoly zacalo zlepsovat. Druhy stupen uz je v pohode.
@drsmolinka ahoj, niektori vravia, ze je to normalne, budovanie imunity a podobne. Ja mam 2 deti, starsia zacala chodit do skolky v septembri, a bola chora 1x. Takze nie, je to bezne, ale nemyslim, ze normalne. Treba si uvedomit, ze 80%imunity je v creve, nie su to len zvasty, takze ta strava je dolezita. Detom davam iba vitamin C, a vitamin D, nic viac. Ale mozno bude problem aj inde, mozno tie mandle, alebo mozno zatial skryta alergia. Drzim palce, chapem, ze je to tazke, hlavne, ked sa todietatki dusi kaslom a neda sa mu pomoct, dcera tak mala zapal priedusiej, ze sa az povracala s toho kasla
@drsmolinka vôbec to tak nemusí byť, že dieťa musí byť stále choré. Aj moji tak boli, ale nasadila som intenzívne kolostrum plus c, d vitamíny a obrovské zlepšenie nastalo. Oveľa menej často chorí, keď už bola choroba, tak z 3 týždňov bol 1 väčšinou sme ani k dr. nešli, nie že ATB bolo treba. Začínali sme s hnusnym tekutým LR kolostrum, na počudovanie som to do nich dostala a potom sme už len udržiavali s práškovým aj z lekárne. Hlavne nech je zo Slovenska, alebo aspon susedných štátov. Je to už 6 rokov a za ten čas brali ATB menej často, ako za ten 1,5 roka od nástupu staršieho do škôlky. Prvé 2 roky som im to dávala preventívne každý deň s výnimkou leta, v čase choroby som dávku zvýšila a potom už iba keď sa prihlásila choroba
@drsmolinka imunitu si musia vybudovat..nam utalo ked sme isli do skoly..boli sme dva tyzdne v skolke a dva doma..skoro cele tri roky..ale teraz uz je chora raz do roka..max..Hlavne vela zeleniny,ovocia jest..aby mali s cim bojovat bacile..a jedine to vydrzat..ine nepomoze..Nam este zistili aj alergiu,lebo stale sople mala a vela krat sme liecili atb ked mala zlte sople a nic nezaberalo..tak som dala vysetrit poriadne a zistili ze sople su alergicke..takze nam to zmiernilo posledny rocnik v skolke ked sme uzivali lieky na alergiu..a potom sa to zlepsovalo
...zial normalne, hlavme ak je to 1. dieta. Moj najstarsi ked nastupil v 4 rokoch, tak chory stale, no katastrofa, viac doma ako v skolke, vtedy mi to nevadilo az tak lebo som bola este na MD s mladsou. Ale zas pomaly skazdou choorbou nakazil aj mladsiu takze chore dve deti hotova katastrofa. U naho sa to zlepsilo az nastupom do skoly a zlepsilo sa az tak, ze teraz uz nebyva chory ozaj vobec a ak aj ano, tak choroba je o 3 dni prec, predtym trvala aj 2-3 tyzdne ☹ kym nesiel do skolky chory nebol vobec, vysetrenia sme podstupili vsetky mozne, nic sa nezistilo. Dcera ked nastupila, ta bola uplne ok, Mozno 1x do roka ochorela aj to s miernym priebehom, ocivodne jej tie choroby pochytane od brata kym bola mensia pomohli 🙂 takze treba vydrzat, isto sa to zlepsi, ale moze to trvat aj 2-3 roky ☹
to je ok... treba vybudovat imunitu 🙂