Nekončiace sa soplíky

anjika42
9. nov 2017

2ročný syn má soplíky už tretí týždeň, pár dní bol pokoj, od včera zase.... Dávala som mu detský bilynný čaj proti nachladnutiu, aj detské kvapky do nosa, priamo nechcel, tak len na tyčinku. Najlepšia by bola odsávačka, ale pri nej vrieska a strašne sa bráni, aj dvaja ľudia majú s tým problém, plače pri tom, narobia sa mu nové soplíky. V relácii Dámsky klub hovorila pediatrička, že s nádchou netreba ísť k lekárke, lebo je oslabený organizmus, len keď on si soplíky nechce dať vysať, tak aby mu to nezatieklo. Pokašliaval iba včera v noci, dovtedy nie. Lekárka ho môže popočúvať, ale keď tam bude plakať, tak bude počuť prd. Von s ním chodievam, pokiaľ neprší, obliekam mu napríklad bodičko, stredne teplý pulovrik a zimnú bundu, čiapku, šálik, pančušky, tepláky, takže zima mu asi nie je. Zatiaľ spávam s ním v jednej miestnosti a pred tým, ako idem spať, na nejaké štyri minúty si otvorím vetrák, ale malý je v postieľke zakrytý a neťahá na neho. Bez vetrania by som nezaspala. Neviem, či to chytil vonku, alebo v detskom centre. Jesť mu celkom chutí, má aj náladu na hranie, len posledný mesiac ho hocičo naštve (možno je to aj vekom), spáva celkom dobre, v noci sa budí maximálne raz. Takže ako mu mám vyliečiť nádchu, keď sa bráni odsávačke...počas spánku je to drastické, lebo sa zobudí. Tam by bolo treba štyroch ľudí na to, jeden drží hlavu, druhý ruky, tretí nohy a štvrtý odsáva. Kvapkám sa tiež bráni. A skúšam ho učiť smrkať, no vždy, keď mu podám papierovú vreckovku, odsúva mi ju rukou a hovorí. mm. Možno lekárka by mu soplík dokázala odsať, že tam by si toľko "nedovolil".

beky1813
9. nov 2017

Je pekne, ze pocuvas viac tv, ale pri takej dlhej nadche je navsteva doktora namieste, nech aspon urobi vyter. A akej farby su sople? No mozne je aj to, ze ho obliekas moc. A detske centra by som vylucila, to je raj pre choroby, hlavne v takomto obdobi

alenka7777
9. nov 2017

je to uz dost dlho, zasla by som k dr. svojim detom som nikdy sopliky neodsavala. kup si eukalyptovy olej, nakvapkaj na vlhku plienku a nechaj v noci pri postielke.

sandey
9. nov 2017

urcite by som isla k lekarovi, pretoze moj syn ked ma sople a to ani nie su farebne, vzdy ma nejaku potvoru v nose a musi mat aspon nosne ATB, inac to neznicis, takze nic za to nedas, ked mu das urobit vyter

bets
9. nov 2017

Moja mala tiež 2r. je veľmi citlivá na chlad. Mame to v rodine, potvrdila to aj alergologicka staršej dcére. Stačí, ze vonku zájde slnko, ochladí sa a pritom ja mam pocit, ze este je to ok, sme rovnako oblečené, ale malá si sadne na studenú smyklavku, hojdacku a večer uz sa spúšťa soplik.
Osvedčilo sa mi, hneď prvý deň ju nahrievat infračervenou lampou. Dávam ju do väčšej vzdialenosti, aby jej to nebolo nepríjemne. Ked si trocha zvykne, trosku priblížim, ale nie tak ako sa nahrievame dospeli. Vydržíme aj 15 min., vtedy sedíme pri stole a robíme nejakú činnosť, co ju baví, u nas čítame knižky.
Potom skúšam aromaterapiu, hľadám este optimálnu arómu (silicu), skúšam eukalyptus, borovicu, alebo iné na dýchanie. Často nam to beží skoro cely deň.
A takto viem malú dostať zo sopla za jeden deň + par dni doznievanie, vtedy soplik vybieha len pri zmene z tepla von a pod.
Teraz ma opäť nadchu. Skúsila som len aromaterapiu, ale nestačilo, uz sa soplik taha 4.den, je hustejší a uz musím aj odsávať, tiež to nemá rada. Tak až dnes som začala nahrievat. Uz to mam vyskúšané vo viacerych variantoch, aj napr. len liečiť morskou soľou a kvapkami. A zatial najviac pomohohla kombinácia nahrievania a aromaterapie, vtedy neodsavam (netreba lebo vodnaty sopel vyteká sám) a kvapky do nosa pred spaním, lebo v spánku je veľmi z toho nervózna.

emi16
9. nov 2017

Tiez som pozerala ten diel
Ano normalne okolnosti
Moje baby mavaju v soploch stafilokoka, streptokoka, hemofyla
A to najlepsie nabehnut so soplom uz na treti den ked zacne byt hnusny zeleny ( neviem to inak popisat)
Lebo potom im sada na priedusky

A to jedia ovocia rozneho druhu a mnozstva, vetrame, nekurime, piju cibulovozazvorovocitronovomedovy siryp
A kadeake mozne aj nemozne recepty
Himalajska sol s eukaliptom sa vyparuje
Pri poobednom spanku nakrajana cibula v miestnosti kde spia a su soplave

Uz mesiac peciem kvaskovy chlieb co im pomaha na travenie
A aj tak zas nieco dotiahli domov

U nas, ale vysavac s odsavackou fici
Nechcem riesit este aj usi
A tam ten bordel zo zadu co vylezie
To neprefuka ani starsia 5 rocna
Ta aj sama pride
Mama mozes mi povysavat nos

anjika42
autor
9. nov 2017

@beky1813 sú priesvitné, prípadne biele alebo žlté... tak predvčerom bol v detskom centre, to je pravda.... bola som s ním na tzv. baby dance, ale tam sa nespotil, mal aj papučky, takže zima na nohy mu nebola, potom sa hral v detskom centre...žeby vtedy?

anjika42
autor
9. nov 2017

@alenka7777 dnes som mu kúpila phisiomer pre deti a tam sa na letáku píše, že phisiomer eukalyptus sa smie dávať až od 6tich rokov...ale to asi je myslené do nosa.. malý má pri postieľke za hlavou ešte prebaľovací pult, tam môžem dať tú plienku?

anjika42
autor
9. nov 2017

@bets A ako docieliš, aby malo dieťa pri infračervenej lampe zavreté oči? Lebo myslím, že to treba.

bets
9. nov 2017

@anjika42 netreba, je to relatívne ďaleko, dieťaťa automaticky nepozerá do lampy, ale na stôl, čím ju zabávam. Vyslovene oci treba chrániť pri UV lampe. Pri UV su vždy v balení ochranné okuliare. Starším aj infra dost vadila, im som dávala slnečné okuliare.

alenka7777
9. nov 2017

@anjika42 inhalovat urcite moze.ano,mozes dat na pultik,to prevonia celu izbu

anjika42
autor
9. nov 2017

A čo ten eukalyptovy olej?
Koľko ho treba dať na plienku?
A ako často dokvapkať? Lebo vypary nepojdu celú noc predsa.

jankaga
9. nov 2017

Ak ma sople dlhsie, aj ked su cire, biele chod radsej k lekarke, nech urobi vyter pre ustotu z nosteka

maca283
9. nov 2017

@anjika42 a skusala si tymianovu masticku Eukasol sprej a nohy mocit v vode a kuchynskej soli Eukasol a tymian super uvolnuju

katrin69
10. nov 2017

Tak ja mám ročné mimčo. Ešte na smrkanie máme čas. Aj moja protestuje, tak som si zobrala príklad našich, ako ku mne pristupovali (ale pri trhaní zubov). Sadnem jemne na ňu, kolenami jej pritlačím ruky k hrudi, jednou rukou chytím bradu a pichnem odsávačku do nosa. To je ten asi najhorší scenár pre matku, ale keď je manžel v práci, tak ťažko to ide. Ale za chvíľku je pokoj. So soplom som vždy išla k doktorke, tá mi vždy niečo dala na preliečenie, lebo i u nás bolo pokašliavanie. To kvôli tomu, že jej to ztieklo. Ale do nosa nám dala Pamycon. Dobrá vec, do týždňa nám to prešlo.
Nejak tie soplíky musia von. Drasticky alebo niekedy aj jemne.
Stane sa, že si vedľa nej ľahnem, zaistím tým jednu ruku. Chytím hlavu za čelo a s druhou rukou, v ktorej mám odsávačku trocha zaistím jej druhú ruku. Ubezpečujem, že všetko bude dobré a zvládneme to aj po dobrom 😉
Najmä žiaden stres 😀 Dieťa sa rýchlo naučí fúkať noštek. Sú na to nejaké zábavy ako naučiť, ale radšej iba s prázdnym noštekom, lebo budú bubliny 😉

anjika42
autor
10. nov 2017

@maca283 Magistra v jednej lekárni mi povedala, že 2ročné dieťa by nemalo vdychovať eukalyptus, lebo má malé pľúca a môže prísť až k zástave dychu.

maca283
10. nov 2017

@anjika42 ja ked streknem tak trosku na vsnkus vyvetram miestnost a pouzivame od malicka

patka24
10. nov 2017

@anjika42 moj maly mal uz aj v priesvitnych soploch stafylokoka, takze ak sople do tyzdna nemiznu, idem k dr

simca06022011
10. nov 2017

@patka24 presne, my aj v priesvitnych soploch pneumokoka, vzdy.
@katrin69 drasticky, ale ucinne.. vydrzime.. ja to tiez tak robim, alebo som ju napoli na prebalovacom pulte pritlacila (kedze mna je dost) a je to rychlovka 🙂

Ja som odsavacku na vysavac pouzivala urcite aj do 3 rokov (ked bola mala do roka, mne stacila ta rucna od Chicco). Proste to tak vycisti ten nos, ze ziadne fukanie vtedy od nej tak nefungovalo. A maximalne to urychluje liecenie, ved aj tie kvapky posobia v cistom nose lepsie.

classymom
10. nov 2017

uz tu jedna mamina pisala postup, co robit, ked si dieta nechce dat odsavat sopliky. my sme to mali rovnako. vrestanie, rev. teraz ma starsia dcerka 2,5 roka. Uz pred par mesiacmi si sama dokazala zmontovat odsavacku, nasunut na vysavac a sama odsat sopliky. takze nezufaj, mozno sa to zlepsi 🙂. moja dr. tvrdi, ze u malych deti je normal mat sople aj dva tyzdne. poradila nam hlavne striekat slanu vodu, odsavat a na noc, ak ma zapchaty nos tak nasivin. a tiez nam dala radu, ze dieta do 3 rokov nema co v detskych kutikoch robit. na co sme sa zasmiali, lebo je to nesplnitelna poziadavka. ak to nechyti tam, chyti to v autobuse, v obchode atd. najlepsie skusenosti mam s tym, ked som bola s dcerkou takmer stale vonku. nie na hodinu denne, ale cele doobedie aj poobedie (iba ak nebola hmla). vtedy bola najmenej chora. odporuca sa davat vit. D. my sme z aromaterapie pouzivali zmes olejov IMUNITA. niekto dava taky sprej od Just, to tiez dobre vonalo. a potom sme davali Cecko.

maca283
10. nov 2017

@classymom eukasol sprej sa to vola

classymom
10. nov 2017

@maca283 to od justu? velmi pekne to vonia. maminy hovoria, ze to nastriekaju pred spanim v izbe. ja nemam velmi rada take vone, ale toto sa mi pacilo.

vierkaaa85
10. nov 2017

Moj cochvila dvojrocny ma sople uz treti tyzden...neodsavam,lebo je to presne ako pise @anjika42 este horsie..u pediatricky sme boli 4 krat a vsetko je ok..dala nam kkPamyconvapky do nosa Pamycon s kys.hyaluronovou a to je vsetko..ziadne antibiotika nic..nerobila ani vyter,len sa pytala na farbu soplikov..teraz je strasne vela virusov..ja sama som sa borila s nejakym 2 tyzdne a nedaj.boze to skoncit..nam akurat pomaha zvlhcovac vzduchu..ten odporucam..

vierkaaa85
10. nov 2017

@classymom nam napriklad vravela,ze cim viac s nim chodime medzi deti tym lepsie 😃 no tak asi vsetci maju iny nazor..

classymom
10. nov 2017

@vierkaaa85 🙂 tak ja nie som zastancom separacie detieta, lebo raz do tej skolky pojde a potom si ho vsetky tie sople najdu 🙂. inak ja som mala pred par tyzdnami dost upchaty nos. nic nepomahalo, ani nasivin. nakoniec mi mama poradila, aby som sa naparila nad lesanou (trochu lesany do horucej vody) a to mi neuveritelne uvolnilo dychacie cesty. akurat, ze ma stipali oci 🙂.

nikoletah
10. nov 2017

Malej robili vyteri, najprv zlaty stafilokok, potom nic a zitili ze mlieko ju zahlienuje. Robime vyplach dutin a teraz je ok... moze mat aj zapal dutin, alergiu. Treba navstivit dr.

majulino
10. nov 2017

@emi16 mam ten isty problem s detmi a nasla som na youtube video ako cinanka/vietnamka liecila dietatu sople, dala si pred seba misku zobrala dieta na ruky a striekackou mu do nosa striekla solny roztok, jednou dierkou striekla druhou vyslo a za tym hnusne zeleno zlte guce soplou... fuj skoro som sa dogracala pri videu ale skusila som aj mojim a ozaj to tak bolo...

mirabelalka
10. nov 2017

Môj syn máva vytery vždy ok, napriek tomu sople minimálne 2-3týždne. Konečne nás dr. poslala na ORL vyšetrenie, a tam že má veľké nosné mandle a musia sa vybrať. Tak nás čaká narkoza a vybratie, verím, že to pomôže.

nikoletah
10. nov 2017

@majulino my mame nato Respimer 🙂 kupene v lekarni a maju aj roztok

majulino
10. nov 2017

@nikoletah o to m som este nepocula a funguje to zhruba rovnako?

nikoletah
10. nov 2017

@majulino princip je rovnaky... aj ten roztok je taky slany