Na kiahne čakáme už 17 dní

perlivka
11. dec 2012

Malu som dala k dietatu co malo kiahne a už na ne cakam asi 17 dní...nejaké vyrazky jej uz vysli ale asi len 10 kiahni...neviem ci su to kiahne nemala ani teplotu a buduci tyzden v piatok cestujeme.Neviem ci mam s nou cestovat.

anjelici
11. dec 2012

teplotu ani nemusi mat my sme nedavno mali kiahne lepsie by bolo ist k lekarke ci ma ozaj kiahne

katecameron
11. dec 2012

vsak chodte ku lekarovi ak su to kiahne nesmie cestovat

perlivka
autor
11. dec 2012

tento tyzden s nou chcem byt doma a buduci pojdem urcite za lekarkou..a ohladom toho cestovania uz mame listky tak neviem co urobim ale urcite keby bola na tom nejak zle tak urcite nebudem s nou cestovat.

mawka
11. dec 2012

ak su kiahne, tak rozhodne nikam necestuj, kiahne su vysoko infekcne ochorenie. ja keby som ta niekde po ceste stretla s deckom s kiahnama, tak ti asi vynadam, ci si normalna. kiahne nemaju inkubacnu dobu 17 dni ale az 21. a kiahne spoznas tak, ze najskor je vyrazka cervena a potom pupak naplneny tekutinou. sme teraz presli dvojo kiahnami a neda sa to zamenit s nicim inym, tomu ver.

perlivka
autor
11. dec 2012

tak to asi nebudu kiahne vobec to nema velke len uplne drobnucke vyrazky...takze asi ich mam cakat...ved ked ich bude mat dvesto tak urcite nepojdem...len som chcela vediet ci sa mohlo stat ze sa proste nenakazila.

zuzkka111
11. dec 2012

moj syn mal kiahne a potom ja od neho ,to neni sranda. radsej treba byt doma alebist k tej doktorke.

perlivka
autor
11. dec 2012

K doktorke pojdem urcite ale kedze je nositelka tak nesmie ist tam kde su deti predsa....

mawka
11. dec 2012

@perlivka nemusi sa nakazit. ani ja som sa nenakazila ani ako decko a ani teraz pri mojich detoch.

perlivka
autor
11. dec 2012

hmm tak ale potom co tie malu vyrazticky??ma ich asi desat...uz druhy den a mam pocit ze sa zmensuju...

xlucia
11. dec 2012

@perlivka kasli na listy, aj keby stali milion. ak by to boli kiahne, tak dat dieta ktore nie je vyliecene von do zimy na cestu, znamena riskovat jeho zivot!!!!!!!!!!!!!!!!!!

vulka
11. dec 2012

A nieje to trochu šiši dávať dieťa k chorému, aby dostalo kiahne v predvianočnom období a pred dajakým cestovaním???

perlivka
autor
11. dec 2012

@xlucia ved ja tam nepojdem za kazdu cenu!

perlivka
autor
11. dec 2012

@vulka no za prve som na to zabudla ze cestujeme a za druhe Vianoce s tym nemaju nic.

mummy01
11. dec 2012

@perlivka prepac ale preco ju nevezmes k lekarke? Nejako som to nepochopila...tak das dieta do kontaktu s kiahnami,potom ked ma vyrazky chces tyzden cakat doma a ani nevies ci to vobec kiahne su 😕 ved ju zober k doktorke...

perlivka
autor
11. dec 2012

@mummy01 🙂) ale ja som ju chcela dat do kontaktu s kiahnami ale to uz je jedno...no a k lekarke sa s kiahnami nechodi ani ked ma dieta horucku...no ale do rana sa rozhodnem ci pojdem...no a kedze bola pri dietati co malo kiahne tak je vysoka pravdepodobnost ze to su kiahne...ja som chcela len radu a nie kritiku...a k lekarke urcite pojdem...a nemala by byt v karantene???ked ma tam vsetci posielate???

mummy01
11. dec 2012

@perlivka tak kiahne dostat nemusi aj ked s nimi bola v kontakte.S kiahnami sa k lekarke chodi,musi mat na to izolacku.U nas to funguje tak ze rodic dopredu zavola lekarke ze ma podozrenie na kiahne a lekarka mu presne povie kedy ma prist,vacsinou na konci ordinacnych hodin.Rodic ostane s dietatom vonku a lekarka ho bud zavola alebo pozrie vonku ked je normalne pocasie. Nikto ta nekritizuje len fakt nechapem preco miesto k lekarke radsej ides na kona 😉

perlivka
autor
11. dec 2012

@mummy01 ved pojdem k lekarke zajtra...no a tej poslednej vete som nerozumela🙂))

sendy182
11. dec 2012

@perlivka už som videla 10 r. dieťa s piatimi vyrážkami bez teploty a boli to kiahne.............potvrdila to lekárka.....boli s ľahký priebehom a jeho mladšia sestra tá bola štedro obdarená byrážkami od hlavy po pätu.........s vysokými teplotami.........radšej zavolaj doki....... 😉 😉 😉 ................

katy1979
11. dec 2012

@perlivka moj maly mal teraz taky priebeh. Mal ich mozno 40. Najvacsie mal vo vlasoch. Vacsina vyzerala ako stipance. Kazde dieta ma iny priebeh. Zbehni k lekarke. A ak by to aj boli kiahne a viac sa jej nevytvori a budu zahojene nevidim dovod preco necestovat. Vo svete sa s tym beha po vonku ci chodi do kolektivu a nikto tym detom nepovie ze kvoli tomu umru.

sendy182
11. dec 2012

@katy1979 s kiahnami len v domácom liečení...........po zahojení ešte stále môže byť jedna vyrážka nevysušená a je môžnosť ďaľšieho šírenia....kiahne netreba podceňovať....... pri nedodržani liečby na lôžku.....sú možné komplikácie zápal plúc, pečene, mozgových blán.............kiahne nie sú obyčajná vyrážka 🙂 🙂 🙂 🙂

alla6701
11. dec 2012

Kiahne sa rozoznávajú od iných vyrážok / ak nie si si istá/ tak , že musia byť aj vo vlasatej časti hlavy. Ak ich tam má, tak sú to kiahne , aj ked na tele nemusia vyzerat ako pluzgiere a nemusí mať teplotu. niekedy prebehnu pár vyrážkami a utvorí sa imunita a matka si kiahne ani nemusí vsimnuť. K lekarke by sa v akutnom stadiu chodiť nemalo, lebo aj pár minutovi pobyt v ambulancii može nakazit veľa detí, ktoré tam v ten den prídu. Inkubacna doba je 14 az 21 dní. Infekcne prestava bzt dieta pre okolie po zasusení poslednej vyrážky. U niekoho ochorenie trvá len asi týžden u iného aj tri týždne.

perlivka
autor
11. dec 2012

urcite pojdem zajtra k lekarke po ordin.hodinach...a urcite to nechcem podcenovat najmudrejsia budem ked sa poradim s lekarkou a pozre sa na malu...ma to uplne miniaturne a preto som si neni ista🙂

inka04
11. dec 2012

Takto vyzeraju kiahne. Podla mna ak sa bodky 2 dni nemenia, nie su to kiahne🙂

perlivka
autor
11. dec 2012

@inka04 no nie su take iba 1 z 10 🙂))) no som zvedava co mi lekárka povie🙂))

inka04
11. dec 2012

Nam lekarka povedala, ze na to aby to boli kiahne v pravom slova zmysle musi byt aspon jedna kiahna vo vlasovej cati, ak nie je, ona to nepovazuje za kiahne. Vraj je na to viac odbornych nazorov, ale nasa pediatricka zdiela ten. Preto sa podla jej slov, u niektorych objavia kiahne opakovane...

perlivka
autor
11. dec 2012

🙂)) no tak vo vlasoch ich nema..

erika71
11. dec 2012

@perlivka ahoj, moja dcérka dostala kiahne minulý pondelok .Začalo to troma vyrážkami na poobedie a do rána ich mala viac, lenže ja som kiahne nevidela a asi ani nemala , tak som nevedela ako to má vyzerať. A dokonca som ani nevedela že ako sa to šíri. Zobrala som ju k lekárke , lekárka ma jemne zdrbala , že to nesmiem,, mala som čakať na chodbe a nie do čakárne. Hneď zapínali aj v ordinačke a aj na chodbe nejaké špeciálne svetlo na 10 minút a poslali von na chodbu každého. No čo už, pomyslela som si , veď nemôžem všetko vedieť . Kiahne sú najprv také malé vodové pľuzgieriky , vtedy je to infekčné. Potom to praskne a začne sa vysušovať. Dostali sme na to vodičku, z ktorej mi dcérka strašne plakala , tak ju to pálilo. Takže som jej to prestala natierať. Ono sa to smie natrieť až po prasknutí. Keď tam je ešte len pľuzgier, tak sa to nesmie natrieť, lebo to pôjde do organizmu, na črevá ...Takže som ju prestala natierať a pekne sa jej vysušujú. asi ešte toľko, že som ju počas tých dní nekúpala šampónom, ale iba čistou rýchlou sprchou. Mala to aj medzi nôžkami a tam som jej natrela Infadolanom a podávala kvapky Zirtec proti svrbeniu, ale ten moc nezaberal. A mala toho dosť aj na hlave.

perlivka
autor
12. dec 2012

@erika71 Dakujem za odpoved🙂) no dnes rano som jej to pozerala je to uz treti den a nic nove nema hovorim ma ich asi 10 a ani to nie🙂 volala som akurat s lekarkou nic nove mi nepovedala akurat ze mam dojst zajtra rano....a vobec jej nevadilo ze ked aj tam budu ludia...takze kazdy ma ine zvyky🙂)) No a vo vlasoch nema absolutne nic🙂

inka04
12. dec 2012

Presne tak, nam lekarka zakazala com kolvek potierat, ze to potom nedycha. Ked to strasne svrbi, predpisala nam fenistil kvapky. Ale u nas napriek tomu, ze ich mal vela nebol problem, tak sme ich nepouzili.