Kedy ísť na pohotovosť?

ninik223
3. okt 2024

Ahojte mamičky moj syn 8m Ked sa zobudil po popoludajsom spánku, mal teplotu 39,5. Išli sme k lekárke hneď . Merala mu crp mal ho 29. No od kedy sme prišli od lekárky mu teplota nechcela klesnúť . Stále sa držíme okolo 38cca. Bojím sa noci . Čo bude. Nemám skúsenosti vôbec , je to moje prvé dieťa . Dala nám diazepan 2 že pri teplote nad 39 mám dávať spolu s liekom proti teplote . Moja otázka však znie. Čo robiť keď mu v noci nebude chcieť klesnúť teplota . Ísť na pohotovosť ? Nechcem niečo zanedbať a o syna sa veľmi bojím . Ďakujem za všetko rady

deti95060810
3. okt 2024

na pohotovosť netreba..len mu dávaj lieky podľa predpisu, môžeš aj chladné obklady a veľa čaju..

iwesska
3. okt 2024

Po prve,zbytocne ste isli k lekarke hned. Teplota nie je strasiak ani choroba je to len sprievodny znak,ze telo bojuje s infekciou. Treba vzdy pockat min.24 hod,idealne 3 dni,ako sa to vyvinie. Lekar ziadne zazraky nespravi. Ziadna choroba neprejde za 2 hodiny,takze ani teplota neklesne hned. Tych 38 ju uplne v pohode. Urcite nie na pohotovost. Striedat po 3h Nurofen a Panadol, vela tekutin a v klude cakat,nepanikarit.

luliu
3. okt 2024

@ninik223 pohotovosť nie, nemá to význam, teplota 38 nevadí, dôležité, že nestúpa. Treba dávať lieky na teplotu, veľa piť. Nemáš sa čoho bat, takto to môže byť viacero dní. S teplotou nemá význam bežať hneď k dr ak nie je iný problém, chodí sa po 3 dnoch

janage
3. okt 2024

Ja pred pchanim liekov kazde 4h uprednostňujem podať raz liek A následne pri teplote okolo 39 vlazna sprcha u dieťatka kúpeľ vo vode. Teda má 39,2 počas lieky, tekutiny o 3, 4 h zas stupne na 39 tak vlazna vodička. Ak teplota neklesá potom dat na striedačku ako poradili.
Mne osobne ta voda najviac uľaví.
Ak máš akékoľvek obavy kľudne na pohotovosť zavolaj. Diazepan poradila lekárka?

janage
3. okt 2024

Do 38.5 teplotu zmazať nemusíš. Dbaj ale, aby dieťa pilo vlažné tekutiny. Nie horúce, nie studené

patka06
3. okt 2024

Tiež si myslím, že si išla k lekárovi príliš skoro, hlavne ak nemá iní príznaky choroby.
Na tvojom mieste by som počkala aspoň do zajtra, keďže je piatok
Teplota mu pekne klesla, 38 je ok, telo bojuje s chorobou.
Lieky na zníženie podávať, len ak zase stúpne, tiež by som nestriedala a nechápem ani ten Diazepam.
Hlavne dávaj veľa tekutín, ľahké oblečenie, nezakrývať a miestnosť pravidelne vetrať, ak by teplota stúpla a nemá studené končatiny, kúpeľ, kde postupne vodu ochladzuješ.
NA pohotovosť jedine ak by teplota extrémne stúpala a nezaberali by lieky.

nahodnemeno
3. okt 2024

diazepam ako prevencia febrilnych krcov sa uz davno nedava, neodporucame to aj preto, ze moze zakryt stav vedomia, dieta moze posobit utlmene, prilis spavo, rodica aj lekara na pohotovosti toto potom vie vystrasit este viac...takze tak ako radia vyssie, dostatok tekutin - vyse 1 litra, nepoddavkovat nurofen - polovica hmotnosti v ml kazdych 6 hodin, nie 2,5 ml ako pisu na obale....a cakat...este by som vysetrila moc papierikom

ninik223
autor
3. okt 2024

Tak ďakujem za rady . Ale už lezime v nemocnici . Mali sme 40,5 a nevedeli ju zbiť . Zavolali sme našej lekárke a tá nás rovno poslala do nemocnice .

timea301196
3. okt 2024

@ninik223 Drzim palce daj potom vedieť co a ako 🙂 ja zrátam teploty aj 38… u nas je horšie teplota 38 ako 39…

nikaeli
3. okt 2024

@ninik223 prajem skoré uzdravenie, neboj sa. Pomôžu mu a raz dva ste doma 🙂 drž sa 🩵

ninik223
autor
3. okt 2024

@nikaeli koľko si nás tu môžu nechať ? Sme tu asi 5hodin a už to nezvladam . Postieľky ako za komunistov malý sa stále budí no hrôza .

nikaeli
4. okt 2024

@ninik223 to netuším, nepoznám jeho zdravotný stav 🤷🏻‍♀️ ale ver, že určite nie dlhšie ako je potrebné.

patka06
4. okt 2024

@ninik223 Skoré uzdravenie ❤
V nemocnici si vás nechajú podľa stavu, predpokladám min. 3 noci.

jesenzima
4. okt 2024

@ninik223 my sme boli s horúčkami a zápalom pľúc v nemocnici 4 dni, a bolo mi úplne u riti, či sú tam komunistické postele, hlavne bolo, že dieťa dostalo riadnu liečbu a bolo pod dohľadom lekárov. Daj sa do kľudu, ide o zdravie tvojho dieťaťa, tých pár dní nepohodlia prezijes 🙄

iwesska
4. okt 2024

Prosim ta,trosku sa pozbieraj. A co,ze to tam vyzera ako vyzera,snad ti ide o zdravie dietata,tak nieco vydrzis a nie sa rucat po par hodinach. Budete tam dovtedy,pokial to bude potrebne.

bublinka1426
4. okt 2024

@ninik223 aj my sme tak mali a a zrazili sme. ale lekarka sa zjavne bala, bo dieta ma len 8m chapem..

a co vam zistil krv moc, CRP som zvedava ?

zafir01
4. okt 2024

@ninik223 veľa síl ,a nech je drobec čoskoro fit ..ja som takto ostala so 4 tyzdnovym bábätkom . Deň pred štedrým dňom dostal vysoké horúčky . Zo skúseností si staršími deťmi som mu vzala moč ,a šli sme na pohotovosť ,kde si nás aj nechali . Dostal zápal obličiek . Bol na jiske a ja som celý štedrý deň a večer pri ňom presedela na stoličke , monitor dychu časti hlásil poplach , bála som sa . Pustili nás na Nový rok ..
Štedrá večera bola Nemocničná,a ešte horšie ,že doma ostal sám môj muž s vtedy 6 ročným synom . A tiež strávili štedrý večer sami .
Ale ,dôležité je ,aby sa deti dostali z toho najhoršieho a boli fit a mohli ste si potom užiť pohodlie domova

ninik223
autor
4. okt 2024

Prišli sme na príjem . O 19:00 o 18:00 som mu dala capik od horúčky . O 22:00 mu vystúpila teplota na 38,7 tak som to išla oznámiť . Podotýkam že oni tu nerobia nič . Dali mi teplomer a že mu mám merať teplotu . A keď bude mať mám si prísť pre liek a podať mu (ako doma) dali mu cipok no nezabral a teplota vystúpila na 40stupnov za celý ten čas, tu nikto nebol . Išla som za nimi že ma teplotu vyššiu dala mu dajakú chladivu nádobu žeby chladilo totu hadicku čo mu tiekla infuzia ( čistá picovina nezaberalo to) potom mu klesla na 39,7 . Išla som asi po dvoch hodinách za nimi HE malý mi celý čas palce . Teplota mu klesla len ma 39.7 prišla nasrata sestrička . Vymenila mu totu chladivu infúziu za druhu a tak hnusne malému povedala no a už spi . A zabuchla dvere . Do 04:00 mu teplota neklesla a nikto tu nechodil. O 04:00 som tam išla zase. Že nech mu daju ďalší liek lebo mu neklesla teplota a povedala , že mu dá sirup . Prišla asi po pol hodine dala mi sirup že dajte mu podotýkam ten mám aj doma . A o 06:00 zaspal a klesla mu konečne teplota no o 06:10 tu prišla upratovačka a začala trieskať zobudil sa a neskutočne plakal
Do teraz . Záver. Nedávajú mu tu nič iba to čo mám ak doma . Absolútne sa nezaujímajú či teplotu ma alebo nie . Nechodia ho kontrolovať a malý je z toho priestoru taký vystresovaný že keď vidí nikoho iného ako som ja začne tak plakat že je až bordovy . Do pondelka, mu nič iné nedajú iba toto lebo až v pondelok budú výsledky a antibiotiká mu zatiaľ tiež nedajú. Neviem čo mám teraz robiť manzel je maximálne nervózny z toho že s ním nič nerobia . Chce žeby som podpísala reverz . A v pondelok zavolala doktorke o výsledky a žeby ona napísala liečbu . Neviem čo mám robiť . Malý stále palce je tu z toho strašne vystresovaný lebo ja som vystresovaná . Sestričky sú maximálne arogantne a hnusne a o doktorke ktorá ma dnes zmenu ani nehovorim začala tu po mne zjapat že oni mu anbiotika nedajú lebo nemajú výsledky

patka06
4. okt 2024

@ninik223 V prvom rade sa upokoj. ber to pozitívne, si v nemocnici, dieťatko máš pod kontrolou , urobili čo mohli a naozaj musia počkať na výsledky, aby vedeli čo a ako liečiť.

jgk24
4. okt 2024

@ninik223 a to mu ani nerobili crp?

iwesska
4. okt 2024

Pozri,ak ma virus,ATB mu nepomoze,naopak mu rozhadze cely organizmus. Ak mu pozerali moc, CRP a vsetko je v norme zatial a robili vytery,tak bez vysledkov mu ATB nasadit nemozu. A dovtedy len zrazat teplotu nic ine sa neda. Moj mal takto ako babo 3 dni nezrazitelne 40 tky a na 4 den sa vysypal. Bola z toho 6.choroba, nikde som s nim ani nebola. Neviem,ako by mu pomohli ATB,keby mu ich nasadili.

betulinka1
4. okt 2024

@ninik223 neboj sa. Spravne dávkuj podla hmotnosti a nie podla veku. Ak by teplota isla k 39,5 a paralen nezabral, daj s 3 hodinovým odstupom daj nurofen. Alebo opacne, podla toho s cim si zacala. Diazepam ti dali aj kvoli prevencii febrilnym krčom. Ak sa bude triasť od zimy tak zakri, ak sa nebude triasť kludne daj zabal na nožičky a ručičky. Alebo kludne otvor okno a ochlad miestnost. Ak sa budes bat kludne zavolaj na 112 prepoja ta na oddelenie. Mne velmi pekne pani doktorka radila a pekne sme znížili teplotu na dialku. Ak bude mat 40 stupnov za mna treba volat sanitku a nechat sa odviest do nemocnice a Dieta na infuzie.

patka06
4. okt 2024

@betulinka1 veď sú v nemocnici

deti95060810
4. okt 2024

@ninik223 min. 3 dni... musia vyšetriť čo to bolo...
v pondel. - utorok ideš domov.

sonicka19983
4. okt 2024

ja chapem ze s prvym dietatom je to asi tazke ale tiez sa priklanam k tomu ze na pohotovost by som s nim nesla pokial by teplota netrvala viac ako 3 dni...ja mam deti ktorym ked teplota sa blizi ku 39 tak su dead a nerobia uz ze vobec nic, iba lezia, ak by mali viac asi zabaly alebo proste striedanie lieciv...sestrine sa pri 38.5 hraju akoby nic...az ked im vyleti na 40 tak su apaticki...kazde dieta to ma proste inak...a ano cakat od nasich nemocnic daky zazrak nemozeme...pre nich ste iba dalsi pacient "iba s horuckou" a ano pokial nebudu mat CRP, lieky nepodaju...a ano v nemocnici je to des bes, nemozes odist, nemozes nic iba sediet a kontrolovat zdravotny stav dietata a ano sestricky nebudu prijemne...ak sa clovek na toto pripravi prezit sa da vsetko...drzim palce nech to mate co najskor za sebou....

hylary
4. okt 2024

@ninik223 takto je to všade...to je realita slovenských nemocníc....preto sa im stránim všetkými desiatimi a Ani za nič by som tam nešla... Až naozaj pri ohrození života...

timea301196
4. okt 2024

@sonicka19983 prikláňam sa s k názoru. Ale sestričku sú zväčšia nepríjemne ak sú aj pacienti. Ak takto reaguje autorka tu kto vie ako reaguje tam…

luccija
4. okt 2024

@ninik223 žiadny reverz nepodpisuj a zostaň v nemocnici.v nemocnici ho viac vyšetria pôjdeš domov a potom niekde na RTG pľúc a podobne? hlavne sa ukľudni teplota nie je strašiak je to dobre, že imunita bojuje

luccija
4. okt 2024

Prvé 2 dni je bežné, že je teplota vysoká

sonicka19983
4. okt 2024

@timea301196 ja mam skusenost ze boli neutral ale ked uz videli ze placem ze sa rucam, uz zjemnili pristup, pokial bola zena direktivna, pozadovacna a panovacna, presli do protiutoku, v zmysle, aky pozicaj taky vrat :(