Dávate Dčko aj starším deťom ako 2 roky??
Vigantol berie dcérka od narodenia, obvodný jej ho predpisuje aj teraz keď ide mať pomali 3 roky, no včera mi alergologička povedala,že tým,že jej ho stále dávam jej môžem skôr ublížiť ako pomôcť 🤷🏽♀️ máte s tým nejaké skúsenosti?
@buba7 vigantol by sa mal davat len v zimnych mesiacoch - v letnych nemusis. A ako prisla na to, ze jej mozes ublizit? Brala krv a videla ze ma velmi vysoke hodnoty? Ci ako?
ano jednoznacne, vit d posilnuje imunitu specialne v chladnejsich mesiacoch.
Áno od októbra do apríla na odporúčanie alergologičky
V zime davam obden D aj takmer 7r ... ja beriem denne kedze ho mam nedostatok
Syn ma problemy s imunitou a na odporucanie alergologicky a imunologicky davame vitamin D. Synovi davam teraz v zime rybi tuk a nam dospelym denne jednu tobolku Dcka.
@kittykat22 brala, ale len na alergo testy...spomenula som jej, že dávame každý deň Cčko (cebion 10kvapiek) a Dčko (vigantol 2kvapky) , nato mi povedala, že sa to ma len do 2 rokov dávať, že jej môžem viac uškodiť ako pomôcť 🤷🏽♀️ hoci môj názor je, že telo si vezme toľko,koľko potrebuje a zvyšok vyplaví 🙂
@buba7 Vieš, ja už sama neviem, lebo jeden lekár nám kázal vit.D aj rybí tuk, druhý len rybí tuk a v žiadnom prípade k tomu D-čko. Čiže ak už lekári sa nevedia dohodnúť, robím si podľa seba ako uznám za vhodné. Je zlý aj nedostatok aj predávkovanie. Ja robím tak - ak nie je ani na chvíľu na slnku dávam, ak je na slnku dám rybí tuk - to má na srdce môj naordinované. U nás v labáku sa dá za nejaké 2€ vyšetriť hladina D-čka. Asi to spravím tak a podľa toho usúdim.
@buba7 nemala by si dietatu davat synteicke vitaminy kazdy den - to ma pravdu. Viem ze niekde som videla video - ze vitaminy C, D a spol - maju podskupiny. A tie vo forme doplnkov je len jedna z nich. A akonahle davkujes len jednu tuto podskupinu telo prestava prijimat dalsie - takze si clovek nevedome skodi - uz viem, rozum v troube na mall.e. Je tam skvely vyzivovy poradca, ale neviem presne ktora to bola cast - a hovoril prave o tych podskupinach. Navyse systeticke vitaminy su novinkou na trhu - su tu par rokov, takze co sa stane s dietom ktore ich uziva denne a roky nikto nevie ci nenastane problem- niesu studie. Mala by si davkovat doplnok max 3 mesiace, a potom urcite na 6m vysadit. V tomto si myslim ze ma lekarka pravdu - samozrejme ti nediktujem co mas robit, je to na tebe, je to tvoje dieta, tvoja vec.
@buba7 dietatu ovela viac prospeje mat pestru stravu, ako mat denne vitaminy. Samozrejme je ine, pokial ma dieta rapidny deficit - ale to ukazu krvne testy. Ako ma napriklad moje dieta, tak musi brat 10kvapiek vigantolu 1x do tyzdna. Ale to je preto lebo vitamin D je niekde okolo +/-50 v optimalnej hodnote, a moje dieta ma 15.
@kittykat22 garantujem ti, že drvivá väčšina populácie má nedostatok D vit a ani o tom nevie, bežne sa pri krvných testoch jeho hladina nezisťuje.
a ani zo slnka sa ho dostatok netvorí, lebo pri strachu z ozonových dier a rakoviny kože sa neslníme a ak áno tak minimálne SPF 30 a to sa žiadne zásoby prekurzoru cez kožu neutvoria
@buba7 to sa týka iba vitamínov rozpustných vo vode, že nadbytok sa vylúči z tela. vit. rozpustné v tukoch sa v tele môžu ukladať.
pri 2 kv. vigantolu sa s pravdepodobnosťou rovnajúcou sa 0 nič nestane, je to dávka odp. pre nedonosené deti.
ak chceš mať kľud tak jej pri odbere daj zistiť hladinu d a potom sa zariaď.
@petruldo to je mozne. Ale doplnky by sa nemali brat nonstop.
@kittykat22 no aspoň do vytvorenia normálnej hladiny v krvi, alebo od jesene do jari, pri problémoch s imunitou by som dávala celoročne
@petruldo no, mylis sa. My mame teraz nizku hladinu vitaminu D, z vysledkov krvi a mame uzivat 1x do tyzdna 15 ja, a dieta 10 kvapiek vitaminu D. Za pol roka mame prist na testy aby lekarka zistila, ze mame vyrovnanu hladinu a potom sa dohodneme co dalej. Doplnky sa maju brat pri potrebe - a nie, lebo medved. Pokial je problem s imunitou, tak treba spravit imunologicke testy ci tam nie je iny problem, alebo brat specialne pripravky na zlepsenie imunity - a to nie je vitamin D, su to glukany. Dcko je dobry pri respiracnych ochoreniach, ale jeho samotne uzivanie situaciu zlepsi len velmi tazko. A to ti pisem z vlastnej skusenosti - mala som 3.5 roka problemy zo zdravim, a to Dcko mi vobec nepomohlo.
@kittykat22 segra je vegánka s veľmi nizkou hladinou D, kým ho nezačala brať vo vyšších dávkach, chodila z choroby do choroby, ako sa jej hladina pri suplementácii ustálila v norme tak u nej klesla aj chorobnosť, užíva ho stále ale už nie toľko ako predtým.
nepíšem lebo medveď, užívať ho treba pri nízkej hladine ak ju máš laboratórne zistenú, kým sa neznormalizuje, potom ak chceš tak vysadiť a po čase znova testovať.
ak nevieš akú máš hladinu, tak si môžeš vit D suplementovať v období s malým slnečným svitom, teda v období od konca jesene do konca jari v rozumnej dávke, teda dospelý kľudne 7-10 kv za týždeň
@buba7 okolo 85% populacie ma nedostatok vit D. Predavkovania v zimnom obdobi by som sa absolutne neobavala.
S týmto som sa teda ešte nestretla aby lekár niečo také tvrdil. Veď veľa ľudí má nedostatok déčka, ešte som po pravde nepočula o nikom, kto by ho mal nadbytok. Takže nechápem. Možno by bolo fajn sa ešte aj s detskou doktorkou o tom porozprávať, prípadne zistiť hodnoty déčka v krvi.
Priklanam sa @simsalabim neviem ci je nieco take vobec mozne 🙂 A radsej viacej ho mat ako menej.
mne povedal môj lekár internista a endokrinolog že mám brať 40 kv týždenne a to isté mám dať aj synovi(má 7 rokov) celoročne...skoro každá žena má problém s osteo a deťom aj školákom ide trvalý chrup...hovorím o vigantole
samozrejme,inak by sme sa predávkovali...
s dostatkom vitamínu D je to na dlhšie, je síce pravda, že telo je super v tom, že si ho vie vytvoriť samo vďaka slnečnému žiareniu, ale aj napriek tomu máme s jeho dostatkom problém, ale to asi aj skrz stravu a teda je vhodné dať telu ho iným spôsobom najmä teda pre deti 🙂
@gondyo takýmto spôsobom asi áno, ale pri odporúčanom dávkovaní a normálnom pobyte na slnku by bolo predávkovanie len veľmi málo pravdepodobné 🙂
My berieme D-cko (Devit) cela rodina hlavne v zimných mesiacoch. Ziadne komplikácie nemáme.