Je normálne u bábätiek do pol roka občasné zakaslanie akoby zabehať slina..bez iných problémov?..sopka a pod..
@martul môžu.. len chcem vedieť kedy je to v poriadku a kedy už z choroby..ako to rozoznať
ak kasle casto, moze mat reflux (aj tichy reflux bez grcania).
Z času na čas zakuckať, v pohode. Však aj tebe isto niekedy zabehne. Len si sleduj, či to nie je často alebo pri niečom konkrétnom, napr dráždi dieťa pri istej vôni alebo prachu.
A na pobavenie, môj keď mal cca 7-8m a ja som bola kus chorá, kašľala som, začal aj on. Mysleli sme, že som ho nakazila. Nie. On si len zo mňa robil srandu a opakoval po mne to, čo som robila aj ja.
Podobné to bolo aj keď sme šli po veľa schodoch, ja som na konci už nevládala s dychom, ak som mala malého a milión tašiek na sebe. Po čase malý začať funiť vždy, keď sme vyšli na schody 😂
@deedol ahoj..nie často.. v noci vôbec max 1 x a cez deň max 3 krát.. ma 3 mesiace
to mi nepride nejako casto.
Rozoznať to neboj sa. Keď sa pridajú sople, chrchlanie v krkue, časté odkašliavanie, nechuť do jedla, mrzutosť. To proste zbadáš hneď. Vždy treba mať doma po ruke sirup na kašeľ, od teploty a kvapky do nosa.
@martul diky..nemá nič iné.. teda zatiaľ.. kojim ho
@martul máš nejaký overený sirup..
@deedol takže myslíš ze je to ok ?..a nemusím si to nejako všímať..
@vkatush
..jej to je milé.. ako opakujú tie deti..to človeka poteší
Neviem ci ho niečo dráždi..možno áno.. ale iné priznaky choroby nemá
@deedol grcne si dosť často.. ale nie nejaké veľké množstvá...
co znamena dost casto?
@deedol vieš čo aj tak 20x za deň že ju tak vybehne mlieko z úst.. niekedy aj natravene
no to je celkom dost. spomen pediatricke.
Pri refluxe praveze nemusi velke mnozstva, len si odgrcne, ale casto. Pri refluxe drazdi aj na kasel, aj pri skrytom. Zakaslanie v takomto poste/frekvencii nie je urcite choroba. Dietatu moze len zabehnut slina, moze ho drazdit z refluxu, tak ako aj dospely si obcas potrebuje odkaslat, tak aj dieta obcas odkasle, netreba za tym hladat nic zahadne. Pokial ale je problem aj s grckanim, tak treba pomyslat na reflux a ten tiez nie je vzdy nutne nejako extra riesit, zalezi od dietata a od toho aky silny reflux ma, urcite treba dodrziavat rezimove opatrenia pri refluxe a pokial nedojde k zlepseniu, tak dalej riesit zahustovanie alebo dovysetrovat reflux. Do 6m sa este reflux moze a vacsinou aj zlepsi, upravi. Kazodpadne riesit len to ze dieta 3x za den zakasle je zbytocne, pritom doteraz si tusim grckanie ani nespominala.
Grckanie 20x za den je ale naozaj jednoznacky priznak refluxu, takze treba konzultovat s pediatrom, ak ste to doteraz neriesili a tym padom mas vyriesene aj kaslanie.
To, čo popisuješ (ze mliečko vybehne aj 20x za deň) je podľa mňa známka refluxu. Moja malá mala reflux, no skrytý, čiže málokedy vyvrátila, no často sa vracalo "hore". Pomohlo na radu lekárky ukladať ku vyššie - ona tomu vravela, že rovná šikmina. Dávali tak detičky aj v pôrodnici. Pekne ohli kojaci vankúš a naň položili bábätko, tak som to tak robila aj doma na gauči atď. V postieľke sme mali klinovy vankúš a v kočíku uterák pod matracom. Pomohlo to veľmi. A áno, kašeľ je podľa mňa z toho, je to nepríjemné, predstav si ako keď teba páli zaha, otrasný pocit.
@deedol som spomínala.. ale ze keď priberá aj prospieva...
No aj moj priberal, ale nie je to dobre pre pazerak. Aspon rezimove opatrenia, ked uz nie zahustovat mlieko (to ani moc neodporucam, mojho z toho zapieklo)
Rezimove opatrenia urcite dodrziavat, do toho pol roka by sa to malo zlepsit. Ak sa to nezlepsi alebo bude mat vacsie tazkosti, tak treba riesit.
@anavixy jej ahoj
..ten kasel.ako spoznám že už je z choroby.
Aké sú príčiny že zakasle bez iných problémov
Myslíš ze reflux?a ešte sa mu to stáva keď pije z prsnika..
Ahoj 🙂 Ked pises, ze tolkoto velakrat vygrcne, tak podla mna jednoznacne reflux. Reflux sposobuje kasel resp. take odkaslievanie aj u vacsich deti aj u dospelych, je ti jeden z jeho priznakov. Inak obycajne zabehnutie sliny napr a pri jedle zabehnutie mlieka, tiez uplne bezne u deti. Pri chorobe sa ten charakter a hlavne intenzita kasla meni, urcite by nekaslalo dieta z choroby tyzden 3x denne. 🙂 myslim si ze chorobu vobec nemusis zvazovat, reflux, pokial nerobi velke tazkosti a dieta prospieva, sa riesi rezimovymi opatreniami a teda do toho pol roka je povazovany za fyziologicky (je sposobeny tym ze nie je dostatocne vyvinuty zvierac pazeraka), pokial by pretrvaval, uz je to povazovane za patologiu a treba to riesit na gastre. Osobne by som tomu este dala cas a pokial by sa stav zhorsil (do tych 6m alebo pretrvaval aj nadalej) tak by som sa nenechala odbit lekarkou a riesila to.
Tak to má jednoznačne reflux, keď toľko krát blinká. Môj mal tiež, vtedy taký kašlik z času na čas, také to zakuckanie.
Ale keď ti priberá, pekne papá, vtedy sa reflux nerieši, len počkať, kým prejde.
Nám prešiel okolo pol roka tuším.
@vkatush ahoj..ano priberá až moc..často pije..možno to ma aj z toho..aj mu zbehne pri pití mlieka..to dosť casto
@anavixy aha..čiže pri chorobe by to bolo častejšie aj s inými príznakmi?..to je tak keď mám dieta v 37 r potom som na všetko uzkostna
Môj bol,eehm stále je, tiež nenažranec a potom mu zabehne, lebo veľa naraz chce 😂
Predtým sme to riešili na odporúčanie dr dávať častejšie a menšie dávky. A asi do 7-8m pil 120ml, aj keď na krabici odporúčanie už bolo 180/210ml na jednu dávku.
@vkatush že nenazranec😀 to bolo dobre..hlavne keď im chuti..hádam sú zdraví.. koľko má tvoj?
@vkatush koľko si zakaslal za deň..keď mal ten reflux..dnes mi môj vyvrátil trochu viac..taky slabší prúd
Teraz má 10m a môže byť prepchatý. Ak vidí niekoho jesť, hneď príde k nemu a chce tiež 😂
Ale jasné, radšej nech papajú. Horšie je, keď nechcú.
Môj sa nazvracal strašne veľa, u nás látkové plienky išli na desiatky kusov denne, furt večer práčka, nech má na ďalší deň, prezliekať stále,... Vôbec mi to nechýba 😂 prestalo to cca v čase, keď sme začali už s príkrmami, vtedy sa to začalo ukľudňovať a neviem ani kedy, zrazu prešlo.
A ten kašeľ, to fakt bolo zakuckanie sem tam za deň, nič čo by som nejak riešila, lebo si to sotva všimneš.
@vkatush už aj beha..tak skoro veru..bude asi veľký chlap keď mu toľko chutí..
Hej toľko vracal?..aj ja periem často.. už sa teším kedy to tiež skončí.. a bude väčší..
Keď si začala prikrmy..co si dávala.. ja už si to nepamätám.. mam 14 r ..už je to davno
To vážne?! Samozrejme, veď to je normálne. Malé si nemôžu zakašlat preboha?!