Ahojte mamičky,chcem sa spýtať,ako Vaše detičky znášajú pobyt v škôlke/škole s touto diagnózou? či už so strany učiteliek,alebo detí,skrátka zaujíma ma ,či sa Vaše detičky vedeli dobre začleniť,či s nimi niesú príliš často problémy a podobne..My sme nastúpili teraz od februára 2014 do škôlky,zatial to nieje žiadna sláva,čo mi dávajú učiteľky najavo,no je to predsa len pár dní a neviem čo od toho očakávať..Rada by som si vypočula Vaše skúsenosti,tie ktoré máte tiež detičky s ADHD,ako to celkovo zvládate či už doma,alebo v škole/škôlke,prípadne či vnímate u detí,či sa ich vekom niečo mení,alebo nemení..
Dakujem pekne 😎
Ahojte mam 10 rocnu dcero a po piatich rokock v skole jej zistili tuto diagnozu. Stale behame po kade akych vysetreniach berie lieky na uludnenie ale nebadam nejake zmeny.
Ahoj ja mam 15 rocneho s ADHD, pred dvanastimi rokmi novinka. Vsetku literatutu som musela obiednavat z ciech, ak som sa chcela nieco dozvediet. Ak ti mozem poradit treba si vybrat dobru skolku kde je montesori alebo schiller sistem ucenia alebo aspon spolupraca so specialnim psychologom. U nas sa tieto deticky dost zanedbavaju nedokazu pracovat a ani sa spravat ako normalne deticky. Potrebuju specialny pristup ucenia, komunikacie a vychovi. Tieto deti velmi casto maju v starsiom veku poruchy ucenia ktore by sa v skolkarskom veku daly dobre eliminovat. No nase skolky nemaju dostatok specialnych pedagogov na tieto dysfunkcie. Velmi casto sa stretavam s nepochopenim, neochotou spoluprace s ucitelmi a pritom je to velmi dolezite pre zaradenie sa dietata do kolektivu a do normalneho fungovania dietatka. Prajem vam vsetkym mamickam pevne nervy lebo ich budete este potrebovat ale pri spravnom vedeni sa vam to stonasobne vyplati. Syna by som vzivote nevimenila. Inak je tu skupina poruchy ucenia a ADHD su tam clanky a hlavne maminy ktore prezivaju to iste co vy.
@dendy1
@tomasko27
@zdenka30_1
@kikina84
@zdenka30_1 aj vam odporucili nejake specialne pokyny,,ktore treba dodrziavat? ake lieky uzivate ak sa smiem spytat? dakujem
@kikina84 Minuly rok v novembri mu to diagnostkovali.Vsetko sa odvija od toho aku ma naladu,a od toho zavisi ako budeme pisat ulohy a podobne.Ako v triede to maju tiez s nim tazke lebo ked si zmysli tak sa ide poprechadzat cez hodinu,vyrusuje ostatnych,nechce sa mu pracovat on chce spat,povie ucitelke ze preco ho nenecha spat,sniva o tom ze pojde na bagri,ze bude betonovat a to pcas hodiny.Da sa snim lahko manipulovat,tak to vyuzivam vo svoj prospech a pre ulahcenie danej situacie.Este stale sa ucim co ako.Dnes sa v triede cez prestavku ostrihal,maju ako na vytvarnu vychovu noznicky ako su to tie pre deti,maju obly koniec ale strihaju,tak ma vystrihane miesta tak sa ideme strihat aby vyzeral ako clovek.
Ospravedlnujem sa za preklep nie schill sistem ale sindellar.
No nam na to prisli len teraz v piatej triede berie straterru a este od psychyatricky nejake lieky na ukludnenie ale vobec to sa mi zda nezabera aj ked straterra zabera az po troch mesiacoch. A spravanie prave ze v skole to je celkom pohode ale domasi s nou nemozeme dat rady co je taka drza a protivna neposedi no niekedy mam pocit ze tu psychiatricku potrebujem ja.
@zdenka30_1 a ked vam diagnostikovali ADHD,okrem liekov ste dostali aj nejake pokyny ,ktoré treba dodrziavat? co vsetko ste sa vobec dozvedeli od lekarky? dakujem
No pokiny ziadne proste jej psychologicka zistila aj poruchy ucenia a pamäte a dala ziadost do skoly na integraciu ale mali to od druheho polroka riesit a stale nic tak neviem co ako dalej. ☹
@zdenka30_1 aha a co je to ta integracia?
Integracia to je ked ma ulahcene ucenie v skole
Ani nie to skor co som videla v skole tak ziak bol mimo ostatnych v inej triede a specialny pedagog sa mu osobne venoval
@kikina84 ja mam 5 rocnu s ADHD a my sme v skolke a zo zaciatku boli obrovske problemy.Stale len do nej chceli pchat lieky na tlmenie,Potom rok klud a teraz ma jedna pani ucitelka zasa zbombardovala otazkou ci davam malej neake lieky.Nie nedavam a nemienim.Caka ju este rok v skolke a potom cakam co bude
@kikina84 skús sa pridať do tejto skupiny https://www.modrykonik.sk/group/1824/.
@kikina84 ahoj, tak som rada ze niesom jedina mamina s nevychovanym a hyperaktivnym dietatom, teraz uz ma 7 rokov, ale od kedy oci v porodnici otvoril, trhalo s nim, vkuse reval, nemohli sme dat s nim rady, malo spaval ako babetko ked prespal 20 minut tesila som sa ze si mozem aspon v klude umyt ruky. Zavidela som maminam ktorych babo sa napapalo a spalo aj 2 hodiny vkuse tie si naoaj vychutnavali matersku dovolenku. Prisiel cas ist do skolky, v kolektive bol prisposobivy, rad sa hral samozrejme obcas bolo aj obdobie ked som prisla do skolky pre neho so strachom co vyviedol, raz huckal deti aby vystrajali, inokedy sa ucitelka stazovala ze sypal detom piesok s lopatkou do hlavy to boli ale zaciatky v skolke, ale ucitelku som upozornila ze je asi hyperaktivny, nastastie nebol v triede sam co bol taky zivy bolo ich zopar. A tiez ked sme chodili zo skolky casto s placom, ked nespal bol tak hyperaktivny ze az rical z toho to mu dodnes ostalo aj ked rokmy sa to postupne zlepsovalo, ale stale mi da zabrat a vie tak vyhecovat, stale len robit zle sa mu paci ked surodenci ricia smeje sa. Ano potrebuje rezim, niekto povie venuj sa takemu dietatu ale ak mas este 2 deti je to tazke a neda sa to proste vkuse s nim nieco tvorit a robit. A pritom my nemame diagnostikovanu ADHD, sama som mu to diagnostikovala kedze sme boli v jeho 4 rokoch za psychologickou a ona tvrdila ze je to porucha pozornosti a nesustredenosti, nic hrozne, povedala ze ak by bol hyperaktivny ze by vraj liezol po plafone, odisla so necchapavo a tak sme to uz nechali tak, aj ked obcas ked nervozy mam sto chuti dat mu lieky na spanie alebo taku konsku injekciu keby bola, ale dodnes to riesime tak ze mu zakazeme to co ma najradsej, to zabera obcas podla toho ako sa vyspi, aky ma den, podla unavy a tak a tiez sme skusali na nom terapiu studenou sprchou po nej sa stale ukludni je to taky sok, ale zaujimave ze nikdy nebol potom chory. Stale potrebuje pochvalu, potrebuje byt vo vsetkom prvy, stale sa musi nieco diat, nieco planovat, inac je to katastrofa s nim. Potrebuje csetko vediet, este ked bol mensi a rano vstal pytal sa a co budeme dneska robit, kde pojdeme? Takze rezim dna musime mat. A v hre ak nieco hrame spolu a prehra ach strasne nieco pre neho prehrat tazko to znesie, ale teraz uz cim je starsi necha si niekedy aj povedat ze dobre tak vyhram dalsie kolo, ale vacsinou musi byt po jeho. Inac je velmi sikovny, len ta lenivost jeho je vecsia. A co sa tyka plnenia uloh, detom s hyperaktivitou nie je dobre davat vela uloh, zistila som to napr.tak ze ked som ho prosila ze nech si uprace izbu, no chudak bol hotovy a nervozny z toho ze je toho vela, proste nevedel odkial zacat a co ma vlastne robit, ale ked som mu konkretne povedala uprac postel a daj knizky do policky, bolo to vporiadku, ale akonahle by som mu povedala viac toho nezniesol by to a uz by sa hadzal ze on nevie co od neho chcem, to robim aj dodnes ked chcem aby mi s dacim pomohol, lebo viem ze inak to nedokaze. Rada by som tiez vedela ak mal niekto deti hyperaktivne ako moj syn ci ked je dieta starsie sa to vekom zlepsuje, lebo mne sa zda ze ano ale aj tak mam co robit. Horsie je ze surodenci ho kopiruju a opakuju to zle po nom. 😒
@schira no ja mám syna predškoláka, os v septembra som ho preradila zo štátnej škôlky do montessori škôlky. Nie preto, že by mal nejaké poruchy správania, ale preto, že som chcela aby tam pokračoval v škole. Tak, že nech si navykne na ten system....Nikdy nepatril medzi deti čo kde posadíš tam budú. Rád sa zapájal do všetkých aktivít v škôlke, miloval besiedky, vystúpenia, nemá problém si rýchlo nájsť kamošov, je veľmi spoločenský....nikdy neboli na neho v škôlke sťažnosti. No len pri zápise do montessori školy nám povedali, že ho nezoberú, že je nepozorný, nesústredený a že by to bolo pre učiteľa príliš vyčerpávajúce. Zostala som z toho úplne v šoku. Aj keď v mesačných správach mi veľmi jemne naznačovali, že má trošku problém sa úplne koncentrovať na svoju prácu, že popri svojej aktivite je schopný riešiť aj veci, ktoré robia deti dva metre od neho a to potom deti vyrušuje.Ale že budú na tom pracovať. No a pri zápise šok! Tak som začala hľadať info o problémoch so sústredením až som našla ADHD. Keď si prečítam príznaky, tak mám pocit, že máme asi všetky. prosím, ako u vás diagnostikovali ADHD? Zajtra sme objednaný k našej homeopatke,budem o tom s ňou hovoriť a žiadať nech nás pošle asi k nejakej psychologičke.
@schira Ďakujem za odpoveď. Dnes sme boli u našej homeopatky, sedeli sme tam skoro dve hodiny, malý si celý čas v kľude kreslil, občas zapojil do našej debaty... uistila ma, že určite nejde o žiadne ADHD. Že je len veľmi temperamentný a vo veciach potrebuje mať jasno a hlavne istotu. Tak sa teším, lebo som si už včera povytláčala kopec materiálov o ADHD....V škôlke mám žiadať dôkladne vysvetlenie, prečo ho neprijali.... Ak bude treba pošle nás ku psychologičke na test zrelosti. Momentálne užívame rybý tuk na kosti, ten by nám mohol pomôcť aj k tej nesústredenosti, ku ktorej sa tiež vyjadrila, že je na jeho vek úplne normálna. Dala nám aj nejaké homeo, ktoré sa dáva aj detičkám s veľmi ľahkými príznakmi ADHD. Už len aby som sa ja ukľudnila a v kľude si sadla s padagógmi v škôlke. 😉
@samika tak to by urcite nevidrzal tak dlho sediet keby mal ADHD. Syn nedokazal sediet ani 1 minutu. Musel sa pohybovat aj pri jedeni. Suhlasim s pani homeopatkou a aj ten ryby tuk je super na sustredenie. Neboj aj keby mal problem zo sustredenim dnes je viacej moznosti ako trenovat s dietatkom a napravit to. Ja si vzdy poviem ze je to super ved moje dieta je zivotaschopne, nic mu neujde, pohotove, aktivne ziadny domased, pracovite no co si len mozem viacej priat, je prosto dokonaly : D. Keby si potrebovala s niecim poradit kludne napis.
@zuzana141 ahoj, neviem presny názov, dala nám ich v takom papierovom sáčku, snažiala som sa to prečítať, ale myslím, že je to len nejaká skratka SACOH. LM1. Údajne sa dajú kúpiť len v Rakúsku. Ale myslím, že nám veľmi pomáha rybý olej zn. MOLLERS. No neviem či som Ti nejak pomohla. 😉
@kikina84 Ahoj. Moja malá síce nemá lek.diagnostikovanu ADHD, ale je výrazne živšia ako iné deti a tiež sme nastúpili do škôlky teraz od februára.
Akurát dnes bola prvá scéna čo nechcela ísť do triedy ☹ No a samozrejme plakala aj prvé dni, ale išla do triedy v pohode. Každý deň učiteľka hovorí, že nechce sedieť pri stole a jesť. Vylieza na stoličku a nerobí to čo jej povie.... No už sa desím čo bude dnes po tej scéne.
Založila si tému ako šitú na náš problém. Ďakujem. Tiež potrebujem dobré rady a povzbudenie.