Hraničná porucha osobnosti

hpo
10. jún 2024

Ahojte. Má prosím niekto z Vás dieťa s touto diagnózou? Dcere bola diagnostikovaná HPO v 18tke, teraz už má takmer 20 rokov a mám pocit, že to ide a ňou dole vodou. Začínam z nej byť zúfalá, z jej postoj, správania, nezodpovednosti. Hospitalizovaná bola 2x a začínam nadobúdať pocit, že to viac uškodilo ako pomohlo. Má prosím niekto skúsenosť, ako taku osobu zvládnuť a ,, neznlaznit ,, sa z toho.

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
hpo
autor
10. jún 2024

@taynee áno bol, pojedla lieky, ale spôsobom aby som na to prišla - čiže som vedela okamžite zasiahnuť. Chýba jej posledný rok školy a každé ráno ten istý scenár - alebo nejde, alebo zo školy sa vypýta, lebo jej je zle. Správanie ku mne ako k matke otrasné, drzé, egoistické... Ja už tomu celému nerozumiem

0silvia0
10. jún 2024

@hpo a kedy ste si uvedomili, že jej osobnosť nie je celkom ok? Už v detstve či až v puberte? Asi treba zmeniť psychiatra? Formu liečby?

hpo
autor
10. jún 2024

@0silvia0 V 16tke začala trpieť depresiami a v 18tke jej bola diagnostikovaná HPO. Lekára má už štvrtého, už budeme musieť vyhľadať asi v inom kraji. Jej však nikto nevyhovie - sama ich poučuje, čo jej majú predpísať, v akom množstve a podobne. Nedopatrala som sa nikomu, kto by sa čo i len trošku viac venoval tejto poruche.

klotildabazarik
10. jún 2024

@hpo treba ju vyhodiť z domu potom. sa uvedomí, a teraz poďte do mna😂

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
hpo
autor
10. jún 2024

@klotildabazarik prosím ak tvoj komentár nemá byť prínosom, či radou, alebo pochopením, zdrž sa ho a prajem Ti nikdy nič také nezažívať.

hpo
autor
10. jún 2024

@taynee nie, genetická predispozícia tam nebude (neviem o nej) áno, platím jej aj terapeuta a navštevuje aj psychiatra. Spúšťačom - zrejme rozvod (8 rokov) áno, ja sa jej samozrejme pomôcť snažím i ju podporiť, avšak tiež to musí mať nejaké mantinely a nemôžem ju absolútne odbremeniť od povinnosti - v jej prípade len škola a spraviť si poriadok v izbe

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
hpo
autor
10. jún 2024

@taynee áno, presne sexuálne identity a štýly nehovoriac, presne aj u nás. Nie, nečítala som, akosi som myslela, že to zvládnem i bez ostatnej literatúry, no začínam mať už z toho všetkého nepríjemný pocit. To je fajn, že sa spomínaná upokojila, tiež verím, že snáď raz. Že moja nepôjde na VŠ mi nevadí, i ja som študovala až popri deťoch, len teda rada by som bola, keby aspoň strednú dokončí... (Časom som musela i ja upustiť z nárokov na deti a ich vzdelanie)

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
hpo
autor
10. jún 2024

@taynee ona má práve načítané až príliš, preto aj poučuje lekárov a ti jej potom povedia, čo jej je proti vôli a už je zle. Áno, mala už vzťah - práve bol to pokojný vzťah, ale náhle sa s ním rozišla ( čo som rada ) nakoľko ten mladik nebol ani dobrym vzorom, ani oporou ani ničim... No jo, budeme musieť nejako zabojovať. Ďakujem za rady

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
hpo
autor
10. jún 2024

@taynee ďakujem 🙏🙂 pekny deň

0silvia0
10. jún 2024

@hpo pozri aj starsie diskusie o hpo, mozno ti budu prinosom

namornicka
10. jún 2024

@hpo a ma v plane dokoncit strednu a zmaturovat? Lebo tam musi sama chciet. Na vysoku sa teraz vykaslite, ked nechce, tak nechce, nemusi mat kazdy clovek VS.

hpo
autor
10. jún 2024

@namornicka uvedomuje si, že ju dokončit musí, avšak veľmi si to znegovala doslova tu školu nenávidí. Na VŠ ju nenútim, len potrebuje mať aspoň ,,míľnik,, stredná škola za sebou...

namornicka
10. jún 2024

@hpo držím palce aby ste to zvládli 🍀

hpo
autor
10. jún 2024

@0silvia0 ďakujem, áno pozerala som, len som chcela skúsenosť z pohľadu rodiča

hpo
autor
10. jún 2024

@namornicka ďakujem, je to niekedy nesmierne náročné, vzhľadom k tomu, že už je dospelá a má vlastné názory, ktoré presadzuje, snáď to nejako zvládneme a upokojí sa to i bez ujmy na mojej psychike...

veronika150999
11. jún 2024

@hpo Neviem odkial ste, ale v Puchove je dobra psychiatricka Monika Bersihand. Len je sukromna a nema zmluvy s poistovnami.

eliska13
11. jún 2024

@hpo ty potrebuješ psychológa, lekára, ktorý Ti povie ako s ňou komunikovať atď ....Rozvod spúšťač nebude to ti niekto naznačil?

derdia
11. jún 2024

Nuz skus vyhľadať exorcistu... Za pokus a jej záchranu to stojí.... Mozno sa zahrával so zlými duchmi a ti jej teraz sepkaju co ma robiť. Na to psychiater nepomoze.
Alebo sa skus s dôverou pomodlit Pompejsku novenu.

hpo
autor
11. jún 2024

@veronika150999 Z TT kraja, ďakujem, vyskúšame, dostaviť sa tam nie je problém a peniaze samozrejme som ochotná vyčleniť.

hpo
autor
11. jún 2024

@eliska13 nie nenaznačil, akurát je to jediná taká udalosť, ktora by mohla mať vplyv... No ťažko to je, sama mám náročnú prácu a povinnosti no niekedy už mám pocit, že ja zosypem a nezvládnem to celé s ňou . Stojí to celé častokrát veľmi veľa energie.

hpo
autor
11. jún 2024

@derdia čo sa týka exorcizmu, pred takými vecami mám obrovský rešpekt a tam by som sa neuberala. Verím, že časom sa naučí ovládať svoje emócie a určiť si priority a nič nevyvedie...

civaviacik
11. jún 2024

@hpo Prešla som si to s dcérou, bolo to veľmi ťažké obdobie. Navštevuje psychiatra, užíva lieky, ale stále sú niekedy tie výbuchy hnevu. Teraz je to už lepšie , postupne sa to bude zlepšovať. Doporučujeme na Instagram Život na houpačce, aj knihu. Ďalej film Horská dráha, aj skupinu na FB a instagrame. Presne si určite svoje hranice, ktoré nesmie prekročiť.

damuzik
11. jún 2024

Odporučím výbornú doktorku z Nitry homeopaticku liečbu. Mne urobila zázrak s dcérou adhd.

hpo
autor
12. jún 2024

@damuzik prosím o kontakt, ďakujem

hpo
autor
12. jún 2024

@civaviacik a koľko má dcérka rokov? Ma zaujíma, v akom veku sa to trochu zmierni - áno, viem, že to závisí hlavne od nej samej, ako bude narábať so sebou samou.