Histamínová intolerancia a desiata v škole

juditbla
6. sep 2016

Ahojte, môj syn má histamínovú intoleranciu. Včera nastúpil do prvej triedy a ja teraz riešim, čo mu dať na desiatu, ako zabezpečiť obedy a tak podobne. Ak mate podobný problém mohli by ste mi napísať ako to riešite? Ďakujem.

vvia
6. sep 2016

A reaguje na vsetko pecivo? Ja malej davam celozrne zemle s redkovkou, sunku akurat nesmiem skombinovat so syrom a musi byt kvalitna ale nedavam casto, syr poloostiepok, zvlada a aj ovci, jablka, hrusky...

juditbla
autor
7. sep 2016

Našťastie na pečivo nereaguje, kupujem radšej kváskový chlieb a biele rohlíky, zda sa, ze mu nevadia. Horsie je to s obedmi. Tam tažko možem niečo ovplyvniť. Chodí dcérka aj na obedy v škole?

jkadankova
7. sep 2016

@juditbla my riešime presne toto isté teraz. 1. ročník, desiata, obed, olovrant
Môj má momentálne eliminačnú diétu, ešte netestujeme, čo mu vadí, čo nie.
Na desiatu chystám ráno arabský chlieb - placky zo špaldovej múky, mlieka, masla a soli, to dostáva s alfabio nátierkou (nereaguje na ne - je to v malom množstve) alebo mascarpone syr, dostane zeleninu čerstvú, ovocie.
Obedy mu nosím každý deň čerstvé, aby neboli prihrievané. Včera si prosil brokolicovú polievku, tak to mal. Dnes tiež chystám. Mám výhodu, že pracujem doma, stretnutia si viem prispôsobiť a školu máme 5 minúť peši.
Olovrant dojedol z desiaty tie placky.
Jedna mamička mi vravela, že jej dieťa berie daosin pred každým jedlom a stravuje sa normálne v škole. To ale podľa mňa nie je dobré riešenie.

vvia
7. sep 2016

Chodi do skolky a je vsetko ako ostatne deti, tazko to ovplyvnit, ale moja jedlu moc nedava. Najprv som to riesila, aj s ucitelkami aj riaditelkou, podavali jej daosin, ziadnubzmenu som nevidela, ak viem ze maju v skolke nieco coby nemala, doma sa jej snazim stravu eliminovat na potraviny ktore su pre nu vhodne. Moja je velmi na lieko ktore toleruje cize zijeme na mlieku, mliecnych vyrobkov, vela peciem piskoty s ovocim....@juditbla

juditbla
autor
7. sep 2016

Syn tiež jedlu moc neda. A pitiu tiež nie. Musím ho do toho naháňať. Teraz som mu dala na desiatu rohlík s žervé od Lučiny, jablko a malý tvarohový závin, ten kupujem. Z nátierok je ochotný zjesť len Alfabio cícerovú. Tiež som rozmýšľala, že by mu pred obedom podávali Daosin. Neviem sa ale rozhodnúť, či by to bolo dobré. Cez prázdniny ho bruško bolelo oveľa menej, ako po tieto dva dni. Dávali sme pozor čo je. Jasné, všetko čerstvé a neohrievané.

dekatehla
13. sep 2016

@juditbla ahoj, prosím ťa a ako ste to riešili v škôlke?Náš syn má tiež HIT, zistili nám to v decembri, chodí do škôlky, jedák je hrozný mäso neje od 1,5 roka a to bude mať 5, nerada by som niečo zanedbala a potom si to vyčítala, lekári mi veľmi neporadili

juditbla
autor
16. sep 2016

Ahoj, veru lekári Ti neporadia, ani mne neporadili. V školke, ked som na jedalnom listku videla, ze niečo z ponuky nemoze, povedala som to uciteľke a doniesla na desiatu chlebík a v jedalni mu ho natreli maslom. Syn ciastočne vie čo može jesť a čo nie. Ked bola na obed napriklad rybacia polievka, tak ju proste nejedol (myslim, ze sa celkom potesil, ze nemusi jest 🙂 ) A teraz v škole na desiatu mu davam štandardne chlebík napr. so zervé, a na obed musí chudák jesť čo mu dajú, žiaľ nemožem si to zariadiť tak, aby som mu varila a nosila jedlo. Zatial nema nejake važne problemy a zasadne mu chutia veci, ktore by nemal jesť...často proste prižmurujem oči. Snažím sa, aby sme išli zlatou strednou cestou. Dostava jesť vždy čerstvé jedlo, neohrievané, snažíme sa vyhýbať rybám a pod. Táto intolerancia je tak nepríjemná, že človek by nemohol jesť skoro nič. Prajem veľa šťastia 🙂