Aký máte názor na eutanáziu u nevyliečiteľne chorých detí, ktoré trpia? Je to podľa vás správne? Boli by ste za takú možnosť?
Bolo potrebne na tomto fore nahodit tuto temu par dni pred Vianocami😑
Ano ja osobne som za eutanaziu
Drsna otazka. Eutazia sama o sebe tazka eticka otazka, ale eutanazia deti…neviem ale precitam si to tu
Nie. U dospelých to chápem viac. Ale ak sa rozhodneš ty za dieťa, tak to beriem ako vraždu.
Áno bola by som za takú možnosť. Ale samozrejme po prerokovaní s veľmi veľa lekármi.
To nie je zrovna otazka do verejneho fora, kedze kazdy pripad je velmi individualny. Ale za mna ano, ked by mam kazdy bozi den vidiet moje dieta trpiet bolestou bez akejkolvek sance na vyliecenie, tak by som mu umoznila odchod.
Nie, nikdy. Ani si neviem predstavit rodica, ktory by to odkyvol..
ja som citala od jednej modelky ktora mala syna choreho, ze on ju uz prosil, ze nevladze to znasat, ze to robi len pre nu pre mamu. tak podla situacie, ked by nebola nadej, nenechala by som dieta trpiet. lenze neviem ci je to u nas legalne. hladala by som podporu u rodicov, ktori tym presli a ich by som sa pytala ci by to spravili inak.
Za vyslovene extrémnych podmienok - áno. Existujú totiž aj horšie veci ako je smrť.
Ťažká otázka a netuším odpoveď..väčšina ľudí si môže len skúsiť predstaviť takú situáciu a je jasné, že každý rodič, ktorý miluje svoje dieťa, by skúsil všetky možné aj nemožné spôsoby ako mu pomôcť. Ale keď dojdú...neviem...je horšie trpiace dieťa a rodičia alebo koniec utrpenia aspoň jedného z nich?
Podľa mňa to nie je možné. Aj tie eutanazie prebiehajú tak, že dostanu usmrcovaciu latku, ktorú musi pacient vypit, pri nevládnych pacientoch napr s ALS tusim stláčajú gombík, na základe ktorého sa im strekne niečo do zily a keď už nie sú schopní sa asistovane usmrtiť, tak už majú smolu a musia dozit. Dieťa pokial nedovrsi plnoletost podľa mna nevie zhodnotit nezvratnosť svojho rozhodnutia. Mal by o zivote a smrti rozhodovat potom rodic a dieťa si sám usmrtiť? To podľa mna nikdy nebude schválené.
Mali sme ťažko chorého člena rodiny...ochorela ako 49- ročná..do pol roka bola na vozíčku, nerozprávala,trebalo plienkovat..časom už len ležiaca,nevedela prehĺtať..ku koncu už musela byť v špeciálnom zariadení - trepela veľmi dlho a aj celá rodina...takže som za
Dufam, ze nikdy nebudem v situacii, kedy budem nutena co i len sekundu premyslat nad niecim takym u vlastneho dietata. Su v zivote situacie, kedy je smrt vykupenim nielen pre choreho, ale aj pre vsetkych zucastnenych.. ale zit s vedomim, ze ja som bola ten posledny clanok, ktory rozhodol.. asi by som sa s niecim takym nikdy nevyrovnala.
Smrt dietata je pre rodica to nahorsie, co ho moze postihnut. Sklanam sa pred vsetkymi rodicmi, ktori sa staraju o tazko chore deti, ani si len nedokazem predstavit, ake je to narocne a mam pocit, ze stat im len hadze polena pod nohy, namiesto toho, aby im poskytoval sucinnost. A drzim palce vsetkym hospicom, ktore sa snazia rodinam v takychto chvilach poskytovat pomoc, nielen lekarsku, ale aj psychicku.
Ano
@bilberryday nepísala som to tebe, ale reagovala som na niečo celkom iné. Takže komentár si si mohla odpustiť ty, je zbytočný.
Toto je diskusia iba na rozputanie zbytocnych vasni a rovno pred Vianocami. K tomuto by sa mal vyjadrit len clovek, ktoreho sa to bezprostredne tyka, najblizsia rodina a lekarsky personal. Nechapem, co moze k tomuto ,,povedat" siroka verejnost a mamicky na MK, ktore si ziju svoj idylicky zivot. Viete zhodnotit zdravotny a psychicky stav dietata? Viete zhodnotit jeho vyhliadky a kvalitu zivota? A xy zalezitosti, ktore riesi rodina a lekari? Ci vlqstne zabudla som, tu mamicky vedia vsetko na zaklade jednej foto, tak co sa pytam, ze?....Zasa raz plati, mlcat je zlato
Ja som za moznost eutanazie pri nevyliecitelne chorych. Nielen u deti.
Nie. Z mojich skúseností chcú deti veľmi žiť. Je jedno ako veľmi trpia.
Netreba hneď eutanáziu. Stačí nepredlžovať nevyliečiteľne chorým deťom - najmä tým, ktoré sa v takom stave už narodili - zbytočne život rôznymi lekárskymi zákrokmi, hadičkami a pod.
Áno
Fuuuu tvrdá otázka toto ...
Podľa situácie... neviem si to predstaviť, muselo by to byť nesmierne ťažké rozhodnutie.
Ale vidieť dieťa trpieť, vidieť ho v nesmierných bolestiach... asi by som mu umožnila ukončiť jeho trápenie. Ale je to ťažká téma
A ty by si bola?