mojmu dietatu diagnostikovali epilepsiu.Od lekarky sme dostali diazepan-podava sa zavedenim do ritky v takej tube.Ak by zachvat trval dlhsie ako 5 minut treba mu ho podat, lebo dlhsie zachvaty mozu viest k poskodeniu mozgu.Dieta navstevuje zakladnu skolu, ucitelky odmietli v pripade epileptickeho zachvatu mu tento liek po odozneni podat.Je tento pristup normalny? Odvodnenie, ze nemaju zdravotnicke vzdelanie, ze nie je to v ich kompetencii ani pravomoci.Diazepan zabrani opakovanemu zachvatu hned po sebe.
@pribinak 9 rokov má
je to neprijemna situacia , ale ucitelia nei su zdravotnici, preto maju obavy podavat taketo lieky. no mali by vediet posktnut prvu pomoc.
ak by dieta malo zachvat v skole, maju moznost zavolat zachranku. je fakt, ze zachranari zrejme tvoje dieta odvezu, lebo je to dieta. a mozno nie, len podaju liek a stabilizuju. neviem to posudit, lebo to zavisi aj od rozhodnutia konkretneho zachranara. mozno by bolo dobre, nech ma tvoje dieta k dispozicii pre zachranarov doklad od lekara o svojom ochoreni, aby vedeli, ze nie je novovzniknute, ze ma diagnozu, len potrebuje leiky.
a teda zelam, ze ak ma nasadenu nejaku chronicku a preventivnu liecbu, nech dobre zabera a nech je bez zachvatov.
@majamat Kým príde sanitka, tak je ten liek nepodstatný...ide o to, že v prípade rýchleho podania sa dieťa ukľudní, prestanú kŕče a zaspí. Nie je to nič ťažké, je mi ľúto, že sa nenájde jediný učiteľ na škole, čo by sa na to podujal...je to akoby si podávala čípok dieťaťu, ale vlastne ani sa nedotýkaš konečníka, lebo tam je aplikátor na to. Uvidíme, či teda bude na každej škole zdravotník, bolo by to super...aj keď na druhej strane ich je málo aj v nemocniciach.
ono to nie je s podavanim lieku v skolskych zariadeniach take jednoduche. dcera ma tiez epi. zakon to ucitelom neumoznuje mzu privolat rodica alebo rzp. skolska zdravotna sluzba tak skoro nebude v skolach lebo by toho cloveka nemal kto platit. zakon je jedno realita ine. papier znesie. ani diabetikom nemozu ucitelia podavat lieky... predstav si ze dieta dostane v jedalni zachvat... liek mu ma ucitel podat tam?? pred vsetkymi detmi vyzliekat?? a kedy ho ma podat? ako? co ak rodic obvinin ucitela z obtazovania (pri vyzliekani) zo zle podanej davky lieku... je to zlozite. treba vsak upozornit skolu pisomne ze dieta ma tu a tu diagnozu keby daco aby vedeli popr. mozes poziadato ivvp ak ma problemy so sustredenim vydrzanim v skole s dnom volna po zachvate... pomoze vam v tom cpppap pripravit podklady
Je to sice ina situacia- ale u nas v skolke(at ) tiez nemozu nic podat len homeopatikum /ani sirup na kasel len ked je potvrdenie od lekara-raz mi volali mala ma 40tku teplotu.utekala som domov z prace ,pre sirup-utekala do skolky mala lezala na gauci plakala hned som jej sirup dala ma to tak sralo do kelu ani nie vtedy 3rocne decko lezi v 40tke teplote a oni NEMOZU liek podat? 🤦🏼♀️🤦🏼♀️ To je jedno co mater povie , zakony su viac .
Nie že by mala učiteľka obavu. Je zakázané aby dieťaťu poskytovali lieky, môžu zavolať teba a rzp.
Je to úplne pochopiteľne, nikto si nevezme na triko že zle vyhodnotí situáciu či poda lieky, čo človeku ublížia. Podalsie nikdy nevedia učiteľky ktoré dieťa je na čo alergické a pod
@hennyinnsbruck ako nehnevaj sa na mňa ale dieťa také v škôlke nemá čo robiť ani v jasliach.... Ešte byť nasratý na učiteľkui príde trápne. Ona nemôže a bodka.
@diamond007 ty si cela trapna ja viem predpovedat ze moje decko z minutu na minutu dostane teplotu? Ked jej nic nebolo ??? Ci snad si nemyslis ze dam teplotove dieta do skolky🤦🏼♀️Ah jaj😂
inak su tu skupiny epileptikov pridaj sa riesi sa k veci a vedia poradit vhodne maminy co si tym presli/prechadzaju
len taká úvaha, ak sa dieta dusí a viem že ak mu nepomôžem, nebudem niečo robiť, tak sa zadusí.
Neskusim všetko mozné len aby nezomrelo?Tu sa ludia oháňajú "povolaním" a "právomocami" a "kompetenciami"?
Prepáč dieťatko, zomrelo si, lebo nemám zdravotnícku odbornosť..,nie je to moje povolanie čo už.
Odhiadnuc od povolania, sme ľudia a naše morálne a etické princípy nám hovoria : pomôcť.
@hennyinnsbruck ty si trápna že nevieš rozmýšľať 🤦🤣🤣🤣
Nie nemá čo robiť také dieťa v jaslach a tým pádom učiteľka nemôže určovať diagnózu a podávať akékoľvek lieky. To že má horúčku je v poriadku, preto sa volá rodičom prípadne rzp, ak je nejaký problém a riešiť si ho musíš ty a nie učiteľka.
Autorka... Je to od učiteľky. Takto slovne ti to každá jedna učiteľka vyvráti, že nie je ochotná podať lieky.
V reálnej situácii to je iné, robila som aj v jasliach a ak sme zistili že dieťa má vysokú horúčku, dali sme čipok do príchodu rodiča. Ale keď došlo ,,akoze zdravé,, dieťa že nech mu dám homeo bylinky na imunitu vraj tak som odmietla, môžu dať rodičia ráno a večer a nebudem každému dieťaťu podávať niečo. Nie to v škôlke či škole kde je 20-30ludi.
Toto bude skôr o ľudskosti v danej situácii. Je dobré že učiteľka to vie, oboznam s tým aj jej spolusediacu, aj keď je to dieťa. Nech vedia všetci že má lieky v ruksaku a myslím že zasiahnu.
V bare keď sme boli s mužom tak jeden muž dostal epilepticky záchvat, muž ho dal do stabilizovanej polohy a zavolala sa rzp.
@diamond007 ale Samozrejme ze rodic riesi,ty sama dole pises ze ste dali dietatu cipok proti teplote ,ja som hore pisala ze mojej ho nedali a to ma trochu mrzelo .
Ako mi volali som im vravela dajte jej daco/nemozu / a kym som ja prisla presla vyse pol hodina.
Ja som informovana o tom keby sa daco vazne stalo beru dieta najprv do nemocky a az potom informuju rodica a je to v poriadku ,mna len mrzelo ze decko tam v 40tke lezi a oni cakaju kym sa matka dovali.to je vse.
@sazumak tak poprve, viem co je to za liek. hoci neviem konkretny nazov leiky, ale vacsinou vzdy pri zachvatoch sa do konecnika podava liek s ucinnou latkou Diazepam. co patri do skupiny liekov Benzodiazepiny, toto su leiky, ktore patria medzi psychofarmaka, ale maju aj anitepilepticky ucinok.
co sa tyka epilepsie, tak sice epliepsiu nelieci, neviem ci vobec nejaky liek dokaze epilepsiu liecit, zrejme asi ani nie. no tento liek posobi preventivne proti zachvatom a aj pri akutnych zachvatoch je leikom prvej volby. preto sa zaraduje aj medzi antiepileptika/antikonvulziva.
pri zachvate ide o mimoriadnu a nespravnu aktivitu mozgu, ktora sa prejavuje tonicko-klonickymi krcmi. krce su teda len priznak/dosledok toho, co sa v mozgu deje. odstranenie priznaku nema vyznam, lebo ak sa neskludni zachvat, tak priznak - krce pridu znovu. takze dolezite je odstranit zachvat. nie priznaky zachvatu. diazepam zachvaty teda odstranuje a kedze uz neprebieha zachvat, tak sa samozrejme ani nebude prejavovat a preto prestavaju aj krce. cim sa teda zabrani aj dohryzeniu jazyka a pod. a ak teda zachvat odoznie od prichodu zachranarov, tak potom je to ok, moze sa liek podat zachranarmi preventivne proti dlasiemu zachvatu, medzitym sa zavola rodic, nech si pride pre dieta a dieta to doma dospi.
-tento leik sice posobi preventivne aj proti zachvatom, ale pouziva sa takto len malo, pretoze je vysoke riziko vypestovania zavislosti na takomto lieku.
- a teda to, ze tento leik sa dava,a by si dieta oddychlo a pospalo je riadna blbost. jedna vec je, ze ano, epileptik po zachvate moze byt unaveny a ma pravo oddychnut si, ale tieto lieky sa urcite nedavaju z tohoto dovodu. davaju sa len koli zachvatu a to ze posobia sedativne, je v tomto pripade ich vedlajsi a nepodstatny ucinok.
- este som zabudla, samotne krce mozog neposkodzuju, poskodzuje ho prebiehajuci zachvat., krce mozu sposobit poranenie jazyka, vdychnutie niecoho, problem s dychanim, u ludi s dalsimi niekotrymi diagnozami moze dojst k zhorseniu ich inych ochoreni - napr, ochorenia srdca a pod. no krce, su stahy svastva, ktore su inde,a ko ej mozog. mozog poskodzuje samotny zachvat, samotna zvysena zachvatova aktivita. krce su len ukazovatelom zachvatu.
- dalsia vec, leiky pri akutnom zachvate sa nedavaju teda koli samotnym krcom, pripadne koli tomu,a by si dieta pospalo., to akose podla instrukcii, ktore mamicka dostala, tak ak bude zachvat pod 5min, tak si nemusi pospat a ak bude 6m uz si pospat musi 😀 trosku soms a teraz pobavila.
-lieky sa davaju z jedneho hlavneho dovodu, ak zachvat trva dlhsie, je to znamka toho, ze moze dojst k rozvoju status epilepticus, co je dlhodobo trvajuci epilepticky stav. toto je zavazny stav, ktory si vyzaduje dokladne sedovanie stavu a intennzivnu liecbu na JIS. aby sa predislo tymto stavom, podavaju sa pri zachvate leiky, tkore by to mohli zvratit. no niekedy nemusia zaberat a treba davku opakovat - podla vhodneho davkovania pre prislusny vek. a a ani to nezabera, tak uz tu je potrebna RZP.
@majamat Každým veľkým záchvatom sa poškodzuje mozog a aj pamäť. Takže je rozdiel, keď má ten človek-dieťa záchvat 20 min., alebo sa ukľudní po diazepame skôr. Samozrejme, že je aj na to, aby si človek po tom záchvate oddýchol, pospal si, bol mimo-vyjadrenie mojej neurologičky. Keď má dieťa často záchvaty, tak sa to odrazí aj na pamäti neskôr, aj na prospechu v škole. Pomôže to aj pri tom, aby si si nerozhrýzla celý jazyk...mne sa vždy lieči aj mesiac. Takže asi tak.
@sazumak ved ani neviem co napisat. napisala som neskor lebo som nebola doma. aj preto mi to tolko trvalo.
napisala si: Každým veľkým záchvatom sa poškodzuje mozog a aj pamäť.
ja: nikde som nepisala, ze to tak nie je. ty si vyssie napisala, ze to robia krce, ja pisem, ze pamat a mozog poskodzuje zachvat, nie krce.
napisala si: Takže je rozdiel, keď má ten človek-dieťa záchvat 20 min., alebo sa ukľudní po diazepame skôr
ja: mam bohate skusenosti so zachvatmi a viem, ze castokrat odozneju rychlo, casokrat skor, nez pride pomoc. nie vzdy je hned nejaky dospely pri dietati. a ak nie a teda je to velky zachvat, je mensia pravdepodobnost, ze liek zaberie. druha vec je, ze ak ho ucitelka poda a nezaberie, az potom zavola zachranarov, tym sa predlzi cas, kym pridu. ked leik nepoda a zavola hned, budu tam skor.
napisala si: Samozrejme, že je aj na to, aby si človek po tom záchvate oddýchol, pospal si, bol mimo-vyjadrenie mojej neurologičky.
ja: nie lieky sa davaju proti zachvatu, nie na spanie. a druha vec je, ze netvrdim, ez si eplileptik nemoze pospat po zachvate. myslim ze uz vyssie som to napisala dost jasne.
napisala si: Keď má dieťa často záchvaty, tak sa to odrazí aj na pamäti neskôr, aj na prospechu v škole.
ja: netvrdim, ze sa to na pamati neodzrkadli. no mi si piseme uz o prebiehajucom zachvate. caste zachvaty treba redukovat, nez vzniknu. to je prevencia poruchy mozgovych funkcii.
a tu som ti urobila skreen ucinku antikonvulziv avyjadruje presne to co tvrdim, tieto leiky neucinkuju len proti krcom,a le ich hlavnym ucinkom je ucinok proti zacvhatu a davaju sa jak preventivne, tak v akutnom stave.
@majamat Pozri sa, ja sa tu nemienim sa Tebou hádam 🙂 Asi neurologička je viac ako zdravotná sestra a vie, že proste ten Diazepam pomôže, tak ho asi nepredpisuje len tak zo srandy. Ja som nikde nepísala, že sa má užívať na to, aby si dieťa pospalo....dáva sa pri záchvate a po tom záchvate si unavená a bolí Ťa hlava, takže je len plus, keď si oddýchneš. A teda neviem, ale ja keď som ležala v nemocnici po záchvate, tak celých 5 dní mi ho dávali, takže potom neviem prečo? Mala som len jeden záchvat vtedy. Sama som robila s takými liekmi a viem, že sú návykové, takže určite sa nemá dávať len tak. Ale záchvat je podľa mňa dostatočný dôvod na to, aby sa dal. A čo záchranári? Však záchranka príde najskôr...a to v lepšom prípade za 10 min. Takže je dôležité podať ho hneď, ale to by si chápala, keby si bola na mieste pacienta.
napisala si: Každým veľkým záchvatom sa poškodzuje mozog a aj pamäť.
ja: nikde som nepisala, ze to tak nie je. ty si vyssie napisala, ze to robia krce, ja pisem, ze pamat a mozog poskodzuje zachvat, nie krce.
Ja som nikde nenapísala, že to robia kŕče...asi si si ma s niekým poplietla 🙂
@sazumak nikde som nenapisalal, ze sa nema podat, iba ze h musia podat zachranari, lebo ucitelka to jednoducho neurobi.
co sa tyka spanku, napisala si:
1. To nie je liek na záchvaty, je to liek k uvoľneniu svalových kŕčov, na ukľudnenie. Na to, aby si dieťa nedohrýzlo celý jazyk, aby si oddýchlo, pospalo.
2. Samozrejme, že je aj na to, aby si človek po tom záchvate oddýchol, pospal si
( vidis to posledne slovo v oboch vetach? )
a este je zaujimava aj prva cast vety - ze nie je na zachvaty - ten sskreen vysvetluje, ez ano, je na zachvaty.
a preco ti ho davali v nemocnici? lebo sa pouziva ako prevencia dalsich zachvatov, nei na spanie. ved ty sama popieras co pises. ak by sa daval na spanie,a by si epileptik po zachvate oddychol, tak by ti ho dali len po, reps. pri zachvate, nie ked ho nemas.
@majamat Však to je na uvoľnenie kŕčov a za tým si stojím 🙂 Tu je Wiki....ak by si nevedela 🙂 Diazepam je léčivo ze skupiny benzodiazepinů tlumící centrální nervovou soustavu. Používá se ke zklidnění a při úzkosti, dále k uvolnění svalových křečí, před celkovou anestézií a při léčbě epileptických záchvatů.
@sazumak ja neviem, vzdy hodis odveci poznamku.
je ok, ze ho predpisuju, je ok, ze sa podava, ved ja s tym suhlasim a nikde som nepisala opak. ja ho itez v praci pouzivam u epileptikov pri zachvate, aj ho dokonca davam podla ordinacie ako prevenciu.
a to so mi davas z z Wiki je jednoduchsi popis, to som som dala o antikonvulzivach, ej rozsiahlejsi popis. leik sa npouziva len na krce, ale aj na zachvaty to je najdolezitejsi jeho ucinok. llebo kym neodstranis zachvat, neodstranis ani u eplieptika krce.
Je mi to ľúto, ale myslím že sa štartuje nová éra, aby na každej škole bol zdravotník
Skús zistiť na ministerstve školstva viac.
Koľko ročne dieťa?